Gość: Franciszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 11:43 W ciągu paru dni na dysku "C"znikło prawie 5 Giga,sprawdzając sumę wszystkich folderów rachunek się nie zgadza.Nie mam żadnych folderów ukrytych.W czym problem i jak mam "zgubę"namierzyć? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Kolobos Re: Znikające pliki IP: *.escom.net.pl 19.07.08, 12:20 Wlaczyles pokazywanie plikow chronionych? Przywracanie systemu masz wlaczone? Link Zgłoś
Gość: Franciszek Re: Znikające pliki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 18:30 A jak wejść w opcje pliki chronione? Link Zgłoś
Gość: Kolobos Re: Znikające pliki IP: *.escom.net.pl 19.07.08, 19:23 Zagladales kiedys do opcji folderow? Masz tam opcje pokazywania plikow ukrytych oraz ukrywania chronionych. Link Zgłoś
Gość: Franciszek Re: Znikające pliki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 19:31 Skorzystałem z Twej podpowiedzi i znalazłem na dysku "C" dwa foldery:hiberfil.sys wielkość ok.3 Giga i pagefile.sys o wielkości ok.3Giga.Czy mogę je usunąć? Link Zgłoś
Gość: @ Re: Znikające pliki IP: *.chello.pl 19.07.08, 19:40 hiberfil.sys - plik hibernacji pagefile.sys - plik pamięci wirtualnej Poczytaj tutaj: www.searchengines.pl/Optymalizacja-i-odchudzanie-XP-t5989.html Link Zgłoś
Gość: Franciszek Re: Znikające pliki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 20:01 Poczytałem ale dalej nic nie wiem co mam zrobić by znikające Gigabajty odnaleźć.Czy "zniknięcie" ma związek z zwiększeniem RAM-u z 0.5 GB do 3 GB.? Link Zgłoś
Gość: Gadzina Re: Znikające pliki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.08, 16:26 Gość portalu: Franciszek napisał(a): > Skorzystałem z Twej podpowiedzi i znalazłem na dysku "C" dwa > foldery:hiberfil.sys wielkość ok.3 Giga i pagefile.sys o wielkości ok.3Giga.Czy > mogę je usunąć? Usunięcie NIC nie da - ssytem na nowo je utworzy przy ponownym uruchomieniu komputera. :) Zamiast usuwać lepiej jest wyłączyć te opcje. Hibernacja to mocno przereklamowane gó*no i należy ją koniecznie wyłączyć. Inaczej plik hibernacji (hiberfil.sys) będzie coraz większy i większy aż wylezie z komputera i zje całą rodzinę i sąsiadów. Taka to gadzina nienasycona. A plik wymiany (pagefile.sys)najlepiej ustawić samemu na stałą wartość a nie żeby system sam sobie brał ile chce. Link Zgłoś
Gość: Franciszek Re: Znikające pliki-do" Gadziny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.08, 20:21 Szanowny "Gadzina" oświeć mnie laika jak Twą zaproponowaną receptę zastosować ale błagam zrób to jak dla "blondynki"-z góry dziękuję! Link Zgłoś
Gość: qq Re: Znikające pliki-do" Gadziny" IP: *.rdm.vectranet.pl 20.07.08, 21:19 Wyłacz na chwilę przywracanie sytemu . Link Zgłoś
Gość: Franciszek Re: Znikające pliki-do" Gadziny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.08, 10:43 Slawku 62 -wielkie dzięki!-skorzystałem,już jest OK! Link Zgłoś
Gość: Sławek62 Re: Znikające pliki-do" Gadziny" IP: *.klaudyny.waw.pl 20.07.08, 22:39 Hibernacja: Prawy przycisk myszy(PPM) na wolnej części pulpitu, wybrać: Właściwości > Wygaszacz ekranu > Zasilanie > Hibernacja : odptaszkować Włącz Pagefile: Mój Komputer > PPM Właściwości > Zaawansowane > Wydajność > Ustawienia > Zaawansowane > Pamięć Wirtualna > Zmień: Ustaw: Zaznacz dysk C Rozmiar niestandardowy Rozmiar początkowy i końcowy na 1000 Naciśnij Ustaw Windows ustawia ok. 1,5xRozmiar RAM, ale 1GB powinien wystarczyć Przywracanie systemu: Mój Komputer > PPM Właściwości > Przywracanie systemu: Gdy system działa poprawnie zaznacz Wyłącz i restart. Po restarcie odznacz wyłącz , zaznacz dysk C: > Ustawienia : Ustaw suwakiem 1 – 2%(200 – 500MB) To samo na kolejnych dyskach(partycjach), lub możesz wyłączyć(0%). Im mniejsza pojemność dysku zarezerwowana, tym mniej punktów przywracania systemu. Kosz: Kosz> PPM Właściwości > Globalne: Ustaw 2 – 5% Link Zgłoś