Gość: anonim Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 18:42 Jak tak patrze na ten screenshot to przychodzi mi na mysl jedno: linux Link Zgłoś
von.g Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak 08.01.09, 19:07 @potencjalny fan li. A co się dzieje gdy Winda nie wykryje sprzetu? Wiem ,że to jest problemem gdy system nie ma sterownika do netu , ale to nie wina linuxa. Link Zgłoś
Gość: przemops Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: *.multimo.gtsenergis.pl 08.01.09, 19:31 OT sie robi jak zawsze, co ma linux do windy i do macosa poza platforma sprzetowa ? linucha mam ale w zyciu nie porownoje go do windy , nie dlatego ze winda gorsza czy lepsza, nie dlatego ze linux lepszy czy gorszy.. tylko nie mam takiej potrzeby, nie czuje az takiej roznicy miedzy nimi! Poza tym ze jeden za friko i drugi tez za "friko" bo oem ;) Jak ci winda zle dziala to partycja swap i juz dziala szybciej ... a linuch i tak najlepiej mi smiga na 4 gb ramu , podobnie jak winda. Wiec o te lamenty. 2 gb ramu ile kosztuje ... ? przywoita grafika...? drogo jest strasznie, jestesmy biednym narodzikiem.. zapomnialem... jak ktos nie zaglada pod maske od nowosci kompa, to nie dziwota ze pozniej steka i jeczy po forach, jaki to windows zasobozerny a xp/ linuch jaki wspanialy ;) Akurat ja mam na starym athlonie xp 2600 i 1.5 gb ramu Viste HP a na turionie 2.0 i 4 GB ramu ubunciaka ;) Takze zupelnie odwrotnie, niz widzialy by to fanbojstwo roznych systemow ;) Pozdrawiam i zycze milego stekania i narzekania, wojenki systemowe tez mile widziane ;) Zapraszam jeszcze do komentowania Canon VS nikon ;) Tam tez sie mozna wykazac sila " argumentow" . Do pracy rodacy, do okrajania instalek i chwaleniu sie na jakim slabym kompie udalo sie zainstalowac najnowszego ubunciaka lub xpka ;) Piaskownica czeka. moo* no ja wlasnie badac u Was ( jesli mozna tak to nazwac ) kupilem zestaw, tradycyjny blaszak... za 1200, nie byl zly, ale po zagladnieciu do srodka bylem przerazony jakoscia montazu. Balagan, grafika NN, dysk tak samo. Oczywiscie gwarancje stracilem. DLa przecietnego kanadyjczyka to tragedia, bo u moich znajomych tam mieszkajacych obsluga kompa ograniczala sie do obslugi systemu . O zagladaniu pod maske nie bylo mowy, zbyt skomplikowane. Oni, jako ze mieskzali w "dobrej " dzielnicy, nie potrafili zaprogramowac zegarka,w kuchence,odmiesc sniegu z podjazdu,wymienic zarowki tylko wolali " specjaliste" . Obsluga pieca CO to droga nie do przejscia- na scianie w kotlowni wisza instrukcje, krok po kroku. Ostatnio , bedac u nich, w sklepie nie wiedziano, ze maja w cenniku system w wersji oem . Ich corka ma problem z obsluga telefonu(Nokia)- wole ajfona ;) . Jestem porazony niska inteligencja niektorych ludzi tam mieszkajacych- dotyczy takze inteligencji emocjonalnej. Zero zaradnosci. To nie europejczycy ;) Jak mieszkasz w okolicach Barrie (On) to zapraszam na piwo ;) Czasem tam bywam, glownie ze wzgledu na zainteresowanie rajdami terenowymi ;) Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: *.cust.tele2.pl 08.01.09, 19:40 nie wiem czy wszyscy którzy tak chwalą xp (bo ponoć gry chodzą lepiej) wiedzą, że gdy uruchamia się grę pod vistą system oddaje używane zasoby właśnie tej aplikacji. zobaczcie sobie porównania wydajności w obu systemach. natomiast jeśli macie przedpotopowe komputery które nie uciągną Visty to, może zrezygnujcie z neta (zamiast wypisywać na nim rzeczy o których nie macie pojęcia) dzięki czemu będziecie mogli odłożyć na lepsze komputery :) Link Zgłoś
Gość: Oooo Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: *.pool.einsundeins.de 08.01.09, 20:21 Lubie Viste bo lubie Linuxa. Vista to pierwszy system operacyjny Microsoftu, na ktorym da sie nareszcie swobodnie pracowac jako NIEadministrator, podobnie jak na Linuxie. XP mam juz dosyc, nie chce byc zawsze adminem i dawac wirusom kompletne prawa dostepu do mojego kompa. Wiem, wiem, na xp tez sie da pracowac jako nieadmin, ale nie chce mi sie wiecznie kopac w registry i w partycji c: aby zmienic prawa dostepu dla danej aplikacji. O dziwo, wyskakujace okienko z pytaniem o haslo administratora w VISTA doprowadza ludzi do szalu, na Linuxie (np. Ubuntu) juz chyba nie :) Link Zgłoś
Gość: sianko Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: *.acn.waw.pl 08.01.09, 20:56 he he ze screena wynika, że nawet Microsoft woli FF od IE Link Zgłoś
Gość: ewqa Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.09, 22:39 Ze screena wynika, ze wszystko będzie tak, jak zwykle- Microsoft wypuści wielkie, krowiaste ale estetycznie ładne g i będzie zachwalał, sam w to nie wierząc. Zapewne wielu ludzi da się nabrać, jak zwykle. I jak zwykle MS zbije kupę kasy. I wszystko kręci się i kręci... Link Zgłoś
Gość: ya Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: *.quest-net.pl 08.01.09, 23:42 poczekajcie, zobaczcie i wtedy będziemy ględzić. Ja póki co zostaję przy XP... w Viscie jak dla mnie było za dużo drobnych, ale nieprzyjemnych niespodzianek np. niestabilnie łączyła sięz siecią wifi z ukrytym ssidem (de facto wymusza rozgłaszanie) Link Zgłoś
Gość: ho ho ho Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: *.jjs-isp.pl 08.01.09, 23:43 Jeszcze trochę i uda się dogonić ubuntu. CHoć gdy dojrzeje nowe KDE będzie ciężko. Brakuje jeszcze modułowej budowy, automatycznych aktualizacji oprogramowania (nie tylko systemu), no i dlaczego za to się płaci? Link Zgłoś
Gość: miiso Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: 212.76.37.* 09.01.09, 01:05 Przed zakupem swojego laptopa sprawdziłem zgodność sprzętową i dostępność sterowników pod linuxa. Na jego pokładzie już znajdowała się Vista. Przeinstalowałem system MS, na taką samą wersję tylko bez dodatkowych zaśmiecaczy. Zaczął działać nieco szybciej. Mając już jeden sprawny system zabrałem się za instalowanie linuxa. Chwila na ściągnięcie netinstal debiana i nieco dłużej dociągnięcie pozostałych pakietów z sieci. Pierwsze odpalenie gnome i szok. Wszystko działa, reakcje błyskawiczne (kliknięcie i pojawia się okno / program). Od tego momentu system mikrosoftu odpalam średnio raz w miesiącu w celu aktualizacji antywira i oczywiście samego systemu. Jeżeli ktoś chce mieć szybki system i komfortową pracę polecam linucha + druga partycja z windowsem do gier i programów, których nie obsługuje alternatywny system. Starsze kompy (słabsze) na linuchu śmigają jak marzenie, należy tylko dobrać do nich odpowiednią konfigurację i poświęcić nieco czasu na kompilację ze źródeł (gentoo). Starutki netbook (proc 133 MHz, 64 MB RAM) - kompilacja gentoo około 7 dni (i nocy) - wynik: daje się na nim odpalić film zakodowany divix'em. Na systemach mikrosoftu - awykonalne! Link Zgłoś
Gość: miiso Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: 212.76.37.* 09.01.09, 01:08 Wkradł się błąd, nie starutki netbook tylko notebook :) Link Zgłoś
m4t Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak 09.01.09, 01:39 @Gość: Flapjack Są systemy operacyjne które potrafią efektywnie wykorzystywać pamięć komputera, a gry zajmują już więcej, niż te 3GiB, więc dodatkowa pamięć (która jest tania), pozwoliłaby by systemowi np. cache-ować odczyty z dysku lub inne pierdoły. No ale Microsoft postawił sobie poprzeczkę 3 nawet w s7edem. Link Zgłoś
Gość: pseudonimgoscia Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.01.09, 02:47 Plagiat logo? Dlaczego te palanty nie moga stworzyc nic oryginalnego? Jezeli rzeczywiscie logo Windows 7 wyglada jak na zdjeciu to ukradli to rozwiazanie! Zobaczcie: www.imdb.com/title/tt0114369/ Link Zgłoś
Gość: Lechu199999 Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 03:32 Ten system jest smutny jak maślana morda naszego dominującego kaczora... Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: *.jmpolska.com 09.01.09, 07:45 W 1968 wystarczyło kilkadziesiąt megahetcow aby wysłac rakietę na księżyc a teraz potrzeba "procesor taktowany zegarem min. 1 GHz" zeby wystartować windowsa Link Zgłoś
Gość: pingwin Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 07:46 Jak ktoś ma netbooka to niech sobie linuxa posadzi - najnowsze są proste w podstawowej obsłudze, spokojnie da się na nich pracować i mają mniejsze wymagania. Tylko instalacja może odstraszyć, ale zawsze znajdzie się jakiś znajomy który umie to zrobić. Link Zgłoś
Gość: Kain Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.09, 08:36 Pingwin: kiedy ostatnio widziałeś instalator linuksa? W 1993? ;) Instalator ubuntu jest prostszy i krótszy niż NT lub XP :) Ma tylko 6 kroków, wszystko w środowisku obrazkowo - okienkowym :) Po 20 minutach od włożenia płytki do lapka (dell) system się sam zainstalował i wykrył wszystko. Zostało mi tylko skonfigurowanie połączenia bezprzewodowego (kablowe ruszyło po wpięciu wtyczki) i w niecałe pół godziny miałem w pełni funkcjonalny system. Na marginesie: linuksa warto mieć nawet tylko jako drugi system, bo jest nieoceniony jak się winda wyłoży (a wykłada się co jakiś czas, niestety). Seven będzie porażką o ile nie spompują wymagań systemowych. W chwili obecnej ludzie nie kupują tak dużo nowych kompów, w obiegu jest masa 3-4 latków. Po prostu moc obliczeniowa ich jest tak duża, że wystarcza ludziom do normalnych zastosowań. A po co ktoś ma instalować Vistę skoro na XP wszystko mu chodzi bez problemu? Link Zgłoś
Gość: ktosieq Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.09, 12:47 xp ,vista czy 7 zadna roznica mam delika i wszystko gra i buczy tylko roznica w wymaganiach ale czy napewno?do xp potrzeba duzo zabezpieczen powrzucac co w rezulatcie obciaza nam system podobnie do visty ,ale co tam chodzi tylko o to w tym wszystkim zeby ludzie zmieniali nie tylko system ale tez podzespoly ot co cala filozofia Link Zgłoś
Gość: sottas Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: *.kolornet.pl 09.01.09, 20:40 Nie będę się tu mądrzył, w domu używam MacOS X na prawdziwych Macintoshach. Jeden ma 512 MB Ram i 400 MHz zegar a drugi ma 1 GB i 667 MHz. Oba nadal świetnie się spisują i nie odczuwam dyskomfortu w codziennej pracy domowej typu buszowanie po necie, obrabianie fotek z cyfrówki, stworznie www itd. Z grami jest gorzej, przyznaję ale dlatego dziecku zafundowałem PS3 aby mieć święty spokój. Na Macintoshu z 667 postawiłem nawet MacOS 10.5 pomimo tego, że komputer nie spełnia minimalnych wymagań. Jednak i tu nie narzekam. W pracy mam na codzień do czynienia z Windows VISTA na kompie z 1 GB ramu i zegarem 1.8 GHz. Używam go tylko do pisania w Wordzie i wypełniania danych w firmowej bazie. Zaskakująco wolno ten komputer chodzi od nowości a wiele z Visty to nieudolne naśladownictwo z MacOS. Owszem, nie przeczę i tu się znajdzie parę elementów które mogłyby się znaleźć w MacOS ale ogólnie... wolę pracę w domu. Nie jestem tu jakimś nawidzonym krzyżowcem przekonującym do MacOS X bo każdy jeździ na tym co lubi. Ale prawda jest taka, że nie wiem czemu większość pary wytwarzanej przez procesory w PC idzie w gwizdek albo nie wiem co. Link Zgłoś
Gość: do sottas Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 09.01.09, 22:38 To nie wina Visty, że komp w pracy wolno chodzi, tylko śmieci, które na nim regularnie się gromadzą. Tak samo wolno chodzą kompy na systemie XP. A w domku to każdy ma porządek na kompie. Używa się regularnie Ccleanera, TuneUp'a, to i komp śmiga jak wiatr. Link Zgłoś
Gość: sottas Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: *.kolornet.pl 10.01.09, 10:16 Nie sądzę. Chyba że firma Microsoft nie panuje nad swoimi produktami. Komputer w pracy posiada Vistę i Office i nic więcej. Nawet mp3 tam nie mam bo po co. Trochę w Excelu, trochę w Accesie i trochę w Wordzie i rozumię że rodzime produkty Microsoftu tak zaśmiecają system Microsoftu że nawet Microsoft tego znieść nie może ? Zrozumiałbym gdyby był system Vista i baza firmy "uduś". Zawsze można wytłumaczyć, że ta firma "Uduś" nie stosuje się do zaleceni, pisze programy w bałaganiarski sposób itd. Ale jak oni sami nad sobą nie panują ? Co do porządku w domu. Jesteś w błędzie. Na moich Macintoshach panuje wieczny chaos, ikonki na biurku tak porozwalane jak tylko możne. Programy często instaluję i kasuję wyrzucając do śmieci i nie przejmując się czy zostały jakieś preferencje czy nie. Ten system uznałbym za bardzo zaśmiecony. A jednak kmputer się nie muli i nic mu się nie dzieje a nie używam oczyszczaczy... nawet nie wiem czy istnieje coś takiego. Nawet pakiet MS Office mam zainstalowany i generalnie nie zauwaźam by jego katalog jakoś puchł od śmieci. Więc co jest u licha bo Twoje tłumaczenie zupełnie do mnie nie przemawia.... Link Zgłoś
Gość: Nuta Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 12:44 Jak widze ten screen to mi przypomina taką kompliacje ubuntu(mam na lapie jest kozacki lap chodzi jak diesel w toyocie:D i mc os którego średnio trawie:D Link Zgłoś
Gość: table Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 13:35 Nuta a jakiego masz lapka? a co do win7 ja chetnie bym go wyprobowal :) nie mam narazie Bety, wole poczekac na pełna bez błedów :) a jak ma takie wymagania jak Vista to moj r700 nie bedzie mial problemów z nim Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: *.ds3.agh.edu.pl 13.01.09, 17:05 Trzy lata temu złożyłem sobie komputer z półki średniej. Jak się potem okazało, o Viście mogłem zapomnieć...i całe szczęście,bo to coś strasznego,a nie OS. Konfiguracja jaką mam nadal wystarcza nawet by włączyć Crysis, Fallout 3 czy UT3/Turok. Do filmów, Internetu prac biurowych i grafiki w zupełności mi wystarcza. Jednak jego zasoby na Vistę są za słabe. Nie stać mnie i nie zamierzam wydawać kolejnych tysięcy złotych,żeby zainstalować sobie Vista czy Seven, nie ukrywam jednak,ze część udogodnień z Visty jest naprawdę przydatna i chciałbym je mieć w XP,ale jest to niemożliwe. Zatem muszę kupić nowy komputer,by mój nowy Windows zdołał ruszyć? Żenujące....... Link Zgłoś
Gość: PREZESKIC Re: Wymagania sprzętowe Windows 7 takie same, jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 19:59 Super system prawie tak dobry ja KIP Link Zgłoś