Gość: Dawid IP: *.warszawa.ppp.tpnet.pl 13.02.01, 20:49 Witam. Chciałbym pogadać o internecie w kablówkach, a szczególnie o internecie w UPC, czyli chello. Jak to działa, czy się opłaci, no i czy rzeczywiście jest to takie szybkie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: LeonOw Re: Internet w kablówkach IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.02.01, 00:35 To jest nas dwóch :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promode Re: Internet w kablówkach IP: *.ipartners.pl 16.02.01, 22:34 To już trzech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Internet w kablówkach IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.02.01, 20:56 No więc, powiem, co wiem. UPC (należy pośrednio także do Microsoftu) kupiło PTK i to wie każdy. Chello należy do UPC. Nazwa nic nie znaczy, a firma jest dostawcą usług internetowych - głównie poprzez UPC. Ma własną sieć szkieletową obejmującą kilka kontynetów i wejście z polski jest w Niemczech. Chello kieruje ruch swoich klientów tak, aby wędrując po Sieci poruszali się jaknajdłużej w tej ich sieci - o nazwie AORTA. UPC na jesieni 2000 planowało zaoferowanie 2 rodzajów dostępu do Sieci: 1. Od użytkownika modemem > TPSA > pewien popularny ISP > serwery Chello w Niemczech. Prędkość oczywiście zależna od najwolniejszego ogniwa, czyli "ostatni kilometr" drucików TEPSy. Do użytkownika: z satelity do anteny Wizja TV. Prędkość: chyba 300 kbs. Jak widać, jest to drogie, ale też adresowane do klientów, którzy na kablówkę nie mają widoków, czyli dla mieszkańców domów jednorodzinnych. 2. Poprzez kablówkę UPC: tzw. modem kablowy, załączony razem z telewizorem na koncentryku w każdym mieszkanku w bloku, potem z danego siedla włóknem do serwerów UPC?Chello. W drugą stronę oczywiście odwrotnie. Prędkość: 250 - 500 kbs. Nie wiem ilu ludzi już to ma (miało ruszyć ok. listopada 2000), i jak działa w praktyce. Miało kosztować ok. 190 zł miesięcznie z kanałami TV włącznie, tzn. tyle samo co SDI plus np. abonament AsterCity. Tyle, że SDI działa jak ślimak, i nie jestem pewien kogo o to winić - czyli pewnie POLPAK (czytaj TPSA). Tyle wiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sal Re: Internet w kablówkach IP: *.gazeta.pl 13.03.01, 11:01 Gość portalu: Ktoś napisał(a): > Nie wiem ilu ludzi już to ma (miało ruszyć ok. listopada 2000), i jak działa w praktyce. Miało kosztować ok. 190 zł miesięcznie z kanałami TV włącznie, tzn. tyle samo co SDI plus np. abonament AsterCity. Ja uzywam Chello od prawie miesiaca i bardzo sobie chwale :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paw Re: Internet w kablówkach IP: *.chello.pl 28.06.01, 17:37 Gość portalu: Ktoś napisał(a): > Tyle, że SDI działa jak ślimak, i nie jestem pewien kogo o to winić - czyli pew > nie POLPAK (czytaj TPSA). > Nie martw sie, chello chodzi gorzej, glownie polskie strony, a max transfer to 256 kb/s pozdrawiam i odradzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LiSU CHCE KTOS ZOBACZYC KTOREDY TO CHODZI? :-))) IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 30.06.01, 17:53 Zatem obejrzyjcie sobie zrzut traceroutingu miedzy moim sdi a kumplem z chello - http://www.lis.vt.pl/stuff/vys.gif - to jest _lekka_ przesada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GyLo A kiedy w Lublinie? IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 10.07.01, 07:58 A wie ktoś może kiedy będzie sobie można założyć chello w Lublinie? Albo przynajmniej skąd można wziąć takie informacje? Bo na www.chello.pl piszę więcej niż nic, nawet nie ma opisu jaką dają przepustowość, nie mówiąc już o cenach... Ale kumple w wawie ma lacze 512/128 kbps do/od klienta za 199 zł, więc w stosunku do SDI to się duuużo bardziej opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: Internet w kablówkach IP: *.warszawa.ppp.tpnet.pl 22.02.01, 19:47 Witam ponownie! Znalazłem stronę poświęconą warszawskim telewizjom kablowym pod adresem www.wtk.prv.pl Można tam dowiedzieć się paru rzeczy o internecie w telewizjach kablowych. Oczywiście tylko w Warszawie. Jest tam zwłaszcza sporo informacji o internecie w UPC, czyli chello. POLECAM. Z tego co tam wyczytałem wynika, że wszystko chodzi pięknie. Strony www ładują się od razu. Szybkości ściągania plików są rewelacyjne 20-40 kb/s, czasami nawet do 56 kb/s (w zależności od tego skąd ciągniesz plik). A zresztą sami tam wejdzcie i poczytajcie. Wygląda na to że gość który robi tą strone sam ma chello. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herman Re: Internet w kablówkach IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 28.02.01, 02:33 Jestem z Toronto.Uzywam polaczenia kablowego.Z chwila wlaczenia komputera jestes na lini.Zaleznie od servera downloading osiaga do 250 kbs.(srednio 140).Niezla zabawka. Odpowiedz Link Zgłoś
nuu Re: Internet w kablówkach 28.02.01, 10:40 jak sadzice czy cena 150zl/mc i podlaczenie 600 za net w kablowce to drogo gwarantowana predkosc to tylko 150kbs z doswiadczenia wiem ze nasza (byla moja) kablowka ma problemy z jakoscia TV a co bedzie z netem jak to jest u innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: Internet w kablówkach IP: *.warszawa.ppp.tpnet.pl 28.02.01, 22:17 A w jakim mieście mieszkasz. W warszawie można się przyłączyć do Chello za 299-399 zł. Opłata miesięczna 199 zł. Gwarantowana szybkość....To wielka niewiadoma. Nieoficjalnie mówi się o 512kb/s w stronę do abonenta i 128 kb/s w drugą stronę. Niezależne zródła podają, że chodzi to wyśmienicie, ale dla mnie to ciut drogo, chociaż.....a zastanowie się jeszcze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irek Re: Internet w kablówkach IP: *.router.media-com.com.pl 25.03.01, 22:03 Ciut drogo ? :-) bez jaj, toz to zdzierstwo, ja mam net osiedlowy zaplacilem 400 zl za instalacje i 44 zl/mies. z vatem transfer w porywach do 300-400k/s Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noprayer Re: Internet w kablówkach IP: 192.168.1.* / *.gimsat.pl 21.06.01, 16:10 irek, uważam, że jesteś w błędzie. Za instalację zapłaciłem 250 zł a abonament wynosi 45 zł czyli o złotówkę więcej niż u ciebie. Prędkość jest też lepsza bo w porywach osiąga ok. 500 KB\s Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Pozdrowienia z Polski IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.01, 16:57 Gratuluje Herman. Naprawde niezla zabawka, ale mam jedna rade. Nie chwal sie juz wiecej tym co masz w zielonej Kanadzie, bo tylko niepotrzebnie wkurzasz nas. Ja ostatnio zlozylem podanie o SDI (23/01 konkretnie). Na pytanie kiedy moge liczyc na rozpatrzenie podania uslyszalem: "Byc moze w drugiej polowie roku". Dla zupelnie niezorientowanych: SDI to "Szybki Dostep do Internetu". Gdzie mi ku...a przyszlo zyc na stare lata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herman Re: Pozdrowienia z Polski(dla Antoniego) IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 28.02.01, 17:52 Przykro mi ze tak to odebrales,tak czy inaczej wspolczuje Wam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: Pozdrowienia z Polski IP: *.warszawa.ppp.tpnet.pl 28.02.01, 22:22 Zycie internauty w Polsce nie jest łatwe :-( A nie ma tam u Ciebie jakiegoś konkurencyjnego do T.P. S.A. operatora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: Pozdrowienia z Polski IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.01, 09:28 Jest operator Netia - ale dla mnie specjalnie nie pociagna kabla. Jest Aster City - czyli kablowka, ale pojedynczego mieszkania nie beda podlaczac ( a sasiedzi maja mnie w zadku - chyba przez te zbyt glosne imprezy ostatnio...). PTK (inny operator kablowki - ma w ofercie Chello) nie bedzie wchodzi w obszar zdominowany przez Aster. Tele2 transfer przez radio - niestety jestem oddalony ponad 4 km od ich stacii nadawczej. No i jeszcze oferta TPSA konkurencyjna do oferty TPSA SDI czyli Neostrada (ADSL) - zostanie uruchomiona w polowie roku w okolicach ulicy Pieknej w Warszawie. Mieszkam w nowoczesnym osiedlu na terenie Warszawy a czuje sie jakbym wyladowal na bezludnej wyspie z polaczeniem modemowych i padajacym transferem, gdzie coraz czesciej uzyskuje sie 300 kB w ciagu godziny (ostatnie osiagi TPSA)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: Pozdrowienia z Polski IP: *.tele2.pl 16.05.01, 08:02 Chello daje panu 1 adres JP ja 5, Oni mają JP dynamiczne ja proponuje 5 stałych, Czy Chello prponuje jakiekolwiek prędkosci gwarantowane, Oni nie pozwolą Panu rozdzielić sygnału na dowolna ilość użytkowników tutaj ma Pan taką możliwość, jest Pan szczęściarzem nie wszyscy mają kablówke UPC lecz z drugiej strony od nas też ma Pan 1-y miesiąc gratis, instalacje gratis, pomiar gratis, możliwość rezygnacji w pierwszym miesiacu. Nie wiem czy Chello jest tak pewne swej jakości by dać taki okres "narzeczeństwa" bez konieczności "stałego zwiazku". My będziemy oferowac rozmowy międzymiastowe i lokalne za pośrednictwem naszych łączy - radzę wziąść to pod uwagę przysprawdzaniu ciagle rosnącego abonamentu w TP s.a. za "NIC". Co dostajemy za te 40 zł - to że nas nie odetną?, utrzymanie sieci? Więcej informacji www.puchala.tele2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Władek Re: Pozdrowienia z Polski IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.04.01, 09:12 Podpisałem wstępną na SDI umowę z tepsą (w W-wie) w listopadzie 1999. Zainstalowali przepisowe 9 mies. później. Ślimaczy się w skali świata, bo POLPAK jest fatalny. Myślę o pakiecie z AsterCity - TV/Inet/telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: Internet w kablówkach IP: *.warszawa.ppp.tpnet.pl 28.02.01, 22:19 A ile kosztuje takie łącze. Strasznie mnie to interesuje. No i ile kosztują połączenia przez modem, po zwykłej linii telefonicznej Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promode Re: Internet w kablówkach IP: *.ipartners.pl 01.03.01, 23:18 Mieszkam w Warszawie, ale mogęci powiedzieć ile kosztują połączenia w Kanadzie. Przez modem są praktycznie zawsze zryczałtowane i wychodzi ok.20 $ kanadyjskich za nielimitowany dostęp. Przez kablówke ok 40 - 50 $ tez za dostęp bez limitu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żurek Re: Internet w kablówkach IP: *.futuro.pl 04.03.01, 23:29 mieszkam w lublinie. Na pytanie o internet w biurze UPC dostałem odpowiedż "proszę pytać w drugiej połowie 2001, teraz nic nie wiemy", cena? "nie wiem". Zamontowałem kabel w pro futuro, instalacja 450zł, 80zł za miesiąc bez ograniczeń ( pakiet 128k ), o 3-4 w nocy sciągam pliki z napstera z predkością ok.350- 800k/s, z serwera pro futuro 3-7mega/s, nie wiem czy cos im sie pojebało przy montażu czy co, ale ja jestem w głębokim szoku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: Internet w kablówkach (wiad. do żurka) IP: 213.77.232.* 05.03.01, 22:03 A czy aby założenia tego łącza musiałeś jeszcze zebrać kilku chętnych, czy też zakładają każdemu kto się zgłosi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żurek Re: Internet w kablówkach (odp. dla dawida) IP: *.futuro.pl 06.03.01, 18:35 nie wiem dokładnie ile osób potrzeba, myślę że min.6-8, jesli masz mozliwość to postaraj się załorzyć teraz i dogadać się z przedstawicielem firmy aby podpisać umowę ze styczniową datą, bo za 128k/s teraz płaci sie ok.140zł. Ja mam zapewnioną starą cenę do końca roku.Myślę że potem i tak zejdą z ceny bo na osiedlu obok jest internet w kablówkach po 50zł/m, ale to nie to samo.Jak jestes z lublina, to mogę ci dać telefon do przedstawiciela z którym sie dogadasz. To tyle, pozdrawiam i powodzenia. Żurek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Do Zurka IP: *.radio.com.pl 17.03.01, 06:45 Obawiam sie, ze Twoje informacje o Futuro nie na wiele sie zdadza. Ceny, jakie podales, byly promocyjne i obowiazywaly do konca stycznia. Zajrzyj na ich strone www, w tej chwili najtansza oferta w cenniku to dostep 256kb/s za jedne 951 zl/miesiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zurek : Do X IP: *.futuro.pl 20.03.01, 13:08 wciąż można zamieszać i podpisać umowę po starych cenach ( obowiązują do końca roku ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza internet w kablówce IP: 192.168.1.* / *.gimsat.pl 16.04.01, 12:29 Jak to jest w Jaśle. Otóż przyłączenie kosztuje 250zł. a abonament miesięczny 50zł. bez względu na czas korzystania z usługi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikis Re: Internet w kablówkach IP: *.skierniewice.sdi.tpnet.pl 13.03.01, 10:28 Pierwsza rzecz to wszyscy mowia (a czesto i wierza) w kb/s, gdy tymczasem sa to jak zwykle przy transmisjach kB/s. Kilobity na sekunde, czyli 8 razy mniej. Co do zapewnien dostawcow to mamy juz w Polsce pseudo-kapitalizm ponad 10 lat wiec pora zrozumiec, ze motorem biznesu jest hype, czyli mowiac prostym jezykiem grube przesadzanie. Robocza formula jest taka: podziel ich radosne zapewnienia na dwa, odejmij od rezultatu 85% i to co otrzymasz bedzie jako tako przypominac prawde. Caveat emptor!! Z doswiadczenia z kablowkami wynika, ze oferuja one praktycznie to samo co SDI, niekiedy troszke taniej, ale kiedy juz naprzylaczaja duzo ludzi, transfer dramatycznie spada. Taka jest ich natura. Poza tym mniejsze sieci kablowe nie maja dobrych specjalistow i sprzetu, sa czeste wylaczenia. Ogolnie, moze poza naprawde duzymi miastami jedyna alternatywa modemu to SDI (teraz nazywane Staly Dostep do Internetu). Problem z polskim Internetem to nie tylko dostawcy, ale najbardziej zacofana w naszej czesci Europy infrastruktura. Przeladowane do granic mozliwosci sieci szkieletowe i mala przepustowosc bramek do swiatowej sieci szkieletowej. Mysle ze jest tez wymiar polityczny, rzadzace obecnie w Polsce uklad klerykalno- nacjonalistyczny wcale sie nie pali dac ludziom dostep do wiedzy i technologii. Zacofanym i niedoinformowanym spoleczenstwem jest o wiele sprawniej manipulowac niz ludzmi, ktorzy znaja swoje prawa i potrafia sie zybko organizowac w ich obronie. Nie darmo przy przewrotach srodki komunikacji sa zajmowane w pierwszej kolejnosci. TPSA czysci klienta z blogoslawienstwa rzadu, wybranego przez wiekszposc z was. Niestety, Polacy jeszcze nie uswiadamiaja sobie jakim batem jest biuletyn wyborczy, chociaz cos jakby zaczyna drgac. Panstwo ma udzial wiekszosciowy w TPSA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promode Re: Internet w kablówkach IP: *.ipartners.pl 18.03.01, 00:24 Wiem o tym i dlatego na samym początku chciałem wiedzieć jak działa Chello. I nie mam tu na myśli, że z serwera Chello mam nawet 20Mb/s. Chce dobry i stabilny transfer na cały świat, nie tylko w obrębie Polski lub serwera mojego ISP. Zalążek tego mam, bo nie łączę się przez TPSA, ale łącza stałe w IPartners to paranoja jeśli chodzi o ceny. Póki co nie słyszałem, by w Warszawie działała jakaś dobra i w miarę tania firma, która zajmuje się łączami stałymi ( w szkole widziałem w akcji IDS i się załamałem ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promode Re: Internet w kablówkach IP: *.chello.pl 01.04.01, 18:40 Mogę wam powiedzieć, że Chello dziła bardzo dobrze - transfer do 55 kilobajtów na sekunde. Często jest jednak tak, że lepiej działają strony zachodnie od polskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: Internet w kablówkach IP: *.tele2.pl 16.05.01, 08:08 Chello daje panu 1 adres JP ja 5, Oni mają JP dynamiczne ja proponuje 5 stałych, Czy Chello prponuje jakiekolwiek prędkosci gwarantowane, Oni nie pozwolą Panu rozdzielić sygnału na dowolna ilość użytkowników tutaj ma Pan taką możliwość, jest Pan szczęściarzem nie wszyscy mają kablówke UPC lecz z drugiej strony od nas też ma Pan 1-y miesiąc gratis, instalacje gratis, pomiar gratis, możliwość rezygnacji w pierwszym miesiacu. Nie wiem czy Chello jest tak pewne swej jakości by dać taki okres "narzeczeństwa" bez konieczności "stałego zwiazku". My będziemy oferowac rozmowy międzymiastowe i lokalne za pośrednictwem naszych łączy - radzę wziąść to pod uwagę przysprawdzaniu ciagle rosnącego abonamentu w TP s.a. za "NIC". Co dostajemy za te 40 zł - to że nas nie odetną?, utrzymanie sieci? www.puchala.tele2.pl. max64kbps za 249zł i więcej (mamy opcje z gwarantowaną predkością)_za wiecej zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Władek Re: Internet w kablówkach IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.04.01, 10:09 Masz rację, choć aż takiej spiskowości nacjonalistyczno-klerykalnej bym nie doszukiwał się. To po prostu forsa (tepsa marnotrawi krocie), nieudolność, czekanie na łapówy, itp. przyziemne elementy. No i straszna niekompetencja "nowych" (od 10 lat)polityków, bo niestety zarządzania nowoczesną gospodarką nie można się było nauczyć na styropianie. No ale jak się jest zasłużonym w boju to trudno odejść. Z Lechem (Wałęsą, nie piwem) jakoś się udało i na szczęście czy nieszczęście tzw. prawica da pupy na jesieni (choć pewna tu nadzieja w Platformie - a ja wierzę raczej dość zamożnym działaczom, jak Olechowski, niż pełnym górnolotnych frazesów gołodupcom z rodzaju JurkaMarka (albo vice versa), a nawet doskonałego w dyplomacji i na salonach świata Geremka, który się skusił na przywództwo UW i ją utopił. Pewna też nadzieja, że niedługo postkomuchy powymierają w sposub naturalny, a wogóle to nie wirzę w godność naszego narodu, co włazi w tyłek (vide wyniki sondaży) spadkobiercom w prostej linii tych co "kapitalizm be, socjalizm cacy" a sami interesy prywatne mieli od dziesięcioleci, różnym sprawnym, a wielce ambitnym aparatczykom PZPR, co to im się nawet nie chciało dyplomu robić, bo Partia (tfuuu) wzywała ("nasz" prezydent), albo takim co wstępowali do PZPR (Oleksy) w 1968 roku, kiedy pijana milicja biła na ulicach przechodniów 0 nie mówiąc o studentach i Żydach - sam widziałem i uciekałem z załzawionymi od gazu oczami. Przepraszam za tę politykę, ale jedyna nadzieja w Unii (niestety nie Wolności), i że pomimo ichnich socjaldemokratów wymuszą podwyższenie ogólnego poziomu Polaków - choć JurkiMarki, Matki (Wędrowniczki) Senatu itp. menażeria marzy o nawracaniu Europy przez Przedmurze Chrześcijaństwa na kontrreformację. A ja mam SDI od sierpnia 2000 i przymierzam się (w Warszawie) do radykalnego przejścia z tepsy do Elektrimu, czyli pakietu AsterCity - TV/Inet/telefon... co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Władek Re: Internet w kablówkach - AsterCity Net IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.04.01, 16:30 KOCHANI, POSZUKUJĘ WIADOMOŚCI Z PIERWSZEJ RĘKI, OD OSOBY, KTÓREJ NIEDAWNO ASTERCITY (JUŻ PO WCHŁONIĘCIU PRZEZ ELEKTRIM) ZAINSTALOWAŁA DOSTĘP DO INTERNETU. JAK TO DZIAŁA? CZY MA KTOŚ TELEFON CYFROWY W ASTEROWYM PAKIECIE? JA MAM OD SIERPNIA 2000 SDI I MOGĘ SIE PODZIELIĆ WRAŻENIAMI (ZWŁASCZA O WRAŻYM POLPAKU!), ALE TO PEWNIE BANALNE:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: Internet w kablówkach - AsterCity Net IP: 212.160.57.* 03.04.01, 19:03 A jesteś pewien, że w twoim miejscu zamieszkania Aster City oferuje dostęp do internetu i telefonu? Mimo dużego szumu reklamowego te "bajery" Aster City oferuje tylko na Tarchominie i części Ursynowa. Ja mieszkaniec Bródna dostęp do internetu z Astera uzyskam dopiero w drugiej połowie roku. W pażdzierniku roku 2000 Aster miał tylko ok. 2000 abonentów internetowych. Wydaje mi się, że lepiej skorzystac z ofert Chello w konkurencyjnej telewizji kablowej. Tam jest też taniej, acz kolwiek u nich nie ma telefonu, przynajmniej na razie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xman Re: Internet w kablówkach IP: *.tychy.net 26.06.01, 00:00 Czy naprawde zwasze musi znalezc sie dupek ktory wszystko sprowadza do polityki. Co by ktos, gdzies spierdzielil, okaze sie ze jakis oszolom stwierdzi ze to wina komuny, ktora bila w ''68r. Chyba takiego durnia i wytlukla mu mozgownice. Przepraszam wszystkich, ale jak czytam, ze za huragan ktory zerwal dach odpowiedzilana jest komuna, to szlag mnie trafia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vera Re: Moje doswiadczenie z Chello we Francji IP: *.chello.fr 06.04.01, 12:14 Moge dorzucic tutaj wlasne doswiadczenie z Chello we Francji. Ich uslugi sa najtansze na tutejszym rynku, ale uwaga. Gdy podpisywalam kontrakt cena za internet byla nizsza niz na rachunku, wzielam takze telfon , cena za abonament byla nizsza niz na rachunku, o telewizji kablowej nie prosilam, ale widniala na rachunku. Nie ma mozliwosci technicznej, ktora pozwolilaby posiadanie internetu bez telewizji, niejako automatycznie ma sie telewizje kablowa. Tylko Chello probuje niejako zlapac klienta, podsuwajac mu rachunek z uwzglednienie telewizji w nadzieji ze naiwny klient bedzie placil, bo przeciez telewizje ma. Radze nie zgadzac sie na przelew automatyczny i placic czekiem. Ja po otrzymaniu rachunku, zrobilam wlasny, biorac pod uwage ceny w kontrakcie i odeslalam im to co sie im nalezalo. Jezeli chodzi o sprawnosc techniczna, mielismy kilka razy klopoty z serwerem, brak wiec dostepu do sieci, za co przeproszono nas e-mail'em. Telefon nie dzialal 3 dni, za co obnizono nam abonament. W Polsce zapewne nie Ci sami ludzie zajmuja sie serwisem handlowym, wiec moze beda mniej chytrzy i uczciwsi. W kazdym badz razie trzeba patrzec na ich rachunki. Acha, jeszcze jedno, tutaj istnieje abonament studencki, polowa ceny, o ktorym ich przedstawiciele niechetnie mowia. Radze sprawdzic przed podpisaniem kontraktu jezeli jestes studentem, czy nie nalezy sie tobie znizka z tego tytulu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promode Re: Moje doswiadczenie z Chello we Francji IP: *.chello.pl 12.04.01, 22:54 A jak działa u was NooS, bo słyszałem, że bardzo dobrze. Tak w ogóle to Chello spisuje się ładnie, ale IE z ich płytki instalacyjnej robi taki bajzel, że musiałem się bawić w rejestrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: Internet w kablówkach - kto korzysta z HYPERIONU IP: 217.96.114.* 14.04.01, 20:11 Hyperion zbiera chętnych i zaczyna instalowanie na osiedlach w Kielcach. Oferta 750zł instalacja 49 zł abonament. Są w internecie: www.hyperion.pl Zastanawiam się czy są wiarygodni. Czy są tu korzystający z ich usług? Proszę o opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luyloui Re: Internet w kablówkach IP: 212.160.112.* 17.04.01, 18:00 loluoiluoiluio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greybrow internet przez Telpol IP: 213.25.194.* 06.05.01, 11:25 Od 2 tygodni mam internet przez kablówkę Telpolu. Działają w Chorzowie, Sosnowcu i Dąbrowie. Założenie od momentu telefonu (032-241-14-15) do działającego internetu to 3 dni (kable już mieli położone). Koszt, 150złotych kablówka, 1000zł modem kablowy, 25zł/miesięcznie za tv (musowo) + 100zł/mc za internet. Nie potrzeba więcej osób do zakładania. Szybkość 256kbps (około 25kB/s), nie ma stałego własnego ip, nie ma emaila, nie ma miejsca na stronę. Wszystko się konfiguruje automatycznie. Ogólnie śmiga, choć czasem się coś przerywa na jakąś minutę i dalej chodzi. Ponoć mają jakieś problemy z konfiguracją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DeeL Re: Internet w kablówkach IP: 192.168.0.* / 217.96.86.* 15.05.01, 17:17 Jestem z małego miasta Bełchatowa (ok 68000 mieszkańców) i działają tu dwie kablówki Vectra (Elbląg) i rodzima DOLSAT. Ta druga właśnie uruchomiła dostęp do internetu przez sieć kablową. Prędkość powala ! Zapomnijcie o modemie(TPSA) i SDI(TPSA). Ale podłączenie kosztuje i tak: 242zł lub 499+VAT (zależy czy w bloku czy w domkach jednorodzinnych), a opłata ryczałtowa 60 lub 109zł miesięcznie. To się opłaca. Jestem zadowolony, bo narazie nie płacę (urządzenia udostępniono mi do testów już miesiąc temu). Wady: wymagana jest karta sieciowa (można ją kupić w Dolsacie za ok.65zł). Polecam net z kabla ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eyadema Re: Internet w kablówkach IP: *.gazeta.pl 15.05.01, 20:24 No tak, Internet przez kabel to dobre rozwiazanie, ale rzadko dostepne. Mieszkam w samym srodku Warszawy (tuz przy Marszalkowskiej), mam AsterCity od kilku lat i nic z tego - nie sa w stanie nawet powiedziec, w jakim terminie zaczna podlaczac. Zalozylem sobie SDI (polskie strony da sie jeszcze jakos ogladac) i ”dopalacz” satelitarny, co przyspiesza transfer danych z Zachodu (przy dobrych warunkach do ok. 40 kilobajtow na sekunde). I jakos to dziala, ale w sumie roczny dostep do Internetu - wliczajac koszty instalacji tego wszystkiego - kosztowal mnie ponad 4 tys. zlotych, wiec tyle, co calkiem przyzwoity komputer... Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student ASTER CITY = ZŁODZIEJE Re: Internet w kablówkach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.01, 23:11 Gość portalu: Eyadema napisał(a): > No tak, Internet przez kabel to dobre rozwiazanie, ale rzadko dostepne. exactly. > Mieszkam w samym srodku Warszawy (tuz przy Marszalkowskiej), mam AsterCity od > kilku lat i nic z tego - nie sa w stanie nawet powiedziec, w jakim terminie mam Astercity od 8 LAT !!! w centrum w-wy. rok temu powiedzieli mi że ich "plany rozbudowy infrastuktury" pozwalają podłączyć najwczesniej pod koniec 2002. dlaczego tak jest? bo tak im taniej wychodzi. muszą wymieniać centralki na nowe. taniej i wyjdzie nowe centralki dac nowym klientom na ursynowie i jednoczesnie zaoferowac im promocyjnie internet niz wymienic starym klientom. hej, ja ich przez ostatnie 8 lat żywiłem, a oni mi tu taki numer wykrecają? i abonament ciagle podwyzszaja. właściwie jest tak że to ja płacę za podłączenie nowych klientów. zastanówcie sie, przecież oni nie biorą kredytu na zakup centralek. po prostu podwyzszaja abonament swoim stalym klientom. i póki im nowi klienci nie zwrócą przez abonament. mam juz dosc tego ze kablówki traktuja swoich klientow jak bydło, które raz trzeba złapac a potem sie tylko doi. przeciez ja teraz nie mogę tak łatwo zmienić dostawcy kablówki. pełny monopol. jak to czyta jakiś dziennikarz Wyborczej, to ktoś powinien się nimi zająć. ktoś jeszcze ma podobną sytuację? m.a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiesiek ASTER CITY = ZŁODZIEJE Re: Internet w kablówkach IP: 195.117.243.* 09.07.01, 16:08 Mieszkam na Bródnie. Na początku był PORION, Potem Aster Oferty, promocje itp. Abonament coraz droższy, o połaczeniu do internetu słyszę proszę zadzwonić za 2 -3 miesiące.I tak już od dwóch lat - ciągle to samo. Ostanio jakaś zmiana - nie wcześniej niż pod koniec 2002r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student ASTER CITY = ZŁODZIEJE Re: Internet w kablówkach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.01, 13:24 Gość portalu: Wiesiek napisał(a): > Mieszkam na Bródnie. Na początku był PORION, > Ostanio jakaś zmiana - nie wcześniej niż pod koniec 2002r. to jest nas dwóch. to moze zrobimy mapkę W-wy, w jakiej kolejności Astercity podłącza? moi znajomi w innych dzielnicach mają podobne problemy. Bródno - koniec 2002 Ochota - koniec 2002 proszę następnych "szanowanych stałych klientów Astercity" o dopisywanie się. m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid ASTER CITY = ZŁODZIEJE Re: Internet w kablówkach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.01, 20:26 Gość portalu: student napisał(a): > Gość portalu: Wiesiek napisał(a): > > > Mieszkam na Bródnie. Na początku był PORION, > > Ostanio jakaś zmiana - nie wcześniej niż pod koniec 2002r. > > to jest nas dwóch. > to moze zrobimy mapkę W-wy, w jakiej kolejności Astercity podłącza? > moi znajomi w innych dzielnicach mają podobne problemy. > > Bródno - koniec 2002 > Ochota - koniec 2002 > > proszę następnych "szanowanych stałych klientów Astercity" o dopisywanie się. > m. Mieszkam na Bródnie i też jestem "stałym klientem Aster City". A na początku był PORION... A Aster City na Bródnie też podłącza do internetu. Naprawdę!! Blok przy ulicy Wysockiego 18 (i tylko ten blok) jest podłączony do sieci internetowej Astera. Taka oaza "internetowego szczęścia" na środku Bródna. Zupełnie tego nie rozumiem... A jeśli chodzi o inne bloki, to: -w listopadzie roku 2000 powiedzieli mi, ze w drugiej połowie roku 2001 -w czerwcu 2001 roku, omamiony licznymi bilbordami relkamowymi (no wiecie "internet za złotówkę) pomyślałem sobie: przyłączają! Dzwonie... i... druga połowa 2002r. Zastanawiam się, czy nie podłączyć się do chello z Polskiej Telewizji Kablowej (obecnie UPC) O ile wiem, to całe Bródno jest w ich zasięgu. Mają tam teraz promocję, instalacja gratis, a abonament podobny ja w Asterze, no może kilka złoty drożej, ale dostępne prawie od zaraz. Tak więc chyba pożegnam się z telewizją kablową Aster City. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RadekN Re: Internet w kablówkach IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.06.01, 00:00 Ten dopalacz satelitarny to co konkretnie ( czy ktoś podłącza do tego SDI jako kanał zwrotny ) ? Aprpopos - zdaje się , ze padł węzeł NASKU i transfer z zachodem spadł prawie do zera. radek N Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Internet w kablówkach IP: *.tele2.pl 16.05.01, 07:46 Chello daje panu 1 adres JP ja 5, Oni mają JP dynamiczne ja proponuje 5 stałych, Czy Chello prponuje jakiekolwiek prędkosci gwarantowane, Oni nie pozwolą Panu rozdzielić sygnału na dowolna ilość użytkowników tutaj ma Pan taką możliwość, jest Pan szczęściarzem nie wszyscy mają kablówke UPC lecz z drugiej strony od nas też ma Pan 1-y miesiąc gratis, instalacje gratis, pomiar gratis, możliwość rezygnacji w pierwszym miesiacu. Nie wiem czy Chello jest tak pewne swej jakości by dać taki okres "narzeczeństwa" bez konieczności "stałego zwiazku". My będziemy oferowac rozmowy międzymiastowe i lokalne za pośrednictwem naszych łączy - radzę wziąść to pod uwagę przysprawdzaniu ciagle rosnącego abonamentu w TP s.a. za "NIC". Co dostajemy za te 40 zł - to że nas nie odetną?, utrzymanie sieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: Internet w kablówkach IP: 217.99.20.* 12.06.01, 22:11 Chello też obiecuje że będzie oferować rozmowy międzymiastowe i międzynarodowe (VoIP) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galileo Re: Internet w kablówkach IP: 62.179.8.* 26.06.01, 00:00 Gość portalu: Jacek napisał(a): > Chello daje panu 1 adres JP ja 5, > Oni mają JP dynamiczne ja proponuje 5 stałych, > Czy Chello prponuje jakiekolwiek prędkosci gwarantowane, > Oni nie pozwolą Panu rozdzielić sygnału na dowolna ilość użytkowników tutaj > ma Pan taką możliwość, Fakt IP jest dynamiczne postawienie serwera ze stroną czy ftp nie wchodzi w rachubę, ale jest tyle darmowych serwerów z emailem i www... (możnaby postawić serwer ale trzeba by z jakiejś strony to przekierowywać i zmieniać przekierowanie co każdą zmianę IP {raz na tydzień} ) Dodatkowo upierają się że internet działa na pecetach tylko z Windows - guzik prawda, Linux chodzi aż miło. Dla ludzi z większą wyobraźnią oznacza to, że mogżna również rozdzielić sygnał na dowolną ilość użytkowników - pozostaje problem pełnej legalności i umiejętności poprawnego wykonania. Takie rozwiązania działają. I są raczej trudne do wykrycia (jeśli nie wiadomo czego szukać). Sam zresztą korzystam z Chello i bardzo sobie je chwalę (zwłaszcza po podziale kosztów). Odpowiedz Link Zgłoś
majkelm Re: Internet w kablówkach SAV i DIPOL w Białymstoku 19.06.01, 17:39 Dwie wymienione firmy współpracują pod nazwą Telewizja Kablowa Białystok. Jestem abonentem SAVu. Od maja oferują dostęp do internetu w cenach: Instalacja 50zł (w tym wymiana gniazdka abonenta, trzeba też płacić dodatkowo 20zł abonamentu za kablówkę), kaucja za modem kablowy 500zł i w zależności od prędkości maxymalnej "DO" (56,128,256,>) opłaty wynoszą odpowiednio (50,80,120, do uzgodnienia / miesiąc). Myślę że oferta jest przystępna cenowo i chyba się na nią zdecyduję, jednak muszę "rozpiąć" ich kabel na drugi pokój i tu mam pytanie, czy takie rozszczepienie sygnału nie spowoduje że interek "nie pojedzie", czy w miejscu rozejścia wystarczy zwykły wzmacniacz (bez zasilania)? Pozdrawiam Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobi-one Re: Internet w kablówkach IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 19.06.01, 20:23 Poczekajcie na Neostradę. Mam "podstawową wersję" 256kb/s od trzech miesięcy i działa bardzo dobrze (tylko w pierwszym tygodniu raz się coś spieprzyło).Od złożenia zamówienia w centrali minęły dwa tygodnie i podłączyli. "Podstawowa wersja" = instalacja 100zł i abonament 300. Mam to cudo (trochę nielegalnie) z 6 kumplami z bloku na spółkę. Do połączenia się użyliśmy naszej starej sieci lokalnej i kupiliśmy jeszcze hub za 600zł . W sumie instalacja wyniosła mnie ok. 20zł , a miesięczny abonament ok. 45 zł . Polecam (mimo całej mojej nienawiści do TEPSY ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek !!!!! Czym pachnie CHELLO !!!! IP: *.chello.pl 22.06.01, 00:00 CHELLO w Krakowie: 1. Pierwsze trzy miesiące po instalacji - nie działało w ogóle, to znaczy regularnie (co kilka minut) zrywało połączenie, czasami wyłączało się na kilka, kilkanaście godzin. Kilka interwencji obsługi, godziny telefonów do help desk - nikt nie wiedział co jest. W końcu wymienili kable dla całego bloku. 2. Teraz szybko jest o 5 rano - w normalnych porach prędkości rzędu KILKU kb/s. Szczególnie z polskich serwerów. Można zapomnieć o zciągnięciu 1 MB z poczty, i to bez znaczenia z jakiego polskiego serwera. 3. Pomyłki na rachunkach, o reklamacji lepiej nie myśleć. Może ją rozpatrzyć jedynie kierowniczka, która nie jest osiągalna dla normalnego śmiertelnika. Na razie CHELLO, przynajmniej w Krakowie, to wielkie nieporozumienie. Polecam ludziom, którzy mają mocne nerwy i nie wiedzą co zrobić z pieniędzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promode Re: !!!!! Czym pachnie CHELLO !!!! IP: *.chello.pl 22.06.01, 00:00 To rzeczywiście beznadzieja. Ja mogę tylko powiedzieć, że w Wawie działa dobrze (chociaż polskie serwery gorzej od zagranicznych). Modem nie resetuje się już co parę godzin tylko co tydzień. A ściągnięcie 1MB to w najlepszym wypadku ok. 20 sekund. W najgorszym nie działa i już - jednak do gry w Quake''a 3 i inne jest dużo lepsze od modemu :)))) - oczywiste, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midi Re: !!!!! Czym pachnie CHELLO !!!! IP: *.chello.pl 29.06.01, 23:57 Potwierdzam wysoko niezadowalające działanie Chello w Krakowie. Transfer, niezależnie czy z Polski czy zza granicy na ogół nie przekracza 4-5 kB/s. Często mam kłopoty z odebraniem większej pocji poczty. Oferowane 10 MB na serwerze jesr bezużyteczne, bo ściąga się tak powowli, że nikt nie będzie na to czekać. Czasami muszę łączyć sie przez modem aby zalogować się do niektórych serwerów FTP, niektóre strony bez podania proxy permanentnie sie nie otwierają. A 150 zł +45 za kablówkę(obowiązkowo)to trochę za dużo za taką nędzę. Jeszcze trochę poczekam, jak nic się nie zmieni, to rezygnuję! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: !!!!! Czym pachnie CHELLO !!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.01, 12:14 Ja też jesetm z Krakowa ale newt nie mam możliwości pryzłączenia.Gdzie mieszkasz? Ja na ulicy Gdańskiej w Śródmieściu.Serio chello to taki szajs? Ja na nie czekam chyba z rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Surfer Re: Internet w kablówkach IP: *.toya.net.pl 23.06.01, 00:00 Biorąc pod uwagę mozliwości różnych sposobów dostępu do internetu - kablówka daje najlepsze parametry jako taka: szerokośc kanału 6 MHz, prędkość transmisji do 45 MHz! Jest to typowa sieć LAN, ze wszystkimi tego plusami (lub minusami, jeśli jest zaprojektowana i zbudowana wadliwie...). Problem z przpustowością zaczyna się w momencie styku sieci kablowej z siecią internet, i to już zależy od dostawcy-ISP. N ogół wyższy abonament to więcej bezpośrednich i szybszych łączy. Ja korzystam z toya.net: opłata instal. 600, modem kablowy - w dzierżawie (bez kaucji, tylko weksel zabezpieczający - w końcu wartość modemu to ok. 5000zł (!), abonament w zależności od pakietu - za 139 zł/mies. mam gwarantowane 256kB/s. W rzeczywistości jest mniej więcej tak: w porze średniego ruchu ok.350, w szczycie spada do 80-100kB/s , a nad ranem ponad 1Mb/s(!). Ale światłowód zaczyna się już na osiedlu, więc chyba mam szczęście :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VoYtas Re: Internet w kablówkach IP: *.toya.net.pl 25.06.01, 00:00 Zgadzam sie z kolego ktory ma internet w toya.net jest podobnie jak on bardzo zadowolony...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Internet w kablówkach IP: 10.0.213.* / 212.191.188.* 27.06.01, 20:06 Komentaż - sprostowanie do internetu w toyi.net - za 139 zł gwarantowana prędkość to 128 kb/s - cena modemu to około 1 tys zł (a nie 5 tys) - działa rzeczywiście OK, - poza tym instalacja aktualnie (do 30 czerwca) kosztuje 299 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyager Re: Internet w kablówkach IP: *.pl 28.06.01, 21:11 a kto coś wie o necie na kablówce w Piasecznie ? prosze o odpowiedż na voyager28@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korkodyl Re: Internet w kablówkach IP: *.chello.pl 28.06.01, 22:19 Szczerze odradzam - mam od lutego ! Na poczatku bylo fajnie a teraz jest TOTALNA KICHA !!!!! :(( Droga kicha ... korkodyl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voytech Re: Internet w kablówkach IP: 62.179.5.* 29.06.01, 06:02 Mam to Chello 2 m-ce. Na poczatku wszystko bylo o.k. :-).Transfery ok. 400kbps. Niestety od mniej wiecej Bożego Ciała nasi "specjaliści" cos popsuli i teraz transfer jest o polowe mniejszy. Mam nadzieje ze panowie z Amsterdamu( chello jest z NL) zadbaja o dobre imie swojej firmy i dadza komu trzeba po lapach bo wg opinii z Europy chello to dobra firma tylko jak zwykle nasi nie sprostali wymaganiom. Caly czas porownuje z ACN i wyjscie na Swiat z chello jest kilka razy lepsze. Mam nadzieje ze tak zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajacek Re: Internet w kablówkach IP: *.kabel.telenet.be 30.06.01, 18:44 Mieszkam w Belgi i korzystam z tego cacka . Ja mam Telefon ,TV, Internet wszysko w jednym. Chodzi jak huragan (pomijajac ladowanie polskich stron-niektorych) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pele Re: Internet w kablówkach IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.01, 23:23 No więc tak: opłaca się na pewno, ale... - Dostępność: nie wiadomo kiedy będzie poza Krakowem i W-wą, ale raczej nieprędko - Jakość: UPC musi dzierżawić kable i naprawdę nie jest im łatwo dać te gwarantowane 0,5 Mbita, tym bardziej, że to okres wdrażania usługi - Obciążalność - tu jest pies pogrzebany. Chello i w ogóle łącza kablowe absolutnie nie nadają się do sieci powyżej 4 kompów na 1 modem kablowy, bo wtedy zdarzają się takie dziwne historie, jak np. w liście w dzisiejszej GK.Max 4 kompy na łącze. (wady technologii HFC) - Elastyczność: regulamin zabrania używania Chello do zasilania własnych serwerów. Czyli zastosowania biznesowe odpadają. - Cena: no cóż... Neostrada jest stabilniejsza, ale te 380 zł miesięcznie różnicy to wynagradza. Wniosek: jeżeli modem jest dla ciebie za wolny, ISDN za mało dostępne, SDI zbyt wymagające technicznie, satelita nieosiągalna, Neostada nieopłacalna, jeżeli internet wykorzystujesz tylko do zabawy, a nie zarabiania pieniędzy, umiesz sobie radzić bez pomocy technicznej i chce ci się czekać miesiącami na wejście tej usługi do Twojej aglomeracji, to Chello czy ACN są właśnie dla Ciebie. P.S. Chodzą plotki, że zakładają Chello w Poznaniu. Czy ktoś z tego miasta lub okolic coś o tym wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R_Cube Re: Internet w kablówkach IP: *.chello.pl 05.07.01, 17:05 CHELLO IS THE BEST. CHELLO IS THE BEST. CHELLO IS THE BEST. CHELLO IS THE BEST. CHELLO IS THE BEST. CHELLO IS THE BEST. 195 zł(w tym TV + wizja Sport)to nie jest dużo. W TPSA za rachunki telefoniczne płaciłem średnio 300 zł i nie można było tego nazwać surfowaniem. Teraz wstaje rano włączam kompa i do nocy jestem w necie. Nawet gdy mnie nie ma mam kompa włączonego i ściągam z Netu jakieś filmy z WAREZOWYCH STRON (www.imaginers.com/iw lub - soft "KaZaA") które zajmują conajmniej 600Mb. Prędkosć jest niezła (mieszkam w Wawie)- zagraniczne strony między 40 a 56 KILOBAJTÓW na sekundę ale czasami jest i nawet więcej niz 64 KB/s (tak czasami nawet powyżej tych 512kb/s - kilobitów). Polskie chodzą ciut gorzej bo mają GORSZE SERWERY - zwłaszcza jakieś nędzne polskie ubogie strony WWW. Od kiedy mam UPC praktycznie nie znam czegoś takiego jak komunikaty: trwa łączenie, pozostało elementów itp. Najbardziej oblegane strony takie jak www.playboy.com i www.nba.com ładują się całe w około 2 sekundy. ASTER za taki transfer chce 600zł miesięcznie. Owszem można w ASTERZE i za około 100zł ale i 3krotnie wolniej Aha w Wawie jest letnia ptomocja i instalacja gratis. I ważne: są planowane modernizacje - za rok mają zwiększyć transfer do 1Mb/s czyli 128MB/s w niektórych rejonach Wawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GRZEGORZ Re: Internet w kablówkach IP: *.chello.pl 07.08.01, 17:40 Od połowy czerwca prowadzę rozmowy UPC-CHELLO na temat tranferu. Na początku było świetnie. Od czerwca tranfer średnio 50-60 kbps. Bywają dni, że o pewnej godz. tj 4 rano jest 250-350 kbps. Czarę goryczy przelewa fakt pojawiania się afiszy, ulotek i autobusów "krzyczących" o super lub mega prędkościach.Dzisiaj CHELLO przeszło wszelkie granice. Transfer do polskich stron wynosił 23 kbps (dwadzieścia trzy kilobity) WIĘC NIE PISZCIE ŻE CHELLO JEST THE BEST. PS Znam już wszystkich konsultantów z chello. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magnat Re: Internet w kablówkach IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.01, 23:03 A czy ktoś wie jak chodzi interek z kablowki w Poznaniu? Odpowiedz Link Zgłoś