Dodaj do ulubionych

Problem ze strona startową

08.12.03, 13:46
Cos mi sie tu namieszalo. Strona startowa ustawia sie sama. Do tej pory
mialam ustawiona strone startowa Wirtualnej Polski. Teraz cos sie pozmienialo
w komputerze i jako strona startowa wyskakuje mi cos innego. Zmiana spowrotem
na WP poprzez Narzędzia i opcje internetowe dziala tylko do kolejnego
odpalenia kompa. Po ponownym wlączeniu komputera wyswietla sie znowu ta inna
strona... Gdzie to przestawic? zeby znowu byla ciągle WP?
Pozdrawiam i z gory dzieki
yaga77
Obserwuj wątek
    • Gość: ktosia Re: Problem ze strona startową IP: *.18-201-80.adsl.skynet.be 08.12.03, 13:50
      a czy przyapdkiem nie sciagalas ostatnio jakiesgos programu? mozesz sprobowac w
      favoriten, usunac ja calkowicie
      • yaga77 Re: Problem ze strona startową 08.12.03, 13:59
        co to znaczy w favoriten? Czyli w ulubionych? ale ja jej nie mam tam zapisanej
        tej strony...
        • Gość: ktosia Re: Problem ze strona startową IP: *.18-201-80.adsl.skynet.be 08.12.03, 14:13
          tak wlasnie sie to chyba po polku nazywa; nie szkodzei ze jej nie dolaczallas,
          przewznie takie stronki same sie dopisuja
          • yaga77 Re: Problem ze strona startową 08.12.03, 14:16
            ok, rzeczywiscie cos sie w ulubionych dopisalo; usunelam ale problem nadal
            pozostaje; po odpaleniu kompa nadal wlacza sie ta inna strona startowa, a nie
            WP, nawet jesli tej strony nie mam juz w ulubionych...
            • Gość: ktosia Re: Problem ze strona startową IP: *.18-201-80.adsl.skynet.be 08.12.03, 14:21
              strasznie wolno laduja sie te stronki, nie napisalas czy sciagalas ostatnio
              jakis program ,sprobuj ustawic na google pl jako stona startowa
    • Gość: cs Re: Problem ze strona startową IP: 194.255.20.* 08.12.03, 14:23
      Musisz usunac to w 3 miejscach na raz:
      1. W IE ustawic nowa strone startowa, tal jak to robicz dotychczas.

2. Wejsc w Task Manager i usunac program rezydujacy w pamieci, ktory ustawia te
      strone przy wylaczaniu kompa.
      Musisz tu zdac sie na intuicje albo po prostu wiedziec, co mozna zamknac.

3. Usunac program z menu Start, ktory startuje razem z Windows i ustawia w tym
      momencie strone w IE.

Najlepiej sciagnij AdWare i to powinno ci usunac takie smieci.
      • yaga77 Re: Problem ze strona startową 08.12.03, 15:28
        CS dzieki za porady ale nic z tego nie wyszlo...
        Ustawilam strone na WP, w Menedżerze zadań pokończyłam co się dalo, w menu
        start usunełam jakis podejrzany program z Programy-Autostart i przejrzalam
        wszystkie pozostale ale nie znalazlam nic innego co mogloby podchodzic...
        Zrestartowalam kompa i znowu ta sama bajka... Ta strona ktora mi sie caly czas
        laduje jako startowa to: 81.211.105.9/index.php?v=1 tytuł ma Super
        Search.

> Najlepiej sciagnij AdWare i to powinno ci usunac takie smieci.
        Mogłbys to troche rozwinac, co dokladnie powinnam sciagnac...

Pozdrawiam
        • Gość: cs Re: Problem ze strona startową IP: 194.255.20.* 08.12.03, 15:48
          sciagnij tutaj:
          lavasoft.element5.com/support/download/
          na dole strony sa linki do programu.

A co do usuniecia z Menu Start - na pewno program wpisany jest w rejestrze,
          musiala bys uruchomic program MSConfig.exe w Windows/System/ i kliknac na
          ostania opcje - Startup.
          Tam dopiero zobaczysz, ile smieci hamuje ci kompa.
          Nie zapomnij jednoczesnie usunac w Manager, bo pewno znowu tam siedzi.
          • yaga77 Re: Problem ze strona startową 08.12.03, 16:40
            Sciagnelam programik i cos mi tam powynajdywal... ale strona startowa nadal sie
            odpala :) czy nalezy powtorzyc jeszcze raz cala kombinacje z Menedżerem zadań
            itd.? A co z MSConfig? czy w tej ostatniej zakladce wszystko odhaczyc...???
            • Gość: cs Re: Problem ze strona startową IP: *.k210.webspeed.dk 08.12.03, 17:36
              Nie, nie wszystko odchaczyc, ale musisz to zrobic razem z managerem i ze zmiana
              strony w IE.
              Oczywiscie mozliwe jest, ze zamkniesz nie ten program, co trzeba, nazwy moga
              byc rozne, wygladajace zupelnie powaznie, np: WinBoot.exe albo WinCfg.exe i
              moga byc inne w Start a inne w Manager.
              Najlepiej nie zamykaj Wina normalnie, tylko wcisnij "Reset".
    • Gość: JP Re: Problem ze strona startową IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 08.12.03, 19:51
      Dziwie sie ze temat ten pojawia sie tu na forum poraz setny i nikt nie chcial
      ci pomoc.
      To co ty masz to jest adware. Jest przynajmniej kilka drug aby go usunac.
      Mozesz usaunac go jednym z programow do usuawania adware lub sciagnac program
      HiJackThis i usunac za pomoca niego lub recznie usunac klucze rejestrow
      odpowiedzialne za ten stan.
      Jezeli chodzi o klucze w rejestrach to sa one podane na stronie supportu MS
      support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;320159&Product=ie600
      Program HiJackThis sciagnac mozesz tu
      mjc1.com/mirror/hjt/
      • Gość: cs co ? IP: 194.255.20.* 09.12.03, 09:19
        "Dziwie sie ze temat ten pojawia sie tu na forum poraz setny i nikt nie chcial
        ci pomoc."

Nie widzisz, ze przez caly dzien probowalem pomoc ? Ale nie moze czlowiek sobie
        poradzic. Madrala sie znalazl.
        • Gość: JP Re: co ? IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 09.12.03, 09:31
          Przepraszam, probowales.
    • Gość: ja Re: Problem ze strona startową IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.03, 22:06
      Miałem przed chwileńka ten sam problem i poradził ktoś super życzliwy :
      www.spywareinfo.com/~merijn/junk/CWShredder.exe
      10 s i po klopocie, słowo
      • Gość: JP Re: Problem ze strona startową IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 09.12.03, 00:08
        tez ja :))
        • yaga77 Re: Problem ze strona startową 09.12.03, 09:12
          a mnie dalej nie dziala...juz wszystkiego probowalam: adware mam (po skanowaniu
          cos wywalilo ale problem zostal), hijack tez nie zadzialal (za kazdym razem
          wynajduje ten rejestr z adresem strony, ktora sie ustawila jako startowa,
          usuwam go, a po odpaleniu kompa dalej to samo...) ani ten ostatni program...
          • Gość: JP Re: Problem ze strona startową IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 09.12.03, 09:29
            Podejzewam jednak, ze nie zrobilas wszystkiego o czym pisalem.

Idz do Start - Uruchom - wpisz regedit i idz do ponizszych kluczy i usun
            wartosci, jezeli istnieja:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Internet Explorer\Control Panel

pod ResetWebSettings lub HomePage istnieje jakas wartosc, kliknij na niej
            prawym PM i usun.

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main

HKEY_ LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main

HKEY_USERS\Default\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main

Jezeli w tych kluczach (jezeli istnieja) pod Default_Page_URL i Start Page
            istnieje jakas wartosc - usun ta wartosc.
    • Gość: cs Ostatnia uwaga IP: 194.255.20.* 09.12.03, 10:55
      Mowie ostatnia, bo nie mam wiecej pomyslow. Dlatego chcialbym jeszcze raz
      opisac po kolei caly proces.
      Po uruchomienu Task Manager, jezeli masz Win XP, to musisz zakonczyc program w
      okienku "Procesy", anie "Programy", a tam bedzie tego cala masa, wiec mozesz
      miec problem, ktory z nich zamknac, moze tez trzeba zamknac kilka na raz,
      trudno powiedziec.
      Uruchom tez msconfig i wychacz programy zeby nie startowaly w chwili restartu
      Windows.
      Nastepnie wyczysc rejestr tak jak to opisal JP, ustaw w IE inna strone
      startowa, ale nie startuj IE tylko kliknij na ikone IE prawym przyciskien i
      wybierz opcje - strona startowa - czysta.
      I na koniec - zresetuj kompa, nie zamykaj Windows normalnie.

• Gość: Aleks Re: Problem ze strona startową IP: *.chello.pl 11.12.03, 18:17
      Nikt nie poradził, to może ja. Miałem identyczną sytuację. Jest pewne, że do
      jakiegoś programu został doczepiony programik: dialer lub typu szpieg. Zmienili
      taktykę ci co te programiki puszczają. Dawniej wystepowały odzielnie, a teraz
      są doczepiane tzw. klipsy. Wyłapanie takiego programiku i jego usuniecie jest
      tak samo jak szukanie igły w stogu siana. Ja straciłem na to cały dzień.
      Stosowałem minimum 30 różnych metod i bez skutku. Wreszcie po 8 kolejnym
      skanowaniu Nortonem (Works 2003 - wszystkie działania) udało się. To świnstwo
      zostało usunięte. Usunąłem ok. 700 zdublowanych plików. Usunięto przy okazji
      jakieś dobre pliki, bo sie spowolnił komputer. W Microsofcie radzili mi
      natychmiast przeinstalować cały system. Jest to wskazane, jesli do łączenia z
      internetem nie ma stałego łącza.
      kablowego. Uważam, że dla pewności i szybkości komputera jednak warto jest
      przeinstalować system.
      Nie życzę nikomu złapania tego wrednego programiku. Autorowi tego programiku
      proponuję aby sobie doczepił jako klips do mózgu!!!!!!!
      • Gość: JP Re: Problem ze strona startową IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 11.12.03, 18:53
        Na jakiej podstawie twierdzisz ze nikt nie doradzil?

To o czym ty piszesz to inna sprawa a strona startowa inna. Zmiana strony
        startowej ogranicza sie najczesciej do dodatkowych wpisow w rejestrze, rzadko
        jet to program.
        Jezeli jest to klips (jak piszesz) znalezienie jego jest duzo prostrze dlatego
        ze ten program musi byc kazdorazowo wystartowany razem ze startem systemu.
        Latwo to zlokalizowac.

I jeszcze uwaga. Kasowanie podwojnych plikow nosi ze soba ryzyko uszkodzenia
        systemu a takze zatrzymanie dzialania programow. Trzeba sie bardzo dobrze
        orientowac zeby wiedziec ktory z tych podwojnych plikow jest nieprzydatny.
        Czy ten w systemie czy ten w programie. A moze obydwa sa potrzebne.
        Najczesciej po takim dzialaniu pomoc moze tylko reinstalacja systemu, tak jak
        w twoim przypadku.

• Gość: Aleks Re: Problem ze strona startową IP: *.chello.pl 11.12.03, 18:48
      To ja Aleks jeszcze trochę. Nie instaluj tych różnych programów zalecanych
      przez niektórych. Tylko Ad aware, ale ze strony producenta lub ze strony PC
      Komputer Word lub KomputerSwiat. Te zalecane programy to mogą być także typu
      dialera lub szpiega. Te wszystkie podawane porady ja przerobiłem kilka razy i
      bez skutku. Złapany programik nie jest samodzielny tylko doczepiony i każda z
      tych zalecanych metod jest bezsilna. Podawane metody są stare tradycyjne, a
      producenci dialerów i szpiegów zmienili taktykę.
      Powodzenia
      • Gość: JP Re: Problem ze strona startową IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 11.12.03, 19:10
        Bzdury.

Nie slyszales nigdy o czym takim jak update programu np. definicji wirusow lub
        bazy adware, spyware itd?
        Poza tym ktory z podawanych wyzej programow wg ciebie to stary program?

Jak do tej pory pomoglismy wszystkim ktorzy zwrocili sie tu z prosba o pomoc w
        tej sprawie tzn strony startowej czy innych hijacks.
        Przypomne, ze w tym watku nie mowimy o dialer-ach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka