socer-schlesier 10.03.10, 12:47 biznes.onet.pl/polacy-juz-pracuja-przy-truskawkach,18860,3189036,1,fotoreportaze-detal-galeria Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anton_28 Re: Truskawki. 10.03.10, 19:33 to hnet te pozimki bydom dostoone :)) u nos dopiyro mai/juni na polach zbiyrajoom Odpowiedz Link
berncik Re: Truskawki. 10.03.10, 21:15 anton_28 napisał: > to hnet te pozimki bydom dostoone :)) > > u nos dopiyro mai/juni na polach zbiyrajoom > Kaj indzi tyz tak zbierajom,te folie przyspiesza jakis tydzien Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Truskawki. 10.03.10, 22:26 "Średnia płaca pracownika sezonowego w Niemczech waha się w granicach 5-6 euro na godzinę, przy czym jest praca na akord. Aby zarobić przyzwoite pieniądze trzeba się nieźle naharować – często po 10-12 godzin dziennie." Piyrsze suysza akord na godzina... 5-6 euro 10-12 godzin. Ze ttakigo akordu wyniko rze tyn co poomau robi dostanie 5 Ero na godzina za to musi 12 godzin robic´ = 60 Euro na dziyn´ a tyn co robi wartko dostanie 6 Euro na godzina i robi ino 10 godzin = 60 Euro za dnioowka. Pieroonym ciekawy tyn akord! Odpowiedz Link
1fatum Re: Truskawki. 10.03.10, 23:05 To nie "ciekawy" akord, ale gówniany dziennikarz. Swoja drogą ciekawy temat socjologiczny. Dlaczego Polacy dobrze i rzetelnie pracują poza granicami Polski? Może to jakaś wada genetyczna na wzór baccilus bulgaricus, które potrafią żyć jedynie w Bułgarii i tam robić doskonałe zsiadłe mleko. Obrazek z Polski: Panie majster! Panie majster! - Czego? - Złamała mi się łopata. - Kiego chu*a panikujesz! - oprzyj się o betoniarkę jak nie masz łopaty. Poza Polską ten sam "robol" pracowałby jak maszyna, a w Polsce się opier*ala. Dziwne i niezrozumiałe. Odpowiedz Link
ballest Re: Truskawki. 11.03.10, 06:06 Mosz na mysli Fatum, ze Polacy tylko pracujom pod batem? Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Truskawki. 11.03.10, 06:37 Praca na polu do latwych nie nalezy.Musza wstawac o czwartej nad ranem i ida w pole.Najgorzej jak deszcz pada a i slonce w poludnie tez mocno przeszkadza.Niemca tam nie uswiadczysz.Przewaznie Polacy ze sciany wschodniej.Schlesierzy z niemieckimi paszportami pozniej to na standach przy drogach sprzedawaja.Gdy by ktorys, (ktoras) chcial sie takiej pracy podiac to moge zalatwic. Odpowiedz Link
ballest Re: Truskawki. 11.03.10, 16:05 Soccer a fto tych Polokow pilnuje, ze sciany wschodni? Odpowiedz Link
anton_28 Re: Truskawki. 11.03.10, 20:53 u nos je masa "osteuropäer" jak se spargel zaczyno, a potyn jak hopfen se zbiyro, ale to niy yno gorole!! rumynioki som dabei, hungary und so weiter Ponoc se jusz Arbeitsamt u nos beschwerowou i nasze gospodorze niy smiom wiyncy jak 10 auslyndroow pszijoonc - reszta muszoom byc Niymce Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Truskawki. 12.03.10, 10:49 ballest napisal: Soccer a fto tych Polokow pilnuje, ze sciany wschodni? ------------------------------------------------------ Mosz na mysli "zlodziejstwo"? Musze przyznac ze bardzo kradna i oszukuja.Kiedys na poczatku nie potrafilem tego akceptowac.Dzisiaj jednak gdy ich troszke juz osobiscie poznalem oraz te ich przerazajaca biede udaje ze nic nie widze. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Truskawki. 12.03.10, 10:57 anton_28 napisal: u nos je masa "osteuropäer" jak se spargel zaczyno, a potyn jak hopfen se zbiyro, ale to niy yno gorole!! rumynioki som dabei, hungary und so weiter Ponoc se jusz Arbeitsamt u nos beschwerowou i nasze gospodorze niy smiom wiyncy jak 10 auslyndroow pszijoonc - reszta muszoom byc Niymce -------------------------------------------------------------- Do naszego gospodarza (Hoffenheim-druzyna z tego miasteczka gra w Bundeslidze) zglosili sie pewnego wieczora szukajac pracy Rumunie.Ten nasz Bauer ich nakarmil, napoil a oni w nocy sie stracili. Jednym slowem przekrety dzieja sie tam niemozliwe.Jesli chodzi o Niemcow na polu to ja sobie tego osobiscie nie wyobrazom. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Truskawki. 12.03.10, 18:54 Socer, jak zrobiyli ta akcja z naszymi arbeitslose to piyrszy dziyn jakojs szuo !! na drugi dziyn bauer stou som na placu - bo arbeitry pouciykali !!! i Arbeitsamt musiou pozwolic nazot Rumynioukoow i goroli wejs U nous tyn Bauer mo couki autobus wynajynty na ponad 70 ludzi!!! i stell dir vor, jak uoni roz abo dwa razy w tydniu do Lidla nakupic zajadoom !!! LIDL je w pou godziny proozny !! :)) Waschpulver, chlyb, zigarety i piwo - a potyn korzdy 4-5 reklamoowkoow i gno do autobusa :))) to se nazywo "moderner handel" :)) Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Truskawki. 13.03.10, 05:07 anton_28 ja przez pare lat jezdzilem do Hoffenheimu do tych rzeczy.Jako osoba posiadajaca podwojne obywatelstwo mam prawo w BRD legalnie pracowac.Ja mam swoj dostawczy samochod do ktorego "pakuje" towar i trzech ludzi (wszyscy maja podwojne obywatelstwo) a nastepnie ich rozwoze po okolicy na ich stanowiska.Ja nie mam zadnego problemu ani moi ludzie tez z zakupami w sklepie.Kiedy chca i gdzie chca zakupy zrobic zawsze im sie tam zatrzymie.Oczywiscie nie nalezy z tym przesadzac.Najdluzsze trasy to rejony Hoffenheim-Schwabisch-Hall- zasieg 120km. No coz zostaly tylko fajne wspomnienia i zdiecia (a zapach swiezych truskawek czuje do dzis). Odpowiedz Link