Dodaj do ulubionych

EXCEL-formula

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.03, 14:59
Witam, potrzebuję formule do excel-a która by robiła coś takiego: w arkuszu1
w kolumnie C wstawila by wartosc z arkusza2 z kolumny B dla których są takie
same wartosciw obu arkuszach w kolumnie A
Obserwuj wątek
    • bigstrand Re: EXCEL-formula 11.12.03, 15:48
      moze sa i lepsze sposoby:
      1.utworz(dodaj) dodatkowa kolumne (u mnie 'D') w arkuszu 2 (mozesz ja potem schowac)
      2. w kolumnie D(Arkusz2) [=IF(A1=Sheet2!A1,1,0)]
      3. w kolumnie B(Arkusz2) [=IF(D1=1,Sheet2!B1,0)]
      chyba o to chodzilo mam nadzieje, pod warunkiem ze zrozumialem intencje
      formula w nawiasach kwadratowych slowo Sheet zastapic Arkusz jesli uzywasz PL wersji
      • Gość: kobietka Re: EXCEL-formula IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.03, 16:09
        dzieki za pomoc, ale troche niedokładnie napislalam, chodzi oto że arkusz1!A1
        nie równa się Arkusz2!A1, tylko na przykład Arkusz2!A9 , czyli wartość z
        arkusza1 z kolumny A znajduje sie w arkuszu2 w kolumnie A ale nie koniecznie w
        tym samym wierszu
        • bigstrand Re: EXCEL-formula 11.12.03, 17:11
          nie bardzo mam czas experymentowac tym bardziej ze nadal nie bardzo wiem gdzie maja byc umieszczane wartosci z kolumny B (w ktorym rzedzie?)
          jest funkcja LOOKUP -znajduje zadana wartosc w zadanym zakresie, dzialanie jej jest troche ograniczone ale mimo wszystko moze ci sie do czegos przydac, dziala "wstecz" tzn przeszuka ci arkusz(kolumne) znajdujacy przed arkuszem(kolumna) w ktorej jest umieszczony. Troche i ja pokrecilem :)
    • Gość: Abc Re: EXCEL-formula IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.03, 18:26
      Stań w arkuszu1 w komórce w której ma byc wartość z arkusza2 wpisz = (równa
      się), przejdź do arkusza2 i stań na komórce w której jest interesująca Cię
      wartość (wzór)i naciśnij [Enter]. I po problemie!
    • Gość: ted Re: EXCEL-formula IP: *.biaman.pl 11.12.03, 19:23
      Wklej w odpowiedniej komórce ( w tym przykładzie C2) "=SUMA.JEŻELI(Arkusz2!
      A:A;A2;Arkusz2!B:B)". Numer wiersza zmień w formule na odpowiedni w zależności
      w którym wierszu wkleisz formułę, następnie skopiuj ją na żądaną ilość wierszy.
      • Gość: kobietka Re: EXCEL-formula IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.03, 10:29
        Dzięki wszystkim za pomoc, zrobilam za pomoca funkcji SUMA.JEZELI
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka