marek.lipski Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi 23.07.09, 15:14 UWAGA UWAGA TO nie jest zart.Tp dotyczy was wszystkich i prawie wszystkich przegladarek.Atak trojanow i virusow jak podalem w innym komentarzu:: __________________________________ Uwaga,Ostroznie,nowy atak:nowy virus!!!! Chore:Reader, Acrobat ,Flash dzieki Internet-Explorer i niestety Firefox zamykaja systemy.I nie tylko .Windows, MacOS X , Unix ?Bez znaczenia. Agencje swiatowe pisza ze do 30 lipca 2009 nie ma szans na ratunek. +Natychmiast zamykac i zniszczyc authplay.dll . Ratowac systemy.Poczytajcie i niech kazdy reaguje...... www.adobe.com/support/security/advisories/apsa09-03.html www.virustotal.com/de/analisis/faa3c17cc4442b8ae60ad39f0ae80a1578dc4f82861e9ad05861acd1e208b6d5-1248281347 ___ www.technonews.pl/Technonews/1,94439,6843372,Google_chce_skonczyc_z_wirusami.html Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 195.163.188.* 23.07.09, 15:14 kretynofil moze rozwiniesz watek : >>Oprocz tego ze jest(konqueror) firefoxem tak naprawde. Link Zgłoś
Gość: ja1 Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.is.net.pl 23.07.09, 15:16 czy taki to dla was problem by każdy używał tego co mu pasuje? tak po prostu. Link Zgłoś
Gość: gosć Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.chello.pl 23.07.09, 15:19 i tak IE żondzi to najleprza pżeglądarka. Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.na5.pl 23.07.09, 15:20 Jak pisałem - Tryb Turbo naprawde działa - mimo iż mam szybkie łącze - niektóre galerie (kiedyś) wolno się ładowały - teraz z Turbo ładują się o wiele szybciej niż w przypadku FF 3/Chrome etc. Jednak nie jest to dla mnie głównym wyznacznik przy wyborze przegladarki - jest ich co najmniej 9 :P.... Pozdrawiam i zachecam do przetestowania Opery - z czystej ciekawości :) Link Zgłoś
Gość: Rorschach Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.chello.pl 23.07.09, 15:20 Tylko Opera. Ma wszystko czego potrzeba do surfowania. Nie trzeba niczego dogrywac, dociagac jak w FF i miala jako pierwsza gesty myszy, bez ktorych teraz praktycznie nie moge sie obejsc. Poza tym Opera 10 beta jako pierwsza zaliczyla na 100% Acid3 Test, czyli zgodnosc z JS. Link Zgłoś
Gość: Chmielok Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.09, 15:21 No tak, ale Opera Mobile i tak nie ma godnego przeciwnika. Jest rewelacyjna, szczegolnie jej najnowsza wersja. Link Zgłoś
marek.lipski Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi 23.07.09, 15:23 Przekazujcie wszystkim jesli to mozliwe ze mamy atak na internet i pc. Jesli uzywacie,zaznaczam swietnych produktow od Adobe,macie swoje pc,mac nie tylko zarazone:Pliki,aplikcacje od Adobe rowniez pdf,maja virusy. Podaje link do prasy-niemieckiej: news.google.de/news?pz=1&ned=de&ncl=d-BAUrNV0ClYzHMbSiiJ-M00wn_sM&topic=t Podaje po angielsku tak na szybko: news.google.de/news?ned=us&hl=en&q=Zero-Day+in+Adobe+Flash+Player,+Reader+and+Acrobat Link Zgłoś
Gość: XmaX Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.ib.ic.ac.uk 23.07.09, 15:28 Ja korzystam z Opery, i mimo że większość funkcji można zastąpić wtyczkami w FF, to i tak trzymam się Opery. Dlaczego? 1. Cały sidebar - łącznie z czytnikiem RSS i klientem email. 2. Szybkość działania - nie chodzi mi tu o ładowanie stron, tylko ogólnie. 3. Inne funkcje które cieszą - a są często zapominane. Chodzi mi tu np. o create search, czy 'go to url'. Chcę otworzyć zaznaczenie na nowej karcie? Wciskam Shift. W nowej karcie w tle? Ctrl+Shift. Chcę znaleźć zaznaczenie w wyszukiwarce ktorą wczesniej zdefinowalem w nowej karcie? Ctrl+Shit+ Search with. Takich opcji nie ma w innych przeglądarkach (albo ich nie zauważyłem) 4. Bardzo podoba mi się też zapamiętywanie haseł, lepiej rozwiązane niż we wszystkich innych przeglądarkach. 5. Opera tak naprawdę wprowadziła większośc funkcji, które znamy z innych przeglądarek. Zwykle jest też pierwsza we wprowadzaniu czegoś nowego. 6. Funkcja wstecz, która można ustawić żeby nie ładowała ponownie strony (kiedyś było to standartowe usawienie, teraz nie, ale latwo to przywrocic). Ile razy to uratowalo mi dlugiego maila ktorego napisalem, a przypadkiem kliknalem na jakiegos linka. To samo tyczy się 'closed tabs' i mededzera sesji (ale to chyba jest juz w innych przegladarkach). 7. Wbudowany download manager bije na glowe te z IE, FF czy Chrome. Link Zgłoś
kretynofil Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi 23.07.09, 15:28 @xyz: A to czasem nie jest ten sam silnik co w firefoksie? @ja1: Nie chodzi o to, ze to problem. Po prostu staram sie przekonac do Opery, znalezc w niej to cos, co sprawi ze bede chcial jej uzywac zamiast FF. Oczywiscie jest szansa ze sam tego nie znajde - i dlatego pytam. Bo jestem ciekaw. Jesli jednak okaze sie ze nic takiego nie ma (albo nie ma to dla mnie znaczenia, jak ACID3 chociazby), to przynajmniej bede mial czyste sumienie, ze nie odrzucilem Opery bez sprawdzenia jej najpierw. @gosciu: "Pozdrawiam i zachecam do przetestowania Opery - z czystej ciekawości :)" Ja rowniez, bo tak jak pisalem - troche za malo zwolennicy Opery pisza o mechanizmie blokowania reklam, ktory jest duzo bardziej sympatyczny niz moze sie wydawac - i ma ta zalete, ze nie blokuje na pale, jak adblock (ktory potrafi blokowac galerie JM, jesli obrazek pochodzi z jakiejs kampanii reklamowej). @Rorschach: Wiesz, dociagniecie pieciu wtyczek do FF nie wymaga az tak duzo pracy, bez przesady... Nie bronie FF, bo mi on wisi, chodzi po prostu o podawanie racjonalnych argumentow, a nie zaslanianie sie nieistotnymi z punktu widzenia uzytkownika sloganami jak ACID czy rzekoma "elitarnosc"... Link Zgłoś
Gość: John Galt Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 23.07.09, 15:28 Addblock i koniec dyskusji. Firefox RULES! Link Zgłoś
marek.lipski Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi 23.07.09, 15:29 Uwaga Uwaga :wszystkie wymienione przegladarki sa otwarte na virus i trojan w produktach ADOBE:Ratujcie swoje systemy.Wasze komentarze sa wyjatkowe: Wy piszecie mile bajeczki.Bez wyjatku.Pzrepraszam ale jak chcecie waszej tragedii na swoich pc i mac,to wasz wybor.Ja za prasa i nie tylko was bardzo serdecznie poinformowalem.Ratujcie swoje PC I MAC:::::::: Nawet jak piszecie to wasze dane sa znane.Przekazujecie dalej virus i trojana. Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 195.163.188.* 23.07.09, 15:31 do kretynofila : "Konqueror uses a very capable HTML rendering engine called KHTML. This engine is implemented as a KPart and as such, it can be easily used by other KDE programs. KHTML is also used by the Apple browser Safari. " http://www.konqueror.org/features/browser.php en.wikipedia.org/wiki/KHTML Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.09, 15:34 A ja pojechałem na działkę i córka ładowała nasza klasę dobre 5 minut!. Pomijając fakt, że mam net z ery. No to w końcu dałem opera turbo, i poszło na "błysk ciupagi". FF i ie nie dawały rady. Zresztą każdy uzywa co mu pasuje. Ja robie tylko na operze, ale czasami korzystam z innych przeglądarek. Link Zgłoś
kretynofil Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi 23.07.09, 15:34 @John Galt: Adblock jest fajny, ale ma swoje wady. Rozwiazanie z opery tez nie jest zle. Sprawdz, przekonasz sie. @XmaX: Sprawdze to co piszesz, mozliwe ze nie dostrzeglem tego (na przyklad nie probowalem w Operze uzywac RSS - dlatego ciesze sie ze zapytalem). Jesli chodzi o "ogolna" szybkosc to niczego takiego nie zauwazylem - ale ponownie, to kwestia komputera, systemu, oczekiwan. Co do wyszukiwania zaznaczonej frazy, to jest to w FF. Co do zapamietywania hasel, to tu mam problem - mam wrazenie ze cos nie dzialalo poprawnie - ale moze sie myle. To, ze Opera jest pierwsza, nie oznacza automatycznie ze jest najlepsza. Istotnie - to jest fajne, ale w FF tez jest do tego wtyczka :) Co do DM, to musze sprawdzic. Natomiast nie podoba mi sie w operze wyswietlanie obrazow - domyslnie nie sa skalowane do okna. Pewnie mozna to przelaczyc, prawda? Link Zgłoś
kretynofil Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi 23.07.09, 15:36 @xyz: A to przepraszam. Cos mi sie pomerdalo. Dawno nie uzywalem Kubuntu, za duzo mialem zabawy z padami desktopa... Link Zgłoś
Gość: pk Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 15:38 A kto używa produktow Adobe? Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 92.55.230.* 23.07.09, 15:40 Chrome - bardzo szybka, dla tych co mają dużo pamięci i lubią oglądać reklamy. IE8 - przeciętna, dla mających bardzo szybki procek (bardzo wolny javascript). FF - szybka, chodzi ładnie na każdym przyzwoitym kompie, pod warunkiem, że strona nie jest bardzo rozbudowana. (trafiłem raz na stronę z tabelą z kilkoma tysiącami wierszy, załadowała się w znośnym czasie, ale zamknąć się już nie chciała tak szybko, czekałem 2 minuty!!) Opera - chodzi ładnie na sprzęcie sprzed 10 lat (na którym w IE nie dało się przesuwać nawet niektórych stron), ale ma ociężały javascript (ale dużo szybszy niż w IE). Podobno w 10-tce jest naprawdę szybki. Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 195.163.188.* 23.07.09, 15:41 do kretynofila : Nic sie nie stalo. Po prostu pamietaj, ze kazdy sie czasem myli ;) Link Zgłoś
kretynofil Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi 23.07.09, 15:44 No to jestem spowrotem, teraz juz w OperzeUSB 9.64 :) Rzeczywiscie, wersja stabilna dziala jakby szybciej - zobaczymy, moze z patyka bedzie chodzila lepiej od FF :) Link Zgłoś
marek.lipski Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi 23.07.09, 15:48 Podaje link,z data 23.06.09 na temat virusa i trojana do 34 stron internetowych piszacy na ten temat.Temat zwiazany z przegladarkami z ktorych korzystacie. news.google.de/news?pz=1&ned=us&hl=en&ncl=dmo1D48_cGOMO0MeemeFkRTsPMT3M&cf=all Dodatkowo do jednej z najwazniejszych instytucji i organizacji w USA : www.us-cert.gov/current/index.html#adobe_reader_acrobat_and_flash Link Zgłoś
Gość: vnm Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 15:52 Problemem jest też to, jakich stron użyli do testowania. Wszystkie te witryny to dzieła amerykanów, więc wszystkie amerukańskie przeglądarki są szybsze bo są znane w Stanach i strony te są optymalizowane pod nie właśnie. W stanach opera jest traktowana jako ciekawostka, podobnie jak u nas Seamonkey. Link Zgłoś
Gość: Mark Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 94.254.164.* 23.07.09, 15:56 A ja mam pytanie. Jaka przeglądarka będzie najlepsze do obsługiwania stron flashowych? Moja praca wiąże się tym, że dużo poruszam się na strona zrobionych we flashu. Często są to naprawdę cudaczne rzeczy i np. firefox średnio sobie z tym radzi. Po pół godzinie pracy jest już tak zmulony, że muszę go restartować. Czy inne przeglądarki radzą sobie tym lepiej? Link Zgłoś
Gość: PrzemekJ Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.chello.pl 23.07.09, 15:57 Ja używam Opery ponieważ: 1) przyzwyczaiłem się do wpisywania w pasku adresu wyrażenia którego szukam (po wpisaniu klikam strzałkę w górę i szukam w domyślnej wyszukiwarce, wpisując odpowiednie znaki przed szukaną frazą szukam w innych serwisach - np. "w asdf" - szukam "asdf " w wikipedii). Podobne rozwiązanie jest IE, 2) paski kart mam ułożone po lewej stronie w słupku co jest o wiele bardziej czytelne niż gdyby były na górze. Przeglądarkę zawsze włączam z około 20 do 30 otwartymi kartami i nie wyobrażam sobie takiego rozwiązania przy ułożeniu kart na górze. Plusem jest, także, więcej "przestrzeni roboczej" dla stron - nie ma kart na górze więc jest dodatkowe miejsce miejsce, 3)kosz - miejsce skąd można łatwo przywrócić strony zamknięte podczas aktualnej sesji. Gorsza wersja kosza jest w nowym IE8 - z nowej karty można otworzyć ostatnio zamknięte strony, jednak jest ich mniej, 4) zarówno karty otworzone wraz z przeglądarką jak i te z kosza mają swoją historię - można cofać się aż do strony, z której się zaczeło, 5) można zaznaczać dowolny wybrany wycinek klikalnych linków - w innych przeglądarkach nie można zaznaczyć np kilku wyrazów w środku linku (spróbujcie zaznaczyć środkowe litery jakiegoś linku w jakiejkolwiek innej przeglądarce - mnie się nie udało) 6) wklejając adres do paska adresu jest opcja wklej i przejdź - niby niewiele ale nie trzeba dodatkowo ruszać myszką i klikać strzałki lub wciskać enter. Naprawdę fajna rzecz, 7) strony szybkiego wybierania - 9 stron, które łatwo otworzyć z nowej karty, 8) naprawdę fajny system zapamiętywania haseł - guzik przy pasku adresu. po jago kliknięciu można wybrać kilka pozycji z listy (oczywiście jeśli wcześniej wprowadziło się kilka pozycji). 9)moim zdaniem bardzo dobrze chroni przed wyskakującymi stronami z reklamami - uważam, że lepiej niż FF Na drugim miejscu postawiłbym IE8, szczególnie za akceleratory, które są naprawdę przydatne i cekawe. Od wersji 7 uważam, że przeglądarka microsoftu jest naprawdę godną konkurencją dla opery (gdyby miała możliwość układania kart z boku ekranu możliwe, że bym jej używał). FireFoxowi brakuje większości cech, które wymieniłem powyżej. nie można wyszukiwać z paska adresu, a sam pasek i jego funkcje są dla mnie denerwujące. Kiedyś znalazłem wtyczki, które ustawiały karty z boku ekranu ale żadna nie miała kosza z zamkniętymi kartami. Chrome miałem w dniu premiery i wytrzymałem z nim około kwadransa. Przeglądarka nie miała niczego ciekawego i źle wyświetlała strony. Może i jest szybka ale, myślę, że jest to głównie zasługa tego, że jest goła ( nie ma dodatkowych funkcji konfiguracyjnych i innych dodatków) Safari nigdy nie miałem a linuksowy konqueror nigdy mi do gustu nie przypadł. Kończąc polecam Operę. Link Zgłoś
Gość: piszczyk^3 Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 188.33.80.* 23.07.09, 16:09 @kretynofil: `I ostatnie pytanie do milosnikow Opery: mozecie podac mi jeden powod dla ktorego powinienem przesiasc sie na ta przegladarke z FF? Chetnie wyslucham argumentacji.' secunia.com/advisories/product/10615/?task=statistics secunia.com/advisories/product/19089/?task=statistics I porównaj liczbę podatności `Vulnerabilities'. Link Zgłoś