amoremio 23.08.06, 20:09 Czy to prawda, ze ul.Powstanców....Warszawskich, a nie Slaskich ?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kefiszon Re: ul.Powstanców ? 23.08.06, 21:40 Bzdura. W Chorzowie jest ulica Powstańców Śląskich i Plac Powstańców Śląskich. Odpowiedz Link Zgłoś
yasmin_ch Re: ul.Powstanców ? 23.08.06, 23:52 na pewno Slaskich:-) nawet ze trzy lata na tej ulicy mieszkalam:D Odpowiedz Link Zgłoś
reden6 Re: ul.Powstanców ? 24.08.06, 07:55 maps.google.com/?ie=UTF8&ll=50.292451,18.94794&spn=0.006704,0.014462&om=1 :) Odpowiedz Link Zgłoś
noie Re: ul.Powstanców ? 27.08.06, 23:03 w jakim czasie i gdzie ??? bo ja tam cala....mlodosc stracilam ( i nie tylko) ;-) hihih pozdrawiam noie Odpowiedz Link Zgłoś
yasmin_ch Re: ul.Powstanców ? 28.08.06, 01:49 to juz byla tzw przedluzona Powstancow, czyli za Hajducka od 1997 doo 2000 Odpowiedz Link Zgłoś
noie Re: ul.Powstanców ? 28.08.06, 19:38 hmmm...to daleko...no i pozno...mieszkalam tam do 1989 roku .... pozdrawiam noie Odpowiedz Link Zgłoś
eug50 Re: ul.Powstanców ? 24.08.06, 09:01 na planie miasta www. odległosci.pl jednak jest Warszaskich ciekawe bo przed II wojną jeszce takich nie było ,cz może sie myle Odpowiedz Link Zgłoś
reden6 Re: ul.Powstanców ? 24.08.06, 09:21 Bo to wszisko je ze jednyj bazy centralnyj kaj som błyndy. Widziołś że Kaliny to je Antoniego Kaliny? Odpowiedz Link Zgłoś
noie Re: ul.Powstanców ? 28.08.06, 19:49 a moj wszystkowiedzacy maz ( zarozumialec hihih) wlasnie mnie uswiadomil ze jest tylko Powstancow poniewaz w "dawnej" Polsce chcieli uniknac polotycznego konfliktu i nie dali ani "slaskich" ani "warszawskich" zreszta w historii (jego slowa) byli oni raczej malo....hmm...znani (lub brani pod uwage -jak kto chce) pytam co wy na to ? moze to przez przypadek ktos chcial cos od siebie dodac i jeden dal tych a drugi innych....a moze jakis polityk chicem tak bez rozglosu nazwe sobie dopelnil? tak dla zachcianki ? pozdrawiam noie Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Ważne,że jest "Powstańców",tylko 29.08.06, 00:32 ta nazwa jest upokarzająca:),i nie szczególnie historią Sląska,bo wszystkie....powstania były przegrane.......te.....polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
hajduk21 Re: Ważne,że jest "Powstańców",tylko 07.09.06, 14:20 Wszystkie? ;-) W Wielkopolsce Szwaby dwukrotnie nie miały szans ! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Ważne,że jest "Powstańców",tylko 07.09.06, 14:27 hajduk21 napisał: > Wszystkie? ;-) W Wielkopolsce Szwaby dwukrotnie nie miały szans ! ;-) W Wielkoppolsce,ja mały,może lepiej -polskie- Mazury i Warmia? Odpowiedz Link Zgłoś
firemouse Re: Ważne,że jest "Powstańców",tylko 07.09.06, 16:59 A to byly jakies powstania na Mazurach i Warmii? Pierwsze slysze. No chyba, ze chodzi o Zwiazek Pruski w 1454 roku. A wogole to jakie ma znaczenie jakich powstancow. W Warszawie jest ulica Powstancow Slaskich, Powstancow Wielkopolskich i Plac Powstancow Warszawy. Jakos nie slyszalem, zeby ktos sie martwil tym, ze mieszka przy ul. Powstancow Slaskich, a na tym forum ciagle wychodza jakies kompleksiki. Pewnie jakby ulica sie nazywala Powstancow Bawarskich tobys sie zabijal zeby tam mieszkac. Totalne dno :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Ważne,że jest "Powstańców",tylko 08.09.06, 22:44 A mje sie niy podobo, ze w wawie je most "slasko-dabrowski", niy podobo. Odpowiedz Link Zgłoś
firemouse Re: Ważne,że jest "Powstańców",tylko 11.09.06, 10:47 Uwierz mi, ze wolalbym dalej miec most Kierbedzia, ale to nie ja go zburzylem. Z mostu zostaly tylko filary, i na nich postawiono most S-D, ktorego nazwa miala "podobno" upamietniac fakt, ze most projektowali slascy inzynierowie, a wykonawcami byli slascy gornicy i hutnicy z Zaglebia (za www.ewarszawa.com/przewodnik/obiekt/index.php?id=33 ) - tlumaczenie moim zdaniem idiotyczne, bo od kiedy to gornicy i hutnicy buduja mosty. Pewnie postanowiono w ramach ideowej jednosci narodu (takie byly czasy) upamietnic sojusz slasko-zaglebiacki (zaglebiowy?) a moze "sproletaryzowac" Warszawe. W koncu wtedy postawiono nam hute (jak wiadomo, Warszawa lezy na pokladach wegla i rudy zelaza) oraz gigantyczne fabryki jak FSO. Most zreszta byl od poczatku pechowy. Fantastyczna jak na tamte czasy konstrukcja, wlacznie z wiaduktem Pancera, pierwszy raz wysadzona w powietrze w 1915 roku przez wycofujacych sie Rosjan, na szczescie tylko dwa przesla. Niemcy postawili wtedy most tymczasowy na palach nazwany mostem generala Beselera, ale po wojnie most Kierbedzia odbudowano. Niestety, drugiej wojny nie przetrzymal - Niemcy burzyli dokladniej. Zostaly same przesla i na nich postawiono most S-D. Zwany zreszta przez wielu warszawiakow dalej mostem Kierbedzia, no ale to juz nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Ważne,że jest "Powstańców",tylko 11.09.06, 18:03 firemouse napisał: " Uwierz mi, ze wolalbym dalej miec most Kierbedzia, ale to nie ja go zburzylem. Z mostu zostaly tylko filary, i na nich postawiono most S-D, ktorego nazwa mial a "podobno" upamietniac fakt, ze most projektowali slascy inzynierowie, a wykonawcami byli slascy gornicy i hutnicy z Zaglebia (za www.ewarszawa.com/przewodnik/obiekt/index.php?id=33 ) - tlumaczenie moim zdaniem idiotyczne, bo od kiedy to gornicy i hutnicy buduja mosty. Pewnie postanowiono w ramach ideowej jednosci narodu (takie byly czasy) upamietnic sojusz slasko-zaglebiacki (zaglebiowy?) a moze "sproletaryzowac" Warszawe. W koncu wtedy postawiono nam hute (jak wiadomo, Warszawa lezy na pokladach wegla i rudy zelaza) oraz gigantyczne fabryki jak FSO. Most zreszta byl od poczatku pechowy. Fantastyczna jak na tamte czasy konstrukcja, wlacznie z wiaduktem Pancera, pierwszy raz wysadzona w powietrze w 1915 roku przez wycofujacych sie Rosjan, na szczescie tylko dwa przesla. Niemcy postawili wtedy most tymczasowy na palach nazwany mostem generala Beselera, ale po wojnie most Kierbedzia odbudowano. Niestety, drugiej wojny nie przetrzymal - Niemcy burzyli dokladniej. Zostaly same przesla i na nich postawiono most S-D. Zwany zreszta przez wielu warszawiakow dalej mostem Kierbedzia, no ale to juz nie to samo." Slązacy z Zagłębia?:) Odpowiedz Link Zgłoś
placidus Re: Oj, Rico 12.09.06, 13:42 Dlatego ,że ulica która nie odnosi się do żadnego konkretnego zdarzenia historycznego powinna się na takie wydarzenie doczekać.Powstańcy śląscy to jak najbardziej na czasie sprawa. Można walczyć na różne sposoby - np słowem. Podobno jest twardsze i skuteczniejsze niż stal.Ponad to dlatego ,że tak myślę. Uważam , że każdy region w tym kraju powinien dbać o swój rozwój , tradycje , kulturę.Skoro jednak nie ma narodu Śląskiego to mogę pisać co mi ślina na język przyniesie. Nie można karać , krytykować kogoś kogo nie ma.Może by tak przestać płacić podatki ? Przecież nikt nie zauważy kogoś kogo niema.Nawet jak się uprzeć to tej ulicy Powstańców w Chorzowie też nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Oj, Rico 12.09.06, 17:27 firemouse napisał: > Naprawde chcesz, zebym to skomentowal? Dali,dali,skomentuj Slązaków z Zagłębia. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Ważne,że jest "Powstańców",tylko 08.09.06, 22:46 Przedeszyskim ta nazwa niy je orginalhistoryczno. Kiejs sie zwala Tempelstrasse eli Klasztorno. Odpowiedz Link Zgłoś
eug50 Re: Ważne,że jest "Powstańców",tylko 09.09.06, 14:15 Trza by jeszcze wprowadzić orginalno nazwa dlo Wolki , Kaizerka lepi brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Ważne,że jest "Powstańców",tylko 09.09.06, 15:16 To tyn ? (drugo lot lewyj) : cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220020571416&rd=1&sspagename=STRK%3AMEAFB%3AIT&rd=1 Niy, to lostatni Wilus II (abdykant i uciekinier do Belgii) ze swoimim sejscioma synami :) (kupilech, prawie gratis, planuja zrobic reprint-postkarta, bydzie mom nadzieja maly biznes) Niy, Kaiserstrasse bola jusz pszet nim, chyba, no niy? Odpowiedz Link Zgłoś
eug50 Re: Ważne,że jest "Powstańców",tylko 09.09.06, 15:28 To tyn pl.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_I_Hohenzollern Odpowiedz Link Zgłoś
eug50 Re: Ważne,że jest "Powstańców",tylko 09.09.06, 15:35 eug50 napisał: > To tyn > pl.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_I_Hohenzollern A taki fajny mo dynkmal w Porta Westwalika de.wikipedia.org/wiki/Kaiser-Wilhelm-Denkmal_an_der_Porta_Westfalica Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Ważne,że jest "Powstańców",tylko 09.09.06, 17:58 No to sztop: to jak Wolka sie nazywala miyndzy 1820/30 a 1860/70 ? (jo to sie sam jusz ros pytol) Dlo pszypmjynio: kolonia Erdamannswille (-->Erdmann Sarganek) czyli bioly dom przy eks-Wagner-Platzu wybudowano ok. 1825-1830. I podobno jak zaczynali, to w tym miyjscu bol jesze....las! No ale zbudowali. I chyba (nojpózniyj) lot 1835 Wolka(glówno czyns) istniala. Jak sie zwala ? Jak jusz Kaiserstr., to musiolby to byc iny cysosz. - mozno tyn "mecenas" inwestycki króleskohuckiej za ministra v.Heinitza i generalinszpektora v.Redena ? Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Ważne,że jest "Powstańców",tylko 09.09.06, 18:06 Momynt, jusz mi sie szysko pofyrtalo i polonaczylo: bol tedy jakis kajzer ? abo pauza skuli "niym. rozbicio dzielnicowygo", a dopjyro zajs po 1871 ? Ja, jo wiym, ze sie tyroski fest blamuja. No ale co robic - "ludz niy awtomat", jakos mi - oby ino na chwila - grundwiedza "wyparowala" (tzw.blackout, hehe). Odpowiedz Link Zgłoś
eug50 Re: Ważne,że jest "Powstańców",tylko 09.09.06, 21:32 No dobre pytanie , ci co wiedzieli juz chyba nie zyja Odpowiedz Link Zgłoś
hajduk21 Re: Ważne,że jest "Powstańców",tylko 08.09.06, 07:34 mosz specyficzny "melanż" w głowce rico - co bierzesz? Lubie "odjazdowych" chłopaków ! Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Ważne,że jest "Powstańców",tylko 09.09.06, 16:28 hajduk21 napisał: > mosz specyficzny "melanż" w głowce rico - co bierzesz? Lubie "odjazdowych" > chłopaków ! Dlaczego nie,"melanż" można użyć do bardzo wielu rzeczy ,i z pewnością jest lepszy jak wodogłowie:) Odpowiedz Link Zgłoś
placidus Re: ul.Powstanców ? 11.09.06, 18:20 Wiem , że późno się w temat wgryzłem ale ul jest "Powstańców " i basta. Nie ma tematu jakich . Po krótkim milczeniu mogę powiedzieć , że przyszłych powstańców ślaskich - sądzę, że to kończy temat. Ulica ta wcześniej nazwyała się Tempelstrasse później Horst Wesselstrasse . Odpowiedz Link Zgłoś
placidus Re: ul.Powstanców ? 11.09.06, 22:14 Hmmmmm, no właśnie najważniejsze , że mogę .Chociaż - dużo ważniejsze dlaczego . Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: ul.Powstanców ? 12.09.06, 22:26 Bo Go, Slonzoka, niyma. Mje tysz niy. Ida paczec kontrolnie do lustra. :) Odpowiedz Link Zgłoś