Gość: Bugi IP: *.korczyna.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 20:42 czy moze ktos polecic dobry podrecznik lub inna metode? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: dominik666 zacząć grać ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.03, 20:58 w dobre gry ... np. jak przejdziesz np. Soldier of Fortune 2 albo Deus ex to bez problemów bedziesz obsługiwał komputer Link Zgłoś
mich_oles Re: zacząć grać ... 01.10.03, 21:40 Słuchaj. Jeśli chodzi o obsługę komputera to przede wszystkim chodzi o obsługę wszystkich programów np. Office'a, umiejętne korzystanie z zasobów (bez instalowania debilnych gier). Prawdziwy informatyk umie pisać programy, tworzyc grafikę, obsługiwać rejestry oraz tworzenie własnych stron internetowych. Jeśli chodzi o gry to ja uwzgledniam tylko pisanie własnych gier, nie granie w nie. Link Zgłoś
Gość: dominik666 Re: zacząć grać ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.03, 22:20 Do carmacka to ci jeszcze troche brakuje :) tworzy się LATAMI ty możesz napisać śmiecia w C++ :) i co z tego chyle czoło przed twórcami gier takich jak GTA albo Quake to są moim zdaniem ludzie NAPRAWDE genialni którym nigdy nie dorównasz i nawet się nie ośmieszaj że ty piszesz sam gry LOL > Prawdziwy informatyk umie pisać programy, tworzyc > grafikę, obsługiwać rejestry oraz tworzenie własnych stron internetowych tworzyć grafike - grafik komputerowy obsługiwac rejestry - no comments :)) tworzenie własnych stron internetowych - miałeś na myśli webmastera i np. HTML pisać durne posty i pouczac innych bez wiedzy - LAMER :)) ps. takie gry pisali lamerzy jak ty na atari albo spectrumne .. czasy się zmieniają :) polska firma AVALON :)))) tam by cie przyjeli :))) i nie mów nigdy o pakiecie office bo to programy zrobione typowo dla ludzi nie mających bladego pojęcia o komputerach ....... pójdz sobie kiedyś matole na LAN party jak zaczniesz takie farmazony pisać że ty gry piszesz ... :))) hehe korzystanie z zasobów .. człowieku ty nie masz pojęcia o komputerach pakietem office nie wykorzystasz NIGDY w 100% kompa .. tylko gry to potrafią :) będziesz klepał w wordzie nawet bez bladego pojęcia co to jest linux albo open office ... Link Zgłoś
mich_oles Re: zacząć grać ... 02.10.03, 10:08 Jeśli o to chodzi to piszę. I jeśli myślisz, że taki 15 latek który tylko gra i nawet nie umie napisać w pascalu nawet głupiego program który będzie obliczał funkcje matematyczne i je rysował na wykresie to lepiej niech się nie wypowiada. Jeśli chodzi o mnie to fakt, że nie wydałem jeszcze gry ale dla twojej wiadomości podaję, że jestem w trakcie tworzenia i że firmy wydające gry powiedziały, że jeśli się im spodoba to chętnie wydadzą. Głupio ci? A zresztą student Wyższej Szkoły Informatyki nie zabawia się grami choćby nawet Quakiem. Link Zgłoś
mich_oles Re: zacząć grać ... 02.10.03, 10:11 Chuju. Jeśli chodzi o mnie to studiuje informatykę. I gówno mnie obchodzi ze taki gówniarz jak ty próbuje udowodnić, że raz (i to przypadkiem) udało mu się uruchomić linuxa. Jeśli chodzi o bycie webmasterem to fakt dla mnie HTML jest już troche nudny. Teraz tworze strony we Flashu. Ty lepiej wróć do zabawek a jeśli chodzi o moje programy to są lepsze od tych z ATARI debilu. Link Zgłoś
gray odnoszę wrażenie... 02.10.03, 19:49 ... że oboje jesteście siebie warci 'panowie informatycy' LOL podstawową czynnością jaką zajmuje się informatyk jest myślenie a tu widzę braki niestety... Link Zgłoś
mich_oles Re: jak nauczyc sie obslugiwac komputer? 01.10.03, 21:35 Jeśli chcesz się nauczyć obsługiwać komputer to nie słuchaj tych co mówią, żeby grać. Ja mimo młodego wieku nie gram w gry tylko samodzielnie czytam książki o programowaniu, tworzeniu stron, obsłudze programów np Offica. Jeśli chciałbyś bliższe informacje to daj mi znać to opiszę Ci najlepsze książki lecz dopiero w sobotę bo nie pamiętam autorów a aktualnie przebywam na studiach w WAWIE. POZDRAWIAM Link Zgłoś
Gość: dominik666 Re: jak nauczyc sie obslugiwac komputer? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.03, 22:00 w książkach zawalą cię fachową literaturą .. której nie zrozumiesz po prostu bardzo mało albo nic .. tak jak byś chciał uczyc się np. języka niemieckiego z książek .. to właściwie przez gry komputery tak szybko ewoluują gdyby nie one dalej byśmy używali pentium 100 i wszystko by było ok kolega pisze że czyta książki .. oczywiście polecam tą metode ale niestety PRAKTYKA PRAKTYKA i jeszcze raz praktyka ......... jak to ktos fajnie powiedział .. przez zabawe do nauki kiedy będziesz na siłe wkuwał obce dla ciebie wyrażenia zbrzydzisz sobie komputer ... > samodzielnie czytam książki o > programowaniu, tworzeniu stron, obsłudze programów np Offica. czasami (nawet często ) obsługa gier jest o niebo bardziej skomplikowana niż durnego offica :) każdy inteligentny człowiek zadaje sobie potem pytania dlaczego jak zbudowany jest procesor co to są bramki logiczne alfa blending albo jaką role odgrywa pamięć ram .. i dlaczego DDR a nie inna a odpowiedzi znajdziesz w sieci na początku musisz chcieć zacząć zadawać pytania .. .. praktyka czyni mistrza ! Link Zgłoś
Gość: looker jak nauczyc sie POSŁUGIWAĆ komputerem ? IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 22:36 Zapamiętaj - to komputer jest dla ciebie a nie ty dla komputera ! Niestety nie potrafię polecić ci odpowiedniego podręcznika, gdyż od dawna sie takowym nie wspomagam... Jak mi coś trzeba to szukam w sieci. Ale wiem z doświadczenia że należy zacząć od zrozumienia kilku pojęć : -bit -bajt -bramka logiczna -algorytm -język programowania -program -POST -BIOS -I/O Reszty juz nie będę przytaczać... Owszem, możesz to przeskoczyć i zacząć od "internetu", "aplikacji", "systemu" czy innych Officów - ale wtedy komputer wciąż będzie dla ciebie "czarodziejską skrzynką" Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: jak nauczyc sie obslugiwac komputer? 01.10.03, 22:41 Zacznij używać kompa do czegoś innego niż surfowanie po necie, czy gry. Popraw jakieś zdjęcie (będziesz musiał znaleźć program), zrób sobie wizytówkę. Powypalaj trochę płytek nie tylko z filmami, ale z danymi (w końcu zrobisz coś, co będziesz chciał zachować na dłużej). Zainstaluj program do rozmowy w sieci. Jest tyle rzeczy które można robić na komputerze. Zaczną pojawiać się problemy, będziesz szukał rozwiązania. W końcu się nauczysz. Może zaczniesz eksperymentować z alternatywnymi OS-ami? Ale zawsze będziesz uważał, że wiesz niewiele. Wtedy zaczniesz sięgać po książki, sam będziesz wiedział co cię interesuje i gdzie to znaleźć. Link Zgłoś
vladip Re: jak nauczyc sie obslugiwac komputer? 02.10.03, 08:06 Nauczyć się obsługi komputera to bardzo szerokie pojęcie, tak wiec zastanów się co bedziesz na tym komputerze robić. Ale co by sie na nim nie robiło metoda jest jedna.. praktyka. Trzeb ćwiczyć ćwiczyć i jeszczeraz ćwiczyć. Zastanów się tez czy masz od kogo się uczyć - jeżeli tak to bardzo dobrze, jezeli nie to dobrym rozwiązaniem może być wybranie się na jakiś kurs - podręczniki (moim zdaniem) mogą stanowić wyłacznie uzupełnienie. Pamietaj tez że obsługa komputera to tak naprawdę znajomość zainstalowanych w nim programów (obsługa komputera ogranicza się do wcisnięcia przycisku "power" i ewentualnie włozenia dyskietki i cdromu ;)) PS nie wierz tym, którzy mówią że office to narzędzie o małych możliwościach zaprawdę nie wiedzą co mówią - najprawdopodobniej koncentrują się głównie na graniu..;) Link Zgłoś
mich_oles Re: jak nauczyc sie obslugiwac komputer? 02.10.03, 10:15 Słuchaj. Wkurzyłem się trochę, że gość który tylko gra zaczyna najeżdżać na studenta informatyki. To trochę dziwne. Gość pewnie i tak prosi tatusia, żeby mu włączył kompa. Śmie również twierdzić, że ja na studiach piszę "gówniane" programy. Czy Ty to potwierdzasz? Link Zgłoś
chmchm Re: jak nauczyc sie obslugiwac komputer? 02.10.03, 10:40 jak? szybko! na początek trzeba wziąść stary "pusty" komputer , kilka systemów operacyjnych , programów i masę sterowników i instalować zmieniać i używać nie przejmując się konsekwencjami. Po naprawieniu kilku własnych błędów i dojściu do wniosku że nie należy sugerować się "zalecanymi" podpowiedziami systemu operacyjnego => będziemy gotowi do pracy! ;) proste? hyhy ;) Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: jak nauczyc sie obslugiwac komputer? 02.10.03, 10:51 mich_oles napisał: > Słuchaj. Wkurzyłem się trochę, że gość który tylko gra zaczyna najeżdżać na > studenta informatyki. To trochę dziwne. Gość pewnie i tak prosi tatusia, żeby > mu włączył kompa. Śmie również twierdzić, że ja na studiach piszę "gówniane" > programy. Czy Ty to potwierdzasz? Jeśli nie przestaniesz ściemniać, że jesteś studentem (do tego informatyki), szybko dorobisz się PLONK u większości z forumowiczów. Przeczytaj swój text spokojnie. Budujesz zdania na poziomie III klasy szkoły podstawowej(pewnie się nie pomyliłem, jeśli trochę ująłem z wieku to mi ciebie szkoda). Moja córka (III gimnazjum) potrafi lepiej zredagować text i używa zdań złożonych (od dawna)w oróżnieniu do Ciebie (robisz to b. rzadko). PS Mała przerwa w dyskusji na ten temat, przy kompie siądę dopiero w niedzielę wieczorem chyba. Jak chcesz to pociągnąć mich_oles, będę do dyspozycji. Link Zgłoś
mich_oles Re: jak nauczyc sie obslugiwac komputer? 02.10.03, 11:05 jeszcze raz tak powiesz a ci normalnie zajebe. Nie ściemniam ze studiuje infe. Jeśli chcesz to zadzwoń do mojej szkoły. Link Zgłoś
vladip Re: jak nauczyc sie obslugiwac komputer? 02.10.03, 13:03 Nie będę sie wypowiadał o tym czy studiujesz czy nie i co, bo tego nie wiem... ale kultury wypowiedzi to raczej nikt cię nie uczył, a szkoda. Link Zgłoś
mich_oles Re: jak nauczyc sie obslugiwac komputer? 02.10.03, 16:05 No tak. Jak ja obrażam innych a przynajmniej dokuczam to mnie sie czepiacie . Natomiast jak inni by tak mówili do mnie to byłoby ok? Zresztą twierdzenie że chodzę do trzeciej klasy podstawówki tylko dlatego, że mam kłopoty z układaniem sensownych zdań nie jest w porządku. Link Zgłoś
Gość: dominik666 wyszło szydło z wora :))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.03, 16:29 > jeszcze raz tak powiesz a ci normalnie zajebe nie dosyć że jesteś lamą to jeszcze dresiarzem :)) a kompach 0 pojęcia,człowieku nawet jeśli jesteś na pierwszym semestrze to się spytaj swojego "opiekuna" co to jest engine gry .. np. quake i w jakim języku jest napisany tip - (nie w pascalu :))) ani w visual basicu :)) żeby zrobić "głupie" koło do auta w VC .. koła robi się w 3dmaxie implementuje się z modellerem,ludzie piszą mody do gier takich jak przykładowy quake a jeśli ktoś to potrafi to 3d studio max albo auto cad nie jest dla nich problemem .. nie wspominam o office bo to dla mnie po prostu shit do biura ps. napisz Elder scrols 4 :)) albo poczytaj sobie fora ludzi grających w BF1942 albo AA .. gry to najbardziej złozone i skomplikowane programy,pod nie tworzy się hardware czyli procesory pamięci itp.. zwiększa się przepustowość internetu ahh po prostu cała technologia komp. rozwija się tak szybko przez jak to napisałeś "debilne gry" moim skromnym zdaniem pojęcia nie masz o komputerach a co za tym idzie o grach Link Zgłoś
mich_oles Re: wyszło szydło z wora :))) 02.10.03, 17:58 Słuchaj pojebańcu (jestes tak samo pojebany jak twój stary). Jeśli chodzi o to o czym teraz mówisz to ja to wiedziałem wcześniej przed spłodzeniem Ciebie przez tego pojebca co to go tata nazywasz. Jeśli chodzi o twoje problemy to ja już zrobiłem połowę gry chuju w dupe pierdolony. A przy okazji jestem na 4 roku. Powiem jeszcze że ty to mówisz tylko żeby się pochwalić kolegom natomiast w rzeczywistości to ty gówno wiesz. Nie szczerz tych zębów bo je stracisz. Link Zgłoś
mich_oles o grach 02.10.03, 18:00 A po co mi wiedzieć o grach skoro będę normalnym informatykiem a nie dzieckiem bawiącym się grami. Link Zgłoś
Gość: dominik666 LOL ...będę normalnym informatykiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.03, 19:20 a narazie jesteś LAMĄ i schut up bitch EOT i PLONK z mojej strony inteligencya to z ciebie tryska buraku .. już sie dawno tak nie uśmiałem .. ale burak LOL > A po co mi wiedzieć o grach skoro będę normalnym informatykiem a nie dzieckiem > bawiącym się grami. Link Zgłoś
mich_oles Re: LOL ...będę normalnym informatykiem 02.10.03, 19:28 Wiesz jakbys zjadł mrówke to miałbyś wiecej rozumu w brzuchu niz w głowie. Jeśli ty masz być normalnym informatykiem to lepiej zapomnij. Do tej branży potrzeba ludzi inteligentnych a nie skończonych fiutów. Nie martw się możesz sobie pomarzyć. Nawet jeśli założysz własną firmą to założe się że twoi starzy będą cie olewać. ZYCZE CI TEGO. I MĘSKA KURWO NIE POWTARZAJ MOICH ZDAŃ. Link Zgłoś
Gość: dominik666 Lamer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.03, 19:55 po pierwsze to na każdym szanującym się forum dostałbyś bana ale na razie jesteś nienormalnym informatykiem .. i Lamer (angielskie lamer), żargonowo użytkownik Sieci ukrywający pod zbytnią pewnością siebie brak umiejętności. EOT (angielskie end of transmission), znak symbolizujący koniec przesyłania komunikatu w sieci, przywraca stacje pośredniczące w stan początkowy. więc sie wyluzuj i zamknij :))) Link Zgłoś
mich_oles Re: debil ... 02.10.03, 20:45 Nienormalny to ty jestes. I kurwa huju zamknij sie z tym chwaleniem bo jak sie dowiedza jakim jestes informatykiem to zaczna cie traktowac tak jak ty innych traktujesz. Wiec kłodka na morde bo ja rozpierdole. Uczyłeś się słówek informatycznych z kaset i chyba ci sie zacieło na słowie lamer. Link Zgłoś
gray co za dziecinada... 02.10.03, 20:22 chłopak przyszedł na forum żeby dostać porządną odpowiedź a przeczytał kłótnię, pożal się boże, 'specjalistów'. popatrzcie o co wy się kłócicie... ręce opadają... do założyciela wątku (jeżeli oczywiście ma jeszcze ochotę to czytać): na samym początku trzeba wiedzieć jedną rzecz - komputer (nie komp bo to brzmi jakby lepper mówił) to nie jest duperel. komputer jest bardzo poważnym użądzeniem mogącym służyc do bardzo poważnych celów. komputer nie jest zabawką. komputer w połączeniu z internetem nie jest zabawką tym bardziej. nie jest workiem treningowym do wyładowywania frustracji, nie służy do pompowania swojego ego. służy do wymiany informacji, nauki i rozrywki. jeżeli już to wiemy to teraz czeka na nas najtrudniejsze zadanie - nie zostać lamerem. być lamerem to najgorsza rzecz jaką można zrobić. a pokusa jest wielka - wystarczy powiedzieć, że się na czymś znamy, że umiemy i już rośniemy w oczach towarzystwa. niestety zawsze znajdzie się ktoś kto to przejrzy. w zasadzie jest to bardzo proste. ok, już kończę. pytasz jak nauczyć się obsługi komputera - oto odpowiedź: powoli i z mozołem. nie rzucaj się na głęboką wodę bo się zniechęcisz, nie poprzestawaj na zmianie tapety na pulpicie bo chyba nie o to ci chodzi. znajduj nieznane rzeczy, nie bój się kulturalnie pytać, nie bój się samemu szukać informacji w internecie, najpierw myśl (5 razy) a potem rób. koniec. powodzenia. Link Zgłoś
mich_oles Re: co za dziecinada... 02.10.03, 20:49 Masz racje nie jest zabawką (czyli porządni informatycy nie powinni sie bawić grami lecz powinni umieć programować, tworzyć grafikę itd). Już wiesz czemu sie gościa czepiam. Chodzi tu przede wszystkim o to iż usiłuje mi wmówić iż programowanie (oczywiscie dla niego) polega tylko i wyłacznie na pisaniu gier. Gdyby umiał się przyznać do błedu to dobrze. Jak ja popełnie błas to potrafie sie przyznać. ZROZUMCIE TO DO CHOLERY BO WSZYSCY MNIE SIE CZEPIAJĄ A JEGO NIE. Link Zgłoś
