blekot 22.10.03, 18:22 czy warto kupic / zainwestowac? czy lepiej jakas inna ksiazke? jesli tak to jaka? podpowiem cel: chce nauczyc sie HTMLa (wiem ze sa kursy do sciagniecia z sieci ale ja wole "papier") p_ Link Zgłoś Obserwuj wątek
da.killa Re: Biblia HTMLa 22.10.03, 18:33 Nie warto. To dokładnie to samo co w oficjalnej specyfikacji: www.w3.org/TR/html4/ tylko inaczej napisane. Po prostu lipa - żałuję zakupu... Moim zdaniem naprawdę lepiej skorzystać z kursów w sieci. Najlepszy IMHO jest ten: webmaster.helion.pl To kurs Pawła Wimmera, na którym wychowała się już masa polskich weboli :) Ma nieco braków i nieścisłości, na ale jest więcej niz wystarczający na początek. Pamiętaj tylko, ze teraz ważne są przede wszystkim arkusze stylów, a używanie tabel do formatowania strony jest obciachem. Link Zgłoś
blekot Re: Biblia HTMLa 22.10.03, 19:05 da.killa napisał: > Moim zdaniem naprawdę > lepiej skorzystać z kursów w sieci. Najlepszy IMHO jest ten: > > webmaster.helion.pl > To kurs Pawła Wimmera, na którym wychowała się już masa polskich weboli :) znam znam ale ja jednka wole ksiazke znalazlem jego wydanie ksiazkowe - poszukam i zajrze > Pamiętaj tylko, ze teraz ważne są przede wszystkim arkusze stylów, a używanie > tabel do formatowania strony jest obciachem. e chyba jeszcze nie nawet na xhtmlowej stronie WP, pelnej divuf jest tabela :-) (przegladarka) nie szukalem na sile ale niemal 95% (nawet wiecej) stron, ktore odwiedzam jest na bazie tabel, firebird // webdeveloper/outline/outline table cells i wszystko jasne:-) ale wiadomo jak sie uczyc to "przyszlosciowo" co racja to racja p_ Link Zgłoś
da.killa Re: Biblia HTMLa 22.10.03, 20:27 blekot napisał: > e chyba jeszcze nie > nawet na xhtmlowej stronie WP, pelnej divuf jest tabela :-) (przegladarka) Oni, chociaż i tak do przodu, nadal są trochę z tyłu :) > nie szukalem na sile ale niemal 95% (nawet wiecej) stron, ktore odwiedzam jest > na bazie tabel, > > firebird // webdeveloper/outline/outline table cells > i wszystko jasne:-) To obejrzyj sobie w firebirdzie : texturizer.net/firebird/index.html i korzystając z przełącznika arkuszy w lewym dolnym rogu przeglądarki ustaw "No theme". To samo dotyczy strony: website-beta.mozilla.org/ przełacz na "Basic Theme". Fajne, co? Tak się robi strony dzisiaj. :) A jak nie masz jeszcze dosyć czasowania arkuszami stylów, to obowiązkowo zajrzyj na tą stronę: phoenity.com/newtedge/ To jest dopiero coś... :) Możesz też od razu poklikac po linkach z tej strony. Mnie spodobał się zwłaszcza CSS Zen Garden. > ale wiadomo jak sie uczyc to "przyszlosciowo" > co racja to racja Racja, racja... CSS to potęga! Link Zgłoś
Gość: YouPeter Re: Biblia HTMLa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.03, 20:09 Jak piszesz że dopiero chcesz się nauczyć HTML-a to nie warto jej kupować. Dużo lepiej jest przeczytać jakiś kurs z netu na początek (żeby ją zrozumieć trzeba już trochę wcześniej poznać HTML-a). Wiem bo mam tę książkę Link Zgłoś