Dodaj do ulubionych

opensuse 11.0 montowanie i tym podobne...

26.08.08, 14:11
po tych kilku dniach nieco się oswoiłem z linuxem, choć przyznam, że montowanie dysków sprawia mi wielką trudność. Otóż jak włoże usb-drive typu 'paluszek' (1 i 4 GB) montuje mi go (vfat) bez problemu i mam dostęp do wszytskiego, kazdy katalog i plik ma uzytkownika mnie a grupę root, moze kopiować pisać itp itd. Problem jest jak wkładam dysk usb 80GB NTFS, niby montuje ale go nie widzę, postanowiłem spróbować zrobić to ręcznie, jakos doszedłem do tego , że ten dysk to /dev/sdd1 zamontowałem go w katalogu media. Wszytsko niby w porzadku ale montować go moge tylko jako root i jako użytkownik nie mam do niego dostepu. zaczalem wiec kombinowac i wykombinowalem ze dam do wszytskiego prawa 777 chmod'em z parametrem -R (oj dlugo to trwalo! juz nie pamietam co bylo nie tak, ale musialem jeszcze bawic sie 'chown' i zmienic sobie uzytkowniak na siebie, dopiero wtedy moglem skopiowac do /home/ja pliki i jeszcze po kilkiu zmianach chmod i chown udalo mi sie to spakowac do zipa i wyslac emailem, uffff.

czy jest jakis sposob na krótsze montowanie dysku ntfs? no i czy jest mozliwosc ustawienia zeby dany uzytkownik mogl robic w nim co chce? bo z tego co zauwazylem z tym jest problem a z vfat wsio dziala po podlaczeniu.

Ufff, dzieki za pomoc!
Obserwuj wątek
    • swojadroga Re: opensuse 11.0 montowanie i tym podobne... 29.08.08, 09:27
      Odpowiem tylko na ostatnie pytanie. O ile pamiętam na partycjach NTFS z Linuksa
      nie ma możliwości zapisu. Tylko odczyt z takiej partycji. Partycje FAT są
      obsługiwane bez problemów (odczyt i zapis)
      • susewiaz Re: opensuse 11.0 montowanie i tym podobne... 29.08.08, 11:57
        Opensuse ma od razu ntfs-3g dostępne jako typ partycji, co pozwala na zapis również, a nie tylko na odczyt.
    • ponponka1 Re: opensuse 11.0 instalacja na Viscie 05.09.08, 10:52
      Witam
      Rok temu jeszcze mialam na kompie Suse. Potem laptoka z XP i teraz
      laptoka z Vista. Jednak zatesknilam za Suse (bardzo dobre
      wspomnienia) i zakupilam sobie Suse 11.0
      Zrobilam defragmentacje dysku na Viscie zanim zaczne instalacje
      Suse. Czy to wystarczy? Bo w instruckcji instalacji jest napisane,
      ze jak wybiore instalacje na Viscie to mam wyjac plytke i
      zdefragmentowac dysk by potem instalator Suse mogl spokojnie sobie
      znalezc miejsce. Poszlam troche na skroty, czy to wystarczy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka