50m 16.12.03, 16:42 No wlasnie mam LG 52/24/52 czas nagrywania plyty przy predkosci 52x to 7 minut,To duzo? co moze byc powodem tego stanu? Nagrywarka moze byc uszkodzona? jest to nowka :) Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: rychu Re: Czas nagrywania płyt 52x - ile??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.12.03, 17:03 7 minut to wypala przy prędkości x12, a powodów może być milion. Link Zgłoś
isuam Re: Czas nagrywania płyt 52x - ile??? 16.12.03, 18:39 To naprawde dlugo!! Po pierwsze najlepiej nie wypalac plyt z taka predkoscia bo moze sie z nia w koncu cos stac. Mam nadzieje ze uzywasz Win Xp Pro bo to jedyny dobry windows do takiej roboty u mnie np 98 se zawieszala plyty i wypalala je 2xdluzej. Jesli jeszcze przy tej predkosci nie wybuchla ci plyta w napedzie to masz szczescie. Pamietaj audio nagrywaj z max x12. A jak nie masz xp to warto go zainstalowac. Link Zgłoś
lookdawn Re: Czas nagrywania płyt 52x - ile??? 16.12.03, 18:50 isuam napisał: > To naprawde dlugo!! Po pierwsze najlepiej nie wypalac plyt z taka predkoscia bo > > moze sie z nia w koncu cos stac. Mam nadzieje ze uzywasz Win Xp Pro bo to > jedyny dobry windows do takiej roboty u mnie np 98 se zawieszala plyty i > wypalala je 2xdluzej. Jesli jeszcze przy tej predkosci nie wybuchla ci plyta w > napedzie to masz szczescie. Pamietaj audio nagrywaj z max x12. A jak nie masz > xp to warto go zainstalowac. koleś ma racje - nie uważasz ze to troszke za duza prędkość ?? i do tego czas ehh Link Zgłoś
Gość: JP Re: Czas nagrywania płyt 52x - ile??? IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 16.12.03, 19:22 Po pierwsze nie bardzo wierze ze nagrywasz z taka predkoscia. Czy masz dyski przystosowane do tej predkosci? Zobacz na opakowaniu jaka jest max predkosc. Czesto jest tak ze ustawiasz np predkosc na 52x a dysk wkladasz max 48. Predkosc nagrywania moze byc 40x. 52x to maksymalna teoretyczna predkosc z jaka dana nagrywarka moze osiagnac. Dobry program do wypalania plyt sam dobiera ta predkosc. Poza tym wypalanie na obecnych wypalarkach (szczegolnie tak slabych jak LG) konczy sie najczesciej zepsuciem plytki. Pamietaj, ze raz ustalona predkosc nie zmienia sie podczas wypalania. To jest innaczej niz z czytaniem plytki. Nie spotkalem sie osobiscie z wybuchem plytki ale czytalem tu na forum o czyms takim. Zalezy to wszystko od jakosci nagrywarki i plytek. Powiem z mojego doswiadczenia ze dopiero po zamontowaniu DVDRW moge z powodzeniem nagrywac CD na 40x. Kazda plytka dobra. Link Zgłoś
50m Re: Czas nagrywania płyt 52x - ile??? 16.12.03, 20:02 Heh po pierwsze mysle ze nagrywam z ta predkoscia chodz nie mam niczego co by to zmierzylo.Wersja nero ktorej uzywam zawsze sama wykryje i ustawi predkosc zapisu nie patrze na napisy na plytach bo producent moze napisac sobie nawet 92 a tak naprawde wypala sie 32.Pytajac wspominalem o sytuacji gdzie nero pozwalal wybrac maxymalnie 52x i taka predkosc wybieram.DMA jest wlaczone, tasma jest gesta przy kazdym dysku czy napedzie.Cos jeszce dodac? .Jest to moja chyba z 6 nagrywarka w zycie a drugi model LG 52x/24/52, zawsze wypalalem z maxywmalna predkoscia i nigdy plyta nie zostala uszkodzona, nigdy nie "wybuchla" w napedzie co innym sie przytrafilo wiec... czekam na dalsze porady... Nie radzcie mi zmiany OS na Xp bo to nic nie zmieni, zreszta jakos mam przykre doswiadzczenia z Xp zreszta jak cos wole Linuxa wiec... Poza tym wypalanie na > obecnych wypalarkach (szczegolnie tak slabych jak LG) konczy sie najczesciej > zepsuciem plytki. jej !!! a kto ci takich glupot naopowiadał, szok!!! mam nadzieje ze mowiac to bazujesz na malym doswiadczeniu.Mowic ze LG jest slaba to tak jak powiedziec ze gorszejest BMW od Audi ...co uzytkownik to inne zdanie PZDR Link Zgłoś
Gość: ssaczek Re: Czas nagrywania płyt 52x - ile??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.12.03, 20:07 Ciekawe rzeczy gość pisze o tej stałej prędkości wypalania, gdzie on o tym słyszał w piaskownicy? Pękające płytki to żadna nowość w napędach powyżej 40x. osobiście polecam dane wypalać max 20x a audio 8x. www.cdrinfo.pl/ Tu możesz wiele wyczytać na temat wypalania. Link Zgłoś
Gość: JP Re: Czas nagrywania płyt 52x - ile??? IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 16.12.03, 20:17 Macie okazje sie tutaj czegos dowiedziec. Proponuje tylko troche wiecej skromnosci i mniej arogactwa. Poza tym jak bedziesz czytal informacje na takich stronach jak podales to twoje wiedza bedzie ciagle na takim niskim poziomie. Link Zgłoś
Gość: May79 Skromnosc i aroganctwo IP: *.acn.waw.pl 17.12.03, 13:15 Wlasnie JP, proponowalbym troche wiecej skromnosci i aroganctwa. Proponuje tez poczytac troche, a pozniej mowic, ze nagrywarki nie zmieniaja predkosci w czasie zapisu. Stronke oplules, ale nie podales zadnej lepszej Twoim zdaniem. A wiec z tej "slabej" stronki cos do poczytania dla Ciebie: cdrinfo.pl/cdr/porady/metody_zapisu/technologia.php Dalej jestes taki pewien, ze predkosc nie zmienia sie?? Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: JP Re: Skromnosc i aroganctwo IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 17.12.03, 19:12 Czy ty slyszales cos o Buffer Underrun i dlaczego ten problem powstaje? Dlaczego w wyniku tego zjawiska psujemy plytki? Poczytaj www.liutilities.com/products/wintasksstd/tutorials/tutorial1/ a zrozumiesz co mialem na mysli. Pozdrawiam rowniez, Link Zgłoś
Gość: cs Re: Czas nagrywania płyt 52x - ile??? IP: 194.255.20.* 17.12.03, 11:55 Nagrywarka nie nagra szybciej jezeli czyta dane z dysku za wolno. Jaki masz komp i harddysk ? Sprubuj zdefragmentowac dysk. do 52 to musisz miec super szybki sprzet. Moj ledwo ciagnie 16x, ale to stary Athlon 700. Na drugim nowszym idzie 32 max. Co do predkosci, to nie widze problemu zeby nagrywac na 32 albo 48, ale fakt - Audio nie wiecej niz 24. Link Zgłoś
50m Re: Czas nagrywania płyt 52x - ile??? 17.12.03, 14:11 Ciesze sie ze tak was ten temat zainteresowal, przy okazji dowiedzielismy sie czegos o teoriach na temat techniki nagrywania plyt. Dzis mam inny model lecz taki sam i tu wszystko jest ok 48x nagrywa w 2,30 czyli ok PZDR Link Zgłoś
mlekota Re: Czas nagrywania płyt 52x - ile??? 17.12.03, 16:21 Przy takiej szybkości przez większą część czasu może działać Safe Burn czy jak to się w tej nagrywarce nazywa. Właśnie w związku z tym, ze, o czym napisał cs, komputer nie nadąży podawać danych. Zmniejsz szybkość, może do 40x, może mniej, tak żeby nie następowały przerwy, a wtedy wypalenie płyty będzie trwało dużo krócej. Poza tym maksymalna prędkość jest osiągalna tylko pod koniec płyty, większa część płyty jest wypalana z tą samą szybkością niezależnie od tego, czy wybierzesz 52x, 48x czy 40x. Z tego powodu różnica w czasie wypalenia całej płyty w tych trzech przypadkach jest nieznaczna, o ile oczywiście za każdym razem cała operacja przebiega bez zakłóceń. A jeśli chodzi o wydajność komputera potrzebną do szybkiego wypalania płyt - jako ciekawostkę podam, że na moim byłym PII 350MHz wypalałem z powodzeniem płyty x48. Link Zgłoś
methinks Re: Czas nagrywania płyt 52x - ile??? 17.12.03, 17:56 Mam athlona 800, dysk barakude 30GB i od niedawna posiadam slabiutka zdaniem niektorych nagrywarke Lite-on. Bez problemu smazy 52X slabiutnie zdaniem niektorych plytki platinum. Czas nagrania ok 2:30. Co prawda moj naped CD LG ma czasem problemy z czytaniem tych plyt, ale nagrywarka sobie radzi bez najmniejszych problemow, poza tym nie zalezy to od predkosci nagrywania. Jedyna wada to problemy z overburnem, czekam na nowszy fw. Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: us Re: Czas nagrywania płyt 52x - ile??? IP: *.chello.pl 17.12.03, 18:13 szybsza prędkosc nagrywania = większa ilość błędów na płycie, tak mi wszyscy tłumaczą... dlatego jeśli wypalam coś co ma dłużej posłużyć, to nie przekraczam x24 ( czasem x32). A jeśli potrzebuje wypalić coś co mi potrzebne jest na chwilę, to wypalam z maksymalną prędkością... Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Czas nagrywania płyt 52x - ile??? IP: *.acn.waw.pl 17.12.03, 19:39 I to jest fakt. Mam sporo płytek audio z początków mojego nagrywania wypalanych na dużych prędkosciach,i z niektórymi odtwarzacz DVD ma duże problemy.Z tymi wypalanymi na mniejszych wszystko jest OK Link Zgłoś