Gość: Money IP: 217.153.117.* 24.01.02, 12:01 Ale jest problem...gotówka. Dlaczego na zachodzie płace są 10x wyższe? Czy w Polsce panuje niewolnictwo ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Doki Re: Chcę kupić IP: *.turboline.skynet.be 24.01.02, 12:09 Mysle, ze to pytanie nie do tego forum, wiec odpowiem krociutko: w Polsce wydajnosc pracy na zatrudnionego jest znacznie nizsza niz np na Zachodzie. Nie zawsze jest to wina samego zatrudnionego, chociaz w Polsce pracuje sie malo. Przepisy podatkowe i inne tez graja duza role. A jaka praca, taka placa. Link Zgłoś
Gość: TomekMX Re: Chcę kupić IP: 148.230.79.* 24.01.02, 15:07 Powinienes przeczytac historie Boxera z opowiesci Georga Orwella... pracowac wiecej i wiecej nie zawsze znaczy miec wiecej... zwlaszcza gdy wlasciciele to swinie... Nie mieszkam w Polsce od 7 lat, ale bywam 2, 3 razy do roku w domu i mam wrazenie, ze Polska jest dokladnym wcieleniem XIX kapitalizmu... ze ludzie zapomnieli juz o tym co uczono ich w szkole o poczatkach kapitalizmu angielskiego... i, ze w Polsce podstawy inzynierii przemyslowej wdraza sie zupelnie na odwrót niz na Zachodzie. Nie mówie to, zeby kogos obrazic, Polska jest moja Ojczyzna!!! I jest mi wstyd, ze w kraju trzeciego swiata jakim jest Meksyk, zyje sie lepiej niz w Polsce... jest mi wstyd, ze bylo mi latwiej zalozyc tutaj business niz w Polsce... szkoda, wielka szkoda... Jest przykro, gdy rozmawiasz z siostra, która charuje od switu do nocy i nie moze sobie pozwolic na nic lepszego niz tydzien wakacji w Hiszpanii... gdy ja bez problemu przyjezdzam do Polski 3 razy do roku i za kazdy przyjazd wydaje tyle ile ona zarabia w ciagu 5 miesiecy.... !!!!!! TomekMX P.S. Polacy!!!!!! Musimy zrozumiec, ze dobrobyt zalezy od nas samych, od tego w jaki sposób traktuje sie ludzi, którzy ze mna, albo dla mnie pracuja... ale to juz jest inna historia... Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Chcę kupić IP: *.turboline.skynet.be 24.01.02, 15:13 Chyba pisze niewyraznie... Przeciez pisalem, ze to nie tylko wina zatrudnionego. Pracuje sie malo: godziny pracy sa niezbyt dlugie, w dodatku urywanie sie wczesniej z roboty to nadal rozpowszechniony zwyczaj. A ile jest roznych swiat? Istniejace prawa zas to osobna historia. Doszlo do tego, ze, paradoksalnie, aby ulatwic przyjmowanie ludzi do pracy, trzeba zmienic kodeks pracy tak, aby zlego pracownika latwiej bylo wywalic. Co za paranoja. Link Zgłoś
Gość: Mirko Paranoje IP: *.union01.nj.comcast.net 25.01.02, 03:23 Tomek, jak dlugo oprzesz sie jeszcze ssaniu "El Norte"?? Temat tego jak jest w Polsce, jak mialo byc i jak mogloby byc chyba lekko przerasta nasze skromne forumowe mozliwosci, nie uwazasz? Link Zgłoś
Gość: Money Pieniądze w Polsce IP: 217.153.117.* 25.01.02, 11:23 Tak się składa, że mam szefa, który jest Francuzem i mówi, że u niego w kraju na identycznym stanowisku i zakresie obowiązków otrzymuje się ok. 10 razy więcej. Jeśli chodzi o święta to nie mniej mają ich Niemcy. Czy ktoś potrafi jasno trafić w dziesiątkę i zidentyfikować problem? Już dawno dogoniliśmy tzw. Zachód pod względem cen, płace tymczasem są do dupy. Jeśli tu jakieś intel;igentne osoby zajrzą, to niech pokuszą się o jąkąś krótką (z konieczności, ale może też być dłuższa) analizę. Dlaczego ja zarabiam 400€, a ktoś inny robiąc dokóładnie to samo zarobi 4000€. Niech będzie nawet 2500€! Czy w ten sposób, wraz z wyjeżdżającymi z Polski osobami, ktoś chce się pozbyć problemu bezrobocia. Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Pieniądze w Polsce IP: *.turboline.skynet.be 25.01.02, 12:43 Nie wszystkie ceny w Polsce juz sa takie, jak na Zachodzie. Sa i wyzsze, i nizsze. Ty zas zarabiasz mniej, bo: 1. Pracujesz mniej lub mniej wydajnie 2. Panstwo okrada Cie podatkami i skladkami socjalnymi. Takiego fiskalizmu jak w Polsce to nie ma chyba nawet w Szwecji. Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Pieniądze w Polsce IP: *.katowice.pik-net.pl 25.01.02, 12:46 przyjacielu, weź jeszcze jedno pod uwagę - nie każdy żyje i pracuje we Warszawie, Wrocławiu, i paru innych miastach... na tzw. prowincji zarabia się często na analogicznym stanowisku nieporównywalnie, kilkakrotnie mniejsze pieniądze a zapewniam Cię, że ceny są wcale nie niższe... Link Zgłoś
Gość: Bozo Re: Pieniądze w Polsce IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.01.02, 13:33 W najwiekszym skrocie zjawisko to nosi nazwe "maxymalizacji zyskow" i jest nieodlaczna i zasadnicza cecha uwielbionego przez Polakow kapitalizmu.Jest to problem pracodawca-pracownik czyli kapitalista-robotnik a nie bezposrednio robotnik -rzad.Robotnik jest poza mozliwosciami by taki stan zmienic. Link Zgłoś
Gość: TomekMX Re: Paranoje IP: 148.230.77.* 25.01.02, 14:23 Problem polega na tym, ze ja mysle za kazdy z nas tworzy przyszlosc i tylko od nas zalezy jaka ona bedzie. w pewnym sensie, sposób w jaki ja zalatwiam sprawy wplywa na calosc. Czym jest kropla wody w oceanie? Ale gdyby nie bylo tych kropli w oceanie... TomekMX P.S. Mam nadzieje, ze nikt sie nie obrazi, ale NIE MA GORSZEJ RZECZY NIZ POLAK W POGONI ZA FORSA Link Zgłoś