Dodaj do ulubionych

Internet w kablówkach

IP: *.warszawa.ppp.tpnet.pl 13.02.01, 20:49
Witam.
Chciałbym pogadać o internecie w kablówkach, a szczególnie o internecie w UPC, czyli chello. Jak to działa, czy się opłaci, no i czy rzeczywiście jest to takie szybkie.
Obserwuj wątek
    • Gość: LeonOw Re: Internet w kablówkach IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.02.01, 00:35
      To jest nas dwóch :)
      • Gość: promode Re: Internet w kablówkach IP: *.ipartners.pl 16.02.01, 22:34
        To już trzech
        • Gość: Ktoś Re: Internet w kablówkach IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.02.01, 20:56
          No więc, powiem, co wiem.

UPC (należy pośrednio także do Microsoftu) kupiło PTK i to wie każdy.
          Chello należy do UPC. Nazwa nic nie znaczy, a firma jest dostawcą usług internetowych - głównie poprzez UPC. Ma własną sieć szkieletową obejmującą kilka kontynetów i wejście z polski jest w Niemczech. Chello kieruje ruch swoich klientów tak, aby wędrując po Sieci poruszali się jaknajdłużej w tej ich sieci - o nazwie AORTA.
          UPC na jesieni 2000 planowało zaoferowanie 2 rodzajów dostępu do Sieci:
          1. Od użytkownika modemem > TPSA > pewien popularny ISP > serwery Chello w Niemczech. Prędkość oczywiście zależna od najwolniejszego ogniwa, czyli "ostatni kilometr" drucików TEPSy. Do użytkownika: z satelity do anteny Wizja TV. Prędkość: chyba 300 kbs.
          Jak widać, jest to drogie, ale też adresowane do klientów, którzy na kablówkę nie mają widoków, czyli dla mieszkańców domów jednorodzinnych.

2. Poprzez kablówkę UPC: tzw. modem kablowy, załączony razem z telewizorem na koncentryku w każdym mieszkanku w bloku, potem z danego siedla włóknem do serwerów UPC?Chello. W drugą stronę oczywiście odwrotnie. Prędkość: 250 - 500 kbs.
          Nie wiem ilu ludzi już to ma (miało ruszyć ok. listopada 2000), i jak działa w praktyce. Miało kosztować ok. 190 zł miesięcznie z kanałami TV włącznie, tzn. tyle samo co SDI plus np. abonament AsterCity.
          Tyle, że SDI działa jak ślimak, i nie jestem pewien kogo o to winić - czyli pewnie POLPAK (czytaj TPSA).

Tyle wiem.
          Pozdrawiam
          • Gość: sal Re: Internet w kablówkach IP: *.gazeta.pl 13.03.01, 11:01
            Gość portalu: Ktoś napisał(a):

> Nie wiem ilu ludzi już to ma (miało ruszyć ok.
            listopada 2000), i jak działa w praktyce. Miało
            kosztować ok. 190 zł miesięcznie z kanałami TV włącznie,
            tzn. tyle samo co SDI plus np. abonament AsterCity.

Ja uzywam Chello od prawie miesiaca i bardzo sobie
            chwale :)
          • Gość: Paw Re: Internet w kablówkach IP: *.chello.pl 28.06.01, 17:37
            Gość portalu: Ktoś napisał(a):

> Tyle, że SDI działa jak ślimak, i nie jestem pewien
            kogo o to winić - czyli pew
            > nie POLPAK (czytaj TPSA).
            >

Nie martw sie, chello chodzi gorzej, glownie polskie
            strony, a max transfer to 256 kb/s

pozdrawiam i odradzam
            • Gość: LiSU CHCE KTOS ZOBACZYC KTOREDY TO CHODZI? :-))) IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 30.06.01, 17:53
              Zatem obejrzyjcie sobie zrzut traceroutingu miedzy moim sdi a kumplem z chello -
              http://www.lis.vt.pl/stuff/vys.gif - to jest _lekka_ przesada...
              • Gość: GyLo A kiedy w Lublinie? IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 10.07.01, 07:58
                A wie ktoś może kiedy będzie sobie można założyć chello w Lublinie? Albo
                przynajmniej skąd można wziąć takie informacje? Bo na www.chello.pl piszę
                więcej niż nic, nawet nie ma opisu jaką dają przepustowość, nie mówiąc już o
                cenach... Ale kumple w wawie ma lacze 512/128 kbps do/od klienta za 199 zł,
                więc w stosunku do SDI to się duuużo bardziej opłaca.
    • Gość: Dawid Re: Internet w kablówkach IP: *.warszawa.ppp.tpnet.pl 22.02.01, 19:47
      Witam ponownie! Znalazłem stronę poświęconą warszawskim telewizjom kablowym pod adresem www.wtk.prv.pl Można tam dowiedzieć się paru rzeczy o internecie w telewizjach kablowych. Oczywiście tylko w Warszawie. Jest tam zwłaszcza sporo informacji o internecie w UPC, czyli chello. POLECAM. Z tego co tam wyczytałem wynika, że wszystko chodzi pięknie. Strony www ładują się od razu. Szybkości ściągania plików są rewelacyjne 20-40 kb/s, czasami nawet do 56 kb/s (w zależności od tego skąd ciągniesz plik). A zresztą sami tam wejdzcie i poczytajcie. Wygląda na to że gość który robi tą strone sam ma chello.
      Pozdrawiam
      • Gość: Herman Re: Internet w kablówkach IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 28.02.01, 02:33
        Jestem z Toronto.Uzywam polaczenia kablowego.Z chwila wlaczenia komputera jestes na lini.Zaleznie od servera downloading osiaga do 250 kbs.(srednio 140).Niezla zabawka.
        • nuu Re: Internet w kablówkach 28.02.01, 10:40
          jak sadzice czy cena 150zl/mc i podlaczenie 600 za net w kablowce to drogo
          gwarantowana predkosc to tylko 150kbs
          z doswiadczenia wiem ze nasza (byla moja) kablowka ma
          problemy z jakoscia TV a co bedzie z netem
          jak to jest u innych
          • Gość: Dawid Re: Internet w kablówkach IP: *.warszawa.ppp.tpnet.pl 28.02.01, 22:17
            A w jakim mieście mieszkasz. W warszawie można się
            przyłączyć do Chello za 299-399 zł. Opłata miesięczna
            199 zł. Gwarantowana szybkość....To wielka
            niewiadoma. Nieoficjalnie mówi się o 512kb/s w stronę
            do abonenta i 128 kb/s w drugą stronę. Niezależne
            zródła podają, że chodzi to wyśmienicie, ale dla mnie
            to ciut drogo, chociaż.....a zastanowie się jeszcze.
            Pozdrawiam
            • Gość: irek Re: Internet w kablówkach IP: *.router.media-com.com.pl 25.03.01, 22:03
              Ciut drogo ? :-) bez jaj, toz to zdzierstwo, ja mam net osiedlowy zaplacilem
              400 zl za instalacje i 44 zl/mies. z vatem transfer w porywach do 300-400k/s
              • Gość: noprayer Re: Internet w kablówkach IP: 192.168.1.* / *.gimsat.pl 21.06.01, 16:10
                irek, uważam, że jesteś w błędzie. Za instalację zapłaciłem 250 zł a abonament
                wynosi 45 zł czyli o złotówkę więcej niż u ciebie. Prędkość jest też lepsza bo
                w porywach osiąga ok. 500 KB\s
        • Gość: Antoni Pozdrowienia z Polski IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.01, 16:57
          Gratuluje Herman.
          Naprawde niezla zabawka, ale mam jedna rade.
          Nie chwal sie juz wiecej tym co masz w zielonej Kanadzie, bo tylko niepotrzebnie wkurzasz nas.
          Ja ostatnio zlozylem podanie o SDI (23/01 konkretnie). Na pytanie kiedy moge liczyc na rozpatrzenie
          podania uslyszalem: "Byc moze w drugiej polowie roku".
          Dla zupelnie niezorientowanych: SDI to "Szybki Dostep do Internetu".
          Gdzie mi ku...a przyszlo zyc na stare lata...
          • Gość: Herman Re: Pozdrowienia z Polski(dla Antoniego) IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 28.02.01, 17:52
            Przykro mi ze tak to odebrales,tak czy inaczej wspolczuje Wam.
          • Gość: Dawid Re: Pozdrowienia z Polski IP: *.warszawa.ppp.tpnet.pl 28.02.01, 22:22
            Zycie internauty w Polsce nie jest łatwe :-( A nie
            ma tam u Ciebie jakiegoś konkurencyjnego do T.P. S.A.
            operatora
            • Gość: Antoni Re: Pozdrowienia z Polski IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.01, 09:28
              Jest operator Netia - ale dla mnie specjalnie nie pociagna kabla.
              Jest Aster City - czyli kablowka, ale pojedynczego mieszkania nie beda podlaczac ( a sasiedzi maja
              mnie w zadku - chyba przez te zbyt glosne imprezy ostatnio...). PTK (inny operator kablowki - ma w
              ofercie Chello) nie bedzie wchodzi w obszar zdominowany przez Aster. Tele2 transfer przez radio -
              niestety jestem oddalony ponad 4 km od ich stacii nadawczej.
              No i jeszcze oferta TPSA konkurencyjna do oferty TPSA SDI czyli Neostrada (ADSL) - zostanie
              uruchomiona w polowie roku w okolicach ulicy Pieknej w Warszawie.
              Mieszkam w nowoczesnym osiedlu na terenie Warszawy a czuje sie jakbym wyladowal na
              bezludnej wyspie z polaczeniem modemowych i padajacym transferem, gdzie coraz czesciej
              uzyskuje sie 300 kB w ciagu godziny (ostatnie osiagi TPSA)!
              • Gość: Jack Re: Pozdrowienia z Polski IP: *.tele2.pl 16.05.01, 08:02
                Chello daje panu 1 adres JP ja 5,
                Oni mają JP dynamiczne ja proponuje 5 stałych,
                Czy Chello prponuje jakiekolwiek prędkosci gwarantowane,
                Oni nie pozwolą Panu rozdzielić sygnału na dowolna ilość użytkowników tutaj
                ma Pan taką możliwość,
                jest Pan szczęściarzem nie wszyscy mają kablówke UPC lecz z drugiej strony
                od nas też ma Pan 1-y miesiąc gratis, instalacje gratis, pomiar gratis,
                możliwość rezygnacji w pierwszym miesiacu.
                Nie wiem czy Chello jest tak pewne swej jakości by dać taki okres
                "narzeczeństwa" bez konieczności "stałego zwiazku".
                My będziemy oferowac rozmowy międzymiastowe i lokalne za pośrednictwem
                naszych łączy - radzę wziąść to pod uwagę przysprawdzaniu ciagle rosnącego
                abonamentu w TP s.a. za "NIC". Co dostajemy za te 40 zł - to że nas nie
                odetną?, utrzymanie sieci? Więcej informacji www.puchala.tele2.pl
          • Gość: Władek Re: Pozdrowienia z Polski IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.04.01, 09:12
            Podpisałem wstępną na SDI umowę z tepsą (w W-wie) w listopadzie 1999.
            Zainstalowali przepisowe 9 mies. później. Ślimaczy się w skali świata, bo
            POLPAK jest fatalny.
            Myślę o pakiecie z AsterCity - TV/Inet/telefon.
        • Gość: Dawid Re: Internet w kablówkach IP: *.warszawa.ppp.tpnet.pl 28.02.01, 22:19
          A ile kosztuje takie łącze. Strasznie mnie to
          interesuje. No i ile kosztują połączenia przez modem,
          po zwykłej linii telefonicznej
          Pozdrawiam
          • Gość: promode Re: Internet w kablówkach IP: *.ipartners.pl 01.03.01, 23:18
            Mieszkam w Warszawie, ale mogęci powiedzieć ile kosztują połączenia w Kanadzie.
            Przez modem są praktycznie zawsze zryczałtowane i wychodzi ok.20 $ kanadyjskich
            za nielimitowany dostęp. Przez kablówke ok 40 - 50 $ tez za dostęp bez limitu.
            • Gość: żurek Re: Internet w kablówkach IP: *.futuro.pl 04.03.01, 23:29
              mieszkam w lublinie. Na pytanie o internet w biurze
              UPC dostałem odpowiedż "proszę pytać w drugiej
              połowie 2001, teraz nic nie wiemy", cena? "nie wiem".
              Zamontowałem kabel w pro futuro, instalacja 450zł,
              80zł za miesiąc bez ograniczeń ( pakiet 128k ), o 3-4
              w nocy sciągam pliki z napstera z predkością ok.350-
              800k/s, z serwera pro futuro 3-7mega/s, nie wiem czy
              cos im sie pojebało przy montażu czy co, ale ja
              jestem w głębokim szoku. Pozdrawiam
              • Gość: Dawid Re: Internet w kablówkach (wiad. do żurka) IP: 213.77.232.* 05.03.01, 22:03
                A czy aby założenia tego łącza musiałeś jeszcze zebrać kilku chętnych, czy też
                zakładają każdemu kto się zgłosi.
                Pozdrawiam
                • Gość: żurek Re: Internet w kablówkach (odp. dla dawida) IP: *.futuro.pl 06.03.01, 18:35
                  nie wiem dokładnie ile osób potrzeba, myślę że min.6-8, jesli masz mozliwość to
                  postaraj się załorzyć teraz i dogadać się z przedstawicielem firmy aby podpisać
                  umowę ze styczniową datą, bo za 128k/s teraz płaci sie ok.140zł. Ja mam
                  zapewnioną starą cenę do końca roku.Myślę że potem i tak zejdą z ceny bo na
                  osiedlu obok jest internet w kablówkach po 50zł/m, ale to nie to samo.Jak
                  jestes z lublina, to mogę ci dać telefon do przedstawiciela z którym sie
                  dogadasz. To tyle, pozdrawiam i powodzenia. Żurek
                  • Gość: x Do Zurka IP: *.radio.com.pl 17.03.01, 06:45
                    Obawiam sie, ze Twoje informacje o Futuro nie na wiele sie zdadza. Ceny, jakie podales, byly
                    promocyjne i obowiazywaly do konca stycznia. Zajrzyj na ich strone www, w tej chwili najtansza oferta
                    w cenniku to dostep 256kb/s za jedne 951 zl/miesiecznie.
                    • Gość: zurek : Do X IP: *.futuro.pl 20.03.01, 13:08
                      wciąż można zamieszać i podpisać umowę po starych cenach ( obowiązują do końca
                      roku )
                • Gość: zuza internet w kablówce IP: 192.168.1.* / *.gimsat.pl 16.04.01, 12:29
                  Jak to jest w Jaśle. Otóż przyłączenie kosztuje 250zł. a abonament miesięczny
                  50zł. bez względu na czas korzystania z usługi.
          • Gość: ikis Re: Internet w kablówkach IP: *.skierniewice.sdi.tpnet.pl 13.03.01, 10:28
            Pierwsza rzecz to wszyscy mowia (a czesto i wierza) w kb/s, gdy tymczasem sa to
            jak zwykle przy transmisjach kB/s. Kilobity na sekunde, czyli 8 razy mniej.
            Co do zapewnien dostawcow to mamy juz w Polsce pseudo-kapitalizm ponad 10 lat
            wiec pora zrozumiec, ze motorem biznesu jest hype, czyli mowiac prostym
            jezykiem grube przesadzanie. Robocza formula jest taka: podziel ich radosne
            zapewnienia na dwa, odejmij od rezultatu 85% i to co otrzymasz bedzie jako tako
            przypominac prawde. Caveat emptor!!
            Z doswiadczenia z kablowkami wynika, ze oferuja one praktycznie to samo co SDI,
            niekiedy troszke taniej, ale kiedy juz naprzylaczaja duzo ludzi, transfer
            dramatycznie spada. Taka jest ich natura. Poza tym mniejsze sieci kablowe nie
            maja dobrych specjalistow i sprzetu, sa czeste wylaczenia. Ogolnie, moze poza
            naprawde duzymi miastami jedyna alternatywa modemu to SDI (teraz nazywane Staly
            Dostep do Internetu).
            Problem z polskim Internetem to nie tylko dostawcy, ale najbardziej zacofana w
            naszej czesci Europy infrastruktura. Przeladowane do granic mozliwosci sieci
            szkieletowe i mala przepustowosc bramek do swiatowej sieci szkieletowej. Mysle
            ze jest tez wymiar polityczny, rzadzace obecnie w Polsce uklad klerykalno-
            nacjonalistyczny wcale sie nie pali dac ludziom dostep do wiedzy i technologii.
            Zacofanym i niedoinformowanym spoleczenstwem jest o wiele sprawniej manipulowac
            niz ludzmi, ktorzy znaja swoje prawa i potrafia sie zybko organizowac w ich
            obronie. Nie darmo przy przewrotach srodki komunikacji sa zajmowane w pierwszej
            kolejnosci.
            TPSA czysci klienta z blogoslawienstwa rzadu, wybranego przez wiekszposc z was.
            Niestety, Polacy jeszcze nie uswiadamiaja sobie jakim batem jest biuletyn
            wyborczy, chociaz cos jakby zaczyna drgac. Panstwo ma udzial wiekszosciowy w
            TPSA
            • Gość: promode Re: Internet w kablówkach IP: *.ipartners.pl 18.03.01, 00:24
              Wiem o tym i dlatego na samym początku chciałem wiedzieć jak działa Chello.
              I nie mam tu na myśli, że z serwera Chello mam nawet 20Mb/s. Chce dobry i
              stabilny transfer na cały świat, nie tylko w obrębie Polski lub serwera mojego
              ISP. Zalążek tego mam, bo nie łączę się przez TPSA, ale łącza stałe w IPartners
              to paranoja jeśli chodzi o ceny. Póki co nie słyszałem, by w Warszawie działała
              jakaś dobra i w miarę tania firma, która zajmuje się łączami stałymi ( w szkole
              widziałem w akcji IDS i się załamałem ).
              • Gość: promode Re: Internet w kablówkach IP: *.chello.pl 01.04.01, 18:40
                Mogę wam powiedzieć, że Chello dziła bardzo dobrze -
                transfer do 55 kilobajtów na sekunde. Często jest
                jednak tak, że lepiej działają strony zachodnie od
                polskich.
              • Gość: Jack Re: Internet w kablówkach IP: *.tele2.pl 16.05.01, 08:08
                ma Pan taką możliwość,
                odetną?, utrzymanie sieci? www.puchala.tele2.pl. max64kbps za 249zł i więcej
                (mamy opcje z gwarantowaną predkością)_za wiecej zł.
            • Gość: Władek Re: Internet w kablówkach IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.04.01, 10:09
              Masz rację, choć aż takiej spiskowości nacjonalistyczno-klerykalnej bym nie
              doszukiwał się. To po prostu forsa (tepsa marnotrawi krocie), nieudolność,
              czekanie na łapówy, itp. przyziemne elementy. No i straszna
              niekompetencja "nowych" (od 10 lat)polityków, bo niestety zarządzania
              nowoczesną gospodarką nie można się było nauczyć na styropianie. No ale jak się
              jest zasłużonym w boju to trudno odejść. Z Lechem (Wałęsą, nie piwem) jakoś się
              udało i na szczęście czy nieszczęście tzw. prawica da pupy na jesieni (choć
              pewna tu nadzieja w Platformie - a ja wierzę raczej dość zamożnym działaczom,
              jak Olechowski, niż pełnym górnolotnych frazesów gołodupcom z rodzaju
              JurkaMarka (albo vice versa), a nawet doskonałego w dyplomacji i na salonach
              świata Geremka, który się skusił na przywództwo UW i ją utopił.
              Pewna też nadzieja, że niedługo postkomuchy powymierają w sposub naturalny, a
              wogóle to nie wirzę w godność naszego narodu, co włazi w tyłek (vide wyniki
              sondaży) spadkobiercom w prostej linii tych co "kapitalizm be, socjalizm cacy"
              a sami interesy prywatne mieli od dziesięcioleci, różnym sprawnym, a wielce
              ambitnym aparatczykom PZPR, co to im się nawet nie chciało dyplomu robić, bo
              Partia (tfuuu) wzywała ("nasz" prezydent), albo takim co wstępowali do PZPR
              (Oleksy) w 1968 roku, kiedy pijana milicja biła na ulicach przechodniów 0 nie
              mówiąc o studentach i Żydach - sam widziałem i uciekałem z załzawionymi od gazu
              oczami.
              Przepraszam za tę politykę, ale jedyna nadzieja w Unii (niestety nie Wolności),
              i że pomimo ichnich socjaldemokratów wymuszą podwyższenie ogólnego poziomu
              Polaków - choć JurkiMarki, Matki (Wędrowniczki) Senatu itp. menażeria marzy o
              nawracaniu Europy przez Przedmurze Chrześcijaństwa na kontrreformację.
              A ja mam SDI od sierpnia 2000 i przymierzam się (w Warszawie) do radykalnego
              przejścia z tepsy do Elektrimu, czyli pakietu AsterCity - TV/Inet/telefon... co
              Wy na to?
              • Gość: Władek Re: Internet w kablówkach - AsterCity Net IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.04.01, 16:30
                KOCHANI, POSZUKUJĘ WIADOMOŚCI Z PIERWSZEJ RĘKI, OD OSOBY, KTÓREJ NIEDAWNO
                ASTERCITY (JUŻ PO WCHŁONIĘCIU PRZEZ ELEKTRIM) ZAINSTALOWAŁA DOSTĘP DO INTERNETU.
                JAK TO DZIAŁA? CZY MA KTOŚ TELEFON CYFROWY W ASTEROWYM PAKIECIE?
                JA MAM OD SIERPNIA 2000 SDI I MOGĘ SIE PODZIELIĆ WRAŻENIAMI (ZWŁASCZA O WRAŻYM
                POLPAKU!), ALE TO PEWNIE BANALNE:)
                • Gość: Dawid Re: Internet w kablówkach - AsterCity Net IP: 212.160.57.* 03.04.01, 19:03
                  A jesteś pewien, że w twoim miejscu zamieszkania Aster
                  City oferuje dostęp do internetu i telefonu? Mimo
                  dużego szumu reklamowego te "bajery" Aster City
                  oferuje tylko na Tarchominie i części Ursynowa. Ja
                  mieszkaniec Bródna dostęp do internetu z Astera
                  uzyskam dopiero w drugiej połowie roku. W pażdzierniku
                  roku 2000 Aster miał tylko ok. 2000 abonentów
                  internetowych. Wydaje mi się, że lepiej skorzystac z
                  ofert Chello w konkurencyjnej telewizji kablowej. Tam
                  jest też taniej, acz kolwiek u nich nie ma telefonu,
                  przynajmniej na razie
                  Pozdrawiam
              • Gość: Xman Re: Internet w kablówkach IP: *.tychy.net 26.06.01, 00:00
                Czy naprawde zwasze musi znalezc sie dupek ktory wszystko sprowadza do
                polityki. Co by ktos, gdzies spierdzielil, okaze sie ze jakis oszolom stwierdzi
                ze to wina komuny, ktora bila w ''68r. Chyba takiego durnia i wytlukla mu
                mozgownice. Przepraszam wszystkich, ale jak czytam, ze za huragan ktory zerwal
                dach odpowiedzilana jest komuna, to szlag mnie trafia.
    • Gość: Vera Re: Moje doswiadczenie z Chello we Francji IP: *.chello.fr 06.04.01, 12:14
      Moge dorzucic tutaj wlasne doswiadczenie z Chello we Francji. Ich uslugi sa
      najtansze na tutejszym rynku, ale uwaga. Gdy podpisywalam kontrakt cena za
      internet byla nizsza niz na rachunku, wzielam takze telfon , cena za abonament
      byla nizsza niz na rachunku, o telewizji kablowej nie prosilam, ale widniala na
      rachunku. Nie ma mozliwosci technicznej, ktora pozwolilaby posiadanie internetu
      bez telewizji, niejako automatycznie ma sie telewizje kablowa. Tylko Chello
      probuje niejako zlapac klienta, podsuwajac mu rachunek z uwzglednienie
      telewizji w nadzieji ze naiwny klient bedzie placil, bo przeciez telewizje ma.
      Radze nie zgadzac sie na przelew automatyczny i placic czekiem. Ja po
      otrzymaniu rachunku, zrobilam wlasny, biorac pod uwage ceny w kontrakcie i
      odeslalam im to co sie im nalezalo.
      Jezeli chodzi o sprawnosc techniczna, mielismy kilka razy klopoty z serwerem,
      brak wiec dostepu do sieci, za co przeproszono nas e-mail'em. Telefon nie
      dzialal 3 dni, za co obnizono nam abonament. W Polsce zapewne nie Ci sami
      ludzie zajmuja sie serwisem handlowym, wiec moze beda mniej chytrzy i uczciwsi.
      W kazdym badz razie trzeba patrzec na ich rachunki. Acha, jeszcze jedno, tutaj
      istnieje abonament studencki, polowa ceny, o ktorym ich przedstawiciele
      niechetnie mowia. Radze sprawdzic przed podpisaniem kontraktu jezeli jestes
      studentem, czy nie nalezy sie tobie znizka z tego tytulu.
      • Gość: promode Re: Moje doswiadczenie z Chello we Francji IP: *.chello.pl 12.04.01, 22:54
        A jak działa u was NooS, bo słyszałem, że bardzo dobrze. Tak w ogóle to Chello
        spisuje się ładnie, ale IE z ich płytki instalacyjnej robi taki bajzel, że
        musiałem się bawić w rejestrze.
    • Gość: TT Re: Internet w kablówkach - kto korzysta z HYPERIONU IP: 217.96.114.* 14.04.01, 20:11
      Hyperion zbiera chętnych i zaczyna instalowanie na osiedlach w Kielcach.
      Oferta
      750zł instalacja
      49 zł abonament.
      Są w internecie:
      www.hyperion.pl
      Zastanawiam się czy są wiarygodni.
      Czy są tu korzystający z ich usług?
      Proszę o opinię.
    • Gość: luyloui Re: Internet w kablówkach IP: 212.160.112.* 17.04.01, 18:00
      loluoiluoiluio
    • Gość: Greybrow internet przez Telpol IP: 213.25.194.* 06.05.01, 11:25
      Od 2 tygodni mam internet przez kablówkę Telpolu. Działają w Chorzowie,
      Sosnowcu i Dąbrowie.
      Założenie od momentu telefonu (032-241-14-15) do działającego internetu to 3
      dni (kable już mieli położone). Koszt, 150złotych kablówka, 1000zł modem
      kablowy, 25zł/miesięcznie za tv (musowo) + 100zł/mc za internet. Nie potrzeba
      więcej osób do zakładania.
      Szybkość 256kbps (około 25kB/s), nie ma stałego własnego ip, nie ma emaila, nie
      ma miejsca na stronę. Wszystko się konfiguruje automatycznie. Ogólnie śmiga,
      choć czasem się coś przerywa na jakąś minutę i dalej chodzi. Ponoć mają jakieś
      problemy z konfiguracją.
    • Gość: DeeL Re: Internet w kablówkach IP: 192.168.0.* / 217.96.86.* 15.05.01, 17:17
      Jestem z małego miasta Bełchatowa (ok 68000 mieszkańców) i działają tu dwie
      kablówki Vectra (Elbląg) i rodzima DOLSAT. Ta druga właśnie uruchomiła dostęp
      do internetu przez sieć kablową. Prędkość powala ! Zapomnijcie o modemie(TPSA)
      i SDI(TPSA). Ale podłączenie kosztuje i tak: 242zł lub 499+VAT (zależy czy w
      bloku czy w domkach jednorodzinnych), a opłata ryczałtowa 60 lub 109zł
      miesięcznie. To się opłaca. Jestem zadowolony, bo narazie nie płacę (urządzenia
      udostępniono mi do testów już miesiąc temu). Wady: wymagana jest karta sieciowa
      (można ją kupić w Dolsacie za ok.65zł). Polecam net z kabla !
      • Gość: Eyadema Re: Internet w kablówkach IP: *.gazeta.pl 15.05.01, 20:24

No tak, Internet przez kabel to dobre rozwiazanie, ale rzadko dostepne.
        Mieszkam w samym srodku Warszawy (tuz przy Marszalkowskiej), mam AsterCity od
        kilku lat i nic z tego - nie sa w stanie nawet powiedziec, w jakim terminie
        zaczna podlaczac. Zalozylem sobie SDI (polskie strony da sie jeszcze jakos
        ogladac) i ”dopalacz” satelitarny, co przyspiesza transfer danych z Zachodu
        (przy dobrych warunkach do ok. 40 kilobajtow na sekunde). I jakos to dziala,
        ale w sumie roczny dostep do Internetu - wliczajac koszty instalacji tego
        wszystkiego - kosztowal mnie ponad 4 tys. zlotych, wiec tyle, co calkiem
        przyzwoity komputer...

Adam
        • Gość: student ASTER CITY = ZŁODZIEJE Re: Internet w kablówkach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.01, 23:11
          Gość portalu: Eyadema napisał(a):

> No tak, Internet przez kabel to dobre rozwiazanie, ale rzadko dostepne.
          exactly.
          > Mieszkam w samym srodku Warszawy (tuz przy Marszalkowskiej), mam AsterCity od
          > kilku lat i nic z tego - nie sa w stanie nawet powiedziec, w jakim terminie

mam Astercity od 8 LAT !!! w centrum w-wy.
          rok temu powiedzieli mi że ich "plany rozbudowy infrastuktury" pozwalają
          podłączyć najwczesniej pod koniec 2002.

dlaczego tak jest?

bo tak im taniej wychodzi. muszą wymieniać centralki na nowe.
          taniej i wyjdzie nowe centralki dac nowym klientom na ursynowie i jednoczesnie
          zaoferowac im promocyjnie internet niz wymienic starym klientom. hej, ja ich
          przez ostatnie 8 lat żywiłem, a oni mi tu taki numer wykrecają? i abonament
          ciagle podwyzszaja.

właściwie jest tak że to ja płacę za podłączenie nowych klientów. zastanówcie
          sie, przecież oni nie biorą kredytu na zakup centralek. po prostu podwyzszaja
          abonament swoim stalym klientom. i póki im nowi klienci nie zwrócą przez
          abonament.

mam juz dosc tego ze kablówki traktuja swoich klientow jak bydło, które raz
          trzeba złapac a potem sie tylko doi. przeciez ja teraz nie mogę tak łatwo zmienić
          dostawcy kablówki. pełny monopol.

jak to czyta jakiś dziennikarz Wyborczej, to ktoś powinien się nimi zająć.

ktoś jeszcze ma podobną sytuację?

m.a.
          • Gość: Wiesiek ASTER CITY = ZŁODZIEJE Re: Internet w kablówkach IP: 195.117.243.* 09.07.01, 16:08
            Mieszkam na Bródnie. Na początku był PORION, Potem
            Aster Oferty, promocje itp. Abonament coraz droższy, o
            połaczeniu do internetu słyszę proszę zadzwonić za 2 -3
            miesiące.I tak już od dwóch lat - ciągle to samo.
            Ostanio jakaś zmiana - nie wcześniej niż pod koniec 2002r.
            • Gość: student ASTER CITY = ZŁODZIEJE Re: Internet w kablówkach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.01, 13:24
              Gość portalu: Wiesiek napisał(a):

> Mieszkam na Bródnie. Na początku był PORION,
              > Ostanio jakaś zmiana - nie wcześniej niż pod koniec 2002r.

to jest nas dwóch.
              to moze zrobimy mapkę W-wy, w jakiej kolejności Astercity podłącza?
              moi znajomi w innych dzielnicach mają podobne problemy.

Bródno - koniec 2002
              Ochota - koniec 2002

proszę następnych "szanowanych stałych klientów Astercity" o dopisywanie się.
              m.
              • Gość: Dawid ASTER CITY = ZŁODZIEJE Re: Internet w kablówkach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.01, 20:26
                Gość portalu: student napisał(a):

> Gość portalu: Wiesiek napisał(a):
                >
                > > Mieszkam na Bródnie. Na początku był PORION,
                > > Ostanio jakaś zmiana - nie wcześniej niż pod koniec 2002r.
                >
                > to jest nas dwóch.
                > to moze zrobimy mapkę W-wy, w jakiej kolejności Astercity podłącza?
                > moi znajomi w innych dzielnicach mają podobne problemy.
                >
                > Bródno - koniec 2002
                > Ochota - koniec 2002
                >
                > proszę następnych "szanowanych stałych klientów Astercity" o dopisywanie się.
                > m.

Mieszkam na Bródnie i też jestem "stałym klientem Aster City". A na początku był
                PORION... A Aster City na Bródnie też podłącza do internetu. Naprawdę!! Blok przy
                ulicy Wysockiego 18 (i tylko ten blok) jest podłączony do sieci internetowej
                Astera. Taka oaza "internetowego szczęścia" na środku Bródna. Zupełnie tego nie
                rozumiem... A jeśli chodzi o inne bloki, to:
                -w listopadzie roku 2000 powiedzieli mi, ze w drugiej połowie roku 2001
                -w czerwcu 2001 roku, omamiony licznymi bilbordami relkamowymi (no
                wiecie "internet za złotówkę) pomyślałem sobie: przyłączają! Dzwonie... i...
                druga połowa 2002r.
                Zastanawiam się, czy nie podłączyć się do chello z Polskiej Telewizji Kablowej
                (obecnie UPC) O ile wiem, to całe Bródno jest w ich zasięgu. Mają tam teraz
                promocję, instalacja gratis, a abonament podobny ja w Asterze, no może kilka
                złoty drożej, ale dostępne prawie od zaraz.
                Tak więc chyba pożegnam się z telewizją kablową Aster City.
        • Gość: RadekN Re: Internet w kablówkach IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.06.01, 00:00
          Ten dopalacz satelitarny to co konkretnie ( czy ktoś podłącza do tego SDI jako
          kanał zwrotny ) ?
          Aprpopos - zdaje się , ze padł węzeł NASKU i transfer z zachodem spadł
          prawie do zera.

radek N
    • Gość: Jacek Re: Internet w kablówkach IP: *.tele2.pl 16.05.01, 07:46
      ma Pan taką możliwość,
      odetną?, utrzymanie sieci?
      • Gość: Dawid Re: Internet w kablówkach IP: 217.99.20.* 12.06.01, 22:11
        Chello też obiecuje że będzie oferować rozmowy międzymiastowe i międzynarodowe
        (VoIP)
      • Gość: Galileo Re: Internet w kablówkach IP: 62.179.8.* 26.06.01, 00:00
        Gość portalu: Jacek napisał(a):
        > Chello daje panu 1 adres JP ja 5,
        > Oni mają JP dynamiczne ja proponuje 5 stałych,
        > Czy Chello prponuje jakiekolwiek prędkosci gwarantowane,
        > Oni nie pozwolą Panu rozdzielić sygnału na dowolna ilość użytkowników tutaj
        > ma Pan taką możliwość,
        Fakt IP jest dynamiczne postawienie serwera ze stroną czy ftp nie wchodzi w
        rachubę, ale jest tyle darmowych serwerów z emailem i www... (możnaby postawić
        serwer ale trzeba by z jakiejś strony to przekierowywać i zmieniać przekierowanie
        co każdą zmianę IP {raz na tydzień} )
        Dodatkowo upierają się że internet działa na pecetach tylko z Windows - guzik
        prawda, Linux chodzi aż miło. Dla ludzi z większą wyobraźnią oznacza to, że
        mogżna również rozdzielić sygnał na dowolną ilość użytkowników - pozostaje
        problem pełnej legalności i umiejętności poprawnego wykonania. Takie rozwiązania
        działają. I są raczej trudne do wykrycia (jeśli nie wiadomo czego szukać). Sam
        zresztą korzystam z Chello i bardzo sobie je chwalę (zwłaszcza po podziale
        kosztów).
    • majkelm Re: Internet w kablówkach SAV i DIPOL w Białymstoku 19.06.01, 17:39
      Dwie wymienione firmy współpracują pod nazwą Telewizja Kablowa Białystok.
      Jestem abonentem SAVu. Od maja oferują dostęp do internetu w cenach: Instalacja
      50zł (w tym wymiana gniazdka abonenta, trzeba też płacić dodatkowo 20zł
      abonamentu za kablówkę), kaucja za modem kablowy 500zł i w zależności od
      prędkości maxymalnej "DO" (56,128,256,>) opłaty wynoszą odpowiednio (50,80,120,
      do uzgodnienia / miesiąc). Myślę że oferta jest przystępna cenowo i chyba się
      na nią zdecyduję, jednak muszę "rozpiąć" ich kabel na drugi pokój i tu mam
      pytanie, czy takie rozszczepienie sygnału nie spowoduje że interek "nie
      pojedzie", czy w miejscu rozejścia wystarczy zwykły wzmacniacz (bez zasilania)?
      Pozdrawiam Michał
    • Gość: Lobi-one Re: Internet w kablówkach IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 19.06.01, 20:23
      Poczekajcie na Neostradę. Mam "podstawową wersję" 256kb/s od trzech miesięcy i
      działa bardzo dobrze (tylko w pierwszym tygodniu raz się coś spieprzyło).Od
      złożenia zamówienia w centrali minęły dwa tygodnie i podłączyli. "Podstawowa
      wersja" = instalacja 100zł i abonament 300. Mam to cudo (trochę nielegalnie) z
      6 kumplami z bloku na spółkę. Do połączenia się użyliśmy naszej starej sieci
      lokalnej i kupiliśmy jeszcze hub za 600zł . W sumie instalacja wyniosła mnie
      ok. 20zł , a miesięczny abonament ok. 45 zł . Polecam (mimo całej mojej
      nienawiści do TEPSY ;)
    • Gość: bartek !!!!! Czym pachnie CHELLO !!!! IP: *.chello.pl 22.06.01, 00:00
      CHELLO w Krakowie:
      1. Pierwsze trzy miesiące po instalacji - nie działało w ogóle, to znaczy
      regularnie (co kilka minut) zrywało połączenie, czasami wyłączało się na kilka,
      kilkanaście godzin. Kilka interwencji obsługi, godziny telefonów do help desk -
      nikt nie wiedział co jest. W końcu wymienili kable dla całego bloku.
      2. Teraz szybko jest o 5 rano - w normalnych porach prędkości rzędu KILKU kb/s.
      Szczególnie z polskich serwerów. Można zapomnieć o zciągnięciu 1 MB z poczty, i
      to bez znaczenia z jakiego polskiego serwera.
      3. Pomyłki na rachunkach, o reklamacji lepiej nie myśleć. Może ją rozpatrzyć
      jedynie kierowniczka, która nie jest osiągalna dla normalnego śmiertelnika.

Na razie CHELLO, przynajmniej w Krakowie, to wielkie nieporozumienie. Polecam
      ludziom, którzy mają mocne nerwy i nie wiedzą co zrobić z pieniędzmi.
      • Gość: promode Re: !!!!! Czym pachnie CHELLO !!!! IP: *.chello.pl 22.06.01, 00:00
        To rzeczywiście beznadzieja. Ja mogę tylko powiedzieć, że w Wawie działa dobrze
        (chociaż polskie serwery gorzej od zagranicznych). Modem nie resetuje się już
        co parę godzin tylko co tydzień. A ściągnięcie 1MB to w najlepszym wypadku ok.
        20 sekund. W najgorszym nie działa i już - jednak do gry w Quake''a 3 i inne
        jest dużo lepsze od modemu :)))) - oczywiste, no nie?
      • Gość: midi Re: !!!!! Czym pachnie CHELLO !!!! IP: *.chello.pl 29.06.01, 23:57
        Potwierdzam wysoko niezadowalające działanie Chello w Krakowie. Transfer,
        niezależnie czy z Polski czy zza granicy na ogół nie przekracza 4-5 kB/s.
        Często mam kłopoty z odebraniem większej pocji poczty. Oferowane 10 MB na
        serwerze jesr bezużyteczne, bo ściąga się tak powowli, że nikt nie będzie na to
        czekać. Czasami muszę łączyć sie przez modem aby zalogować się do niektórych
        serwerów FTP, niektóre strony bez podania proxy permanentnie sie nie otwierają.
        A 150 zł +45 za kablówkę(obowiązkowo)to trochę za dużo za taką nędzę. Jeszcze
        trochę poczekam, jak nic się nie zmieni, to rezygnuję! Pozdrawiam
        • Gość: Łukasz Re: !!!!! Czym pachnie CHELLO !!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.01, 12:14
          Ja też jesetm z Krakowa ale newt nie mam możliwości pryzłączenia.Gdzie
          mieszkasz? Ja na ulicy Gdańskiej w Śródmieściu.Serio chello to taki szajs?
          Ja na nie czekam chyba z rok.
    • Gość: Surfer Re: Internet w kablówkach IP: *.toya.net.pl 23.06.01, 00:00
      Biorąc pod uwagę mozliwości różnych sposobów dostępu
      do internetu - kablówka daje najlepsze parametry jako
      taka: szerokośc kanału 6 MHz, prędkość transmisji do
      45 MHz! Jest to typowa sieć LAN, ze wszystkimi tego
      plusami (lub minusami, jeśli jest zaprojektowana i
      zbudowana wadliwie...). Problem z przpustowością
      zaczyna się w momencie styku sieci kablowej z siecią
      internet, i to już zależy od dostawcy-ISP. N ogół
      wyższy abonament to więcej bezpośrednich i szybszych
      łączy. Ja korzystam z toya.net: opłata instal. 600,
      modem kablowy - w dzierżawie (bez kaucji, tylko weksel
      zabezpieczający - w końcu wartość modemu to ok. 5000zł
      (!), abonament w zależności od pakietu - za 139
      zł/mies. mam gwarantowane 256kB/s. W rzeczywistości
      jest mniej więcej tak: w porze średniego ruchu ok.350,
      w szczycie spada do 80-100kB/s , a nad ranem ponad
      1Mb/s(!). Ale światłowód zaczyna się już na osiedlu,
      więc chyba mam szczęście :)))
      • Gość: VoYtas Re: Internet w kablówkach IP: *.toya.net.pl 25.06.01, 00:00
        Zgadzam sie z kolego ktory ma internet w toya.net jest podobnie jak on bardzo
        zadowolony......
      • Gość: Jacek Re: Internet w kablówkach IP: 10.0.213.* / 212.191.188.* 27.06.01, 20:06
        Komentaż - sprostowanie do internetu w toyi.net
        - za 139 zł gwarantowana prędkość to 128 kb/s
        - cena modemu to około 1 tys zł (a nie 5 tys)
        - działa rzeczywiście OK,
        - poza tym instalacja aktualnie (do 30 czerwca) kosztuje 299 zł

• Gość: voyager Re: Internet w kablówkach IP: *.pl 28.06.01, 21:11
      a kto coś wie o necie na kablówce w Piasecznie ?

prosze o odpowiedż na voyager28@poczta.onet.pl

• Gość: korkodyl Re: Internet w kablówkach IP: *.chello.pl 28.06.01, 22:19
      Szczerze odradzam - mam od lutego !
      Na poczatku bylo fajnie a teraz jest TOTALNA KICHA !!!!! :((
      Droga kicha ...

korkodyl
    • Gość: voytech Re: Internet w kablówkach IP: 62.179.5.* 29.06.01, 06:02
      Mam to Chello 2 m-ce. Na poczatku wszystko bylo o.k. :-).Transfery ok. 400kbps.
      Niestety od mniej wiecej Bożego Ciała nasi "specjaliści" cos popsuli i teraz
      transfer jest o polowe mniejszy. Mam nadzieje ze panowie z Amsterdamu( chello
      jest z NL) zadbaja o dobre imie swojej firmy i dadza komu trzeba po lapach bo
      wg opinii z Europy chello to dobra firma tylko jak zwykle nasi nie sprostali
      wymaganiom. Caly czas porownuje z ACN i wyjscie na Swiat z chello jest kilka
      razy lepsze. Mam nadzieje ze tak zostanie.
      • Gość: Jajacek Re: Internet w kablówkach IP: *.kabel.telenet.be 30.06.01, 18:44
        Mieszkam w Belgi i korzystam z tego cacka .
        Ja mam Telefon ,TV, Internet wszysko w jednym.
        Chodzi jak huragan (pomijajac ladowanie polskich stron-niektorych)
    • Gość: Pele Re: Internet w kablówkach IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.01, 23:23
      No więc tak: opłaca się na pewno, ale...
      - Dostępność: nie wiadomo kiedy będzie poza Krakowem i W-wą, ale raczej
      nieprędko
      - Jakość: UPC musi dzierżawić kable i naprawdę nie jest im łatwo dać te
      gwarantowane 0,5 Mbita, tym bardziej, że to okres wdrażania usługi
      - Obciążalność - tu jest pies pogrzebany. Chello i w ogóle łącza kablowe
      absolutnie nie nadają się do sieci powyżej 4 kompów na 1 modem kablowy, bo
      wtedy zdarzają się takie dziwne historie, jak np. w liście w dzisiejszej GK.Max
      4 kompy na łącze. (wady technologii HFC)
      - Elastyczność: regulamin zabrania używania Chello do zasilania własnych
      serwerów. Czyli zastosowania biznesowe odpadają.
      - Cena: no cóż... Neostrada jest stabilniejsza, ale te 380 zł miesięcznie
      różnicy to wynagradza.
      Wniosek: jeżeli modem jest dla ciebie za wolny, ISDN za mało dostępne, SDI zbyt
      wymagające technicznie, satelita nieosiągalna, Neostada nieopłacalna, jeżeli
      internet wykorzystujesz tylko do zabawy, a nie zarabiania pieniędzy, umiesz
      sobie radzić bez pomocy technicznej i chce ci się czekać miesiącami na wejście
      tej usługi do Twojej aglomeracji, to Chello czy ACN są właśnie dla Ciebie.
      P.S. Chodzą plotki, że zakładają Chello w Poznaniu. Czy ktoś z tego miasta lub
      okolic coś o tym wie?
      • Gość: R_Cube Re: Internet w kablówkach IP: *.chello.pl 05.07.01, 17:05
        CHELLO IS THE BEST. CHELLO IS THE BEST. CHELLO IS THE BEST. CHELLO IS THE BEST.
        CHELLO IS THE BEST. CHELLO IS THE BEST.
        195 zł(w tym TV + wizja Sport)to nie jest dużo. W TPSA za rachunki telefoniczne
        płaciłem średnio 300 zł i nie można było tego nazwać surfowaniem. Teraz wstaje
        rano włączam kompa i do nocy jestem w necie. Nawet gdy mnie nie ma mam kompa
        włączonego i ściągam z Netu jakieś filmy z WAREZOWYCH STRON
        (www.imaginers.com/iw lub - soft "KaZaA") które zajmują conajmniej 600Mb.
        Prędkosć jest niezła (mieszkam w Wawie)- zagraniczne strony między 40 a 56
        KILOBAJTÓW na sekundę ale czasami jest i nawet więcej niz 64 KB/s (tak czasami
        nawet powyżej tych 512kb/s - kilobitów). Polskie chodzą ciut gorzej bo mają
        GORSZE SERWERY - zwłaszcza jakieś nędzne polskie ubogie strony WWW. Od kiedy
        mam UPC praktycznie nie znam czegoś takiego jak komunikaty: trwa łączenie,
        pozostało elementów itp. Najbardziej oblegane strony takie jak www.playboy.com
        i www.nba.com ładują się całe w około 2 sekundy. ASTER za taki transfer chce
        600zł miesięcznie. Owszem można w ASTERZE i za około 100zł ale i 3krotnie
        wolniej
        Aha w Wawie jest letnia ptomocja i instalacja gratis. I ważne: są planowane
        modernizacje - za rok mają zwiększyć transfer do 1Mb/s czyli 128MB/s w
        niektórych rejonach Wawy.
      • Gość: GRZEGORZ Re: Internet w kablówkach IP: *.chello.pl 07.08.01, 17:40
        Od połowy czerwca prowadzę rozmowy UPC-CHELLO na temat tranferu.
        Na początku było świetnie. Od czerwca tranfer średnio 50-60 kbps.
        Bywają dni, że o pewnej godz. tj 4 rano jest 250-350 kbps. Czarę goryczy
        przelewa fakt pojawiania się afiszy, ulotek i autobusów "krzyczących" o super
        lub mega prędkościach.Dzisiaj CHELLO przeszło wszelkie granice. Transfer do
        polskich stron wynosił 23 kbps (dwadzieścia trzy kilobity)
        WIĘC NIE PISZCIE ŻE CHELLO JEST THE BEST.

PS
        Znam już wszystkich konsultantów z chello.
    • Gość: magnat Re: Internet w kablówkach IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.01, 23:03
      A czy ktoś wie jak chodzi interek z kablowki w Poznaniu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka