Dodaj do ulubionych

Wirus na swiezym systemie - problem

IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 25.02.09, 12:26
Po sformatowaniu dysku i zainstalowaniu XP (oryginalny), pobralem wszystkie
poprawki i zainstalowalem Avasta. W tym momencie pisze mi ze mam trojana
Kavos. Nie mozna sie go bylo pozbyc wiec sformatowalem i zainstalowalem system
jeszcze raz. Od razu zainstalowalem antywirusa i pisze mi ze mam spyware
Ardakey. Jestem w sieci Lan czy jest mozliwe ze lapie to dziadostwo przez
siec? Bo ogolnie juz nic innego mi nie przychodzi do glowy.
Obserwuj wątek
    • maras2011 Re: Wirus na swiezym systemie - problem 25.02.09, 12:34
      Możliwe że to ataki sieciowe, mam takich kilkadziesiąt dziennie, tylko nie mam
      na szczęście avasta co wszystko przepuszcza, zainstaluj wersje testową nod 32,
      kaspersky i przeskanuj kompa kilka razy , mam sieć lan tak jak ty i Kaspersky
      wykrywa od kilku do kilkuset ataków sieciowych dziennie .
      • Gość: Greg Re: Wirus na swiezym systemie - problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.09, 13:11
        Co ma Avast (antywirus!) do rzekomych "ataków sieciowych"?
        Pomijając, że większość z nich to bujda, to od ochrony sieciowej
        jest firewall, AV ma inne kompetencje.
    • Gość: @ Re: Wirus na swiezym systemie - problem IP: *.chello.pl 25.02.09, 13:11
      Według opisu na stronie Avasta, Win32:Kavos to zwykła infekcja z pendrive lub innego urządzenia przenośnego z pamięcią flash.
      Czy po formacie podłączałeś takie urządzenia.
      Jeżeli tak to:
      Użyj ComboFix, log umieść na wklej.org/ i podaj link.
      download.bleepingcomputer.com/sUBs/ComboFix.exe
      Zainfekowany pendrive wyczyść za pomocą tego:
      download.bleepingcomputer.com//sUBs/Flash_Disinfector.exe
      • Gość: Lisek Re: Wirus na swiezym systemie - problem IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 25.02.09, 14:12
        Ze za pierwszym razem zlapalem tego Kavosa to jeszcze jest mozliwe bo mam dwie
        partycje, a sformatowalem tylko c: wiec mogl sobie "siedziec" jeszcze na d: Ale
        przy drugiej instalacji usunalem obie partycje, sformatowalem i po
        zainstalowaniu systemu, pierwsze co zrobilem to uruchomilem antywirusa ktory od
        razu napisalem mi ze mam spyware Ardakey. Nie robilem nic tylko zainstalowalem
        sterowniki do karty sieciowej. Nie wkladalem zadnego pandrive'a. Poniewaz
        sterownikow do karty sieciowej nie mialem, poszedlem do sasiada, pobralem je ze
        strony asusa i nagralem na plytke (zeby nie uzywac pendrive). Chyba nie jest
        mozliwe zeby cos mi sie "doczepilo" do tych sterownikow, jesli sasiad ma jakies
        wirusy?
    • Gość: @ Re: Wirus na swiezym systemie - problem IP: *.chello.pl 25.02.09, 14:50
      Równie dobrze może to być fałszywy alarm, pomyłka programu antywirusowego.
      Napisz gdzie znajduje sie ten trojan, nazwę pliku i jego lokalizację.
      Według informacji na stronie Symantec to jest keylogger:
      www.symantec.com/security_response/writeup.jsp?docid=2004-052616-5512-99&tabid=2
      Może ktoś inny, kto ma dostęp do komputera celowo zainstalował żeby monitorować, co robisz gdy mamy nie ma w domu.

• Gość: pi Re: Wirus na swiezym systemie - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 17:34
        System instaluj na kompie z kablem sieciowym odłączonym. Potem zainstaluj
        firewalla, potem antyvira. Potem dopiero podłącz kabel sieciowy, poinstaluj
        łatki z windows update.
        To ograniczy możliwość zarobaczenia "gołego" systemu.
        • Gość: jupi Re: Wirus na swiezym systemie - problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.09, 17:43
          I to jest prawidłowa kolejność. Miałem przypadek że system instalowałem kilka
          razy bo mi się kabelka nie chciało wyciągnąć.
          • Gość: petroll Re: Wirus na swiezym systemie - problem IP: *.acanac.net 26.02.09, 04:34
            Strasznie wesolo sobie rozmawiacie, zwlaszcza ten gosc co lapie setki robactwa i
            powiada ze avast sam w sobie jest wirusem.
            • Gość: Nie karm Pajacyka Re: Wirus na swiezym systemie - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 07:25
              Gość portalu: petroll napisał(a):

> Strasznie wesolo sobie rozmawiacie, zwlaszcza ten gosc...

Wesoły to jest ten zakładający ten wątek 'Lisek'

co łączy się z internetem nie mając jeszcze żadnej zainstalowanej
              ochrony i to w dodatku używając jakiejś 'domowo-osiedlowej' sieci
              bezprzewodowej co widać po jego IP:

StrefaWiFi.kolnet.eu

Wesolutki chłoptaś ! Wesolutki...boki zrywać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka