Dodaj do ulubionych

Partycje na XP

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.03, 23:47
Cześć,
Mam win xp, i zrobione 4 partycje. Chciałbym jedną z nich usunąć, powiedzcie
mi jak tego dokonać, czy przeinstalować system i być może wtedy pokaże się
to okno z partycjami i tam zmienić czy jest jakiś inny sposób.
Obserwuj wątek
    • Gość: djtms Re: Partycje na XP IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.11.03, 23:57
      partition magic
      • Gość: Duplikat Re: Partycje na XP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.03, 00:15
        Powiedz mi najpierw co to jest.
        • Gość: dominik666 Re: Partycje na XP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.03, 00:20
          program partition magic 8.0 może usunąć,dodać partycje bez formatowania twardego
          dysku ... to teoria w praktyce 90% takich prób i tak kończy się formatem
          • beata_ Re: Partycje na XP 23.11.03, 00:26
            Gość portalu: dominik666 napisał(a):

> program partition magic 8.0 może usunąć,dodać partycje bez formatowania
            > twardego dysku ... to teoria w praktyce 90% takich prób i tak kończy się
            > formatem

Czy to znaczy, że coś się po drodze skopie i trzeba formatować, czy też aby
            zrobić to, co się zamierzało przy pomocy tegoż programu zrobić, da się zrobić
            jednak tylko po formacie?

• Gość: dominik666 Re: Partycje na XP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.03, 00:52
              tak to znaczy że mozna np. usuwając partycje (ciągły obszar pamięci dyskowej
              używany do wymiany lub do organizacji systemu plików)
              wprowadzić niewłaściwy wpis w tabeli partycji,tzn. spie*** ją :D
              do tego stopnia że potrzebny będzie low level format czyli zapisanie zer w
              partycji (fdisk nie pomoże)

zasada jest taka - zakładasz bądz zmieniasz rozmiar partycji (jednej lub wielu)
              potem ją formatujesz (cały dysk) prosto mówiąc każda operacja na partycji kończy
              się formatowaniam nośnika

"podział dysku na sektory, czyli formatowanie niskiegopoziomu (low-level
              formatting), inaczej: formatowanie fizyczne (physical formatting), powodujące
              poprzedzenie sektorów nagłówkami i zapisanie poza sektorami ich zakończeń.
              Nagłówek i zakończenie zawierają informacje, z których korzysta sterownik dysku
              (numer sektora i kod korekcyjny). Aby dostosować dysk do przechowywania plików,
              system operacyjny dzieli go na strefy złożone z grup cylindrów. Każda strefa
              może być traktowana jak osobny dysk.

Po podzieleniu dysku na strefy następuje formatowanie logiczne (logical
              formatting), tzn. utworzenie pustego systemu plików. W tej fazie system
              operacyjny zapamiętuje na dysku początkowe struktury danych, np. tablice FAT lub
              i-węzły oraz początkowy katalog. W systemie MS-DOS do formatowania dysku służy
              program format. Oprócz wykonywania formatowania logicznego analizuje on także
              dysk w poszukiwaniu wadliwych bloków. Uszkodzony blok jest zaznaczany w tablicy
              FAT, co wycofuje go z użycia. Jeżeli bloki ulegają uszkodzeniom podczas
              normalnego działania, to specjalny program chkdsk odnajduje uszkodzone bloki i
              odcina do nich dostęp. Dane w uszkodzonych blokach z reguły są tracone.
              • beata_ Re: Partycje na XP 23.11.03, 01:00
                A to szkoda:(
                Chętnie bym sobie coś wydzieliła, ale tak na skróty:-)
                Dzięki za wyczerpującą odpowiedź

• Gość: mechaduzor Re: Partycje na XP IP: *.whitehouse.gov 23.11.03, 05:25
                ee tam,nic sie skopie nie na darmo Partition 'magic' sie
                nazywa;)
                dobrze byloby zrobic jednak defragmentacje dyskow przed
                uzyciem PM,zwlaszcza jesli bedziesz zmienial rozmiar
                partycji. Ja zazwyczaj startowalem PM z dyskietki
                startowej a wiec w DOSie przy starcie ,gdyz to daje
                wieksza pewnosc pomyslnej operacji.

Gość portalu: dominik666 napisał(a):

> tak to znaczy że mozna np. usuwając partycje (ciągły
                obszar pamięci dyskowej
                > używany do wymiany lub do organizacji systemu plików)
                > wprowadzić niewłaściwy wpis w tabeli partycji,tzn.
                spie*** ją :D
                > do tego stopnia że potrzebny będzie low level format
                czyli zapisanie zer w
                > partycji (fdisk nie pomoże)
                >
                > zasada jest taka - zakładasz bądz zmieniasz rozmiar
                partycji (jednej lub wielu)
                >
                > potem ją formatujesz (cały dysk) prosto mówiąc każda
                operacja na partycji kończ
                > y
                > się formatowaniam nośnika
                >
                > "podział dysku na sektory, czyli formatowanie
                niskiegopoziomu (low-level
                > formatting), inaczej: formatowanie fizyczne (physical
                formatting), powodujące
                > poprzedzenie sektorów nagłówkami i zapisanie poza
                sektorami ich zakończeń.
                > Nagłówek i zakończenie zawierają informacje, z których
                korzysta sterownik dysku
                > (numer sektora i kod korekcyjny). Aby dostosować dysk
                do przechowywania plików,
                > system operacyjny dzieli go na strefy złożone z grup
                cylindrów. Każda strefa
                > może być traktowana jak osobny dysk.
                >
                > Po podzieleniu dysku na strefy następuje formatowanie
                logiczne (logical
                > formatting), tzn. utworzenie pustego systemu plików. W
                tej fazie system
                > operacyjny zapamiętuje na dysku początkowe struktury
                danych, np. tablice FAT lu
                > b
                > i-węzły oraz początkowy katalog. W systemie MS-DOS do
                formatowania dysku służy
                > program format. Oprócz wykonywania formatowania
                logicznego analizuje on także
                > dysk w poszukiwaniu wadliwych bloków. Uszkodzony blok
                jest zaznaczany w tablicy
                > FAT, co wycofuje go z użycia. Jeżeli bloki ulegają
                uszkodzeniom podczas
                > normalnego działania, to specjalny program chkdsk
                odnajduje uszkodzone bloki i
                > odcina do nich dostęp. Dane w uszkodzonych blokach z
                reguły są tracone.
              • Gość: aronia Re: Partycje na XP IP: *.aster.pl / *.acn.pl 23.11.03, 22:10
                E tam. Nie przesadzajmy. Wiadomo, wszystko sie może zdarzyć. Nawet przy błahym
                przenoszeniu pliku z jednego miejsca w inne - gdy siądzie zasilanie, to też
                coś może sie skopać, ale nie mówimy tu o sytuacjach skrajnych. Partition Magic
                jest naprawde bardzo dobrym i zręcznym programem. Kilkanaście razy bawilam się
                przy jego uzyciu partycjami i _nigdy_ nie było żadnych problemów. Po prostu -
                zaznaczasz w nim partcyje, które chcesz scalić (muszą mieć tylko ten sam
                system plików; innymi slowy - nie da się scalić fat32 z NTFS, a w każdym razie
                nie tak prosto) - i to wszystko. Dobrze jest też wrzucic zawartośc jednej z
                partycji do jednego katalogu, by uniknąć nadpisania potencjalnie jednakowo
                nazwanych plików (zresztą Partition Magic sam o to grzecznie spyta). I to
                chyba cała filozofia

Pozdr.

• fugazzi Re: Partycje na XP 23.11.03, 12:28
      Wbrew niektórym opiniom nie miałem nigdy żadnych problemów z używaniem
      Partition Magic. Nie usuwałem partycji, tylko ją łączyłem z inną, co w sumie na
      jedno wychodzi. Ponieważ co niektórzy proponują Ci format, więc nic nie
      ryzykujesz używając PM.

Pozdrawiam, Fugazzi...
      • Gość: jodlasty Re: Partycje na XP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.03, 12:33
        prawda
        trzeba wiedziec jak to zrobic
    • Gość: piecyk gazowy Re: Partycje na XP IP: *.visp.energis.pl 23.11.03, 12:56
      Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie komputerem ->
      Zarządzanie dyskami.

Teraz usuwasz dwa dyski logiczne (np. E i F) i tworzysz z nich jeden dysk
      logiczny (E). Oczywiście po drodze tracisz wszystkie dane na obu parytcjach.
      • Gość: Duplikat Re: Partycje na XP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.03, 18:06
        Widzę że napisałem posta, i sam niz z niego nie skożystałem, z tych wszystkich
        wypowiedzi nic nie zrozumiałem. Prosiłbym o jakieś proste wytłumaczenie.W
        panelu sterowania nie znalazłem żadnego Narzędzia administracyjnego, a
        chciałbym z tych czterech partycji zrobić 3. Chcę połączyć dyski F i C z
        których C jest systemowy. Z wypowiedzi piecyka gazowego wynika, że z obu tych
        partycji znikneły by dane?
        • Gość: piecyk gazowy Re: Partycje na XP IP: *.visp.energis.pl 23.11.03, 19:49
          Uruchom pomoc systemową (Start -> Pomoc i obsługa techniczna) i w wyszukiwarce
          wpisz "partycje".

Obawiam się, że za pomocą windowsowych narzędzi nie będziesz mógł połączyć
          dysku C i F (nie wiem również, czy z Partition Magic to będzie możliwe).
          • Gość: Duplikat Re: Partycje na XP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.03, 21:17
            Oki, dzięki za pomoc, spróbuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka