Dodaj do ulubionych

komputer nie widzi dysku

02.11.03, 14:31
Proszę o pomoc . Co kilka dni mój komp gubi dysk. W czasie pracy nagle wiesza
sie, po restarcie jest komunikat error hdd, w Biosie dysk Non Instaled. Po
odłączeniu taśmy od dysku i ponownym podłączeniu wszystko gra. I tak jest co
4-6 dni. Co to może być ? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • gray Re: komputer nie widzi dysku 02.11.03, 14:46
      mój tak robił jak wpadał na badblocki podczas pracy.
      • letwor Re: komputer nie widzi dysku 02.11.03, 14:53
        Czyli konieczna wymiana dysku na nowy ?
        • gray Re: komputer nie widzi dysku 02.11.03, 15:04
          najlepiej upewnić się wykonując kompletne skanowanie powierzchni dysku (np.
          programem scandisk w win9* lub chkdsk w win2k/XP z linii poleceń) i pozwolić
          programowi na założenie znaczników pomijających uszkodzone sektory dysku przy
          zapisie ale, jeżeli to właśnie uszkodzenie mechaniczne, możliwe jest że zepsuty
          obszar będzie się z czasem powiększał uniemożliwiając na dłuższą metę pracę.
          jeżeli dysk jest na gwarancji to trzeba oddać go do serwisu a jeżeli nie to może
          okazać się konieczna wymiana na nowy :/
    • letwor Re: komputer nie widzi dysku 02.11.03, 15:20
      Dzięki :)
      • Gość: mm-ka Re: komputer nie widzi dysku IP: *.zamosc.mm.pl 02.11.03, 23:28
        Miałam podobny problem dysk jest wymieniony,a komp dalej głupieje tz.
        resetuje się co kilka minut.Najdłużej pracował chyba 3h.Po restarcie trudno
        go ponownie uruchomić,najlepiej wyłączyć na 10 minut.Co to może być?Pomóżcie!!!
        Pzdr mm-ka
        • wamal Re: komputer nie widzi dysku 03.11.03, 11:31
          Pierwszy dysk musiałem "zdefragmentować" do kosza - przez to ciągłe wyłączanie
          się nałapał badbloków. Niespecjalnie żałowałem dysku - 4.3GB, ale nie wszystkie
          te stare gry DOSowe udało się uratować. Ponieważ następny napęd zaczął podobnie
          wariować (słychać kliknięcie głowic, system zamiera a za chwilę piękny napis na
          niebieskim tle) wymieniłem zasilacz na nowy. Ustąpiło jak ręką odjął.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka