Dodaj do ulubionych

ustawianie LG

IP: *.chello.pl 29.01.09, 21:26
kiedy włączyłam mój nowy monitor LG, az mnie odrzuciło. Ostre
swiatło bieli jest nie do przyjęcia. Litery sa blade i mało
czytelne. Wiem ,ze trzeba wszystko dostosowac ale jestem
niesamowicie zawiedziona. czy ta tandeta w barwach to normalne?
Obserwuj wątek
    • Gość: ala Re: ustawianie LG IP: *.chello.pl 29.01.09, 21:46

w "moim nowym LG" - TAK :))
    • Gość: akodo Re: ustawianie LG IP: *.chello.pl 29.01.09, 22:27
      Każdy lubi inny obraz, jeden jaskrawy i kolorowy inny stonowany i pastelowy. Do
      tego dochodzą różne karty graficzne u użytkowników które dają różny obraz. I
      jakby jeszcze było mało to każdy może mieć inne sterowniki i inaczej ustawione
      opcje grafiki w sterownikach ustawione.
      Jedyne co trzeba ustawić to tak aby TOBIE odpowiadało, żeby nie raziło Cię i
      kolory Ci odpowiadały, przecież chyba nie ustawisz sobie opcji tak jak ktoś
      napisał na forum jeśli Tobie nie będzie to odpowiadało? Bo ktoś napisał że tak
      jest dobrze i tak ma być?
      Przesiadka z CRT na LCD zawsze wiąże się z pewnym "szokiem" każdy przeżywa ból
      oczu pieczenie, trzeba zmniejszyć jasność/kontrast i się przyzwyczaić, z czasem
      możesz sobie podkręcać poszczególne wartości i dobrać kompromis między jakością
      a jasnością świecenia.

proponuję regulować jasność, kontrast, gammę oraz sprawdzić ustawienia w
      sterownikach
      • Gość: Ala Re: ustawianie LG IP: *.chello.pl 29.01.09, 22:48
        dzięki AKODO. Moze masz rację, ze to kwestia szoku. Miałam
        wspamiałego CTX a teraz przesadziłam z wielkoscia LG (24) Zawsze
        lubiłam LG. Pracowałam juz na monitorze i oglądałam TV. Niestety
        nowy nabytek bardzo mnie zawiódł.
        • Gość: akodo Re: ustawianie LG IP: *.chello.pl 29.01.09, 23:08
          to przykre. Moze oddaj?
          Nie wiem czego oczekiwałaś, kupiłem LG W2252TQ i za stosunkowo niewielkie
          pieniądze dostałem świetny monitor, złego słowa o nim nie powiem bo porównywałem
          z innymi zanim kupiłem.
          • Gość: Ala Re: powiedziano, ze od sprawdzania jest serwis IP: *.chello.pl 29.01.09, 23:18
            no widzisz, a ja kupiłam moj W2452V w sklepie komputerowym w
            zaklejonym pudle, bo pan powiedział, że oni nie sprawdzaja monitorów
            bo od tego jest serwis. Zobacz tylko. Ponizej jest taki niebieski
            napis ... uwaga nie odpisuj na .... u mnie jest on prawie
            niewidoczny. Boję się, ze mi powiedzą, że sama nie wiem czego chce.
            Chyba mam zły dzien, bo nawala mysz logitecha, którą uzywam zaledwie
            2 godziny
            • Gość: akodo Re: powiedziano, ze od sprawdzania jest serwis IP: *.chello.pl 29.01.09, 23:38
              ustaw monitor jak trzeba, podłącz go kablem DVI (cyfrowo) ustaw odpowiednią
              jasność, gammę itp w sterownikach, ustaw natywną rozdzielczość (1920x1200 dla
              24") włącz cleartype i nie może być źle.
              Jeśli nadal będzie Ci coś nieodpowiadało to albo masz uszkodzoną kartę grafiki
              abo monitor bo lepiej nie będzie.
              Droższe monitory mogą mieć najwyżej poprawione kąty widzenia oraz wierniej (nie
              ładniej, mocniej czy słabiej ale bardziej przewidywalnie) wyświetlać barwy więć
              Twój problem nie wynika z winy monitora.

Ponadto podejrzewam że sklepów komputerowych w Polsce są tysiące i nie rozumiem
              czemu kupiłaś w tym w którym nie mogłaś oglądnąć monitora.
              • Gość: Ala Re: to CEI IP: *.chello.pl 29.01.09, 23:51
                kupiłam w CEI ( Katowice )to firma w której kupiłam przed laty mój
                poprzedni monitor. DVI podłączyłam zaraz na poczatku jak i
                nastawiłam optymalna rozdzielczość. Resztę Twoich wskazówek zaraz
                zweryfikuję
    • Gość: Ala Re: ustawianie LG IP: *.chello.pl 30.01.09, 00:05
      co oznacza słowo natywna i clartype ? Powoli coś sie dzieje.
      apropos myszki - to była sprawa śliskiej podkładki. Mysz jest ok
      • Gość: akodo Re: ustawianie LG IP: *.chello.pl 30.01.09, 10:22
        natywna = fizyczna czyli dedykowana dla monitora, w przypadku 24" to 1920x1200.
        Co do cleartype to nacisnij F1 w windows, pomoc odpowie na to pytania albo w
        google poczytaj jak to dziala, w kazdym razie wyswietla czcionki w sposob
        dedykowany dla LCD
    • swojadroga Re: ustawianie LG 30.01.09, 11:11
      Powiem krótko, jeśli jest zbyt biały i nie pozwala się za pomocą wbudowanej
      regulacji wyregulować (zmniejszyć bieli) a karta graficzna jest na domyślnych
      ustawieniach to jest to uszkodzony monitor. Sam miałem swego czasu od klienta z
      podobnym efektem monitor Samsunga. Diagnoza serwisu: uszkodzona matryca -
      wymiana na nową.
      • marex59 Re: ustawianie LG 30.01.09, 12:02
        Podejrzewam ,że Ala wogóle nie wyregulowała monitora do swoich
        potrzeb i na pewno na fabrycznych ustawieniach jest .
        • swojadroga Re: ustawianie LG 30.01.09, 12:05
          Nie widzimy, więc zgadujemy. Z doświadczenia jednak wiem, że nawet fabryczne
          ustawienia monitora są w wielu wypadkach akceptowalne i nie dają poczucia
          "zalania ekranu mlekiem".
          • manhu Re: ustawianie LG 30.01.09, 13:55
            Mylisz się, bo na fabrycznych potwornie bolała mnie głowa już po 3 godzinach (na 2: moim i matki LCD), a znam się na tym i wkrótce po kupnie testuję monitor i ustawiam.

Monitory LCD standardowo mają drastycznie za wysoką jasność i kontrast. Łatwo skojarzyć dlaczego, bo te parametry są reklamowane i im wyższe tym monitor "lepszy", a skoro tak to jasne (dla producenta) że trzeba je dać jak najwyżej.

Ala powinna (i każdy inny) wybrać jakiś najciemniejszy zdefiniowany wariant, a dopiero potem dostosowywać.
            • swojadroga Re: ustawianie LG 30.01.09, 16:09
              Proponuję jeszcze raz przeczytać co napisałem w moich odpowiedziach;)
              Piszemy o tym samym. Ja tylko dodałem, że jeśli mimo regulacji nadal mamy
              wrażenie, że mamy na ekranie "rozlane mleko" (biel nie do usuniecie mimo
              zminimalizowania jasności) to jest to uszkodzony monitor. Dwa napisałem, że w
              większości wypadków jest akceptowalne fabryczne ustawienie a nie zawsze:) Poza
              tym na jakie by to nie były ustawienia fabryczne to zawsze pozwolą na odczytanie
              tekstu wyświetlanego:)
              Po trzecie, jak już tu ktoś inny wspomniał, jeden lubi pastelowe kolory, drugi
              blade inny przyciemniony obraz inny rozjaśniony.

A odnosząc się do bólu głowy to jeszcze jest coś takiego jak tryb sklepowy i
              domowy;) Sklepowy to taki, o którym Ty piszesz a domowy to taki, który jest
              komfortowy dla użytkownika:)
              • marex59 Re: ustawianie LG 31.01.09, 09:33
                Dalej uważam że osoba zakładająca wątek nie ustawiła w monitorze
                parametrów zmniejszających jasność i kontrast, a tak na marginesie
                to jak kupiłem swój monitor lcd to też nic nie było widać ponieważ
                wszyskie parametry były ustawione na full.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka