Dodaj do ulubionych

Anioły opiekuńcze

25.04.12, 19:13
w ostatnią niedzielę byliśmy w Zakładzie Sztuki Kościelnej państwa Schaeferów w Piekarach, który istnieje od 1898 roku, cały czas jest w rękach tej samej rodziny i produkuje wg starych wzorów

zachwycił nas anioł

https://www.gliwiczanie.pl/forum/angel-1.jpg

zachwycił do tego stopnia, że zapragnęliśmy mieć takiego anioła na cmentarzu
i już postanowiliśmy się złożyć na niego w stowarzyszeniu, kiedy do głowy przyszedł pomysł następny

a gdyby tak - skoro z całą pewnością (w każdym razie za naszego życia) nie wrócą na cmentarz żeliwne lwy - gdyby ustawić na ich miejscu te anioły ? one są wytwarzane jako symetryczna para, w taki sposób są np ustawione anioły (choć inne) przy grobowcu Pielera w Rudzie

wyglądałoby to tak

https://www.gliwiczanie.pl/forum/angele.JPG

z tym, że jest nas w stowarzyszeniu zdecydowanie zbyt mało i na dwa to już nas stać nie będzie

jeśli uważacie, że pomysł jest dobry, może upamiętnimy się fundując my jednego, Wasze forum drugiego ?
jeśli nie to ustawimy tego "naszego" w oddaleniu od alejki

aha - koszt nie powinien przekroczyć 2.000,- za jednego - właścicielka firmy sama z siebie coś mówiła o upuście, więc może mniej, ale na razie nie chcę do niej dzwonić bez konkretów
Obserwuj wątek
    • szwager_z_laband Re: Anioły opiekuńcze 25.04.12, 19:20
      dej sam wszyske poczebne numery itp tak zeby mogli ludzuie i z Polski i z zagranicy "ile kto bydzie uwazou za stosowne pszesuac na ta "sciepa"

musi to byc klar i wyraznie bo z doswiadczynia wiym ze niyma problym pora groszy przekazac na dobry cyl, problym je ze ludzie niy wiedzom jak to zrobic.
      • meg_s Re: Anioły opiekuńcze 25.04.12, 19:24
        to ja poproszę Słoneczko, (mam nadzieję, że prędko tu zajrzy) żebym nic nie pomyliła :)

z dopiskiem np "anieli" (albo "angel")
        • szwager_z_laband Re: Anioły opiekuńcze 25.04.12, 19:27
          no to czekomy
          • meg_s Re: Anioły opiekuńcze 25.04.12, 19:34
            a propos Słoneczka - ciekawe czy zapłaci dwa razy ? ;)))
            • ballest Re: Anioły opiekuńcze 25.04.12, 19:38
              meg_s napisała:

> a propos Słoneczka - ciekawe czy zapłaci dwa razy ? ;)))

Ono zaplaci 2 razy, tak samo jak Laband, jou se yno pytom wiela! ;)
              • szwager_z_laband Re: Anioły opiekuńcze 25.04.12, 19:45
                egal, wiela kto prawie moge;)
        • ballest Re: Anioły opiekuńcze 25.04.12, 19:36
          Margotko a Tjebja sie pomysly nigdy nie koncza, pra, Notabene nie zle, ale pokoz mi czy Te Anioly sa podobne do tych zeliwnych, to musisz juz te anioly kolo siebie postawic!
          zeby by mogli wszyscy sprawdzic, czy sa odpowiednie !
          Tu te ballestremowskie:

www.glogow.pl/okolice/php.php?numer=astare/lubinski/szklarygorne/175.jpg
          www.glogow.pl/okolice/php.php?numer=astare/lubinski/szklarygorne/177.jpg
          • meg_s Re: Anioły opiekuńcze 25.04.12, 19:50
            one są z tzw "sztucznego kamienia" - takie rzeźby robił Thomas Myrtek, ich wzór też jest trochę Art Deco, czyli z początków XX wieku

"na żywo" - tyle że bez skrzydeł wygląda tak:

https://www.gliwiczanie.pl/forum/angel-3.jpg

tak więc nie mogą udawać żeliwnych, ale te które pokazujesz znam również w wersji marmurowej

Ja też mam wątpliwości - dlatego pokazałam tę wizualizację i zaczęłam od pytania, czy sam pomysł Wam się podoba

a z innej beczki - czeka nas ciekawe i sympatyczne wydarzenie - przyjeżdża odnaleziona rodzina odnalezionego grobu :)

https://www.hutniczy.malanowicz.eu/dokumentacja/kwatery/I-D-02.jpg

i lada moment tablica odczyszczona i poskładana jeszcze przez Leszka znajdzie się na swoim miejscu
            • sloneczko1 konto :) 25.04.12, 22:34

PL 92 1020 2401 0000 0702 0157 6461
              Kod BIC (Swift): BPKOPLPW

GLIWICKIE METAMORFOZY STOW.NA RZECZ DZIEDZICTWA KULTUROWEGO GLIWIC
              • ballest Re: konto :) 26.04.12, 00:14
                oki, tym razem jo sie nie beteiligujam !
                popieróm Margotki projekt, ale nie finansowo!
              • szwager_z_laband Re: konto :) 26.04.12, 07:44
                Dziynki Suoneczko w psziszuym tydniu przekoza moj udziau i jak to zrobia to dom sam znac.

Dziynki:)
                • ballest Re: konto :) 26.04.12, 11:19
                  https://fotopolska.eu/foto/261/261139.jpg
                  • meg_s Re: konto :) 26.04.12, 11:22
                    no i miała pani Barbara rację, że na podwórku nic się nie zmieniło

Dzięki Hanys za "przyszpilenie"
                  • ballest Re: konto :) 26.04.12, 11:28
                    zgpiekary.pl/w-zakladzie-sztuki-koscielnej-schaefer-2009/
                    • ballest Re: konto :) 26.04.12, 11:29
                      stoji tam dali ten posag ?
                      • ballest Re: konto :) 26.04.12, 11:33
                        https://zgpiekary.pl/wp-content/uploads/2012/03/Dziedziniec-fabryczny-Zak%C5%82adu-Szefera-a-1024x768-e1330785480255.jpg
                        • meg_s Re: konto :) 26.04.12, 11:49
                          www.gliwiczanie.pl/Ee/Piekary/piekary.html
    • szwager_z_laband Re: Anioły opiekuńcze 28.04.12, 11:35
      wypisouech juz przekaz na 50 Euro

styknie?

ps

we tydniu ale dopiyro pojada do banku to wysuac.
      • szwager_z_laband Re: Anioły opiekuńcze 30.04.12, 20:05
        je wysuane
        • ballest Re: Anioły opiekuńcze 02.05.12, 09:37
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/H%C3%BCttenfriedhof_Gleiwitz_-_old.jpg
          • ballest Re: Anioły opiekuńcze 02.05.12, 09:43
            de.wikipedia.org/wiki/Polonisierung
            • meg_s Re: Anioły opiekuńcze 02.05.12, 19:10
              no kurcze blade - jak ballest mnie wyzywał od polskich nacjonalistek to do tego przywykłam, bo ballest tak ma - ale żeby wikipedia nas pod polonizowanie podciągała, to już mi się wszystkiego odechciewa
              • berncik Re: Anioły opiekuńcze 02.05.12, 20:33
                meg_s napisała:

> no kurcze blade - jak ballest mnie wyzywał od polskich nacjonalistek to do tego
                > przywykłam, bo ballest tak ma - ale żeby wikipedia nas pod polonizowanie podci
                > ągała, to już mi się wszystkiego odechciewa

Meg:Nie mosz se co ciepac.Slonsk jest Polonizowany od 45 tego.jak Ty to chcesz inaczej nazwac ?
                Skowanie nazwisk z Grobowcow ?.Bicie dzieci w szkouach zato ze nie umialy po Polsku?
                Nie mow ze to nieprawda .Jo som jest tego przykladem .Moga Ci nawet podac nazwiska tych nauczycielek.I to bylo jeszcze w latach 50tych.Jestem naprawde ciekaw jak Ty to nazwiez?
                Inaczej ?Jak to nie jest Polonizowanie?
                • ballest Re: Anioły opiekuńcze 02.05.12, 21:47
                  ale to samo pisze polska wikipedia a posluzyli sie pomnikiem z Hüttenfriedhofa od Meg!

Przeca jo za to nie mogam!

Meg, kiedys bylas nacjonalistkom , teraz poznalas historie Slaska to sie zmienilas, bo madra pania jestes !
                • meg_s Re: Anioły opiekuńcze 03.05.12, 09:17
                  berncik - ja nie protestowałam przeciw opisywaniu polonizacji jako takiej - nie znam niemieckiego i odebrałam to, że gdzieś tam w tekście naszą działalność "podpina się" pod polonizowanie - teraz ballest wyjaśnił, że to tylko ilustracja problemu zdjęciem przypadkowo od nas
                  • rico-chorzow Re: Anioły opiekuńcze 07.05.12, 19:02
                    Meg co zrobisz - tylko z nami -?,na hasiok?,tylko i wyłącznie polonizacja?,popatrz,piszę przecierz po polsku,a za pochodnię miast polskich i polskości przyjmiemy "kurwa",pełna kultura.Też byłem na cmentarzu,i to nie na jednym,pełna kultura.
                  • macpor Re: Anioły opiekuńcze 16.05.12, 07:07
                    Małgosiu spójrz na autora zdjęcia. Mam wrażenie że go znasz tak samo jak ja go znam.
                    Dwie osoby o tym samym imieniu i nazwisku w Gliwicach, interesujące się czymś bardziej niż koniec własnego nosa? IMHO mało możliwe. Przy okazji zapytam się go czy wie gdzie zdjęcie wylądowało.
    • szwager_z_laband inkszy pszikuad robiynia czegos do Slonska 29.04.12, 19:58
      www.dziennikzachodni.pl/artykul/564639,czyn-spoleczny-w-bytomiu-gorzelik-naprawial-tory,3,13,id,t,sm,sg.html#galeria-material
      BRAVO!
    • rumilk Re: Anioły opiekuńcze 08.05.12, 16:10
      Bardzo wszystkich proszę, aby poważnie potraktowali to, co teraz napiszę. Specjalnie o to proszę tych, którzy traktują mnie niepoważnie, a są tacy i skądinąd moja to jest wina, bo łatwo mnie wyprowadzić z równowagi, a trudno takich ludzi poważnie traktować.
      Piszę to jako aktywny członek Stowarzyszenia GM, a jaki aktywny, to można wyczytać tutaj:
      www.hutniczy.malanowicz.eu/dokumentacja/zasluzeni/stowarzyszenie.htm
      Wstawiłem tego linka specjalnie dla tych, którzy nie widują mnie ostatnio ani z łopatą na CH ani w żadnych stowarzyszeniowych przedsięwzięciach. Przypomnę: założyłem rodzinę i zostałem ojcem bliźniaków. Jeszcze nie mają dwóch lat. Jestem zatem na urlopie, ale zapewniam, że wrócę jak tylko będę mógł - tzn. jak moje dzieci się trochę usamodzielnią. Przynajmniej mam zamiar wrócić...

Tyle o mojej aktywności w stowarzyszeniu. Teraz fragment statutu:
      "§ 5
      Celem Stowarzyszenia jest :
      1. Inicjowanie i prowadzenie prac renowacyjnych Cmentarza Hutniczego jako zadania
      pierwszoplanowego
      2. Inicjowanie ochrony i renowacji innych obiektów kulturowego dziedzictwa z
      uwzglednieniem priorytetu pkt 1
      oraz równoległe prowadzenie ró6norodnej działalnosci zwiazanej z upowszechnianiem
      wiedzy o historii miasta Gliwice i regionu."

I teraz zasadnicza prośba do wszystkich, a zwłaszcza do Zarządu stowarzyszenia i wszystkich mających wpływ na działania GM, czyli na NASZE działania.
      - Dajmy sobie spokój z ustawianiem aniołów z Piekar na Cmentarzu Hutniczym, tylko dlatego, że parę osób (przynajmniej tak to wynika z opisu inicjatywy zbiórki pieniędzy) zachwyciło się tą rzeźbą, bo są naprawdę większe potrzeby niż zakup rzeźb, których nigdy w tym miejscu nie było i nie wszystkim się podobają.
      Zebrane pieniądze przeznaczmy na remont zawalonego ogrodzenia najstarszego zabytku w mieście: Starego Kościoła św. Bartłomieja. Będzie to chwalebny cel i jak najbardziej zgodny ze statutem (§ 5, pkt.2.) i naszą misją. Naprawa ogrodzenia jest renowacją, a stawianie tych aniołów nie. Chyba można to tak szczerze nazwać czyimś kaprysem.
      Wyczytałem, że na remont muru już jest wykonawca i że trwa zbiórka pieniędzy, bo kościół ten jest kościołem pomocniczym w parafii i parafii nie stać na remont. Dużo kosztuje utrzymanie nowszego kościoła. Szukają środków. Pomóżmy im...
      Dziękuję za wysłuchanie. Nawet nie wiecie ile mnie kosztowało wklejenie tego co napisałem....
      • szwager_z_laband Re: Anioły opiekuńcze 08.05.12, 17:38
        som jakes plany odrestaurowania tego muru?
      • meg_s Re: Anioły opiekuńcze 08.05.12, 19:43
        Przykro mi się zrobiło kiedy przeczytałam, że to kaprys.
        Może...... Ale w takim razie takim samym kaprysem było fundowanie tablicy nagrobnej dla Carla Schotteliusa, bo gdy to robiliśmy nie było wiadomo czy w ogóle spoczywa na tym cmentarzu.
        "W temacie renowacja"..... Nie było również renowacją ustawienie pomnika nagrobnego dla Wilhelma Kalide, tablic nagrobnych dla Augusta Holtzhausena, Richarda Wachlera i Leopoldyny Blandowskiej.
        Przykro mi też, że oberwało mi się po statucie. Myślę, że darowizny celowe w niczym nie naruszają postanowień statutu, a w przytoczonym jego fragmencie wyraźnie pisze, że dla nas pierwszoplanowe jest to co dotyczy Cmentarza Hutniczego.

Przedstawiłam pomysł - nie spodziewałam się, że się wszystkim będzie podobał, ale chyba wolno mi go było przedstawić ???
        A tak w ogóle to cieszmy się, że nie musimy wszyscy myśleć tak samo i możemy te swoje odmienne zdania wyrażać.
        Nie ma chyba takich pomysłów, które cieszyłyby się stuprocentowym poparciem, a
        • meg_s Re: Anioły opiekuńcze 08.05.12, 19:44
          oooops - proszę wykreślić ostatnią linijkę ;)
          • ballest Re: Anioły opiekuńcze 11.05.12, 21:53
            Wpierw nikt tu nie prosil o pomoc we renowacji der alten Bartholomäuskirche, a wwlasciwie pol Polski nadaje sie do renowacji a wiec nie jest na miejscu werbowac tu o inny projekt ktpry tu wcale rozpatrywany nie byl.
            Mozna tez zbierac datki na renowacje Barthomlomäusa, bo to sie tez nalezy, ale nie kosztem CH!
            Teraz i ja sie tez tym datkom na te Anioly dolacze, ale osobiscie, jak bede w Gliwicach!
            • szwager_z_laband Re: Anioły opiekuńcze 12.05.12, 10:56
              warto pszipomniec zainteresowanym tysz ze:

"Na renowację obiektów zabytkowych można uzyskać dofinansowanie z budżetu miasta, z Urzędu Marszałkowskiego, od Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków oraz z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Źródła te można łączyć, przy czym suma otrzymanych dotacji nie może przekroczyć 100% kosztu całego zadania."

• macpor Na wątpliwości Rumil'ka 16.05.12, 06:47
      Tak. Potraktowaliśmy twój wpis poważnie. Poniżej masz dwie odpowiedzi.
      • macpor Zebranie plan 16.05.12, 06:49
        Gliwice, dn. 11 maja 2012 r.

ZEBRANIE ZARZĄDU STOWARZYSZENIA
        „GLIWICKIE METAMORFOZY”

W związku z zaistniałą sytuacją, w dniu 11 maja br odbyło się zwołane w trybie nagłym zebranie zarządu stowarzyszenia z udziałem przedstawiciela komisji rewizyjnej. (wg załączonej listy obecności – załącznik nr 1.) Ponieważ jednym
        z punktów zebrania było rozpatrywanie odpowiedzialności prezesa za podjęte działania, przewodniczącym zebrania został wiceprezes, a na czas rozpatrywania punktu 3. prezeska opuściła zebranie.

Tematem zebrania były:

1. Interpretacja § 5 statutu stowarzyszenia
        (Celem Stowarzyszenia jest :
        1. Inicjowanie i prowadzenie prac renowacyjnych Cmentarza Hutniczego jako zadania pierwszoplanowego
        2. Inicjowanie ochrony i renowacji innych obiektów kulturowego dziedzictwa
        z uwzględnieniem priorytetu pkt 1 oraz równoległe prowadzenie różnorodnej działalności związanej z upowszechnianiem wiedzy o historii miasta Gliwice
        i regionu." )
        odnośnie ustalania priorytetów podejmowanych działań.

2. Przyjęcie uchwały w sprawie podejmowania decyzji o zakresie prowadzonych na Cmentarzu Hutniczym prac oraz przeznaczeniu zgromadzonych na koncie stowarzyszenia środków.

3. Ustalenie odpowiedzialności urzędującego prezesa za zaistniałą sytuację
        3.1 czy urzędujący prezes ma prawo zgłaszać inicjatywę jako osoba prywatna ?
        3.2 czy takie przedstawienie inicjatywy na forum może być uznane za inicjatywę prywatną, czy prezeska przekroczyła swoje uprawnienia sugerując czytelnikom, że przedstawia wolę stowarzyszenia ?

4. Podjęcie uchwały o trybie zwrotu wpłaconych darowizn celowych.

Przed przystąpieniem do rozpatrywania pkt 3 i opuszczeniem sali, prezeska przedstawiła wyjaśnienia, jak doszło do zaistniałej sytuacji.
      • macpor Wnioski z zebrania 16.05.12, 06:51
        1. Ustalono, że inicjatywa przedstawiona publicznie na forum przez panią Prezes nie wychodzi poza zakres przytoczonych punktów statutu.
        2. Uchwała nie jest niezbędna. Niezbędne jest przypomnienie członkom, że dotychczasowa forma naszej pracy obejmowała przedstawienie na walnym zebraniu na początku roku planów prac „inwestycyjnych” na Cmentarzu Hutniczym. Plan ten zatwierdzaliśmy. Jedynie w razie jakiś radykalnych jego zmian w ciągu roku potrzebna by była kolejna dyskusja.
        3. Ustalono, że w związku z zaistniałą sytuacją zarówno samej Prezesce jak i pozostałym członkom Stowarzyszenia (zwłaszcza „funkcyjnym”) należy zwrócić uwagę by w publicznych wypowiedziach wyraźniej oddzielali działania własne (do których wszyscy mamy święte prawo) od działań Stowarzyszenia, a proponowane inicjatywy od już podjętych przez Stowarzyszenie decyzji co do dalszych działań.

4. Zaistniała sytuacja wskazała nam na istniejący problem „inicjatyw prywatnych” i „darowizn celowych”. Uważamy, że prywatne osoby mają prawo w ramach stowarzyszenia przeznaczać własny czas i własne pieniądze do działań zgodnych ze statutem stowarzyszenia. Jeżeli znajdziemy (bardziej „sami” się znajdą) darczyńców na działania nie związane bezpośrednio z „zadaniem pierwszoplanowym” czyli renowacją Cmentarza Hutniczego ale związane z § 5 p. 2 to należy ich inicjatywy popierać i wykorzystać o ile nie odciągają nas za bardzo od § 5 p. 1 lub potrafimy je powiązać lub wykorzystać do realizacji wymienionego punktu statutu.
        W przypadku pojawiającej się inicjatywy związanej ze zbiórką pieniędzy – „darowizną celową” proponujemy następującą zasadę działania. Po zaakceptowaniu przez zarząd stowarzyszenia inicjatywy na stronie internetowej będziemy publikować informację o niej wraz z datą do kiedy ustalamy maksymalnie zbieranie pieniędzy (oczywiście bez przesady – gdy termin mija, a mamy powiedzmy 95% zgromadzonych środków nikt nie będzie na ślepo przerywał zbiórki). Jeżeli nie zdołamy zgromadzić wystarczających pieniędzy na zamierzony przez „darczyńców celowych” projekt będziemy się zwracać do „większych” i „zidentyfikowanych” darczyńców z pytaniem czy chcą otrzymać zwrot swoich pieniędzy pomniejszonych o koszty przesyłki czy też pragną by ich pieniądze wraz z mniejszymi wpłatami oraz wpłatami anonimowymi były przekazane na subkonto księgowe pieniędzy przeznaczonych wyłącznie na prace renowacyjne na CH. Zarząd stowarzyszenia „granicę” większych wpłat będzie ustalał na bieżąco za każdym razem. Informację o zaprzestaniu zbiórki celowej i rozdysponowaniu pieniędzy zgodnie z wymienioną zasadą będą pojawiać się na stronie internetowej pod informacją o rozpoczęciu zbiórki. Mamy nadzieję, że większość tego typu zbiórek celowych będzie się kończyć podaniem w omawianym miejscu strony internetowej Stowarzyszenia informacją o zakończeniu z sukcesem prac oraz co najwyżej przekazaniem nadwyżki :) finansów na subkonto renowacyjne CH.
        • szwager_z_laband a w miyndzyczasie? 16.05.12, 07:02
          jako "aniesko" kwota udauo sie juz naszporowac?
    • szwager_z_laband Re: a w miyndzyczasie? 16.05.12, 21:34
      Dziynki:)
    • rico-chorzow Re: Anioły opiekuńcze 29.05.12, 08:31
      Mogę dostać adres tej firmy?
    • hanys_hans Re: Anioły opiekuńcze 07.06.12, 10:38

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,11704109,Za_zbiorki_pieniedzy_przez_internet_grozi_w_Polsce.html

???
      • szwager_z_laband Re: Anioły opiekuńcze 07.06.12, 19:09
        ale 1933 niy bouo necu jeszcze :)
      • rico-chorzow Re: Anioły opiekuńcze 10.06.12, 11:16
        hanys_hans napisał:

???

A fto godou uo ściepie we necu?
        • hanys_hans Re: Anioły opiekuńcze 17.06.12, 09:43
          rico-chorzow napisał:

> hanys_hans napisał:
          >
          > ???
          >
          > A fto godou uo ściepie we necu?

A kaj my to soom jak niy w necu....
          • rico-chorzow Re: Anioły opiekuńcze 18.06.12, 20:13
            Jo chciou yno adresa fyrmy,niyc wiyncy,a som my we necu.
            • meg_s Re: Anioły opiekuńcze 19.06.12, 00:42
              piekaryslaskie.com.pl/w,zaklad-sztuki-koscielnej-schaefer-piekary-slaskie,25,262.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka