Dodaj do ulubionych

Netbook - fajny, ale nie do pracy

IP: 212.67.149.* 02.02.09, 13:02
No niestety, to nie jest "normalny" laptop do pracy. Wszystko rozbija się o parametry sprzętu, które nie ukrywajmy są zwykle dużo gorsze niż w przeciętnym laptopie. Do tego dochodzi wielkość matrycy, które są wręcz mikroskopijne...:-/ jako uzupełnienie komputera stacjonarnego owszem, rozwiązanie super by szybko wysłać maila czy sprawdzić pocztę będąc poza domem ale niewiele więcej. Cóż niektórym to wystarczy by normalnie funkcjonować :-) są różni ludzie, którzy mają różne potrzeby. :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: M. Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.tieto.com 03.02.09, 08:39
      Średnio odkrywcze.
    • Gość: gość Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 08:40
      Wszystko zależy jaką "pracę" się wykonuje na tego typu komputerze! Pamiętajmy, że jeszcze kilka lat temu komputery o mocy procesara zbliżonej do netbooków były tymi "głównymi", i płaciło się za nie sporo kasy :)

Edycja tekstu, net, skype, gadu, przeglądanie zdjęć, słuchanie muzyki itp na netbooku z linuksem na pokładzie jest na satysfakcjonującym poziomie. Jeżeli komp jest zarządzany przez XP to faktycznie praca staje się męcząca i niewydajna. Wystarczy jednak zainstalować odpowiednią dystrybucję linuksa (ubuntu-eee, easypeasy itp) by netbook nabrał głębokiego oddechu i ruszył z kopem do działania - różnica w szybkości działania jest oszałamiająca.
    • Gość: rsc Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 08:55
      "Wszystko rozbija się o parametry sprzętu, które nie ukrywajmy są zwykle dużo gorsze niż w przeciętnym laptopie"
      Bez przesady znowu. Każdy z tych netbooków oferuje wydajność jaką miału laprtopy najdalej dwa - trzy lata temu. A jakoś pracowali wtedy ludzie na laptopach z taką wydajnością i to nawet na tych samych programach, bo przez te parę lat aż tak się wiele nie zmieniło. Poza tym działają porównywalnie z Vistą na aktualnych laptopach.
    • Gość: coss Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.strong-pc.com 03.02.09, 09:04
      Niby prawda... z tym, że nikt nigdy nie obiecywał, że ten sprzęt to komputery dla firm...
      To tak jakby napisać: Honda Accord nie nadaje się do jazdy terenowej. Nie nadaje się, fakt - ale też nigdy w zamyśle twórców nie miała się nadawać.

Co do tych rzekomo słabych parametrów, to nie demonizujmy. 90% ludzi pracujących na komputerach i tak klepie tylko w Worda Excela i czasem jakąś tam bazę danych - cztery rdzenie są do tego zbędne...
    • Gość: equ Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 09:06
      Jedyny problem to tak naprawdę mała wydajność. Całą resztę - klawiaturę, mysz, monitor, DVD - można do netbooka podłączyć i wtedy wygoda pracy nie będzie się różnić od normalnego peceta.
    • Gość: ogon Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: 212.160.172.* 03.02.09, 09:10
      no nie możliwe... netbooki nie nadają się do pracy... ileż to trzeba się wysilać żeby do takich wniosków dojść?

a apple wymyśla bajeczki bo co innego może powiedzieć? gdyby zaproponowali netbooka to musiałby mieć parametry podobne do tych które już są na rynku, ale cena musiałaby być zgodna ze strategią apple czyli z kosmosu. Nikt by tego nie kupił, więc apple nie zamierza sobie strzelić w stope.
    • Gość: Belkot Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.09, 09:24
      Kolejny tekst pisany przez kogos kto nie probowal uzywac netbooka do pracy. Oczywiscie standardowa klawiaturka np. Eee i wysweitlacz na dluzsza mete nie nadaja sie do pracy, ale jaki problem podlaczyc zewnetrzny monitor, mysz i klawiaturke? Uzywam tak Eee wlasnie jakies dobre pol roku nie widze wiekszych problemow
    • replin Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy 03.02.09, 09:28
      Ortograf w tytule - BRAWO GAZETA! Jest coraz lepiej, po prostu...
    • Gość: coss Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.strong-pc.com 03.02.09, 09:32
      @replin

Oświeć mnie - jaki?

Serio.
    • Gość: minek Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.09, 09:46
      Taki:

"na prawdę"

:-)))
    • Gość: Ged Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.mgsp.pl 03.02.09, 09:50
      VISTA pracuje na aktualnych laptopach całkiem OK. Nie mam zastrzeżeń, tylko trzeba miec odpowiedni sprzęt. Notebooki sa potrzebne dla biednych ludzi, których nie stac na laptopa, a tez chcą sprawdzić maila :) niekoniecznie w domu. Po prostu inny segment. Mam 17'', a myślę o 18'' bo filmy, praca nad tekstami i grafikami itp... tego notebuczek nie uciągnie ...
    • Gość: Gość Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: 212.67.149.* 03.02.09, 09:54
      >"Notebooki sa potrzebne dla biednych ludzi,<" no teraz to dowaliłeś gościu po całości... he, he, he... biedni ludzie nie myślą o mailach i tym podobnych pierdach... oni mają zupełnie inne problemy, np. co dziś włożyć do gara a nie maila sprawdzić... dobre
    • Gość: aaaa Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 09:54
      Tylko po co komu netbook skoro i tak podłącza do niego klawiaturę, monitor i mysz...
    • Gość: Pinezka Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.02.09, 10:02
      Typowy przypadek niezrozumienia. Zupełnie jak auto osobowe wykorzystywane w charakterze dostawczego; do ziemniaków i kapusty w zieleniaku na rogu. Czekam teraz na artykuł w dziale moto, z którego dowiemy się, że mała ciężarówka jest lepsza do transportu kartofli.
    • Gość: śćżąęć Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.cust.tele2.pl 03.02.09, 10:04
      Jak komuś potrzebny mocny komputer to powinien go kupić, natomiast dużą część obowiązków z powodzeniem wypełni netbook, tym bardziej ze jego wymiary czynia go mobilnym i uniwersalnym narzędziem. Rynek jest szeroki i głęboki, każdy klient znajdzie coś dla siebie, pytanie tylko czy dobrze definiuje swoje wymagania i potrzeby?
    • Gość: Bomba Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.wcss.wroc.pl 03.02.09, 10:06
      ...brakuje im niektórych istotnych elementów (np. czytników CD/DVD). Rzeczywiście, bez napędu ani rusz. Tymczasem ludzie wynaleźli pendrive a w sieci można udostępniać dowolny napęd, kiedy rzeczywiście jest potrzebny.
      Domkom letniskowym też brakuje "istotnych elementów" takich jak garaż na 2 samochody, łazienka na piętrze i pralnia. Dlatego nazywamy je domkami letniskowymi a nie willami.
    • Gość: gość Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.eu.org 03.02.09, 10:23
      "VISTA pracuje na aktualnych laptopach całkiem OK. Nie mam zastrzeżeń, tylko trzeba miec odpowiedni sprzęt. Notebooki sa potrzebne dla biednych ludzi, których nie stac na laptopa, a tez chcą sprawdzić maila :) niekoniecznie w domu. Po prostu inny segment. Mam 17'', a myślę o 18'' bo filmy, praca nad tekstami i grafikami itp... "tego notebuczek nie uciągnie ..."

czlowieku, oszczedz nam czytania tego analfabetyzmu, jakie notebooki, jakie laptopy, o co w ogole chodzi w tym belkocie? piszesz dla pisaniny czy co? a te 17" czy 18" to masz w laptopie? W ogole 18" to standard paneli ktory zarzucono juz ze 4 lata temu.
    • Gość: jojo Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.09, 10:30
      Ludzie kupujący netbooki wiedzą na co się piszą. Jak kupują to znaczy, że taki sprzęt im w zuepłności wystarczy, bo albo mają drugi komputer w domu, albo w pracy. A żadna 15" czy 17" nie będzie tak mało uciązliwa w noszeniu jak netbook. Szczególnie, że większość z nich pracuje na baterii dłużej niż normalne laptopy, tak więc netbooka zabierasz na cały dzień gdzieś ze sobą, a laptopa - nie dość że duży, to jeszcze z kablami trzeba zwykle targać.
      A tak w ogóle - to każdy tak sobie sam pracę urządza, żeby mu dobrze było, więc netbook, notebook - co za róznica....
    • Gość: abcdef Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 10:30
      zależy, jaką się pracę wykonuje. U mnie netbook robi za podstawową maszynę do pisania i sprawdza się w tym zastosowaniu idealnie (jak się nie ma łap jak goryl, to do klawiatury i pada w eee PC można sie przyzwyczaić w dwa dni), doskonale też zastępuje telefon, obsługując bez bólu wszystkie komunikatory. I jak faktycznie może słabo sie nadają jako podstawowy komputer w domu (aka centrum rozrywkowo-multimedialne), to właśnie jako podstawowy komp do pracy są idealne
    • Gość: Albin Siwak Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: 62.29.174.* 03.02.09, 10:34
      Takie komentarze wypisują dzieci, które nigdy nie jeździły w delegacje i nie musiały ciągać za sobą laptopa 24h na dobę po hotelach, lotniskach i konferencjach. Na wyjazd im mniejszy komputer tym lepszy, 12 calowa matryca wystarcza do wszystkiego.
    • Gość: Krzysiek Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.09, 10:34
      Przekonamy się za rok, teraz jest kryzys a ludziom najłatwiej zaoszczędzić w ten sposób, czyli kupić tańszy komputer.
      Netbookie wcale nie są tak mało wydajne, tylko w małej części zawodów w pracy na komputerze potrzeba więcej wydajności niż w tych komputerach.
      Co do CD/DVD to w sumie raczej rzadko się z tego korzysta w obecnych czasach, szczególnie w pracy.
      Niewygodna klawiatura - to jest ewidentnie kwestia przyzwyczajenia, jak ktoś naprawdę dużo pisze na komputerze to rzeczywiście może być problem, jednak podobnie jak problem z małym wyświetlaczem, może rozwiązać, podłączając zewnętrzny monitor i zewnętrzną klawiaturę.
    • Gość: Shaitis Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: 82.177.37.* 03.02.09, 11:09
      >"Notebooki sa potrzebne dla biednych ludzi,<" - no tak, ja zainstalowalem sobie telewizor LCD w samochodzie, bo przeciez nie stac mnie na normalny w domu.

Ale tak szczerze... mam i stacjonarny komputer i notebooka i netbooka, ale mam tez dodatkowy stacjonarny zbudowany na ATOMIE za cene kartonu papierosow., to jedyny sprzet jaki zostawiam wlaczony - poprostu zuzywa 10 x mniej energii niz moj stacjonarny "wypasiony" a spelnia wszystkie funkcje niezbedne do wydajnej pracy biurowej. Poprostu oszczenosc ;)
    • Gość: look Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: 195.182.9.* 03.02.09, 11:20
      Mam Acera One z Windowsem XP i baterią 5200mAh. Jeśli chodzi o wydajność to jest w zupełności wystarczająca do pisania tekstów, przeglądania internetu, czytania i pisania mail, słuchania MP3 czy oglądania filmów. Jako głowny komputer to taki netbook też się nadaje jeśli podłączymy go do monitora i normalnej klawiatury, a nie wykorzystujemy go do jakiejś bardziej zaawansowanej pracy. Mam jeszcze drugiego latopa 15,4 (kupiony trochę wcześniej) i uważam że optymalne rozwiązanie to posiadanie komputer stacjonarnego który zwykle ma lepsze parametry niż laptop (za te same pieniądz) i netbooka który do noszenia nadaje się dużo bardziej niz laptop 15,4 który waży do 3kg i ma słabą baterię. Mój netbook waży 1,26 kg i na tej baterii potrafię pracować około 4,5-5 godzin. No i jeszcze cena. Ja za tego acera dałem 1000zł i uważam że za te pieniądze to rewelacja, za większe można się rzeczywiście zastanawiać czy warto kupować.
    • Gość: ZENMASTA Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.echostar.pl 03.02.09, 12:04
      Apple popelnia wielki blad albo to element strategii...tylko, ze znow bedzie takim outsiderem jak w pozostalych sprawach z komputerami...

Asus, MSI i inni zbija na tym trendzie miliardy a oni nic bo bla bla cos tam. Nie wierze, ze nie maja udzialow albo nie powolali jakiejs spolki na Tajwanie, ktora produkuje netbooki a tu uprawia PR pod nazwa Apple.

Ehh.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka