szwager_z_laband 26.10.10, 19:08 tyn wontek jest na tyn dziyn co sie zblizo ... www.youtube.com/watch?v=KP0i9cTk3Ww Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwager_z_laband Re: przed grobami 26.10.10, 19:15 www.youtube.com/watch?v=KcO58KPH08g Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: przed grobami 26.10.10, 19:18 www.youtube.com/watch?v=4RS4u6aePFU Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: przed grobami 26.10.10, 19:32 www.youtube.com/watch?v=rJhRyHPcKsw Odpowiedz Link
rita100 Re: ps 26.10.10, 20:47 Nadchodzą dni rodzinnych wspomnień. Nie powiem, że są to smutne dni, bo nie, przecież spotykamy się z rodzinami i rozmawiamy. Zawsze znajdą się ciekawe tematy. Odpowiedz Link
anton_28 Re: przed grobami 26.10.10, 20:50 Zajs noustympne Swiynta s kolyji co niybydam na Sloonsku - ale tak to jusz je jak se je w Niymcach Szwager, bydziesz Ty w Laband na grobach?? Odpowiedz Link
anton_28 Re: przed grobami 26.10.10, 20:57 Pyskowice (Peiskretscham) Poniszowice (Muldenau) Ruda Sloonsko (Ruda) Odpowiedz Link
rita100 Re: przed grobami 26.10.10, 21:14 Łoj, i wszędzie tam pójdzie rodzina ? Dobrze masz. Odpowiedz Link
anton_28 Re: przed grobami 26.10.10, 21:19 Niy, uoni jak co to yno w Peiskretscham na chwila bydoom - bo w Muldenau niyma rzodnygo jusz z rodziny! Odpowiedz Link
rita100 Re: przed grobami 26.10.10, 21:35 U mnie tyz matki grób mam już zanikniony. Sam został w Olsztynie, bez żadnej bratniej duszy. Został mi tylko ojca już w Krakowie. I w ten szczególny dzień myślami jestem w Olsztynie. Tam samotnie leżą kości moich przodków. Odpowiedz Link
anton_28 Re: przed grobami 26.10.10, 21:46 Uoj, to mosz fest daleko do Mamy na grob !!! Kaj tam Allenstein je !! Setki kilomyjtrow Ale taki jusz je nasz los na ziymi - rzoudyn niywiy do konca kaj go zycie wyciepnie i kaj mu umrzic pszidzie Jou padom, nojwarzniyjszo je modlitwa, nawet jak Cie wele grobu niyma , to mogesz wiyncy zrobic jak za Wszyskich Umaruych porzykosz. Odpowiedz Link
rita100 Re: przed grobami 26.10.10, 21:53 Tak podchodzę. Nie ma co sie ciągnąc do Olsztyna skoro modlitwa jest jedna. Kości też nie chciałam sprowadzać, bo przecie dla matki krakowska ziemia była obcom. Jest tam, gdzie było jej życie. Ale nie popadajmy w depresję. Zawsze trzeba się cieszyć, z tego, że żyli i dawali nam szczęście. Bądźmy więc radośni. Oni, na pewno, nic chcieliby byśmy byli smutni. Popatrz jak Romowie święcą Dzień Zmarlych ? Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: przed grobami 26.10.10, 21:49 Te nasze groby som mocno "porozrzucane" po swiecie.To juz inne czasy kedy se w otoczyniu bliskich w swoim heimacie umiyralo. Odpowiedz Link
anton_28 Re: przed grobami 26.10.10, 21:55 Nojwarzniyjsze je, jak w wyznaniu wiary stoji, ze my se kedyjs z Tymi co nous wypszedziyli do Ponbooczka ZAJS BYDYMY WIDZIEC !! I to je powood do radojsci i wiary ;) Odpowiedz Link
rita100 Re: przed grobami 29.10.10, 22:10 socer-schlesier napisał: > Chciolbych zeby tak bylo. Ale nie wiadomo jak będzie. Mnie się wydaje, że stajemy się ptakami potem i fruwamy, fruwamy po niebie. Dziś widziałam ogromną ilość ptaków wzbitych w niebo. Wydaje mi się, że wygrzewały się w blasku słońca. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: przed grobami 30.10.10, 09:09 www.youtube.com/watch?v=hAc2WeH-X-I Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: przed grobami 27.10.10, 17:09 www.youtube.com/watch?v=cI7hsdaCqJ8 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: przed grobami 27.10.10, 19:30 www.youtube.com/watch?v=i5RdHylEzMQ Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: przed grobami 28.10.10, 19:31 do nowych forumowiczow: Wszyskich S'wiyntych "Zakanauym" Boua roz „Zakanauym“ kobuiyta keryj umar bajtel. Na Wszyskich Swiyntych to tak jaj puaczki leciauy ize niyszuo paczec. I tak bouo we kozdy rok. Roz jyj jedna oumiczka pedziaua, bo sie jyj zol zrobiouo, co w tyn dziyn, kole dwanostyj w nocy, we kosciele wszyske duszyczki sie zbiyrajom, coby ze koscioua do groba donsc. No to se ta kobiyta poszua zawczasu do koscioua, siedua se, i tak kole dwanostyj naroz pironym cizba sie zrobioua i larmo sroge. To boue te duszyczki kere sie tam trefiouy. A ta kobiyta od niyj bajtla szuko i szuko i znonsc niy poradzi. Na som koniec paczy, idzie boroczek tajki mauy i targo dwa kible, ze kerych sie przelywo i wylywo. Te puaczki kere ona wyslimtaua, wypuakaua i waloua w tych kiblach bouy, i beztosz on niy poradziou donsc do grobu i wkoncu spokoj miec, i tysz do nieba wlys. Tak tysz niy slimtejcie nigdy na Wszyskich Swiyntych. Inkszo ouma godaua roz, co w tyn dziyn wszyske duszyczki ze czyscca na ziymia sie suazom, coby miec ulga, coby im aby trochea lekszyj bouo aby na jedyn dziyn. Bez tyn czas som we lesie pod Laband , aje ich richtik pouno. Poznac to idzie, co one tam som, bo na kozdyj modyj sosniczce gowa od cigi wisi. Kozdy mo se lepiyj zapamiyntac coby we tyn dziyn do lasaniyuaziou i ich niy straszou, tych duszyczkow. Kebys tam poszou, niyusuchliwcu jedyn, a trefiou tako na biouo oblyczono duszyczka, to niydugo do nich douonczysz. Kaj te duszyczki ino posuchac idzie, ti je po nocnyj mszy na kirhofie, tam one spiywajom , ale wele pracesji, co w tyn wieczor idzie, a ptoki wele nich furgajom i tysz spiywajom. Pamiyntejcie ze to niy ptoki ino duszyczki od umaruych dzieciow. Odpowiedz Link
rita100 Re: przed grobami 29.10.10, 22:17 Nie ino do nowych forumowiczów Laband to piszesz. Musza Ci rzec, że mam skleroze, mom juz porzondno skleroze :) Z tymi furgajoncymi ptakami kele duszyczek to coś w tym jest. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: przed grobami 30.10.10, 09:22 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=403&pos=30 Odpowiedz Link
rita100 Re: przed grobami 30.10.10, 23:26 szwager_z_laband napisał: > schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=403&pos=30 Dobry pomysł na grób, bo w ogrodzie lepiej niech żywe ptoki rajcujo. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: przed grobami 30.10.10, 08:09 www.youtube.com/watch?v=YmYloQiTSPA Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: przed grobami 30.10.10, 09:05 to komus kogo juz niyma - niych to posucho aby w niebie ... www.youtube.com/watch?v=KWfTU6Nosv8 Odpowiedz Link
rita100 Re: przed grobami 30.10.10, 23:31 Wczoraj zmarł Ludwik Jerzy Kern - pisarz, poeta, satyryk, ale mało kto wie, że napisał najsłynniejszą piosenkę "Cicha woda brzegi rwie" www.youtube.com/watch?v=IwSwcSh1F2M Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: przed grobami 31.10.10, 08:00 bou to tyn co w "Przekroju" na zadku szkryflou? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: przed grobami 30.10.10, 11:45 "Na kierchów poświycić Jeszcze sie człowiek nie obejrzoł a zaś mómy Wszyskich Świyntych. To już drugi, na kiere póda som, bez baby. Chocioż dycko te świynto trefi 1 listopada, to kożdego roku je coroz to inaksze. Downiyj to śniegiym suło, a suło, nikiere baby yno na to czekały, bo sie mogły pelcmantlami pochwolić. Nikiere i tera, chocioż śniega ni ma, nejlepsze mantle zimowe wyciongnom, bo kajby ich tela ludzi zejrzało jak ni w tyn dziyń na kierchowie. Nikierzy zaś rzykajom coby śniega nie było, bo borocy deputatu na wongiel ni majom, bo przeca nie wszyscy grubie robiyli. Kierymu tera styknie tona wonglo kupić, za prawie 400 zł. Co dopiyro jaki winiec piykniejszy, a nikiere żech i widzioł za 150 zł! Downiyj to my se sami wiela rzeczy na te świynto szykowali. Pomników betonowych ani z marmuru nie było. Były rychtyk groby ze samej ziymie, a nikierzy z desek obwódki zrobione mieli, coby, jak prziszła jako ulicha, tyn grób sie nie rozpłynył. Przed tym dniym brało sie ryl i szło sie grób obczaskać, coby dostoł swojigo wyglondu. Obklaskiwało sie boki i wiyrch, coby wszysko piyknie wyglondało, i uzaś twarde było. Potym obstrojyło sie grób chojym, a z krepapióru robiyło sie kwiotka i na grób ukłodało. Nikierzy z choji robiyli też wińce, abo dombki stawiali. Na wsiach to se kożdy winiec robiył som, a nie tak jako je tera, że kupujom we sklepie. Downiyj to był zbytek. Nie wiym jako zaś było po miastowymu. Nie było też zniczów, świyciyło sie świyczkami, kiere wciskało sie we ziymia, a kupowało we sklepie. Kiery mioł pszczoły robiył se świyczki som. Woniały one potym na pół kierchowa. Potym, już po wojnie, jak zaczli robić znicze. Nikierzy brali tyn wosk, co sie w nich ostoł i na drugi rok przetopiali i loli nazod do zebranych z groba koflików. Mój kamrat Adolf, to i ze sto takich zniczy narobiył. Przelyź u niego wtynczas nikaj nie szło. Znicze leżały wszyńdzi, na stole, delinie, schodach. Jak już trocha sklynsły to wynosiył ich na góra, tam za pora dni były już gynał sklynsnyte. Nejważniejsze zadani przi tej robocie mieli bajtle, kierzy musieli te knotki trzymać jak sie wosk zalywało. To była do nich nojwiynkszo uciecha. Potym było tela zniczów, że sie na kierchów ze siatkami szło, a nie wyciongało sie jednej a zaro dziesiyńć oroz. Farorze sztyjc godali, prosiyli coby świyczki gasić, jak sie od grobu odeszło. Te świyrkowe gałynzie to gorały jak słoma, yno huśt i było po grobie. Tak sie tyż stało jak ech był jeszcze bajtlym, w Pstrążnej sie kierchów chyciył. Z daleka, aż we Łukowie kaj ech miyszkoł, widzieli my czerwono łuna. Fojermany musiały to gasić, na drugi dziyń, w Zaduszki, ludzie szli i płakali bo ostało sie jedne wielki pogorzelisko. Nie było tyż we Wszyskich Świyntych coby nie iść ze świyczkom na jaki grób od nejdelszej ciotki czy ujca. A stoło sie tak dugo, że palcami w szczewikach ruszać nie szło. Kożdy wiedzioł kaj kto i ze nejdalszej familiji je pochowany. Tera to i nikierzy nie wiedzom, kaj piyrszy ujec od nich leży, a na kierchów do starzików to yno idom roz na rok, chocioż majom kamiyniym ciepnyć. Nejbardzi to mi zawsze było żol pannów kiere zolycki pisały, zima im tam musiało być w tej budce. Jak sie nad grobym stoło to sie i cołko rodzina trefiyła. Dycko sie tego umrzytego spominało, jaki był starzik czy starka, abo ujec czy ciotka. Jak dziecka urosły mogły to zaś swojim dzieciom godać. Na koniec, coby nie było tak grobowo, powiym wom taki wic, kiery przed wojnom przeczytoł żech we Gościu Niedzielnym: "Jedyn roz trefiył sie katolik ze Żydym i zaczli sie spiyrać kiero wiara mo wiyncyj świyntych. Katolik padoł my, a Żyd - my. Tak sie spiyrali, aż wreszcie katolik padoł: Nie bydymy sie spiyrać ze sobom, a za to bydymy kożdy swoich świyntych mianować. Coby sie nie omylić wiela ich było za kożdego świyntego wyrwiymy se po włosie ze głowy. Żyd przistoł na to. I zaczli mianować kożdy swoich świyntych. Katolik: św. Michał i 1 włos wyrwoł Żydowi, Żyd, że Dawid i 1 włos wyrwoł katolikowi i tak dali, aż już katolik nie umioł se spómnieć żodnego świyntego. Myśli i myśli, aż naroz wrzeszczy: Wszystkich Świyntych i wytargoł Żydowi z głowy i brody wszyski włosy". Karlik" Odpowiedz Link
rita100 Re: przed grobami 30.10.10, 23:39 Oj tak Laband. Teraz mam więcej czasu, wracam do tej tradycji świątecznej. Tez mi się ten 1 listopad kojarzy z rewią mody na smentarzu. Tak było, trzeba było mieć wszystko nowe i zimowe. To obowiązek. Bo to jakoś ludzie wszyscy się znali na tych cmentarzach. Każdy każdego poznawał, a jak się było mlodym to paradowalo się po cmentarzu przez cały dzień, by każdego spotkać i pokazać się w nowej kreacji. Zresztą świeczki szybko się wypalały to trzeba było nowe wetkac w ziemię. A rodziny schodziły się do domu rodzinnego. Z daleka przyjeźdzali, by się spotkac. Było to inaczej jakoś. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: przed grobami 31.10.10, 07:09 No ja dzisiej cza juz po grobach zaczonc jezdzic zeby jutro skonczyc.Zol tych co se muszom autobusami tuc, na szczynscie jest fajno pogoda. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: przed grobami 31.10.10, 16:42 www.gliwiczanie.pl/Albumy/cmentarz/2010.html Odpowiedz Link
olandi1 Takie moje po gorolsku 31.10.10, 18:00 Wiele cmentarzy jest na tym świecie. Dla mnie najdroższy jest ten - no wiecie, gdzie moich bliskich mogiły są i mówią mi, że jam jest stąd. Tu leży matka, ojciec i brat i tutaj spocznie kiedyś mój gnat. Lecz póki jeszcze po świecie chodzę tutaj wspominać ich sobie przychodzę. Tyle przeżyliśmy wspólnie lat a teraz już tylko jest wspomnień ślad. O dobry Panie, Ty wiesz co chcę. Abyś ich zbawił, a kiedyś i mnie. Moje własne - dzisiaj, tj, 31.10.2010 roku napisane. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Takie moje po gorolsku 31.10.10, 18:57 Olandi chyba na stare lata sie rozklejosz;) Odpowiedz Link
socer-schlesier Duzo ich odeszlo. 01.11.10, 08:31 Oprocz ofiar katastrofy smolynski jeszcze i oni odeszli: film.onet.pl/zwiastuny/0,70297,,,322,fotonews.html Odpowiedz Link