Dodaj do ulubionych

pomoc w sprawie Bluetooth

IP: *.zdnet.com.pl 18.02.09, 20:07
Mam problem w laptopie z Bluetooth. Napisałem do ich pomocy taki list:

"Problem dotyczy Bluetooth. Otóż działało wszystko ok dopóki nie usunąłem
programu do obsługi Bluetooth z autostartu, tzn: ustawiłem, żeby się nie
uruchamiał wraz z włączeniem komputera. Na pewno go nie usunąłem!
Program przestał działać: nie wykrywa innych sprzętów a tym samym nie można
nic przesłać. Za pomoca opcji-funkcji HP Recovery ponownie zainstalowałem
oprogramowanie do obsługi Bluetooth (po uprzednim jego odinstalowaniu) i nic
nie pomaga. Nawet jak wejdę w panel sterowania i klikam w ikonę programu - też
nie ma żadnej reakcji z jego strony.
Aktualizacja sterownika też nie pomaga.
Brak mi już pomysłów co jeszcze mogę zrobić, żeby program "odpalił" - proszę o
pomoc!"

I otrzymałem odpowiedź:

"Szanowny Kliencie ,

Dziękujemy za skorzystanie z usług Serwisu HP

Niestety w opisanym przez Pana przypadku konieczne będzie wykonanie pełnej
reinstalacji systemu."

No ręce opadają!!! To jak piwa chce się napić to mam browar kupić??? Przeciez
yo chodzi o jeden program tylko!!!

Może ktoś ma jakiś pomysł na poprawę tego co się sknociło???
Obserwuj wątek
    • swojadroga Re: pomoc w sprawie Bluetooth 18.02.09, 20:18
      Zapraszam na stronę HP w celu pobrania sterownika i oprogramowania do
      konkretnego modelu. Zainstalować i sprawdzić czy działa po restarcie komputera.
      Jeśli nie pomoże to chyba pozostanie próba reinstalacji systemu.
      • Gość: plastek Re: pomoc w sprawie Bluetooth IP: *.zdnet.com.pl 18.02.09, 20:24
        Robiłem. nie pomogło. Ponadto jak sprawdza mi automatycznie to komunikuje, sterownik jest najnowszy i nie ma problemów z urządzeniem...
        • swojadroga Re: pomoc w sprawie Bluetooth 18.02.09, 20:39
          A BT jest włączony?
          • Gość: plastek Re: pomoc w sprawie Bluetooth IP: *.zdnet.com.pl 18.02.09, 20:45
            jak klikam na ikonę w BT to nie ma żadnej reakcji.
            • swojadroga Re: pomoc w sprawie Bluetooth 18.02.09, 20:46
              A przełącznik BT w jakiej pozycji jest? ON czy OFF?
              • Gość: plastek Re: pomoc w sprawie Bluetooth IP: *.zdnet.com.pl 18.02.09, 20:53
                To jest ten model:
                www.sklep-notebooki.pl/NOTEBOOKI-PAVILION-dv5-1110ew-PN-FZ508EAAKD-3428.html
                i nie ma żadnych przełączników.
                • Gość: plastek Re: pomoc w sprawie Bluetooth IP: *.zdnet.com.pl 18.02.09, 20:56
                  Pomimo, że usunąłem go z autostartu to ikona się w trayu pokazuje na jakieś 10
                  minut ok. i jak na nia klikam i wybieram "otwórz ustawienia" to wyświetla
                  komunikat, że nieokreślony błąd. Później jak najadę myszą na tą ikonkę to znika.
                  • swojadroga Re: pomoc w sprawie Bluetooth 18.02.09, 21:07
                    Z tym manualem się zapoznałeś: h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c01489410.pdf ?
                    Mi osobiście wygląda to na wyłączonego BT. Nie znam wszystkich modeli HP, ale
                    póki co z tymi co się spotkałem to był przełącznik do włączenia BT razem z WIFI
                    (tak jak pisze też w tym manualu) - wyłącz urządzenia bezprzewodowe, włącz WIFI,
                    włącz WIFI i BT, włącz BT.
                    Jeśli nie próbowałeś tego co w manualu z linku to jeszcze to spróbuj. Potem
                    płyta Recovery i tak jak napisali z pomocy HP. System na nowo.
                    Pewnych spraw kiedy się nie widzi to można tylko zgadywać:)
                    • swojadroga Re: pomoc w sprawie Bluetooth 18.02.09, 21:10
                      Unable to find a Bluetooth device
                      If attempts to pair one Bluetooth device with another Bluetooth device are
                      unsuccessful, the problem may be caused by one or more of the following: the
                      power switch for the device is turned off, Bluetooth is disabled on the device,
                      the device is not in the discoverable mode, or the Bluetooth module needs to be
                      reseated.
                      Many connection and communication problems are caused by accidently selecting
                      the wrong device. If you have multiple Bluetooth devices, it is also a good idea
                      to name your devices to make them easier to identify.
                      Some devices have a time limit on how long they stay in discoverable mode or how
                      long they wait while the passkey is entered. In these cases, if the device is
                      not discovered or the passkey for paring is not entered within that time period,
                      the connection will fail. For example, some Bluetooth-enabled phones
                      automatically turn the discoverable mode off after one minute.
                      To resolve this type of problem, be sure that the device is:

*
                      Bluetooth-capable
                      *
                      Using new or fully changed batteries, if applicable
                      *
                      Set to discoverable mode, turned on, and enabled. Please note that some
                      Bluetooth phones require you to enable the Bluetooth option.

Turn the Bluetooth device off and let the computer attempt to make a connection.

*
                      If the computer does not find any devices, but there are devices in the
                      area, the search function on the computer is not working. Be sure the latest
                      Bluetooth software is installed, the wireless power switch is turned on, and the
                      Bluetooth / wireless service is enabled.
                      *
                      If the computer finds devices, the search function is working. The problem
                      may be with the Bluetooth device.
                      *
                      If the computer will not connect, it may have been dropped or jarred, or
                      the network connection may have been lost. Perform a system restore and then try
                      reseating the Bluetooth module.

I tutaj tez jest mowa o przełączniku włączającym BT.
      • Gość: plastek Re: pomoc w sprawie Bluetooth IP: *.zdnet.com.pl 18.02.09, 21:48
        Wyłączyłem router, włączyłem wyłączyłem Wi-Fi, wyłączyłem Spyware Doctor i też
        nie che się uruchomić:/
        • swojadroga Re: pomoc w sprawie Bluetooth 18.02.09, 21:55
          Po co wyłączasz router? W laptopie jest przełącznik według tej instrukcji na
          stronie 4 rysunek a na 5 dalszy ciąg opisu:
          h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c01491705.pdf
          • swojadroga Re: pomoc w sprawie Bluetooth 18.02.09, 22:00
            h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c00838515&lc=pl&dlc=pl&cc=pl&lang=pl&product=3829664#N462
            • Gość: plastek Re: pomoc w sprawie Bluetooth IP: *.zdnet.com.pl 18.02.09, 22:34
              tak na wszelki wypadek wyłączyłem ten router:))) Zrobiłem jak radzisz i nadal
              pokazuje się w trayu ikona BT (znika po 0k. 3 minutach) ale ikona anteny nie
              natomiast jak system odpala to zaświeca się komunikat, że Wi-Fi i BT jest włączone.
              Nie wiem czemu po deinstalacji programu do BT i ponownym go przywróceniu z HP
              recovery on nie działa? Moim zdaniem powinien.
              A przełącznik Wi-Fi to jest dotykowy taki pod panelem.
              Wniosek: BT jest włączone lecz nie działa...
              • Gość: plastek Re: pomoc w sprawie Bluetooth IP: *.zdnet.com.pl 18.02.09, 22:54
                Teraz tak: BT jako takie działa.Sprawdziłem pilotem od laptopa i normalnie mogę używać Quic Play. Nie wyszukuje natomiast innych urządzeń BT.
                • Gość: plastek Re: pomoc w sprawie Bluetooth IP: *.zdnet.com.pl 25.02.09, 16:38
                  kontakt z HP w formie czatu pomógł. Poradzili, żeby odinstalować sterownik, zresetować i poczekać aż sam zacznie go pobierać. I rzeczywiście pomogło. Dziwnie, że jak robiłem to sam to nie instalował poprawnie. Też się dowiedziałem, że tak się często dzieje jeżeli się usunie BT z autostartu i czasami nawet trzeba robić reinstalację systemu.

Dziękuję za pomoc:)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka