Dodaj do ulubionych

Pytanie do "erki"

18.05.13, 22:41
Nasz ukochany "erka" tak wielki nacisk kładł na nazwiska. Jestem też tego samego zdania.
Mam jedynie problem, bo nie wiem do jakij nacji zaliczyć autora tej publikacji:

www.sausagemaker.com/ProductImages/71200-1.jpg
Ufam, że nasz lingwista chałupnik pomoże rozwikłać problem.

W tajemnicy, odpowiem, że wiem na pewno, bo nawet z nim rozmawiałem. Znaczy nie z kutasem, ale z Kutasem.
Obserwuj wątek
    • przyto Re: Pytanie do "erki" 18.05.13, 23:02
      Zaczyna sie znowu personalna vendetta. Czy to jest celem tego forum?

• 1fatum Re: Pytanie do "erki" 18.05.13, 23:13
        Nie, to nie vendetta, ale zapytanie. Przecież erka na podstawie nazwisk określał narodowość.

Jemu wolno, a mnie nie? Odpowiadam w jego stylu.

Niezależnie do uszczypliwości jestem ciekaw do jakiej nacji zaliczy autora książki.
        W końcu mamy do czynienia z lingwistą amatorem, który nam wyłuszczy różnice między kutasem, a panem Kutasem i skąd się ten pan wywodzi.
        Całe szczęście, że w niemieckim trudno znaleźć odpowiednik. Choć, kto wie?
        Pan k... (pardon) erka, znajdzie wytłumaczenie.
        • przyto Re: Pytanie do "erki" 18.05.13, 23:26
          Ja myslalem, ze Ty masz wieksza klase od niego.
          • 1fatum Re: Pytanie do "erki" 18.05.13, 23:46
            Klasa zależy od rozmówcy. Kulturalnemu wystarczy sugestia, a z chamem trzeba po chamsku.

W odpowiedzi "żydowi-tułaczowi" - jeszcze nie zapracowałeś na kasację, ale staraj się mocno staraj, a spełnię życzenie. Na razie w niebyt odleciał post, a kiedy zapracujesz, to i ty wyfruniesz.
          • zyd_tulacz Re: Pytanie do "erki" 18.05.13, 23:53
            Panie Przyto, widzi Pan jak tu wyglada przedstawianie innych poglądów.
            • 1fatum Re: Pytanie do "erki" 18.05.13, 23:58
              zyd_tulacz napisał(a):

> Panie Przyto, widzi Pan jak tu wyglada przedstawianie innych poglądów.

Trzeba odróżnić poglądy od naruszeń regulaminu.
              Jak widać, nawet Żyd_tułacz może się wypowiadać. Nie jestem obrzydliwy. Chyba, że swoimi wypowiedziami "strefi" regulamin, to wtedy, ....

Dokąd będzie koszerny, może pisać, bo nikogo się nie dyskryminuje. Nawet Żydów. Nie koniecznie tułaczy.
            • 1fatum Re: Pytanie do "erki" 19.05.13, 00:02
              Skoro mamy w gościach Żyda, to może on nam wytłumaczy jak rozumieć ten tekst:

Cytat za "Rzeczpospolitą" z 2010 roku : "Rabin Owadia Josef, duchowy przywódca partii Szas wchodzącej w skład koalicji rządzącej Izraelem oznajmił, że "goje rodzą się po to, by służyć Żydom". – Po co goje są tak naprawdę potrzebni? Będą pracować, będą orać, będą zbierać plony. My zaś będziemy tylko siedzieć i jeść jak panowie - zapowiedział rabin podczas przemówienia w synagodze. Potem porównał osoby, które nie są Żydami do... zwierząt pociągowych - pisze "Rzeczpospolita".
              • gaon81 Madrze Ovadia powiedzial! 19.05.13, 10:50
                Kto niby rzadzi calym swiatem?:-)
                To nie nasza wina, ze jestesmy bardziej inteligentni, haha!
              • ballest Re: Pytanie do "erki" 19.05.13, 11:05
                Fatum, a moze napisze nam erka jakiej narodowosci byl Jacimirski czy Kornowski !!! ???
                Jak on po nazwiskach okresla narodowsc to dla niego to pestka.
                • 1fatum Re: Pytanie do "erki" 19.05.13, 13:02
                  Nawet na te tematy można i trzeba dyskutować, ale nie z takiej pozycji jaką przyjmują erkopodobni. Nie ma tematów tabu, ale musi być zachowana symetria i równoprawność stron w dyskusji. Dyskusja, to nie wiec polityczny, gdzie wypada być świętszym od papieża i nacjonalistyczny bardziej niż Dmowski.

To nie nazwisko określa człowieka, tylko jego czyny.

Kolejne pytanie - jakiej narodowości był kierowca Hitlera noszący bardzo niemieckie nazwisko - Erich Kempka?
                  Trzeba pamiętać o ówczesnych uprzedzeniach rasowych, bo Polacy nie służyli w SS. W dodatku tam służyli wyłącznie ochotnicy i w przypadku niemieckiej jednostki od 01.10.1935 r. skrupulatnie sprawdzano Blutrein (czystość niemieckiej krwi). Aryjskie drzewo genealogiczne członków SS sprawdzano u oficerów i podchorążych do 1750r. pozostałe stopnie do 1800r.

Nawet naziści z najbliższego otoczenia Hitlera pomijali brzmienie nazwiska, a teraz ponad pół wieku po wojnie pojawia się ober-nazista, który rozszerza kryteria rasowo-narodowościowe o nazwisko.
                  • ballest Re: Pytanie do "erki" 19.05.13, 21:00
                    > Nawet naziści z najbliższego otoczenia Hitlera pomijali brzmienie nazwiska, a t
                    > eraz ponad pół wieku po wojnie pojawia się ober-nazista, który rozszerza kryter
                    > ia rasowo-narodowościowe o nazwisko.

Tu mosz 100% recht, ale Polacy zawsze byli tymi lepszymi nazistami jak Niemcy !!!
                    • przyto Re: Pytanie do "1Fatum" 19.05.13, 21:16
                      I jak zwykle kazdy watek tym forum konczy sie na Hilterze, nazistach i sianiu nienawisci do Polakow.

Od razu widze, ze w tym momecie pojawil sie ekspert w tej dziecinie.

A kto tu jest prowokatowem? Moze, Pan 1Fatum odpowie.

• ballest Re: Pytanie do "1Fatum" 19.05.13, 21:30
                        "
                        Od razu widze, ze w tym momecie pojawil sie ekspert w tej dziecinie. "

no ja to mou recht - dziecina se na tym najlepi znou!!!
                      • 1fatum Re: Pytanie do "1Fatum" 19.05.13, 22:25
                        przyto napisał(a):

> I jak zwykle kazdy watek tym forum konczy sie na Hilterze, nazistach i sianiu
                        > nienawisci do Polakow.
                        >
                        > Od razu widze, ze w tym momecie pojawil sie ekspert w tej dziecinie.
                        >
                        > A kto tu jest prowokatowem? Moze, Pan 1Fatum odpowie.

Nie zjadłem wszystkich rozumów i nie wiem. Tego inni też poza prowokatorem nie wiedzą.
                        Może kiedyś prawda się ujawni.
                        Aby do tego doszło musimy odpowiedzieć sobie na kilka pytań: Czego prowokator pragnie. Jakie ma zamiary i jak je realizuje. W czyim interesie działa.
                        Reszta pójdzie z górki.
                  • erka-4 niczego nie rozszerzam... 20.05.13, 12:20
                    ...a jedynie stwierdzam,że odwieczny Polok,którego Bismark lub jakiś Hitler zamienił na Polloka a sowiecka komuna w Polsce uczyniła z niego Polaka a onże już w wolnej i demokratycznej Polsce powróćił do swego nazwiska dawnego i nazwał się bismarkowsko-hitlerowskim Pollokiem ,to coś pragnął podkreślić tym swoim patriotycznym czynem,a co to spytaj tego Polloka dzisiejszego,bo ja się jedynie mogę domyślać zatem nic nie twierdzę,ale swoje wiem i ty też wiesz na pewno.
    • 1fatum Re: Pytanie do "erki" 19.05.13, 23:22
      Jaką wiedzę mają Polacy

www.youtube.com/watch?v=5fBxSW-N0Mk#t=1m39s
      • 1fatum Re: Pytanie do "erki" 19.05.13, 23:47
        Kolejna polska wiedza:

www.youtube.com/watch?v=N-NMC69X-Jw&feature=endscreen&NR=1
        • przyto Re: Pytanie do "1Fatum" 20.05.13, 00:59
          1fatum napisał:

> Kolejna polska wiedza:
          >
          > www.youtube.com/watch?v=N-NMC69X-Jw&feature=endscreen&NR=1
          >
          To kolejna proba wysmiewania sie. Brak Ci nawet poczucia humoru.

Popatrz tu, nie wiem tylko czy cos zrozumiesz. Daj znac jak potrzebujesz pomocy. To sa przyklady na brak wiedzy.

www.youtube.com/watch?feature=fvwp&v=7fyd-ecYTNE&NR=1
          www.youtube.com/watch?v=m3GdOtfEfo0

www.youtube.com/watch?v=bFzmdz69Cto
      • przyto Re: Pytanie do "1Fatum" 20.05.13, 00:40
        1fatum napisał:

> Jaką wiedzę mają Polacy
        >
        > www.youtube.com/watch?v=5fBxSW-N0Mk#t=1m39s
        >
        Po pierwsze co to ma do rzeczy z Erka, a po drugie to wcale tak zle im nie wyszlo.

Jaka Ty masz wiedze. i jak mowisz po angielsku? Pamietam, ze szukales kogos na forum, zeby Ci przetlumaczyl list.

Cytuje: kto wywołuje zamęt, niezgodę, może sam paść ofiarą swoich poczynań".
        Tym samym z mojej uważam sprawę za zamkniętą i byłoby dobrze, aby ktoś z forum (nie ma po co wtajemniczać osoby postronne) przetłumaczył na angielski pisma do odpowiednich władz.

Jeżeli będzie chętny, to proszę o kontakt na maila.

Chetnie Ci pomoge. Chyba, z wolisz, zeby to zrobil Ballest. Oni zna "prawdziwy" angileski. Daj niedawno dowod na to.

Co powiesz na to: Nie wiem czy tylko zrozumiesz. Jak masz problem to daj znac.

www.youtube.com/watch?v=664lDCOZumI
        • 1fatum Re: Pytanie do "1Fatum" 20.05.13, 09:25
          przyto napisał(a):

>
          > Chetnie Ci pomoge. Chyba, z wolisz, zeby to zrobil Ballest. Oni zna "prawdziwy"
          > angileski. Daj niedawno dowod na to.
          >
          > Co powiesz na to: Nie wiem czy tylko zrozumiesz. Jak masz problem to daj znac.
          >

Zaczynam faktycznie mieć problem, bo otrzymuję ma PW prośby, aby pewnego użytkownika (przyto) odesłać na wakacje. Skoro jest demokracja, to i Ciebie się zapytam o zdanie.
          • przyto Re: Pytanie do "1Fatum" 20.05.13, 20:13
            1fatum napisał:

> przyto napisał(a):
            >
            >
            > >
            > > Chetnie Ci pomoge. Chyba, z wolisz, zeby to zrobil Ballest. Oni zna "praw
            > dziwy"
            > > angileski. Daj niedawno dowod na to.
            > >
            > > Co powiesz na to: Nie wiem czy tylko zrozumiesz. Jak masz problem to daj
            > znac.
            > >
            >
            > ***************************************************
            >
            > Zaczynam faktycznie mieć problem, bo otrzymuję ma PW prośby, aby pewnego użytko
            > wnika (przyto) odesłać na wakacje. Skoro jest demokracja, to i Ciebie się zapyt
            > am o zdanie.

Dziekuje, ze zapytales sie o moje zdanie. Przede wszysktim wybrales tylko fragmenty z tych moich wpisow, a nie calosc, co zmienia kompletnie ich kontekst.

To co napisalem, bylo tylko odpowiedzia na Twoj wpis a wlasciwie 2, w ktorych kpisz z wiedzy innych ludzi, podajac przy tym w zasadzie banalne przyklady. Ja tylko chcialem sie zapytac, jaka znajomosc angielskiego czy niemieckiego Ty posiadasz, zeby obiektywnie ocenic innych wiedze.

Skoro jest wolnosc slowa i demokracja to nie widze w tym nic zlego. Jezeli Ty w sarkastyczny sposob kwestionujesz umiejetnosci innych ludzi to ja w ten sam sposob zapytalem sie Ciebie.

Moge przytoczyc wiele przykladow, w ktorych Ty, czy inni na tym forum drwia z innych i nikt tego nie kwestionuje.

Czy Ty prowadzisz polityke tzn. "double standard"?

Jezeli chce sie krytykowac to trzeba byc przygotowanym na krytyke.

Jezeli chodzi o inne wpisy to odpowiem na nie osobno, jezeli pozwolisz.

• erka-4 kutasa... 20.05.13, 12:04
      ...nosili polscy szlachcice przy swej szlacheckiej szlafmycy,tym się różniła od tej niemieckiej,więc jest to kiełbasa szlachecka,zatem masarz przyjął nazwisko od polskiej kiełbasy szlacheckiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka