Dodaj do ulubionych

Adobe Acrobat i żółte karteczki

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.10.08, 14:33
Mam dwa pytania: czy dodawanie żółtych z komentarzami karteczek jest możliwe w bezpłatnych edycjach Readera, do ściągnięcia z sieci? I jak to się ma do uprawnień dostępu do pliku, czy można je jakoś zmienić?

A jeżeli nie - czy jest jakiś program/sposób umożliwiający obejście problemu? Mam do wykonania pewne zadanie związane z PDF-ami i chciałbym uniknąć ręcznego przepisywania do Excela...
Obserwuj wątek
    • qandre Re: Adobe Acrobat i żółte karteczki 20.10.08, 16:55
      > czy dodawanie żółtych z komentarzami karteczek jest możliwe w bezpłatnych edycjach Readera

Jest możliwe tylko wtedy, gdy przy tworzeniu pliku PDF (w programie Acrobat Professional) została włączona odpowiednia opcja (Umożliwiaj komentowanie w programie Adobe Reader).

> I jak to się ma do uprawnień dostępu do pliku, czy można je jakoś zmienić?

Włączenie możliwości komentowania uniemożliwia ograniczenie większości uprawnień do pliku, natomiast zmiana/zniesienie ewentualnych ograniczeń nie spowoduje, że można będzie tworzyć komentarze.

W programie Reader zmiana uprawnień nie jest możliwa. Jeżeli uprawnienia są chronione hasłem ich zmiana (bez znajomości hasła) nie jest możliwa również w komercyjnych programach Acrobat.

> czy jest jakiś program/sposób umożliwiający obejście problemu?

Jakiego problemu?

Jeżeli chodzi o zmianę uprawnień, to istnieją programy do rozszyfrowywania dokumentów (zdejmowania większości ograniczeń typu kopiowanie, drukowanie) oraz do "odzyskiwania" haseł. Znalezienie hasła dostępu do dokumentu może trwać długo (w zależności od jego skomplikowania), natomiast rozszyfrowanie/anulowanie ograniczeń w większości przypadków jest dość proste.

Jeżeli chodzi o darmowy program umożliwiający dodawanie komentarzy, to niestety nie znam (ew. trial Acrobat Professional).

Jeżeli chodzi o konwersję do formatu Excela, możesz wypróbować trial ABBYY FineReader lub PDF TRANSFORMER, albo jakiś internetowy konwerter.
    • Gość: weldon Re: Adobe Acrobat i żółte karteczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.08, 16:58
      sgk74exp.blox.pl/2008/10/robienie-notatek-sticky-notes-w-plikach-PDF.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka