Dodaj do ulubionych

Pieczen z Dzika

14.12.11, 22:26
Chcymy na Pierwsze Swiento, jak przidom Dzieci, zrobic wie immer Gens i Pieczen z dzika, wczora mi prziwioz swiezo uszczelony, te mienso je von der Keule (ale bez kosci).3,5 kg.
Fto mo dobry sprawdzony przepis ? W internecie je w pierony ,ale kery je dobry ? sprawdzony?
smaczny? Napiszcie Proszam.
Obserwuj wątek
    • rita100 Re: Pieczen z Dzika 14.12.11, 22:32
      Oj, obejdę się tylko smakiem i czytaniem waszych przepisów.
      Kurcze jak u was zwierzęco rodzinnie i gens i dzik. Frajda dla dzieciaków.
      A mówi się, że kryzys.

Berncik zazdroszczę kuchni.
      • anton_28 Re: Pieczen z Dzika 15.12.11, 18:45
        Berncik, a bydziesz som go szczylou?
        • rita100 Re: Pieczen z Dzika 15.12.11, 19:57
          anton_28 napisał:

> Berncik, a bydziesz som go szczylou?

Doskonałe pytanie, widać, że Antón prawdziwy jagier:)
        • berncik Re: Pieczen z Dzika 15.12.11, 21:42
          anton_28 napisał:

> Berncik, a bydziesz som go szczylou?

Anton: Jo som nie szczylom ,chociaz nic by mie to nie robiouo. Z Ojcem zech tysz czasami chodziou bijac( Hausschlachtongi ) jak se czasami zle czul albo miou duzo do roboty ,.Robiou dobre wyroby, bou sehr gefragt.Toch tysz niejednygo som pouozou. Mysla ,jak mi dosz flynta i pokozesz ftorygo to go i zaszczela. Ino legal to by jusz musialo byc.
    • anton_28 Re: Pieczen z Dzika 15.12.11, 19:00
      sam jich je wiyncy tych rezeptow:
      www.jagderleben.de/service?redid=307056&offset=14&
    • szwager_z_laband Re: Pieczen z Dzika 15.12.11, 19:51
      Hm, jo ino gulasz robiou zr dzika chyba. W kozdym razie niy pamiyntom zebych pieczyn piyk.

Jak mosz bajtli pszi stole na tyn obiod to proponuja im zroibic tako atrakcja:

Zutaten für

Personen 4

1 ½ kg Wildschweinkeule
      6 Stk. Lorbeerblättter
      5 Stk. Pfefferkörner
      5 Stk. Pimentkörner
      5 Stk. Wachholderbeerren
      1 EL Olivenöl
      200 g Crème fraîche
      1 EL mittelscharfer Senf
      2 Stk. Frühlingszwiebeln
      g Karotte,Sellerie, Lauch
      150 g weiße Bohnen / Konserve
      1 rote Zwiebel
      1 weiße Zwiebel
      50 ml Balsamico
      1 EL brauner Zucker
      0.25 Liter Kalbsfond
      Salz
      Pfeffer

Rezept Zubereitung Gebratenes Wildschwein a`la Asterix
      Karotten und Sellerie schälen, Lauch säubern und alles in Stücke schneiden. Zwiebeln schälen, in Spalten zerteilen. Frühlingszwiebeln säubern und in Röllchen schneiden. Bohnenkerne abseihen. Pfefferkörner, Piment und Wacholderbeeren im Mörser gut zerstoßen und damit das Fleisch einreiben, etwas salzen und in heißem Olivenöl rundum anbraten. Nun mit Kalbsfond angießen, Lorbeer zugeben und im Ofen bei circa 180 Grad eine Stunde garen. Wurzelgemüse in heißem Olivenöl angehen lassen, Bohnenkerne, Frühlingszwiebeln zugeben, mit Salz und Pfeffer würzen, auf den Biss dünsten. Zwiebeln in heißem Olivenöl glasig angehen lassen, mit braunem Zucker leicht karamellisieren, mit wenig Balsamico ablöschen, kurz durchziehen lassen. Fleisch aus der Soße nehmen, Lorbeer entfernen, in die Soße Senf und Crème fraîche einrühren, von der Hitze nehmen und als Spiegel auf einem flachen Teller angießen. Das Fleisch in Scheiben schneiden und darauf legen. Zwiebeln darüber geben und das Gemüse daneben anhäufeln.
      • rita100 Re: Pieczen z Dzika 15.12.11, 20:04
        Cześć Laband, cześć i chwała :)
        Człowiek pojedzony, to człowiek zachwycony
        • szwager_z_laband Re: Pieczen z Dzika 16.12.11, 17:38
          Pyrsk:)

kulo sie poleku:)

a co u Ciebie nowego?
          • rita100 Re: Pieczen z Dzika 21.12.11, 20:18
            szwager_z_laband napisał:

> Pyrsk:)
            >
            > kulo sie poleku:)
            >
            > a co u Ciebie nowego?

Wnuczek rośnie, a ja zabiegana to tu to tam i tak się kula :)
            • szwager_z_laband Re: Pieczen z Dzika 21.12.11, 20:22
              Jerona!!!

Tos' nic niy godaua

Piyknie Gratuluja!!!

ps

jak mu je?
              • rita100 Re: Pieczen z Dzika 22.12.11, 20:51
                szwager_z_laband napisał:
                > Tos' nic niy godaua
                >
                > Piyknie Gratuluja!!!
                >
                > ps
                >
                > jak mu je?
                ------------------------
                A dyć godaua am, Eryk sie mianuje w Kolbergu rodzon. Cudowny bajtel.
    • berncik Re: Pieczen z Dzika 15.12.11, 21:45
      Dzieki Szwager:Tyn przepis wyglondo dobrze .Jaki weznymy i jak bydzie smakowou to napisza.
    • berncik Re: Pieczen z Dzika 15.12.11, 22:08
      Dzisiej zech bou z rana u Karpfenzüchter Co se kozdego roku we swionteczny karpfen zaopatruja. Kupiou zech dwa po 2,5 kg.Ten karpfen je pora miesiecy w czystej wodzie to tysz nie mufuje na szlam ,tak jak to pierwej bouo. Kupiou zech tysz swiezo wendzone forele.Palce lizac.jeszcze cieply.
      • berncik Re: Pieczen z Dzika 20.12.11, 21:54
        Wybrali my ten przepis.,ino zamiast Rosenkohl zrobiemy Modro kapusta.i kloski take pou na pou.
        ze tartymi.
        www.wdr.de/tv/vonundzulecker/extra/rezepte/vuz_2011_folge_10.jsp
        https://www.wdr.de/tv/vonundzulecker/extra/rezepte/imggen/449700_458_vuz2_f4_hauptgang.jpg
        • szwager_z_laband Re: Pieczen z Dzika 21.12.11, 06:35
          z tymi maronami to fajny pomys - musza tysz to wyprobowac kedys

ps

do inkszego zestawu mom tysz recepta od jednyj znajomyj murzinki na sztampfkartofle ze koch-bananami
          • rita100 Re: Pieczen z Dzika 21.12.11, 20:22
            U mnie bedzie dorsz atlantycki na Wigilije. Już wypatroszony i bez ości. Tylko wypanieruje i cisne na patelnie. Prosty mam sposób.

A jaką macie sałatkę do ryby smażonej na Wigilije ?
            • szwager_z_laband Re: Pieczen z Dzika 22.12.11, 08:22
              to ci go proponuja piyc na buterszmalcu (kedys my sam o tym godali, ale jo juzas zapomniou jak sie to po polsku mianuje)

my sauatkow niy robiymy, my momy kapusta z grochym
              • rita100 Re: Pieczen z Dzika 22.12.11, 20:55
                Fakt, sławna kapusta z grochem. To postawię grzybki marynowane i ogóreczki korniszonki. Też będzie.

Pamiętam rozmowe o buterszmalcu , ale u nas tego nie ma w sprzedaży. Na oleju usmażę te dorsze, tylko nie wiem czy lepszy bedzie olej z oliwek czy słonecznikowy ?
                • berncik Re: Pieczen z Dzika 22.12.11, 21:33
                  rita100 napisała:

> Fakt, sławna kapusta z grochem. To postawię grzybki marynowane i ogóreczki korn
                  > iszonki. Też będzie.
                  >
                  > Pamiętam rozmowe o buterszmalcu , ale u nas tego nie ma w sprzedaży. Na oleju u
                  > smażę te dorsze, tylko nie wiem czy lepszy bedzie olej z oliwek czy słoneczniko
                  > wy ?
                  Rita: Do pieczenia napewno lepszy jest slonecznikowy bo ten jest zawsze do pieczenia lepszy
                  oliwkowy olej jest ruznica Kalt oder heiss gepresst.jeden nadaje sie do pieczenia drugi do salatek.
                  • rita100 Re: Pieczen z Dzika 22.12.11, 22:00
                    Czyli pewniejszy będzie ten słonecznikowy, bo na tym oleju z oliwy nie pisze do czego się nadaje.
                    Mam taka ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia uzyskana bezposrednio z oliwek za pomocą środków mechanicznych i tyle pisze - nie wiem do czego to można stosować ?
                    • berncik Re: Pieczen z Dzika 22.12.11, 22:26
                      rita100 napisała:

> Czyli pewniejszy będzie ten słonecznikowy, bo na tym oleju z oliwy nie pisze do
                      > czego się nadaje.
                      > Mam taka ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia uzyskana bezposrednio z o
                      > liwek za pomocą środków mechanicznych i tyle pisze - nie wiem do czego to można
                      > stosować ?

Do salatek napewno nie ma lepszego oleju
                      • rita100 Re: Pieczen z Dzika 22.12.11, 22:31
                        Gut, czyli do smażenia ryb wezmę olej slonecznikowy. Dzięki.
                        • seppel Re: Pieczen z Dzika 22.12.11, 23:32
                          do rybof bjeram Kokosfett (Palmin)plus Butterschmalz -Fische som perfekt !
                          • rita100 Re: Pieczen z Dzika 27.12.11, 12:36
                            seppel napisał:

> do rybof bjeram Kokosfett (Palmin)plus Butterschmalz -Fische som perfekt !

Tak zrobiłam, smazyłam na margarynie Palma. Całe 25 dekagramów weszło na to smażenie i jeszcze zabrakło.
        • berncik Re: Pieczen z Dzika 23.12.11, 20:01
          berncik napisał:

> Wybrali my ten przepis.,ino zamiast Rosenkohl zrobiemy Modro kapusta.i kloski t
          > ake pou na pou.
          > ze tartymi.
          > www.wdr.de/tv/vonundzulecker/extra/rezepte/vuz_2011_folge_10.jsp
          > https://www.wdr.de/tv/vonundzulecker/extra/rezepte/imggen/449700_458_vuz2_f
> 4_hauptgang.jpg

Dzik se piecze. Wczora zrobieli my ta marynada moczouo se to dzien i noc .Dzisiej poszuo do brytfany ze tom cauom gemiezom souza smakuje narazie dosc dobrze i dobrze to wyglondo.
          Gyns tysz juz je fertig, jedzone bydzie dopiero 1 swiynto. Jutro wilijo Karpfen.
          • anton_28 Re: Pieczen z Dzika 24.12.11, 19:20
            Kabana szczelic to niy je tak einfach jak sam u nous wele Plawniouwitz fesztry ze Belgie pokozali!

Chopy jym bes 20 kabanow pod flynta z majzu wygnali a te stouli i niy wiedzieli eli szcylac abo niy i kabany polecieli w pieroony !!!

uokozauo se co uioni niy byli sicher eli tam miyndzy niymi fuhrende Bache niy bouo i se bestosz rzoudyn do sczylaniou niy dou !!! Blamarza pieronowo !!!

Za nagroda bestimmt ledwie brotzupa dostali !
            • berncik Re: Pieczen z Dzika 24.12.11, 19:46
              Lepi to anizeli kara. One tam jeszcze pod flynta wlecom. Mozno bouo za placu i za pryntko byli wek
              • anton_28 Re: Pieczen z Dzika 24.12.11, 19:52
                ale zato 7 bykow szczelyli !!! same prawie 200 kilo sztuki !! Jou za niymi jusz 3 lata pd rzond na Sloonsk jechou a ani jednygo niy dojrzou!

Ja, s tymi sztrofoma to niyma Spass! za zle szczylonou gowiydz locker 1500 Euro pszidzie ! Mindestens !
          • berncik Re: Pieczen z Dzika 27.12.11, 12:20
            Sam zech pisou jko my ta marynada robieli i piekli tego dzika.
            forum.gazeta.pl/forum/w,34281,131566858,131801230,Re_Pieczen_z_Dzika.html
            Smakowou erstklsieg.Jak my to mienso wyciongli ,bouo fajne krowke.Moja robioua sosa a jo jak te mienso ochodlo pokrou na tak 1,5 do 2 cm szajby i to poszuo nazot do sose .we Pierwsze sw. dali my to na piec i zagrzoli .Te Mienso i Sosa byly super einmalig. Do tygo bouy Kloski ,Modro kapusta ,Rote beete,Kiszono kapusta ze grziboma na masle.i sorowka i fajny czerwony Bordeaux.
            Gyns tysz boua josz 46 roz od moi z doma. Te gensi tam w doma nie bydom gemästet ino tak chowane,to tysz nie som take feet i mode bo nie czimiom je na chama do wiliji ino jak som wyrosniente i wypierzone idom pod noz i smakuje lepi jak kozdo kaczka.To wszystko zalezy na futrze.
    • szwager_z_laband Re: Pieczen z Dzika 26.12.11, 19:13
      so, dzisio zech jod pieczyn z dzika w zouzie ze szatynmorelami a do tego serwetkowe knedle i brukselka na szpeku
      • szwager_z_laband ps 26.12.11, 19:17
        www.chefkoch.de/rezepte/125671053846944/Serviettenknoedel.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka