Dodaj do ulubionych

Truskawki.

10.03.10, 12:47
biznes.onet.pl/polacy-juz-pracuja-przy-truskawkach,18860,3189036,1,fotoreportaze-detal-galeria
Obserwuj wątek
    • anton_28 Re: Truskawki. 10.03.10, 19:33
      to hnet te pozimki bydom dostoone :))

u nos dopiyro mai/juni na polach zbiyrajoom
      • berncik Re: Truskawki. 10.03.10, 21:15
        anton_28 napisał:

> to hnet te pozimki bydom dostoone :))
        >
        > u nos dopiyro mai/juni na polach zbiyrajoom
        >
        Kaj indzi tyz tak zbierajom,te folie przyspiesza jakis tydzien
        • hanys_hans Re: Truskawki. 10.03.10, 22:26
          "Średnia płaca pracownika sezonowego w Niemczech waha się w granicach 5-6 euro
          na godzinę, przy czym jest praca na akord. Aby zarobić przyzwoite pieniądze
          trzeba się nieźle naharować – często po 10-12 godzin dziennie."

Piyrsze suysza akord na godzina...
          5-6 euro 10-12 godzin. Ze ttakigo akordu wyniko rze tyn co poomau robi dostanie
          5 Ero na godzina za to musi 12 godzin robic´ = 60 Euro na dziyn´ a tyn co robi
          wartko dostanie 6 Euro na godzina i robi ino 10 godzin = 60 Euro za dnioowka.
          Pieroonym ciekawy tyn akord!
          • 1fatum Re: Truskawki. 10.03.10, 23:05
            To nie "ciekawy" akord, ale gówniany dziennikarz.
            Swoja drogą ciekawy temat socjologiczny. Dlaczego Polacy dobrze i rzetelnie pracują poza granicami Polski?
            Może to jakaś wada genetyczna na wzór baccilus bulgaricus, które potrafią żyć jedynie w Bułgarii i tam robić doskonałe zsiadłe mleko.

Obrazek z Polski:

Panie majster! Panie majster!
            - Czego?
            - Złamała mi się łopata.
            - Kiego chu*a panikujesz! - oprzyj się o betoniarkę jak nie masz łopaty.

Poza Polską ten sam "robol" pracowałby jak maszyna, a w Polsce się opier*ala.
            Dziwne i niezrozumiałe.
            • ballest Re: Truskawki. 11.03.10, 06:06
              Mosz na mysli Fatum, ze Polacy tylko pracujom pod batem?
              • socer-schlesier Re: Truskawki. 11.03.10, 06:37
                Praca na polu do latwych nie nalezy.Musza wstawac o czwartej nad ranem i ida w pole.Najgorzej jak deszcz pada a i slonce w poludnie tez mocno przeszkadza.Niemca tam nie uswiadczysz.Przewaznie Polacy ze sciany wschodniej.Schlesierzy z niemieckimi paszportami pozniej to na standach przy drogach sprzedawaja.Gdy by ktorys, (ktoras) chcial sie takiej pracy podiac to moge zalatwic.
                • ballest Re: Truskawki. 11.03.10, 16:05
                  Soccer a fto tych Polokow pilnuje, ze sciany wschodni?
                  • anton_28 Re: Truskawki. 11.03.10, 20:53
                    u nos je masa "osteuropäer" jak se spargel zaczyno, a potyn jak
                    hopfen se zbiyro, ale to niy yno gorole!! rumynioki som dabei,
                    hungary und so weiter

Ponoc se jusz Arbeitsamt u nos beschwerowou i nasze gospodorze niy
                    smiom wiyncy jak 10 auslyndroow pszijoonc - reszta muszoom byc Niymce
                    • socer-schlesier Re: Truskawki. 12.03.10, 10:49
                      ballest napisal:
                      Soccer a fto tych Polokow pilnuje, ze sciany wschodni?
                      ------------------------------------------------------

Mosz na mysli "zlodziejstwo"? Musze przyznac ze bardzo kradna i oszukuja.Kiedys na poczatku nie potrafilem tego akceptowac.Dzisiaj jednak gdy ich troszke juz osobiscie poznalem oraz te ich przerazajaca biede udaje ze nic nie widze.
                      • socer-schlesier Re: Truskawki. 12.03.10, 10:57
                        anton_28 napisal:
                        u nos je masa "osteuropäer" jak se spargel zaczyno, a potyn jak
                        hopfen se zbiyro, ale to niy yno gorole!! rumynioki som dabei,
                        hungary und so weiter

Ponoc se jusz Arbeitsamt u nos beschwerowou i nasze gospodorze niy
                        smiom wiyncy jak 10 auslyndroow pszijoonc - reszta muszoom byc Niymce
                        --------------------------------------------------------------

Do naszego gospodarza (Hoffenheim-druzyna z tego miasteczka gra w Bundeslidze) zglosili sie pewnego wieczora szukajac pracy Rumunie.Ten nasz Bauer ich nakarmil, napoil a oni w nocy sie stracili.
                        Jednym slowem przekrety dzieja sie tam niemozliwe.Jesli chodzi o Niemcow na polu to ja sobie tego osobiscie nie wyobrazom.
                        • anton_28 Re: Truskawki. 12.03.10, 18:54
                          Socer, jak zrobiyli ta akcja z naszymi arbeitslose to piyrszy dziyn
                          jakojs szuo !! na drugi dziyn bauer stou som na placu - bo arbeitry
                          pouciykali !!!

i Arbeitsamt musiou pozwolic nazot Rumynioukoow i goroli wejs

U nous tyn Bauer mo couki autobus wynajynty na ponad 70 ludzi!!! i
                          stell dir vor, jak uoni roz abo dwa razy w tydniu do Lidla nakupic
                          zajadoom !!!

LIDL je w pou godziny proozny !! :))

Waschpulver, chlyb, zigarety i piwo - a potyn korzdy 4-5
                          reklamoowkoow i gno do autobusa :)))

to se nazywo "moderner handel" :))
                          • socer-schlesier Re: Truskawki. 13.03.10, 05:07
                            anton_28 ja przez pare lat jezdzilem do Hoffenheimu do tych rzeczy.Jako osoba posiadajaca podwojne obywatelstwo mam prawo w BRD legalnie pracowac.Ja mam swoj dostawczy samochod do ktorego "pakuje" towar i trzech ludzi (wszyscy maja podwojne obywatelstwo) a nastepnie ich rozwoze po okolicy na ich stanowiska.Ja nie mam zadnego problemu ani moi ludzie tez z zakupami w sklepie.Kiedy chca i gdzie chca zakupy zrobic zawsze im sie tam zatrzymie.Oczywiscie nie nalezy z tym przesadzac.Najdluzsze trasy to rejony Hoffenheim-Schwabisch-Hall- zasieg 120km.
                            No coz zostaly tylko fajne wspomnienia i zdiecia (a zapach swiezych truskawek czuje do dzis).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka