Dodaj do ulubionych

Pentagram...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 08:03
Napiszcie mi proszę, czy Router WI-FI PENTAGRAM P6381-2 działa pod Netię na linii TPSA? (modem Thomson).
Dodam, że chciałabym mieć net na PC i laptopie.
Czy warto kupić ten Router?
Obserwuj wątek
    • 88i88 Re: Pentagram... 17.02.09, 08:28
      Niestety,nie. Musisz mieć router z modemem ADSL ,annex A .Ten jest przeznaczony
      do sieci kablowych.
      Ten jest niezły i niedogi (zobacz link):
      tinyurl.com/routererk
      • Gość: Alicja Re: Pentagram... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 08:37
        Dziękuję za odp.
        Wszystko dobrze - tylko gdy czytam opinię o TP-link, to mam obawy, czy poradzę sobie z instal.. Ponoć jest lakoniczna instr. obsł.
        • 88i88 Re: Pentagram... 17.02.09, 08:44
          Ale jakość jest niezła . Jesli chodzi o konfigurację, najłatwiejszy jest EDIMAX
          . Po prostu dają płytkę z kreatorem . Wpisujesz nazwę użytkownika,hasło i działa.
          tinyurl.com/edimaxx
          • Gość: Alicja Re: Pentagram... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 08:50
            Który byś polecił - TP-link za czy Pentagram? Ceny podobne - ok. 180-190 zł?
            Dodam, że jestem laikiem w tym sprawach.
            • swojadroga Re: Pentagram... 17.02.09, 08:59
              Tp-Link, D-Link, Netgear, Linksys to są urządzenia sieciowe godne wydania pieniędzy.
              Jeśli chodzi o Edimaxa to w tej chwili po doświadczeniach nie polecam. Około 40%
              sprzedanych Edimaxów w ciągu roku do mnie wróciło. Owszem są tanie ale
              awaryjność wysoka.
            • 88i88 Re: Pentagram... 17.02.09, 09:11
              zdecydowanie tp-linka
              Konfigurację masz tutaj :
              pliki.interprojekt.pl/wiki/attach/Adsl/tplink8910.pdf
              Ustawiasz parametry jak dla neostrady.
              W razie problemów call center Netii
          • swojadroga Re: Pentagram... 17.02.09, 08:56
            Tylko z "życiem" Edimaxa średnio;)
            Ja osobiście używam Linksysa.
            Jeśli nie rozumiesz zasady sieci komputerowych w podstawowym zakresie to lepiej
            od razu poproś kogoś o pomoc w konfiguracji routera.
            Na tym forum już dziesiątki jak nie setki razy był wałkowany temat konfiguracji
            routera i nie pomaga.
            A ja jeżdżąc po osiedlach potem mam dostęp za darmo do internetu:) Małe piwo jak
            tylko ktoś będzie korzystał z Twojego internetu do przeglądania stron www.
    • Gość: Alicja Re: Pentagram... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 09:27
      Dziękuję za instrukcję obsługi.
      Mam pytanie do punktu nr 5 tejże.. czy w polu hasło i login wpisujemy dane uzyskane od operatora?
    • Gość: Alicja Re: Pentagram... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 09:49
      Przestudiowałam tą instrukcję i mam jeszcze takie pytanie..
      Czy po instalacji komputera stacjonarnego, nie będzie problemu instal bezprzewod. pod laptop? Postępować zgodnie z omawianą instrukcją? Czy laptop ma być włączony? ITP?
      • 88i88 Re: Pentagram... 17.02.09, 10:05
        Tak nazwa i hasło operatora.
        Siec konfigurujesz na routerze - komp jest tylko narzędziem.
        Po skonfigurowaniu sieci na routerze - konfigurujesz sieć na komputerach ,(w tym
        na laptopie).
        Kup sprzęt i zacznij działaś - w bieżących problemach postaramy się jakoś pomóc.
        A nie lepiej zlecić komuś ta instalację? Mniej stresów chyba.
        Nie wiem jak w Twojej okolicy, ale nie powinno to kosztowac więcej jak 50-60 zł
        • Gość: Alicja Re: Pentagram... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 10:28
          to mam problem, bo myślałam, że wystarczy postępować zgodnie z intr. routera:(:(
          • swojadroga Re: Pentagram... 17.02.09, 10:35
            Nie gniewaj się, ale jeśli instrukcja obsługi TP-Link podana przez 88i88 jest
            dla Ciebie niezrozumiała w najmniejszym stopniu to od razu szukaj kogoś u siebie
            w okolicy, aby Ci to wszystko skonfigurował.
            I nie ważne, czy to będzie TP-Link, D-Link, Pentagram, Linksys, jaki bądź router.
            • Gość: Alicja Re: Pentagram... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 10:59
              Akurat to jest zrozumiałe. Przeraziłam się tylko tym, że mam jeszcze konf. PC i laptop...
              Acha, jak w tym routerze szyfrować sygnał?
              • 88i88 Re: Pentagram... 17.02.09, 11:01
                najpierw odpal,a potem poczytaj to :
                pl.wikipedia.org/wiki/Wired_Equivalent_Privacy
                • Gość: Alicja Re: Pentagram... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 11:07
                  Dla humanistki taki język, to masakra..
                  Dziękuję jednak za odp:)
                  • swojadroga Re: Pentagram... 17.02.09, 11:12
                    Podstawa na dzień dzisiejszy to włączone WPA (sama ustalasz hasło) i filtrowanie
                    MAC adresów kart sieciowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka