Gość: nomad IP: *.net.inotel.pl 23.04.09, 11:05 oczywiście że to badziew... to każdy wie... Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Natalia Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.icpnet.pl 23.04.09, 11:31 Niestety, nie każdy... Obecnie jest moda na posiadanie takiego szajsu. Jestem graficzką komputerową i korzystam z notebooka SONY VAIO za ponad 7 000 zł, który jest mi niezbędny w pracy. Gdy koleżanki widzą go u mnie, mówią "O, nowy laptop. Czemu taki duży? Teraz modne są takie malutkie, one są lepsze, nowocześniejsze!"... I takie jest pojęcie nabywców netbooków, laptopów dla ubogich oraz obiektu niewyjaśnionego szpanu. Przecież ASUS EeePC jest wykonany gorzej niże telefony myPhone i notebooki Acera... Link Zgłoś
Gość: Aliatan Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.as.kn.pl 23.04.09, 11:51 łał, Natalio - notebook za ponad 7 tys. Ale jesteś zajebista, chciałbym być taki jak Ty. A na poważnie - nie przychodzi Ci do głowy, że netbook jest po prostu produktem idealnie trafionym dla pewnej grupy userów, do której po prostu Ty (i ja również) nie należysz? I nie jest to powód, by nazywać tych userów ubogimi lub szpanerami? Ten sam zarzut mam zresztą do Cooka - zakłada, ze skoro Apple czegos nie robi, to jest to szmelc. a tak naprawdę to zaczyna boleć ich to, ze jeszcze niedawno konkurowali tylko z klasycznymi komputerami tańszymi o połowę. Teraz pojawiła sie konkurencja kosztująca 1/5 ich sprzętu... Jasne, ze zdecydowanie mniej funkcjonalna - ale też nie każdy potrzebuje matrycy 17", dwurdzeniowego CPU i innych pierdoł. Niektórym starczy Atom, 11" i 1 GB RAM - Apple'a boli, ze nie ma czegoś takiego w ofercie, więc udaje ze ich to nie interesuje i ze to badziew Link Zgłoś
Gość: Tyler Durdin Re: Apple: netbooki to badziew IP: 217.8.176.* 23.04.09, 11:57 "Gdy koleżanki widzą go u mnie" To zmien kolezanki zamiast je obgadywac. Jak mozesz zaprosic kogos do domu, a potem go publicznie krytykowac? Nawet bez podawania imion czy nazwisk jest to etycznie podejrzane, zeby nie powiedziec, ze to zwyczajne kurestwo. Link Zgłoś
Gość: cooby Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.net.inotel.pl 23.04.09, 12:02 @Aliatan sam nie wiesz o czym piszesz... nie chodzi o to co komu wystarczy tylko jaki to produkt. Netbooki to (z założenia) tanie komputery przenośne wykonane nie ukrywajmy z materiałów kiepskiej jakości... :-/ stąd ich niska cena... o parametrach nie wspominając... :-/ jednemu to może i wystarczy a innym nie. Zapominasz że produkty Apple to zupełnie inna półka produktów... raczej ta najwyższa a co za tym idzie nie ma tam miejsca na tanie produkty wykonane z badziewiarskich plastików... jeśli komuś zależy na ultra cienkim i mobilnym laptopie od Apple to jest przecież MacBook Air. Link Zgłoś
Gość: Aliatan Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.as.kn.pl 23.04.09, 12:09 @ cooby. bawiłem sie ostatnio MiniNote'm HP - mozna o nim powiedzieć wszystko, ale nie to, ze jest to badziew. Świetna klawiaturą, porządna obudowa, super matryca. Dell mini to też świetna maszyna. Ja wiem, ze pierwsze windy były gó...ane, ale takie generalizowanie jakie zaprezentowałeś nie jest rozsądne... A ta zupełnie inna półka Apple'a... to ta z pękającymi plastikami w macbookach (Apple zaczął wymienić ostatnio, nie?) i wadliwymi kartami graficznymi? Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.sdm.de 23.04.09, 12:31 siudmy! Linux rzadzi! Link Zgłoś
Gość: Przemek28 Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.tvk.torun.pl 23.04.09, 20:24 poprieram w 100% Aliatana. Jestem studentem i nieraz chciałbym miec takiego netbooka, który zmiesciłby mi się do plecaka wraz z paroma zeszytami, a nie ciągnąć 15" 3kg cegłę. Zresztą taki netbook nadaje się na w podróże i myśle że z czasem (jak pojawia się wersje z napędami DVD) wyprze mobine odtwarzacze DVD. Dla filmowców nie ma wiekszej różnicy w wielkości monitora, bo czy filmy z neta czy z DVD (podłączonego do netbooka lub zripowanego na HDD ale z tą samą jakością) mają rozdzielczość mniejszą lub taką samą jak monitory netbooków. Do Cooka mam jedno pytanie: jak tam sprawa Javy na iPhonie i iPodzie touch, bo wiele stron jest opartych o ten język :D Link Zgłoś
Gość: m Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 23.04.09, 21:10 Najnowsze Mac Book Pro 17 cali kosztują w Komputroniku 12 tys. Dziękuje bardzo. Link Zgłoś
Gość: Przemek28 Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.tvk.torun.pl 23.04.09, 23:59 m, a patrzyłes na stacjonarne? 20 tys.... Podzespoły kosztują jakieś 3 tys, reszta to aluminiowa obudowa za 17 tys. za tyle można mieć 2 dwukrotnie lepsze PC lub 2 laptopy przewyższające wydajnością o kilka procent stacjonarne Maki. Ot cały Apple:P Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.aster.pl 24.04.09, 08:39 Do Natalii: jesteś spektakularną egzemplifikacją tezy, iż blond to nie tylko kolor włosów, ale także stan umysłu. A o grafice komputerowej nie masz śladu cienia zarysu zielonego pojęcia. Co do tematu - cóż, jak to Mac, po raz kolejny obudził się z ręką w nocniku, Śpieszę się uspokoić wielbicieli, netbook made in ogryzek na pewno powstanie. Będzie miał gejowski design, kiepskie parametry, będzie kosztował trzy razy tyle, co konkurencja, a Jobs ogłosi, że właśnie wprowadzają NOWY produkt. Tak wszakże było, gdy Mac "odkrył" playera mp3 (iPod) i telefon komórkowy (iPhone). Do przynajmniej połowy dyskutantów - wasze narzekania przypominają narzekania kierowcy, że nie może się z rodziną nad morze zabrać Smartem. Link Zgłoś
Gość: heh Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.centertel.pl 24.04.09, 08:44 hmm... użytkownicy Apple'a są tacy zaaaajebiści... bo jak coś zrobi nadryuzione jabłko to jest to cool/jazzy/crazy itp... jaaaasne ;) a może trochę przejrzeć na oczy?? i dojrzeć, że Apple często sprzedaje produkty po baaardzo zawyżonych cenach... i nie koniecznie z najwyższej półki... ale panuje jakiś kult tej marki... i obojętnie co wypuszczą, a będzie od razu okrzyknięte cudem :P Link Zgłoś
Gość: Albi Re: Apple: netbooki to badziew IP: 217.96.4.* 24.04.09, 08:58 Ale za te 20 tys masz sprzęt z logiem jabłuszka :) - dla części z nas to bardzo ważne. A Apple dzięki temu ma bardzo dobre wyniki finansowe, podczas gdy składacze pecetów mają kilkuprocentowe marże. Link Zgłoś
Gość: wind_user Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.alcatel.de 24.04.09, 09:11 Komentarze o netbookach pisza chyba ludzie ktorzy ich nie widzieli na oczy. Na moim windzie nie pogram w najnowsze gry ale inne zadania spelnia znakomicie. Nie wiem czy taki config (Intel Atom 1.6GHz, HDD 160GB, 1.5GB RAM, bateria 6-cell srednio 4 godziny pracy a wlasnie zamowilem 9-cell i spodziewam sie przynajmniej 7 godzin) to jest tzw. szajs. Ma tez wygodny w uzytku ekran 10 cali i pelnowymiarowa klawiature. Moze asus eee nie robi najlepszego wrazenia, ale nieprawda jest, ze kazdy netbook to szajs. No i ta wielkosc, miesci sie praktycznie wszedzie, nawet do niektorych kieszeni w spodniach ;) Link Zgłoś
Gość: wind_user Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.alcatel.de 24.04.09, 09:16 Jeszcze jedno, netbooki to sa komputery osobiste w doslownym tego slowa znaczeniu. Jesli ktos uzywa tego do pracy z grafika, to chyba ma cos nie halo pod sufitem. Ja w pracy uzywam IBM T60 z 19" monitorem zewnetrznym i wcale nie jestem grafikiem. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.aster.pl 24.04.09, 09:20 Mam netbooka i jestem bardzo zadowolony. W plecaku prawie nie odczuwam jego ciężaru i gabarytów. Mogę go wziąć prawie wszędzie - pod namiot, na łódkę, w góry. Praktycznie w każdej kawiarni jest hotspot, mogę się połączyć z netem, a w terenie - poprzez bluetooth via komórka. Na taki netbooku spokojnie można obejrzeć film (oczywiście nie HD), poczytać ebooki, pokazać prezentacje, słuchać mp3, magazynować zdjęcia z aparatu. Do klaiwatury moża się z czasem przyzwyczaić, touchpad jest rzeczywiście mało wygodny, ale za 70 zł kupuje się mysz bezprzewodową i jest fajnie. Do pracy mam skrzynię w domu. Netbook to sprzęt PRZENOŚNY. Jak ktoś chce na nim odpalać Photoshopa albo 3DMaxa, to niech się walnie w łeb, a mocno. Link Zgłoś
Gość: Rysiek Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.xdsl.centertel.pl 24.04.09, 09:23 Najgorszy touchpad to ma MacBook. Próbuję się do niego przyzwyczaić już od roku... Link Zgłoś
Gość: t29n Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.chem.pg.gda.pl 24.04.09, 09:33 Natalio droga, gdybyś naprawdę była "graficzką komputerową" to nie pisałabyś że korzystasz z notebooka do pracy. Chyba że okazjonalnie jak nie ma innego wyjścia. Napisz po prostu, że lubisz sobie przyszpanować przed koleżankami swoim Vaio za 7 patyków i będzie ok. A netbook jest urządzeniem rewelacyjnym i naprawdę mobilnym. OK, stare windy czy eee to badziewie ale nowy Dell, HP czy Toshiba nie ustępuje jakością wykonania większym braciom... Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Apple: netbooki to badziew IP: 217.168.130.* 24.04.09, 09:41 Jestem zwykłym wykładowcom akademickim i gdzie mi tam do grafików ze sprzętem za 7 tys. Używam netbooka Wind za ok 1000 ktory doskonale sprawdza się w mojej pracy bateria na 4 h spokojnie obsłuzy wyklad dzięki Wi-fi łącze sie z siecią na uczelni, pelna klawiatura, podpicie pod projektor i najważniejsze, ze nie muszę ze soba taskać 4-5 kg. Nic nie trzeba więcej. Przez rok sie nie rozsypał więc sądzę że jeszcze z roczke posluży a 2 lata to zwykle czas po ktorym trzeba wymienic sprzęt bez względu na to czy to potwór za 20 tys czy chinszczyzna za 1 tys. Link Zgłoś
Gość: lellumpolelum Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.09, 09:45 "jestem graficzką komputerową" - tzn nazywasz się Natalia.jpg? hahahahahahahahahah Link Zgłoś
eldescento Re: Apple: netbooki to badziew 24.04.09, 09:50 apple wkurza jeszcze jeden fakt - mozliwosc latwego zainstalowania macOS na tych netbookach, i ten system chodzi naprawde bardzo fajnie, mysle ze szybciej niz XP - mowie tu konkretnie o samsungu NC10 z 2GB ramu. grafiki to na tym nie zrobisz, ale sprawdzic poczte, przejrzec WWW, zrobic dokument w xls czy doc - bez problemu. Link Zgłoś
Gość: edek Re: Apple: netbooki to badziew IP: 81.210.27.* 24.04.09, 09:52 ->lellumpolelum - uwielbiam jak ktoś sam się śmieje z własnych średnio udanych dowcipów ;) Link Zgłoś
Gość: Jannnooo Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.09, 10:01 "Jestem zwykłym wykładowcom!!!! akademickim" - wspolczuje studentom....... Link Zgłoś
Gość: moryc Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 10:13 :D szczekać pieski :D stać mnie na maka i sobie kupiłem, największy panel lcd 30' i maca pro 3ghz tylko do ściągania poczty. tak samo jak stać mnie na szklaną rurkę do akwarium z Japonii, za jedyne 800 zł. stać mnie na to, dlatego bo pracują na mnie tacy właśnie, jak wy zakompleksieni ludzie. :) gó...ane jedzenie gó...ane myślenie gó...ane życie. pozdro moryc Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Apple: netbooki to badziew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.09, 10:17 nie wiem, w którym miejscu eeepc 900 (czyli tzw. stary eee) jest badziwiem? z odpowiednio dobranym systemem operacyjnym (natywnie nie posiadał on xp, stąd też nadal go nie ma - a za to #!) komputerek dorównuje macbookowi C2D z 3 GB ram! oczywiście mowa o aplikacjach typu OO writer, czy Abiword, oglądanie filmów z karty sd, odsłuchiwanie muzyki, czy przeglądanie www itp. Absolutnie nie ma różnicy w szybkości odpalania się softu, bo to on "nawala" a nie CPU eeepc :) szczerze mówiąc, netbook spokojnie mógły zatrzymać się na procesorze 900 MHz - jeżeli traktowany jest jako dodatek, coś pomiędzy elektronicznym kalendarzem, przenośnym DVD, komurką z mobilnym www. a klawiatura, spokojnie można się przyzwyczaić! pomijając ten fakt, że jak skroją Tobie maka za 3500-4000 pln, to trochę to bardziej boli, niż strata 750-900 pln za wspomnianego eeepc 900 :D Link Zgłoś