Gość: Alicja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 08:03 Napiszcie mi proszę, czy Router WI-FI PENTAGRAM P6381-2 działa pod Netię na linii TPSA? (modem Thomson). Dodam, że chciałabym mieć net na PC i laptopie. Czy warto kupić ten Router? Link Zgłoś Obserwuj wątek
88i88 Re: Pentagram... 17.02.09, 08:28 Niestety,nie. Musisz mieć router z modemem ADSL ,annex A .Ten jest przeznaczony do sieci kablowych. Ten jest niezły i niedogi (zobacz link): tinyurl.com/routererk Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Pentagram... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 08:37 Dziękuję za odp. Wszystko dobrze - tylko gdy czytam opinię o TP-link, to mam obawy, czy poradzę sobie z instal.. Ponoć jest lakoniczna instr. obsł. Link Zgłoś
88i88 Re: Pentagram... 17.02.09, 08:44 Ale jakość jest niezła . Jesli chodzi o konfigurację, najłatwiejszy jest EDIMAX . Po prostu dają płytkę z kreatorem . Wpisujesz nazwę użytkownika,hasło i działa. tinyurl.com/edimaxx Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Pentagram... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 08:50 Który byś polecił - TP-link za czy Pentagram? Ceny podobne - ok. 180-190 zł? Dodam, że jestem laikiem w tym sprawach. Link Zgłoś
swojadroga Re: Pentagram... 17.02.09, 08:59 Tp-Link, D-Link, Netgear, Linksys to są urządzenia sieciowe godne wydania pieniędzy. Jeśli chodzi o Edimaxa to w tej chwili po doświadczeniach nie polecam. Około 40% sprzedanych Edimaxów w ciągu roku do mnie wróciło. Owszem są tanie ale awaryjność wysoka. Link Zgłoś
88i88 Re: Pentagram... 17.02.09, 09:11 zdecydowanie tp-linka Konfigurację masz tutaj : pliki.interprojekt.pl/wiki/attach/Adsl/tplink8910.pdf Ustawiasz parametry jak dla neostrady. W razie problemów call center Netii Link Zgłoś
swojadroga Re: Pentagram... 17.02.09, 08:56 Tylko z "życiem" Edimaxa średnio;) Ja osobiście używam Linksysa. Jeśli nie rozumiesz zasady sieci komputerowych w podstawowym zakresie to lepiej od razu poproś kogoś o pomoc w konfiguracji routera. Na tym forum już dziesiątki jak nie setki razy był wałkowany temat konfiguracji routera i nie pomaga. A ja jeżdżąc po osiedlach potem mam dostęp za darmo do internetu:) Małe piwo jak tylko ktoś będzie korzystał z Twojego internetu do przeglądania stron www. Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Pentagram... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 09:27 Dziękuję za instrukcję obsługi. Mam pytanie do punktu nr 5 tejże.. czy w polu hasło i login wpisujemy dane uzyskane od operatora? Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Pentagram... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 09:49 Przestudiowałam tą instrukcję i mam jeszcze takie pytanie.. Czy po instalacji komputera stacjonarnego, nie będzie problemu instal bezprzewod. pod laptop? Postępować zgodnie z omawianą instrukcją? Czy laptop ma być włączony? ITP? Link Zgłoś
88i88 Re: Pentagram... 17.02.09, 10:05 Tak nazwa i hasło operatora. Siec konfigurujesz na routerze - komp jest tylko narzędziem. Po skonfigurowaniu sieci na routerze - konfigurujesz sieć na komputerach ,(w tym na laptopie). Kup sprzęt i zacznij działaś - w bieżących problemach postaramy się jakoś pomóc. A nie lepiej zlecić komuś ta instalację? Mniej stresów chyba. Nie wiem jak w Twojej okolicy, ale nie powinno to kosztowac więcej jak 50-60 zł Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Pentagram... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 10:28 to mam problem, bo myślałam, że wystarczy postępować zgodnie z intr. routera:(:( Link Zgłoś
swojadroga Re: Pentagram... 17.02.09, 10:35 Nie gniewaj się, ale jeśli instrukcja obsługi TP-Link podana przez 88i88 jest dla Ciebie niezrozumiała w najmniejszym stopniu to od razu szukaj kogoś u siebie w okolicy, aby Ci to wszystko skonfigurował. I nie ważne, czy to będzie TP-Link, D-Link, Pentagram, Linksys, jaki bądź router. Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Pentagram... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 10:59 Akurat to jest zrozumiałe. Przeraziłam się tylko tym, że mam jeszcze konf. PC i laptop... Acha, jak w tym routerze szyfrować sygnał? Link Zgłoś
88i88 Re: Pentagram... 17.02.09, 11:01 najpierw odpal,a potem poczytaj to : pl.wikipedia.org/wiki/Wired_Equivalent_Privacy Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Pentagram... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 11:07 Dla humanistki taki język, to masakra.. Dziękuję jednak za odp:) Link Zgłoś
swojadroga Re: Pentagram... 17.02.09, 11:12 Podstawa na dzień dzisiejszy to włączone WPA (sama ustalasz hasło) i filtrowanie MAC adresów kart sieciowych. Link Zgłoś