Dodaj do ulubionych

Apple: netbooki to badziew

• Gość: Gość Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.09, 10:19
      przepraszam za błąd - komórką miało być :P
    • Gość: Jannnooo Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 10:20
      widać, że nigdy nie byłeś studentem i już nie będziesz. Studenta interesuje wykładany materiał, a nie sprzęt który i tak tylko obraz daje...
    • Gość: macbook air Re: Apple: netbooki to badziew IP: 94.254.170.* 24.04.09, 10:27
      Macbook Air waży 1,37 kg , ma 13" ekran i bateria trzyma 5h.
      Jednak 4000 -6000 tyś to troche sporo ale i tak w porównaniu z tandetą opłaci się . Ma podswietlaną klawiature i jest ultracienki. Do tego system na który nie ma praktycznie wirusów.
      Nie powiem że dla szpanu go kupują :)
      Czyli to jest coś pomiędzy netbookiem a zwykłym cięzkim laptopem w ładnej stylistyce :)
    • Gość: LS Re: Apple: netbooki to badziew IP: 160.83.30.* 24.04.09, 10:27
      @Natalia

Jesteś graficzką komputerową czy po prostu zmniejszasz zdjęcia w gimpie do profilu na NK?

Grafik komputerowy pracujący na laptopie? Z niekalibrowalną matrycą? Może jeszcze touchpadem? Naprawdę w pracy grafika potrzebna jest aluminiowa obudowa i edżi-keczi dizajn?
    • Gość: Gość: erden Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.chello.pl 24.04.09, 10:29
      jestem fanatykiem apple. odkad mam macbooka pro zaczalem nienawidzic programowo windowsa :). a mimo to zaczynam powaznie rozwazac zakup netbooka jako alternatywnego narzedzia podroznego. bo apple czy notebook na windowsie to nadal wazaca pare kilogramow cegla. zwlaszcza, ze czesc producentow oferuje bardzo porzadnie wykonane netbooki.
    • Gość: Gość Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.09, 10:33
      erden-> nie dziwię się Tobie.

Sam właśnie tak zrobiłem - bo szkoda mi było maka.
      Netbook za 900 pln mi nie szkoda. jak się rozwali to go naprawią, bo ma 3 letnią gwarancję, a macbook niestety 12 miesięczną :(

no i serwis...

kolego, na netbook'a możesz spokojnie zainstalować sobie linux'a i wirusów też nie bedziesz miał - można nawet mac os x'a , ale to nie jest legalne, a skoro jesteś fantykiem apple, to zgodzisz się, że należy przestrzegać pewnych zasad :)
    • Gość: wertek Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.tnw.utwente.nl 24.04.09, 10:34
      do Przemek28: ja powiem wiecej: za 20tys mozna miec nie tylko 2 laptopy przewyższające wydajnością o kilka procent stacjonarne Maki, ale jeszcze dom z basenem i malo limuzynke z szoferem na caly etat. Kawalarz z ciebie chlopie
    • Gość: cooby Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.net.inotel.pl 24.04.09, 10:35
      @eldescento mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę z tego że instalacja Leoparda na komputerach innych niż te markowane przez Apple jest łamaniem licencji...??? to zwykła kradzież ... :-) wnioskuję zatem że jesteś zwykłym złodziejem, ale co tam, przecież w Polsce to norma, polska świnia wszystko by chciała mieć za darmo...
      • unhappy Re: Apple: netbooki to badziew 26.04.09, 15:04
        Gość portalu: cooby napisał(a):

> @eldescento mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę z tego że instalacja Leoparda
        > na komputerach innych niż te markowane przez Apple jest łamaniem licencji...???

Tak.

> to zwykła kradzież ... :-)

O, tu już pojechałeś. Na czym ta kradzież miałaby polegać? Coś komuś zginęło?

> wnioskuję zatem że jesteś zwykłym złodziejem, ale c
        > o tam, przecież w Polsce to norma, polska świnia wszystko by chciała mieć za da
        > rmo...

Z tego co napisałeś należałoby wnioskować, że jesteś niepełnosprytny. Ale może
        to tylko fanatyzm albo zacietrzewienie.
    • Gość: gość Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.09, 10:39
      czego się spodziewać po rodakach, skoro jakiś czas temu na głównej stronie gazeta.pl koleś się chwalił (autor tekstu publikowanego w portalu!), że ma na swoim netbooku kackerską wersję mac os x'a!

iSpot, Policja miały gościa na tacy - ostatecznie to redaktor współpracujący z gazeta.pl... i co ... i nic.
    • eldescento Re: Apple: netbooki to badziew 24.04.09, 10:44
      @cooby - tak, czytalem warunki licencyjne i doskonale znam te kwestie, jednak nie wiem ktora czesc mojej wypowiedzi sprowokowala Cie do obrazania mojej osoby, i generalizowania dot. polskiego spoleczenstwa?? akurat mam legalnego retaila leoparda, kupionego do wiekowego juz MB wiec posadzanie o kradziez jest kwestia dyskusyjna i nawet wired sie nad tym pochylal. ale w tym artykule i komentarzach nie chodzi o kwestie prawne ani obrazanie innych uczestnikow dyskusji, a bardziej o bufoniarskie podejscie firmy apple do niszy ktora wykorzystuja inne firmy.
      jestes jakims fanatycznym fanboyem apple? na takiego mi wygladasz... to niezdrowe
    • Gość: urdu Re: Apple: netbooki to badziew IP: 220.224.20.* 24.04.09, 11:05
      A ja od prawie pół roku używam eee pc - jako nauczyciel szkolny i lektor akademicki. Używam go również w domu do przygotowywania tekstów. Jeśli wykorzystuje w tym czasie inne teksty w wersji elektronicznej, podłączam eee do 19-calowego monitora. Klawiatury tradycyjnej nie używam, bo tej w netbooku przyzwyczaiłem się w ciągu 1-2 tygodni. Niedawno byłem zmuszony pracować na starym laptopie 15,4" i po prawie godzinie pisanie bolały mnie palce, pewnie od szerokiego rozstawiania, od czego przy eee kompletnie się odzwyczaiłem. Oprogramowanie w pełni wystarczające - używam tylko tego, co było zainstalowane oryginalnie (XP, StarOffice). Z internetem łączę się szybko i nigdy nie ma problemów z podłączeniem rzutnika, co często zdarza się znajomym posiadającym zwykłe laptopy. Jedyną wadą mojego egzemplarza jest to, że wybrałem w białym kolorze i szybko się brudzi. Wcześniej bardzo chciałem mieć Apple. Rozważałem przywiezienie ze Stanów, kiedy dolar był jeszcze po ok. 2,20 zł (2x1300 dol.=2820 zł). Mimo wszystko jednak Apple wydał mi się zbyt drogi, zdecydowałem się na eee pc 1000h za 1300 zł i przyznam, że zakup apple'a wykreśliłem z wszelkich planów. Bardzo polecam ten tani, plastikowy i niezawodny "szajs", w którym bateria wystarcza mi na ponad 5 godzin pracy. A i jest jeszcze jedna wada. Jego rozmiar - między książkami i materiałami potrafi naprawdę się zawieruszyć w tym czarnym pokrowcu i już kilka razy wystraszyłem się, że gdzieś go zostawiłem. Ale naprawdę - monitor i klawiatura dla kogoś, kto używa komputer do pracy i nie jest grafikiem itp. to kwestia maksymalnie dwóch tygodni na przyzwyczajenie. Kolega tłumacz zakupił miesiąc temu Samsunga NC10 i jest z niego również w pełni zadowolny. Zresztą to chyba lepsza opcja, bo porządniej wygląda i ma duży prawy shift, a bateria działa około 6 godzin. Jestem przekonany, że osoby, które narzekają na netbooki, to Ci, którzy nigdy ich nie używali (co najwyżej mieli raz w ręku).
    • Gość: Gość Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.09, 11:07
      w sumie od premiery Macbook Air minęło stosunkowo mało czasu, a pewnie to Air białbyć takim asem w rękawie...

Wygląda fajnie, ale lepiej kupić macbooka + netbooka = wyjdzie pewnie taniej, a dodatkowo mamy 2 kompy, w tym jeden o bardzo dobrych parametrach, a drugi do zajechania na co dzień (netbook)
    • Gość: obciachowiec Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.acn.waw.pl 24.04.09, 11:11
      takie dyskusje do niczego nie prowadzą, nie wspominając o wzajemnym szacunku.
      każdy ma prawo kupować to, na co ma ochotę - nawet jeżeli jest to badziew opakowany w złotko apple za 12tys.

*należy zgłosić opiekunom w pracowniach komuterowych żeby bardziej pilnowali swoich gimnazjalistów
    • Gość: Gość Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.09, 11:12
      urdu- 100% racji :)

można jeszcze dodać, że wersja eeepc 1000HE pozwala na "badziewną" pracę przez "szajsowe" 9,5h za około 1500pln... to faktycznie beznadziejny sprzęt.
    • Gość: gość makowy Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.acn.waw.pl 24.04.09, 11:26
      mam nadzieję, że nie wystawię się na odstrzał ale osobiście od prawie 10lat używam appla i nie zamierzam przesiadać się na pc (chociaż chłopak ma skladaka który śmiga jak się patrzy) ponieważ odpowiada mi Mac OS X i lubię jak dla mnie ładny design maków

komputer jest dla mnie narzędziem pracy. mogę pozwolić sobie na zakup maka który jest droższy bardziej badziewny itd. ponieważ nowy sprzęt zarobi na siebie w ciągu 2/3 miesięcy a ja jestem zadowolona z zakupu.....każdy samodzielnie rozporządza zarobioną przez siebie kasą a zarabia ją po to, żeby móc sprawiać sobie przyjemności np. w postaci komputera który mu się podoba i spełnia jego oczekiwania
    • Gość: kszksz Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 11:30
      "fatalne oprogramowanie" czyżby mówił o linuxie preinstalowanym na netbookach :D ?
    • Gość: Gość Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.poczta-polska.pl 24.04.09, 11:41
      Pracuje na PC i MacBook'u wynik 0:1 nawet pomimo tego, że jestem fanem MS.
      Może dodam - Dział IT w jednej z największych krajowych firm.
    • Gość: tyle w temacie Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 11:42
      W przeciwieństwie bo badziewia produkowanego przez APPLE. Boją się wejść w ten segment bo pewnie netbooka tak samo wykonanego i z takimi samymi parametrami jak konkurencja sprzedawali by za 5 tys, wciskając ludzią te ich głupoty że ich sprzęt jest niezawodny i kultowy. Dla mnie przy APPLE Microsoft to firma ala Matka Teresa. Produkty firmy APPLE kupuje nie kto inny jak buractwo które się nie ma czym wyróżnić i musi się lansować i poszpanować.
    • Gość: tyle śmyle Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.acn.waw.pl 24.04.09, 11:48
      "Produkty firmy APPLE kupuje nie kto inny jak buractwo które się nie ma czym wyróżnić i musi się lansować i poszpanować."

tak jak ludzie kupujący diora, rolexy, ferrari itd...... szkoda, że nie wszystkich na to stać - wtedy nie było by tyle zawiści
    • Gość: xD Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.comarch.com 24.04.09, 11:50
      sprzedaż Apple spada wiec chwytają się brzytwy

śmiać mi sie chce z tego prezesa: przegapili modę na netbooki i teraz żal im d... ściska

osobiscie myslę że Apple najlepszych klientów: nie dosc że gotowi przepłacać za marketing i kiepskie produkty to jeszcze bronią za darmo firmy w komentarzach

• erroid Re: Apple: netbooki to badziew 24.04.09, 11:59
      a mi sie wydaje ze ludzie nie potrzebuja komputerow, wystarczy po jednym duzym na kontynetn... (iPhone zamiast notebooka Oo, idioci...)
    • Gość: anty xD Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.acn.waw.pl 24.04.09, 12:01
      a mi się śmiać chce z takich jełopów jak ty - chyba sam coś przegapiłeś...miejsce w kolejce po mózg - palancie
    • Gość: anty xD 2 Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.tnw.utwente.nl 24.04.09, 12:12
      sprzedaz Apple wzrosla, nie spadla. Spadly to zyski microsoftu i to o 1/3. Jedyne co faktycznie spadlo Applowi, to sprzedaz komputerow - o cale 3% - porownaj z innymi producentami i dopiero potem komentuj
    • Gość: t29n Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.chem.pg.gda.pl 24.04.09, 12:12
      @cooby: "mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę z tego że instalacja Leoparda na komputerach innych niż te markowane przez Apple jest łamaniem licencji...??? to zwykła kradzież ... :-)" - a słyszałeś, żeby jabcoki KOGOKOLWIEK oskarżyły o złamanie umowy licencyjnej OS X ? Po tej stronie Atlantyku takie idiotyczne zapisy w umowie mogą sobie zresztą co najwyżej wetknąć w doopę. Ogółem najwyższa kara jaka grozi za instalację OS X na sprzęcie bez logo jabcoka to utrata supportu i prawa do update'ów...
    • Gość: xxx Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.toya.net.pl 24.04.09, 12:26
      Natalio, miałaś ty kiedyś notebooka Acera? Jak nie to się nie wypowiadaj.

7000, to przyszalałaś, niezły szpanik, trzeba było cos od Apla wziąc jeszcze lepszy szpanik byłby

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka