Gość: lolel IP: 10.200.53.* 23.04.09, 13:39 poprawka - już jest www.sciagnij.pl/programy/p/Ubuntu_Desktop_Edition/1498 Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: panicz Re: Ubuntu 9.04 - a Microsoft śpi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 13:55 No, postep jaki sie dokonuje mnie przeraza, wezmy np. takie KDE ktore po 6 latach od wprowadzenia XP skopiowalo okno "Autoplay" i firmowalo to jako "exciting breakthrough" Hie hie Link Zgłoś
zilos Re: Ubuntu 9.04 - a Microsoft śpi? 23.04.09, 14:37 Systemy Linuxowe/BSD faktycznie rozwijają się coraz dynamiczniej jednak statystyki mówią same za siebie. Od 15 lat nie zdołały zabrać nawet 1% światowych udziałów w komputerach klasy desktop. Nie możliwa jest rewolucja, dopóki nie zrobią zgodności z aplikacjami Windows a wiemy, że tego nie zrobią. Niby jest Wine, ale żeby legalnie go używać, trzeba posiadać legalny Windows XP. Gdzie sens, gdzie logika? Niestety Free Software & Open Source nie mają mocy przebicia bo są zbyt rozproszeni. Gdyby działali razem to może, ale nie widzę szans póki co. Teraz jest nadzieja mała ale jest, że Sun & Oracle stworzą jakiś alternatywny system. Chociaż wątpię. To zadanie przerasta światowe firmy od przeszło 20 lat. Link Zgłoś
goury Re: Ubuntu 9.04 - a Microsoft śpi? 23.04.09, 15:49 Do zilosa. Dlaczego twórcy Linuksa nie zrobią większej zgodności z programami i grami Windows'a? Link Zgłoś
Gość: nic nie pokona Win Re: Ubuntu 9.04 - a Microsoft śpi? IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 23.04.09, 21:21 Kolejne biadolenie, że coś może zagrozić Windowsowi! Otóż nic nie jest w stanie zagrozić Windowsowi, bo te wszystkie półprodukty jakimi są systemy operacyjne od Linuxa nie nadają się dla przeciętnego użytkownika domowego ani też biurowego. Połowa programów na tym nie chodzi, więc nie wiem co to za atrakcja z tego Linuxa. To tylko czysty szpan i lans studenckiego gów.niarstwa, że się ma inny system niż Windows. A 1 % użytkowników Linuxa na całym świecie tylko potwierdza to co napisałam wcześniej. Link Zgłoś
Gość: Hoikracy Re: Ubuntu 9.04 - a Microsoft śpi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 23:48 @nic nie pokona Win; Nie wyrażaj się..! Wiele firm i programów upadło w branży it. Wielcy tacy jak: Xeroks, IBM( no działa ale to nie to co kiedyś), Comandore, Amiga to tylko duchy. Kiedyś Explorer był nie do pobicia a teraz? Dystrybucje linuksa już podbiły serwery i komputery specjalistyczne. Programy są pisane pod win'a częściej niż linuksa ale to nie powód do poniżania twórców i użytkowników linuxów. Kiedyś miałem 486 z Win95 na tym komputerze trzeba było nauczyć się opsługi ms-dos żeby jakoś działał. I powiem, że programowanie na linuxie to miodzio. Jest tyle udogodnień tyle sposobów do wyborów prawie nie ma ograniczeń. To jak FireFox dodajesz wtyczke, zakładke, program i nawet jak coś walnie to tylko, to co się zepsuło a nie cały system. Prawo rozwoju jest nie ubłagane " Jeśli obiekt nie znikł w ciągu dekady i znałazł nisze, może on zagrozić elentowi dominującemu na rynku w ciągu (życia) produktu" Techniki produkcji 1971 - ten fragment opowiada większej części książki o silniku diesel'a. :-} Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Ubuntu 9.04 - a Microsoft śpi? IP: 213.76.170.* 24.04.09, 08:29 Ludzie nie porównujcie Windowsa I linuxa!! To są 2 inne platformy. Logiczne chyba że programy napisane na Winde nie będą działać na Linuxie. To tak samo jak z Jabłka soft nie łazi na windzie ( i w drugą stronę). Zaraz będzie odzew ze przecież Microsoft Office działa pod applem, ale to sofcik napisany na tą platformę (apple) I skończcie porównywać winde z linuxem, bo to pokazuję waszą wiedzę. Dajcie wolny wybór użytkownikom, każdy wybierze to co dla niego dobre. A co do 1% - pamiętajmy o tym, że tu chodzi o desktopowych użytkowników. Link Zgłoś
Gość: lukas Re: Ubuntu 9.04 - a Microsoft śpi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.09, 09:25 To jak teraz wygląda rynek OS zawdzięczacie przypadkowi. Windows bez przemysłu IT nie istnieje. Mówiąc krótko "Nie ma sterowników, softu- nie ma MS" Cała prawda o Windowsie, a Vista jest tego idealnym przykładem!!! Przecież jeszcze niedawno Stefan prosił "Producenci, piszcie sterowniki pod Vistę". W Linuksie jest inaczej bo ten system ma masę otwartych, własnych sterowników i softu. Zrozumcie, że Windows jest OK bo to wspólny projekt całego świata IT!!! MS tworzy OS, a reszta przychodzi z zewnątrz. Mam w domu 2xPC i jednego notebooka. Do tego masę PC u znajomych, z których zawsze mogę skorzystać. Takich jak ja jest pełno. Zastanówcie się jak długo ludzie będą inwestować w komputery? Skoro działa na 4,5 letnim kompie, to po co inwestować w nowy??? Netbooki to coś nowego. Niewielka waga, mały, mobilne, a przede wszystkim tani. W to warto inwestować bo ma same zalety. I tutaj wszystko się zmienia. Gdy przyjdzie architektura ARM a za nim netbooki, które będą działać nawet dobę, to MS będzie miał ogromny problem. Wszystko odwróci się o 180. Skro Vista miała problem ze sterownikami, to co się stanie gdy na drodze stanie inna architektura??? Oby było tak jak piszę bo konkurencja być powinna. To tak jak z problemami AMD-ATI. Jak padną, to wtedy większość się obudzą i zrozumie problem ; ) Link Zgłoś
Gość: Santon Re: Ubuntu 9.04 - a Microsoft śpi? IP: 62.233.177.* 24.04.09, 13:41 Intel zrobi wszystko aby AMD nie padł bo jak by padł to by Intel miał problem z ustawami antymonopolistycznymi Link Zgłoś
Gość: Czkawka Re: Ubuntu 9.04 - a Microsoft śpi? IP: *.aster.pl 24.04.09, 14:35 Z zagrożeniem windowsa jest tak jak z kolejnymi Iphone killerami,marzenia ściętej głowy.Windows ma zbyt dużą bazę oprogramowania, a iphone to lans[i duża baza oprogramowania]. Link Zgłoś
Gość: jaax44 Re: Ubuntu 9.04 - a Microsoft śpi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 19:21 Windows już stracił 10% rynku komputerów na rzecz apple i linuxa. Tak słaby nie był chyba nigdy.A po wpadce z Vistą (niestety tak to trzeba nazwać), jego przyszłość nie wygląda różowo. Ja od 5 lat używam linuxa i w ciągu tego czasu wykonał olbrzymi postęp, a nie powiedział ostatniego słowa. Link Zgłoś
Gość: green Re: Ubuntu 9.04 - a Microsoft śpi? IP: *.net.inotel.pl 24.04.09, 22:46 Jeśli deweloperzy zaczną pisać masowo stery i soft pod linuxa czy jakąś jego pochodną to po Windowsie...:-/ Link Zgłoś
Gość: marek Re: Ubuntu 9.04 - a Microsoft śpi? IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.09, 22:58 Tylko google może zagrozić Windowsowi..żadna inna firma nie ma tyle pieniędzy i tak dobrej reklamy. Jak tylko zrobią system to google z każdej strony będzie go reklamował Link Zgłoś
Gość: instalator Re: Ubuntu 9.04 - a Microsoft śpi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 20:02 Zassałem to - wypaliłem na płycie - wsadziłem do rezerwowego blaszaka i zainstalowałem. Na początku pytał czy chce język Polski, to klikam Tak. Czy chce strefę czasowa Polską to klikam Tak Instalował się pięknie i poprosił o reset. Uruchomił się piękny prawie jak Windows, tylko ze po Angielsku i zapytał czy chce Polski (po raz trzeci) więc klikam Tak a on na to że musi zassać z serwera. Więc wywaliłem to goowno w diabły i tylko żal tych 50 groszy na płytę CD. TAK, TAK MICROSOFT MOŻE SPAĆ SPOKOJNIE, TEN JEDEN PROCENT ONANISTÓW NIGDY MU NIE ZAGROZI. Nie piszcie że jestem za głupi na Linuxa, ja poprostu nie potrzebuje systemu wcale, gdy będą się uruchamiały programy tak jak po instalacji Windowsów to po jaką cholere mi wiedzieć czy mam WIndowsa Czy Linuxa. Link Zgłoś
Gość: james Re: Ubuntu 9.04 - a Microsoft śpi? IP: *.centertel.pl 29.04.09, 11:07 @instalator w ubuntu jezyk wybiera sie raz, zeby pokazal jezyk instalatora, i drugi raz klikasz ok, zeby wybrac docelowy jezyk zainstalowanego systemu. [i]zapytał czy chce Polski (po raz trzeci) więc klikam Tak (...) nie piszcie że jestem za głupi na Linuxa[i] nie musimy Link Zgłoś
Gość: Bri Re: Ubuntu 9.04 - a Microsoft śpi? IP: *.devs.futuro.pl 04.05.09, 13:26 Linuxik po pierwsze musi obsługiwać każdy wariant sprzętu jaki napotka po instalacji, a nie że po postawieniu pingwinka ja muszę coś dociągać a tu nawet karty wifi nie zainstalował automatycznie i zaczyna się droga przez mękę żeby na drugim kompie (pod windą) znaleźć stery, potem je przenieść (modląc się że usb pod linuxem też działa), a potem zainstalować Link Zgłoś
Gość: ... Re: Ubuntu 9.04 - a Microsoft śpi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.09, 21:33 tylko bogaci plac za system , "biedni" są obdarzeni rozumem i dobrym aparatem "myślącym " ;] vista 200PLN win7 400pln + licencja na antywira i inne badziewia ;] @instalator - żal mi ciebie xD Link Zgłoś