vladip Re: co za dziecinada... 02.10.03, 22:33 mich_oles napisał: ZROZUMCIE TO DO CHOLERY BO WSZYSCY MNIE SIE CZEPIAJĄ A JEGO NIE. wiesz czemu się czepiają? bo jesteś chamski, rzucasz wyzwiskami na prawo i lewo zamiast podać jakieś argumenty. Taqki z ciebie wielki informatyk? daj linka do stronki z programami jakie napisałeś - podaj jakieś namiary gdzie można je kupić. gadać to nie sztuka, szczególnie głupio. Link Zgłoś
Gość: azm Re: jak nauczyc sie obslugiwac komputer? IP: *.acn.pl / *.acn.pl 02.10.03, 21:08 Obsługę komputera należy zacząć od wzięcia ściereczki i wytarcia z kurzu samego komputera, monitora i klawiatury... I na tym OBSŁUGĘ można zakończyć. Jeżeli chcesz, to mogę sprzedać ci dobry podręcznik na temat obsługi komputera, czyli: jak czyścić komputer z kurzu. Pisanie zajmie mi około kwadransa. A gdy już komputer jest czysty, to można włączyć zasilanie i rozpocząć UŻYWANIE komputera: grać, oglądać filmy, słuchać muzyki, pisać teksty (w Wordzie albo innym edytorze), robić obliczenia (w Excelu albo innym programie), faksować, emaliować, surfować, rysować (w Autocadzie albo innym programie), pisać programy, itd. Różnica między obsługą komputera a używaniem komputera jest mniej więcej taka, jak między obsługą samochodu a używaniem samochodu. Link Zgłoś
mich_oles Re: jak nauczyc sie obslugiwac komputer? 02.10.03, 21:23 Mam do Ciebie prosbę. Czy mógłbyś powiedzieć dominikowi666, że można używać Office'a gdyż on uważa, że używanie Office'a jest dla osób które nie znaja sie na kompie. Link Zgłoś
Gość: do dominika 666 Re: jak nauczyc sie obslugiwac komputer? IP: *.acn.pl / *.acn.pl 03.10.03, 17:53 Zostałem poproszony o przekazanie ci, że można używac Office'a, chociaż ty uważasz,że używanie Office'a jest dla osób które nie znają się na kompie. I mam pytanie: co to znaczy "znać sie na kompie"? Ja pierwszy raz używałem komputera do edycji tekstu w roku 1987. Powtarzam: 1987 - to nie pomyłka. Windowsów jeszcze wtedy nie było. Czy to znaczy, że znam się na komputerze? Link Zgłoś
azm2 do dominika666 03.10.03, 17:57 Zostałem poproszony, żeby ci przekazać, że można używać Office'a, gdyż ty uważasz, że używanie Office'a jest dla osób, które nie znają się na kompie. Przekazałem. Teraz mam pytanie: ja pierwszy raz używałem komputera do edycji tekstu w roku 1987. Windowsów wtedy jeszcze nie było. Czy mogę powiedzieć, że znam się na komputerach? Link Zgłoś
azm2 Re: jak nauczyc sie obslugiwac komputer? 02.10.03, 21:21 OBSŁUGA komputera polega na: 1. wzięciu do dłoni wilgotnej ściereczki z kroplą płynu do czyszczenia 2. wytarciu z kurzu skrzynki, monitora, klawiatury i myszy. Jeżeli chcesz kupić dobry podręcznik obsługi komputera, to przyjmuję zapisy. Pisanie zajmie mi około 15 minut. Gdy już komputer jest czysty, można włączyć zasilanie i rozpocząć UŻYWANIE komputera: grać, pisać, słuchać muzyki, oglądać filmy, faksować, emailować, surfować, rysować, pisać programy, itd. Link Zgłoś
Gość: sandworm Re: jak nauczyc sie obslugiwac komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 22:03 Po co drugi raz wypisujesz te głupoty? Link Zgłoś
mich_oles Re: jak nauczyc sie obslugiwac komputer? 02.10.03, 22:22 zebyś sie kurwa głupio pytał Link Zgłoś
Gość: sandworm Re: jak nauczyc sie obslugiwac komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 22:55 akurat to sieroto nie było do ciebie Link Zgłoś
azm2 Re: jak nauczyc sie obslugiwac komputer? 03.10.03, 21:01 bo mi się dwa razy kliknęło. a po co się głupio pytasz? Link Zgłoś
Gość: sandworm Re: jak nauczyc sie obslugiwac komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.03, 22:16 Lepiej niech się zajmie tobą lekarz. To wygląda na schizofrenię. Link Zgłoś
Gość: mika_p Re: jak nauczyc sie obslugiwac komputer? IP: *.class144.petrotel.pl 03.10.03, 01:19 Abstrahując od "dyskusji", czym zajmuje się informatyk... Najważniejszą rzeczą jest odpowiedzieć sobie na pytanie, czego się chce od komputera, do czego chce się go używać. Na przykład: Moje własne dziecko w wieku 4 lat potrafiło obsługiwać komputer w zakresie: - włączenia maszyny - włożenia płyty do napędu - odpalenia gry - grania - wyłączenia gry - odpalenia Painta - rysowania - zamknięcia Painta i zapisania obrazka - w chwilach kiedy odchodziłam od kompa - przełączenie się na mIRCa i puszczenia wielkiego flooda ;-) - wyłączenia maszyny Z biegiem czasu, w miarę rozwoju potrzeb, nauczyło się odpalać pasjansa, a potem także IE i wyszukiwać w historii ulubioną stronę, wszsytko na małpę, bez umiejętności czytania. Moja mama, lat 52, poza odpaleniem pasjansa nie umiała nic, dopóki okoliczności nie zmusiły jej do nauczenia się korzystania z poczty przez www. Kiedy były problemy z onetem, nauczyła się obsługi Outlooka. Zmuszona chwilą, nauczyła się, jak oglądać zdjęcia nagrane na płycie, co więcej, jak je wynotować, żeby człowiek w fotolabie wiedział, które odbitki ona chce. W chwili obecnej, żadnemu z tej dwójki, ani dziecku, ani mamie, więcej do szczęscia nie potrzeba; oboje umieją niewiele, ale dokładnie tyle, ile potrzebują, czy można powiedzieć, że nie potrafią obsługiwać komputera ? Potrafią, w zakresie swoich potrzeb. Ty też musisz je określić, to najważniejsza rzecz. A potem - to już z górki. Link Zgłoś
Gość: dominik666 algorytm logiczny ...czyli nauka poprzez gry :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.03, 07:34 odpalasz sobie gre najlepiej nie z płyty tylko spakowaną.. pierw musisz pojąć co to jest spakowana>co to jest .rar .ace>ustawienia karty graf.>co to jest sterownik>czym się rózni 640x480 od 1600x1200> ustawiasz dzwięk>co to jest DX 9.0>co to jest T&L>udało sie .. chcesz pograć w sieci>stawiasz server>co to jest server>jaka konfiguracja> czym się różni wan od lana albo intenetu>co to jest protokół TCP IP>jak działa GPU i czy się rózni od pracy CPU>co to jest ping>i dlaczego interwał jest czasami istotniejszy od transferu>w końcu chcesz zrobić back up swojej gry więc> jak się nagrywa i kopiuje>co to jest image>co to jest securom,safedisc i czym się różnią od np. laserdisca>wypalasz pierwszą płytę>co to jest buffer underrun >i co to jest crack>jak napisać własnego cracka>i tu zaczyna się zabawa :)) co to jest deassembling czym się różni od kompilacji>piszesz prosty prog. żeby nie ściągac "pomocy" z internetu>.... > czy moze ktos polecic dobry podrecznik lub inna metode? taka była moja metoda :)) jeśli pytasz ... Link Zgłoś
mich_oles Re: algorytm logiczny ...czyli nauka poprzez gry 03.10.03, 12:21 Ciekawe skąd z jakiego słownika informatycznego to wziąłeś. Przecież ty nic o tym nie wiesz. Zresztą to są banały. Jak ja się uczyłem obsługi komputera to też grałem w gry ale wtedy miałem może 10 - 11 lat natomiast w moim wieku grać w gry to już lekka przesada. Natomiast doszedłem do wniosku że kazdy ma swoje metody nauki i niestety muszę się z twoim sposobem pogodzić. Link Zgłoś
Gość: dominik666 Re: algorytm logiczny ...czyli nauka poprzez gry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.03, 22:16 gdybym brał terminy fachowe ze słownika to nie byłbym w stanie (nierozumiąc ich) ułożyć z nich .. algorytmu logicznego jak miałem 10 lat ... czyli 17 lat temu dostałem commodore .. i wierz mi to był 86-87 coś tak,głęboka komuna,wtedy nie było książek tak łatwo dostępnych jak teraz o komputerach mało kto wiedział .. pózniej schneider amstrad,to był komputer na którym zacząłem pisac pierwsze programiki,czytałem Bajtka .. wklepując "kod zródłowy" pamięntam instrukcje do schneidera :) taka zielona kniga z podstawowymi (a może ze wszystkimi poleceniami:) o orginalnych programach czy grach można było pomarzyć.Magnetofon :)) rypał się co chwila a Amstrad podobnie jak inne tego czasu kompy składał się z klawiatury i monitora :)) bardzo grubej klawiatury :)) Wiesz to mania .. kiedy dostałem PCta zaczeło się prawdziwe grzebanie .. co chwila "musiałem" wymieniac to procka to MB kikanaście systemów OP itp. Ktoś kiedyś powiedział że internet jest jak narkotyk .. ja mówie że to komputer jest jak narkotyk .. nie raz już mi się zdarzało wywalac połowe moich zarobków na podzespoły,które tak naprawde nie były potrzebne ale .. to wciąga .. juz nie chodzi o to jaka to gra .. ważne żeby wycisnąć z kompa ostatnie soki :) pierwsza rzecz jaką robie po odpaleniu gry to .. options>video>advanced> i na max ... :)) a jak zaczyna zwalniać .. to dlaczego ? .. i zaczyna się zabawa w overclockig,tunig itp. nawet nie wspominam jak wygląnda mój XPek .. wszystko (no prawie) co się dało zmienić,zmieniłem .. ps. chacha w firmie w której pracuje .. (Wrocław koło lotniska ) pracuje ze mną mój kolega .. pozdrawiam Poldek :)) inż. informatyki,jak czasami widze jak chwyta myszke i usiłuje wciskać dwa przyciski na raz .. to robi mi sie go żal .. heheh szef go wypierdol.. dzisiaj ... ale zlewam, a myślisz że co robie w pracy hmm ? word,exel i email :)) a jak trepy wychodzą to game .. :)) -------------------------------------------------------------------------------- do poldka !!! fuck it,i think that this shit has no future Poldek :)) you mast learn Englisch language first,computer you can leave for now :))) and please learn Link Zgłoś
Gość: ogonek Re: logarytm alogiczny czyli nieuk i gry IP: 216.127.82.* 04.10.03, 01:50 1. fuck yourself,motherfucker 2.fick dich selber,schwantzlutscher pozdrowionka od ogonka Link Zgłoś
trent85 Re: logarytm alogiczny czyli nieuk i gry 04.10.03, 04:23 Jeśli tacy goście będą programowali (w co szczerze wątpię) to Polska nie dorobi się gry bardzej skomplikowanej od TETRISA:). Sz.P.Informatyk przebywający w WAWIE NA STUDIACH:)stary gdzieś ty się uchował? Link Zgłoś
mich_oles Re: logarytm alogiczny czyli nieuk i gry 04.10.03, 10:58 Jeśli mówisz o kimś takim jak ja to lepiej przestań bo się srogo zawiedziesz. Jestem lepszym programistą niż ty. Link Zgłoś
azm2 ? 04.10.03, 14:35 Nieśmiałe pytanie do kilku uczestników tego wątka (akurat pod postem mich_olesa, ale nie tylko do niego): co was tak frustruje, że w (prawie) każdym poście musicie wrzucać bluzgi? Czy w programach zastępujecie przecinek wyrazem "kurwa"? A jak się tak sadzicie, który lepszy, to spotkajcie się w realu i zróbcie konkurs programowania albo dajcie sobie po mordzie. Link Zgłoś
trent85 Re: logarytm alogiczny czyli nieuk i gry 04.10.03, 17:34 Ale ja nie jestem programistą ani WSPANIAŁYM STUDENTEM WARSZAWSKIM. Jestem w klasie maturalnej SZ.P.FANTASTYCZNY PROGRAMISTO!!! Nie wiem tylko jednego!. Dlaczego doskwiera ci (SZ.P.PROGRAMISTO Z WAWY) taki perfidny kompleks niższości. Przestałbyś już się tłumaczyć, obrażać innych i pisać bzdety!. Uwierz mi (SZ.P.PROGRAMISTO Z WYŻSZEJ SZKOŁY W WAWIE) i daj sobie spokój z tym forum. Z wyrażami szacunku średnio uczący się czwartoklasista z Łodzi:) Link Zgłoś
mich_oles Re: logarytm alogiczny czyli nieuk i gry 04.10.03, 17:56 Słuchaj. Ja się nie tłumacze jasne. Jeszcze raz tak powiesz a wybije ci zęby. Link Zgłoś
gray Re: logarytm alogiczny czyli nieuk i gry 04.10.03, 18:18 narysujesz go sobie w paincie i strzelisz z dyni w monitor? ludzie, jesteście jak dzieci. wykłucacie się o jakieś kretynizmy! 'ja jestem najlepszy!' 'nie nie! jesteś głupi a najlepszy jestem ja!' dobrym programistą to jest dave cox i on ma prawo to o sobie powiedzieć a wy powinniście wsadzić nosy w książki a nie marnować czas na podrygi na forum. skończcie już ten wątek dla własnego dobra bo tylko coraz glośniej się śmieje jak to czytam. Link Zgłoś
Gość: seicc Re: logarytm alogiczny czyli nieuk i gry IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 07.10.03, 17:17 Smarkaczu ! Ucz się bo przynosisz wstyd swoim rodzicom. Ręce opadają jak się c i e b i e czyta. Jeśli tak dalej będziesz się rozwijał to widzę czarno twoją dorosłość. Oceniam twój wiek na 12-14 lat. Ja naprawdę życzę ci dobrze! Link Zgłoś
gray Re: logarytm alogiczny czyli nieuk i gry 04.10.03, 17:46 w zasadzie dorobili się gry bardziej skomplikowanej niż tetris a nazywa się ona blockout. zdobyła ona na świecie sporą popularność. niestety jedynie w pewnych kręgach ponieważ wymaga od gracza szybkiego i logicznego myślenia ale to już na marginesie ;) oczywiście było to bardzo dawno temu kiedy pierwszy lepszy idiota nie mógł się tak po prostu dorwać do komputera. to tak gwoli ścisłości. pozdrawiam. Link Zgłoś
trent85 Re: logarytm alogiczny czyli nieuk i gry 05.10.03, 01:09 W zasadzie zgadzam się z tobą i daję sobie spokój. Ponieważ temat staje się nudny a po drugie boję się dostać w zęby,-). Link Zgłoś
dominik666 Re: logarytm alogiczny czyli nieuk i gry 08.10.03, 05:44 Gość portalu: ogonek napisał(a): > 1. fuck - pier.. yourself - się sam ,mother - matko fucker - jeb... > 2.fick - pier.. dich siebie selber samego ,schwantz ogon lutscher lizać :)) > > pozdrowionka od ogonka też cie pozdrawiam ogonku :))) Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: jak nauczyc sie obslugiwac komputer? 05.10.03, 16:51 Wszystkie wypowiedzi i tak dążą do jednego, aby nauczyć się obsługi komputera trzeba zacząć go urzywać:-). I uważam, że niekoniecznie ZwykłemuUżytkownikowi potrzebna jest znajomość programowania. ZU chce wykonać konkretną pracę, przy pomocy konkretnego programu i tyle. Algorytmy, język, w jakim napisano dany prog, są dla niego rzeczą drugo-, a może i trzeciorzędną. Jedyne, co musi dobrze poznać to system operacyjny (no i obsługę danego programu). PS Nie myślałem, że moja uwaga do mich_oles, rozpęta takie piekło. Następnym razem będę trzymał jęzor za zębami (niech fobie farmazoniarze gadają). Faktycznie temat wątku utonął w tej "pyskówce" :-( Link Zgłoś
Gość: ktosia HAHAHA IP: 213.25.103.* 07.10.03, 12:33 HAHAHA Ale miałam niezły ubaw jak czytałam większość Waszych wypowiedzi. Mich_oles zakrawasz na rozbójnika, który wszystkim chce dokopać. Ciekawe czy mi też ... No i jeszcze jedna uwaga, czy obrażanie innych używając przy tym słów niecenzuralnych sprawia Ci największość radość??? Zamiast przytoczyć argumenty, które podważą opinię kogoś z kim się nie zgadzasz, od razu "wyskakujesz" z tym swoim "uważaj, bo ja jestem lepszy". Człowieku zastanów się nad tym co piszesz. Link Zgłoś
gray Re: HAHAHA 07.10.03, 17:08 baaardzo proszę zamknijmy już ten wątek bo dowodzi on tylko tego, strasznie trudno jest się nauczyć obsługiwać komputer. EOT. Link Zgłoś
azm2 Re: HAHAHA 08.10.03, 01:00 najlepsze, że "obsługa komputera" polega na wycieraniu go z kurzu. Cała reszta to UŻYWANIE komputera. Link Zgłoś
dominik666 Re: A ,,,,,,,, H,,,,,,,,,,,A 08.10.03, 06:44 wynika z tego ze jeden człowiek używa komputera do grania inny do drukowania i edycji tekstów,bądż jako zabawki dla dzieci a co do gier .. dalej bęnde trzymał się swego zdania że gry to najbardziej skomplikowane i zaawansowane progi jakie powstają na home computer czyli PC informatykowi dziękuje za szczerość... ja tez mam nerwice :)) dlaczego pisałem o office że to prosty prog. bo uzywam tego zasranego pakietu codziennie w pracy ... są ludzie którzy robią to przez kilka a nawet kilkanaście lat ... dalej NIC ! nigdy w zyciu nie zaznajomili się z żadną grą a opisują graczy jako półmózgów.Komputer to potężne narzędzie,może służyć do wielu celów lecz najważniejszym jest poznać jego możliwości w obsłudze a pózniej w programowaniu,programowanie gier czy też pisanie gier to najwyższa szkoła jazdy mogę się mylić ale wydaje mi się że kod zródłowy czyli engine niejednej gry jest o wiele bardziej skomplikowany niż source code np. windowsa ..... hacking.pl/news.php?id=2821 Link Zgłoś