Dodaj do ulubionych

Pyrsk Glywiczoki!

11.10.05, 18:30
Ale mi sie gymba raduje!

To sie nazywo forum!!

Kedy to Hanys 'es obsztalowou?

Pozdrowiom wszyskich, takego geszynku to juz downo niy miouech!!!

Bravo Hanys i reszta!!!
Obserwuj wątek
    • rita100 Re: Pyrsk Glywiczoki! 11.10.05, 19:44
      Ale i mnie sie gemba raduje - to niespodzianka :)
      Laband - witaj, witaj , to nasze wspólne forum i Gliwiczoków - ja już szok
      wczoraj przeszłam :)
      • szwager_z_laband Re: Pyrsk Glywiczoki! 11.10.05, 19:47
        A jak mie sie gymba raduje :))

Co tam we Olsztynie nowego suychac Rita?

ps

Hanys zrobiou nojlepsze co ino mog, a ciekawych je od kogo wyszua inicjatywa (?)
        • rita100 Re: Pyrsk Glywiczoki! 11.10.05, 20:08
          Tego nie wiem, wszystko dla mnie było niespodzianką, a już wczorajszy dzień.
          Nikt pary z ust nie wypuścił, myslę, że i Borasca nic nie wiedziała .
          I w Olsztynie ładnie wyszlo i tu idzie dobrze - nie mamy co narzekać.
          No i Wy jesteście niezmienni i dowcipni ;)
          • ballest Re: Pyrsk Glywiczoki! 11.10.05, 21:14
            Szwager jou na tyn tymat z Hanysem na GG godou, no i na wieczor pszidam to uon
            to juz zamowiou, a za godzina juz mi link poslou do tego forum, nawet ta nazwa
            co my chcieli, (wlasciwie Ramon jom chciou ) - tysz HH zalatwiou.
            Hanys juz je WIELKI!!!
            • rita100 Re: Pyrsk Glywiczoki! 12.10.05, 08:57
              Witam wszystkich, szczególnie tych , którym gemby się radują, a tym co się
              smucą polecam do Radio Wesoły Hanys :)
              • ballest Re: Pyrsk Glywiczoki! 12.10.05, 09:04
                Witomy Rita, ale fajnie z tym radiem mocie, niy ?
                • szwager_z_laband Re: Pyrsk Glywiczoki! 12.10.05, 10:24
                  no i jeszcze roz wszyske dziynkujymy piyknie Hanysowi :))
                  • ballest Re: Pyrsk Glywiczoki! 12.10.05, 10:29
                    Jak se spotkomy, domy mu Vorrang, niech pierwszou runda postawi ;)
                    • frelka1 Re: Pyrsk Glywiczoki! 12.10.05, 10:45
                      Ona klacho, on fanzoli
                      bery, bojki łosprawiomy
                      nie poradzisz się dogodać
                      na nauka zawsze czas.

Pyrsk Glywiczoki!
                      • rita100 Re: Pyrsk Glywiczoki! 12.10.05, 20:12
                        witajcie wieczornie
                        • szwager_z_laband Re: Pyrsk Glywiczoki! 12.10.05, 20:29
                          witom, ale niy na dugo dzisiej, bo prawie fuzbal sie zaczyno!

:)
                          • rita100 Re: Pyrsk Glywiczoki! 12.10.05, 20:47
                            jo też króciótko, bo córka pisze prace i zaraz mnie wyciepnie :)
                            • szwager_z_laband Re: Pyrsk Glywiczoki! 12.10.05, 20:48
                              je to ta co mie tak lubi?

pozdrow jom!

:))
                              • ballest Re: Pyrsk Glywiczoki! 12.10.05, 22:54
                                NIy to je napewno moja ulubienica;)
                                • frelka1 Re: Pyrsk Glywiczoki! 13.10.05, 00:19
                                  Siodejcie przi nos, bydymy sie bawiyli. Czy blisko miyszkocie, czy daleko .
                                  Tukej kożdy pisać może, czy to starzik, czy tyż młodzik.
                                  • rita100 Re: Pyrsk Glywiczoki! 13.10.05, 09:09
                                    dzień dobry z kawą ;)
                                    • szwager_z_laband Re: Pyrsk Glywiczoki! 13.10.05, 10:16
                                      prawie tysz se kaffa cyckom :))

ps

a tak skuli kaffy - niydowno u nos godali ize tera dlo odmiany naukowcy juzas
                                      godajom ize 5 6 szklonek kawy na dziyn je dobre/zdrowe i zapobiego na rakowi
                                      zouondka i jelita rubego. I byc tu czuowieku mondry ze tych dochtorow i
                                      naukowcow :)
                                      • frelka1 Re: Pyrsk Glywiczoki! 13.10.05, 11:46
                                        Pyrsk Glywiczoki
                                        jeruna jak fajnie ze jestescie :)
                                        • ballest Re: Pyrsk Glywiczoki! 13.10.05, 11:50
                                          Kedys pisali ze za tuszczu we krwi skrocou zycie, tera juzas, ze wyduzou zycie
                                          uo przeciyntnie 5 lot!
                                          ;)
                                          • ballest Re: Pyrsk Glywiczoki! 13.10.05, 12:56
                                            Frelka a my se cieszymy, ze z nami zes je !
                                            • rita100 Re: Pyrsk Glywiczoki! 13.10.05, 19:52
                                              witam wieczornie
                                              będę, będę troszke później, tyle pieknych i ciekawych tematów widzę, aż
                                              klawiaturka się uśmiecha ;)hehe
                                              • rita100 Re: Pyrsk Glywiczoki! 09.02.06, 22:37
                                                a no pyrsk :)
                                                • ballest Re: Pyrsk Glywiczoki! 09.02.06, 23:29
                                                  ach ja Rita rocznica czytej jubileusz miesieczny przypomnila, BRAWO!
    • builder Re: Pyrsk Glywiczoki! 10.02.06, 00:37
      szwager_z_laband napisał:

> Ale mi sie gymba raduje!
      >
      > To sie nazywo forum!!
      >
      > Kedy to Hanys 'es obsztalowou?
      >
      > Pozdrowiom wszyskich, takego geszynku to juz downo niy miouech!!!
      >
      > Bravo Hanys i reszta!!!

a tou reszta tou fto?,
      miolys` na mys`li zapyvne rysztou S`wiata=aha,
      i dobry wyszlo,

by,
      t, b,

• szwager_z_laband Re: Pyrsk Glywiczoki! 10.02.06, 11:16
        mysla ize ganbic sie niy muszymy:)
        • rita100 Re: Pyrsk Glywiczoki! 10.02.06, 11:57
          no to do potam :)
    • szwager_z_laband :))) 10.02.06, 15:32
      www.cider-records.de/
      • rita100 Re: :))) pyrsk 10.02.06, 19:25
        Świetna inicjatywa :)

Właśnie testowałam przywitanie 'pyrsk' w Krakowie i na dwudziestu ludzi jeden
        wie co to znaczy , inni patrzyli na mnie jak .... myśląc że oberwą w pysk - o
        rany jaką miałam zabawę :) Na dodatek inni mysleli , że to przywitanie
        góralskie i odpowiadali o Jezusiczku .
        A jeden Pon to nawet pieśniczke zaśpiewał , ale musi powtórzyć ją, bo nie
        pamiętam, ale taka fein pieśniczka :)

To tedy aż do drugi roz.
        • szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 10.02.06, 19:56
          toch sie ale usmiou:)))
          • rita100 Re: :))) pyrsk 11.02.06, 19:21
            gamba sia śnieje :)
            • rita100 Re: :))) pyrsk 13.02.06, 14:13
              i do pracy uciekam
              na kolejną kawę :)
              • ballest Re: :))) pyrsk 13.02.06, 16:32
                Rita a kaj je piesniczka>>>>>?
                • rita100 Re: :))) pyrsk 13.02.06, 17:45
                  dobrze, że przypomniałeś, jak tylko pojawi pieśniarz będzie i pieśniczka :)
                  • ballest Re: :))) pyrsk 13.02.06, 17:50
                    no to uech gespannt, jak stary szleuder?
                    • rita100 Re: :))) pyrsk 14.02.06, 13:16
                      Czekam na tego orginała , moze go myślami przywołam, tyle spraw forumowych mam
                      dla niego ;)))

No to do potam
                      • rita100 Re: :))) pyrsk 15.02.06, 11:35
                        uciekam w prace
                        czekając na mojego śpiewaka, może dziś wpadnie ?
                        Milego dnia zyczę wszystkim
                        • szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 15.02.06, 11:45
                          no to do juzas:)

• ballest Re: :))) pyrsk 15.02.06, 12:00
                            Jak wpadnie, to moze nie wylezie !?
                            • rita100 Re: :))) pyrsk 17.02.06, 13:25
                              to uciekam

Mojego artysty jeszcze nie było za to odbijam piłeczkę do Labanda , jako , że
                              zaczął temat;)

ciurka bania - co to jest ?
                              Teraz wszyscy przychodza do mnie , by się dowiedziec co to oznacza ;)) haha
                              powiedziałam, że jak sie dowiem to im powiem ;))))
                              miłego dnia
                              • ballest Re: :))) pyrsk 17.02.06, 14:05
                                Z tego co wynika, to to nie jest asdruk z Krakowa;)
                                • szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 17.02.06, 22:15
                                  czekom jeszcze na forum od dialektologa - mozno on cos wiy, ale narazie
                                  cicho ....
                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 17.02.06, 23:19
                                    zerknijcie do galerii - jutro musze wykasowac szybciutko ciicho..

to do potam
                                    spokojnych snów
                                    • szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 17.02.06, 23:20
                                      idzie sie zakochac:)
                                      • ballest Re: :))) pyrsk 17.02.06, 23:35
                                        Rita richtig fajne fotki, - gratulujam, wiem ze mosz wielki FOLWARK,,ale Ty mi
                                        nie powiesz, ze uo te flance to tylko dbosz?
                                        • szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 17.02.06, 23:38
                                          Ballest, co Ty sam ze folwarkoma wyjyzdzosz ... - kuknij ino na coniykere bildy
                                          pod Ajgynszaftami to sie pokapujesz ...
                                          • ballest Re: :))) pyrsk 18.02.06, 00:21
                                            a ty wiysz jakou Willa Rita mou? ;)
                                            • szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 18.02.06, 00:23
                                              moga sie domyslac:)) - niy to co moje piync na piync ...
                                              • szwager_z_laband ps 18.02.06, 00:24
                                                jak oglondosz obrozki to kliknij prawom tastom od myszy na ajgynszafty i obejz
                                                data:))
                                      • rita100 Re: :))) pyrsk 18.02.06, 08:48
                                        szwager_z_laband napisał:

> idzie sie zakochac:)

hehe, tu nie chodzi o zakochanie, tylko o spojrzenie z kim to tak fest
                                        dyskutowaliśmy i walczyliśmy słownym dialogiem.
                                        A działo się , działo - pamiętam te kluski w gambie.... to było dla mnie
                                        cięzkim szokiem :)
                                        Takie dialogi się nie zapomina.....
                                        • szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 18.02.06, 09:18
                                          jo wiym, ale komplymynt musiouch pocis:))
                                          • rita100 Re: :))) pyrsk 18.02.06, 09:31
                                            w sierpniu będę porcelanę rozbijać :)

a sobota to ponoć krótszy dzień, więc już zmykam :)
                                            • szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 18.02.06, 09:38
                                              na zicher bydziesz miaua pociecha niy ino ze wnukow:))
                                              • rita100 Re: :))) pyrsk 20.02.06, 12:56
                                                jak będzie tak będzie, żeby tylko było dobrze :)
                                                I na mnie przyszedł czas intensywnej pracy
                                                luz bluz
                                                i nie ma mnie już :)
                                                • rita100 Re: :))) pyrsk 21.02.06, 10:29
                                                  :)Proszę o pomoc Laband temacie

"A znający język niemiecki mogą pomóc nam zrozumieć, co miał na myśli Warmiak,
                                                  gdy mówił (móził): łuszporować, łozorgować, czy też łobsztrafowany? "
                                                  • szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 21.02.06, 11:43
                                                    zaoszczedzic(w sesie nazbierac oieniazkow), zaopatrzyc(moze byc np w synsie
                                                    przygotowac wszystko na cos
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 21.02.06, 19:37
                                                    dzięki, jak tylko coś eszcze nam wyjdzie , zaraz się zapytam :)
                                                  • szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 21.02.06, 20:03
                                                    co do tego drugego to je jeszcze drugo mozliwosc:)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14682&w=34278080&a=37232331
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 21.02.06, 20:14
                                                    dzięki, pewnie jeszcze nie raz sie zglosze , a tymczasem dziś dowiedziałam
                                                    się , że 'bania' to znaczy łazienka.
                                                  • szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 21.02.06, 20:22
                                                    ooops! po jakymu?

jak bouech we Italii to na drzwiach od uaziynki stouo "bagno" :))
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 21.02.06, 22:58
                                                    już nie wiem, bo co spotkam czlowieka i sie zapytam o tą 'banię ' to co innego
                                                    mówi. Wydaje mi sie , że jest to slowo , które ma najwięcej znaczeń.
                                                    Inny nawet wszedł na trop chorwacki. :)
                                                  • sloneczko1 Re: :))) pyrsk 21.02.06, 23:05
                                                    rita100 napisała:

> dzięki, pewnie jeszcze nie raz sie zglosze , a tymczasem dziś dowiedziałam
                                                    > się , że 'bania' to znaczy łazienka.
                                                    na sauny tyż godajom bania:),idzie dostać w bania,abo po bani:)
                                                  • rico-chorzow Re: :))) pyrsk 21.02.06, 23:08
                                                    sloneczko1 napisała:

> rita100 napisała:
                                                    >
                                                    > > dzięki, pewnie jeszcze nie raz sie zglosze , a tymczasem dziś dowiedziała
                                                    > m
                                                    > > się , że 'bania' to znaczy łazienka.
                                                    >
                                                    > na sauny tyż godajom bania:),idzie dostać w bania,abo po bani:)

Jo niy chca dostać Ani w bania,Ani po bani;))),lepi dać komoś w bania.
                                                  • sloneczko1 Re: :))) pyrsk 21.02.06, 23:12
                                                    a jakby tak była ta Ania w tyj banii?
                                                  • rico-chorzow Re: :))) pyrsk 22.02.06, 09:12
                                                    sloneczko1 napisała:

> a jakby tak była ta Ania w tyj banii?

Ani ech siy niy pomyślou,ale idzie we ynkszo bania trefić.
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 02.03.06, 19:58
                                                    Prazie cias na ziecirzó
                                                    No to do potam
                                                  • ballest Re: :))) pyrsk 03.03.06, 11:54
                                                    Rita, to se zwie wieczerzou ;)
                                                  • rico-chorzow Re: :))) pyrsk 03.03.06, 11:57
                                                    Abo vesper.
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 03.03.06, 12:52
                                                    no to na objad :)
                                                  • ballest Re: :))) pyrsk 03.03.06, 13:10
                                                    Na Mittag Rita ;)
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 05.03.06, 19:47
                                                    odkłaniam się
                                                    ;)
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 06.03.06, 13:38
                                                    dziś miałam luz
                                                    ale juro z rana idę pstrykać zdjęcia
                                                    Miłej zabawy zyczę
                                                  • szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 06.03.06, 13:43
                                                    no to tera nasze forum fotograficzne i galeria ruszy na coukego!!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=708&w=35144866&a=37949734
                                                    Gratulacje!!!

:)
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 07.03.06, 11:27
                                                    I plany sie zmieniły
                                                    Jak to nic nie można zaplanować :)
                                                    Może jutro.
                                                    Teraz zmykam do pracy
                                                    trzymajcie się :)
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 08.03.06, 11:06
                                                    i mnie do pracy czas
                                                    trzymajcie się i nie żałujcie dziś uśmiechów :)
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 09.03.06, 11:57
                                                    czasami mam luz , a czasmi ręce pełne pracy i tak dzisiaj jest
                                                    Trzymajcie się
                                                  • szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 10.03.06, 07:20
                                                    a jo mom juz szlustydziyn:))
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 10.03.06, 11:10
                                                    Toż na dzisioj z rena szlus! ;)

śpij nocno zmiano
                                                    inni czuwają ;))))
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 11.03.06, 16:20
                                                    ide tera gotować z piosenka artysty , którą obiecałam zaśpiewać to i zaśpiewam
                                                    w wolnym czasie.

to do milego :)
                                                    bawcie się dobrze

• szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 11.03.06, 19:51
                                                    no to czekomy i nastawiomy klapioki:))
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 11.03.06, 21:04
                                                    Ano tak dziś artysta zaśpiewoł - to jest ten od pieska z prince-polo

Złapali mnie chlopcy
                                                    do lasa mnie wiedo
                                                    oj, cosik mi sie zdaje
                                                    że mi kochac bendo ;))))

a piesek w tym momencie myrda ogonkiem
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=76&pos=5
                                                  • szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 11.03.06, 21:05
                                                    fajny tyn pies:)

a tyn "artysta" to musi byc jaki dobry czuowiek kej se tak lubi pospiywac:)
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 11.03.06, 21:29
                                                    Artysta fajny i pies fajny. Co ten pies przeżył - a więc przeżył pożar w
                                                    mieszkaniu . Pewna staruszka mieszkająca w bloku odłożyła niedopałek papierosa
                                                    i zasneła, mieszkanie zaczeło się palic , ona się spaliła , a pies przezył i
                                                    znalazł nowego opiekuna w postaci tego artysty.
                                                    to uciekam, mam jeszcze trochę spraw.
                                                    Czy wiesz , że swoje ciekawe historie mją nawet zwierzeta. Moja kotka miała
                                                    kilka włascicieli, az sama uciekła od ostatnich opiekunów do nas i koniec,
                                                    zablokowała się na naszej parceli i ani rusz ;)))
                                                    uciekam
                                                    dobranoc
                                                  • szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 11.03.06, 21:38
                                                    pamiyntom tako ksionzka dlo dzieci, czytouechnjom we podstawowce - "O psie
                                                    ktory jezdzil koleja"
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 11.03.06, 22:17
                                                    Laband , toś Ty był dobrym uczniem, ja to co w szkole mielim czytać nic nie
                                                    cztałam, tylko tytuł mi jest znany.
                                                  • szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 11.03.06, 22:19
                                                    jo z reguy lektur niy czytou, choc bouy wyjontki:), ale ksionzek czytouech w
                                                    pierony:))
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 13.03.06, 19:42
                                                    są ludzie co połykają ksiązki, do nich zalicza się moja corka, ja natomiast
                                                    pieszczę ksiązke ;))) Każdym zdaniem się zachwycam, czasami o treśći zapominam,
                                                    a juz co autor chciał powiedzieć to się nie zastanawiałam :) hihi

to do potam

• hanys_hans Re: :))) pyrsk 13.03.06, 19:52

> są ludzie co połykają ksiązki, do nich zalicza się moja corka, ja natomiast
                                                    > pieszczę ksiązke ;))) Każdym zdaniem się zachwycam, czasami o treśći zapominam,
                                                    >
                                                    > a juz co autor chciał powiedzieć to się nie zastanawiałam :) hihi
                                                    >
                                                    > to do potam
                                                    >

Okuadka tysz je wazno!
                                                  • hanys_hans Re: :))) pyrsk 13.03.06, 20:12
                                                    > są ludzie co połykają ksiązki, do nich zalicza się moja corka, ja
                                                    natomiast
                                                    > pieszczę ksiązke ;))) Każdym zdaniem się zachwycam, czasami o treśći
                                                    zapominam,
                                                    >
                                                    > a juz co autor chciał powiedzieć to się nie zastanawiałam :) hihi
                                                    >
                                                    > to do potam
                                                    >

Okuadka tysz je wazno!

moom praje w ryncach tako jedna ksioonszka o rózach z 1883
                                                    "Rosenjarbuch" Tytul jak tytul jak wkozdyj ksioonszce ale zaro za stroonoom
                                                    tytulowoom na nastypny stroonie pisze drukym take cojs´:

"Ihrer Kaiserlich Königlichen Hoheit

der

KRONPRINZESSIN

Des Deutschen Reiches und von Preusen,

Prinzess Royal von Grossbritannien und Irland,

in tifster Ehrfuhrt

unterthänigst gewidmet."

Ciekawe co ta dedykacjo moze znaczyc´?

pyrsk_hanys_hans
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 13.03.06, 20:16
                                                    hihi
                                                    na okladkę nie zwracam uwagi, tam tylko tytuł i autor i żadnego ciekawego
                                                    zdania .
                                                    Największą książkę jaką przeczytałam to taki duuuży egzemplarz Pana Tadusza,
                                                    taka duża , że zajmowała cały stół. Jakiś nadzwyczaj dziwny egzemplarz.
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 13.03.06, 21:23
                                                    rita100 napisała:

> hihi
                                                    > na okladkę nie zwracam uwagi, tam tylko tytuł i autor i żadnego ciekawego
                                                    > zdania .
                                                    > Największą książkę jaką przeczytałam to taki duuuży egzemplarz Pana Tadusza,
                                                    > taka duża , że zajmowała cały stół. Jakiś nadzwyczaj dziwny egzemplarz.
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=76&pos=0
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 14.03.06, 10:57
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=82&pos=6
                                                    uciekam, na pierwsze śniadanie, w brzuchu burczy
                                                  • szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 14.03.06, 11:01
                                                    smacznego:)

ps

ta ksionzka faktycznie srogo je:)

ps2

Hanys to znaczy jes je kumpel od cysorza:))
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 14.03.06, 18:06
                                                    KRONPRINZESSIN

in tifster Ehrfuhrt

unterthänigst gewidmet."

Ciekawe , kto to przetłumaczy ?
                                                    Może ktoś na ochotnika ? :)
                                                  • szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 14.03.06, 22:31
                                                    Ihrer Kaiserlich Königlichen Hoheit

der

KRONPRINZESSIN

in tifster Ehrfuhrt

unterthänigst gewidmet."

Waszej Cesarsko-Krolewskiej Wysokosci

Ksieznej

Rzeszy Niemieckiej i Prus,

Ksieznej Wielkiej Brytanii i Irlandii,

W najglebszym szacunku

z unizeniem poswiecone/zadedykowane

ps

konsek maszkytnie to bouo szkryfniynte, ale miyjwiyncyj mysla ze udauo mi sie
                                                    to przetuplikowac coby wszyscy wiedzieli o co idzie:)
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 15.03.06, 11:08
                                                    zastanawiające i ciekawe i pomyśle sobie :)
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk Hanys 18.03.06, 20:01
                                                    Trochę to trwało, ale znalazłam odpowiedź Hanys na Twoje dylematy co do
                                                    dedykacji tej ksiązki. Otóż to jest dedykacja tradycji austryjackiej. Dokładna
                                                    odpowiedź brzmi :)

"Na listach do mojego pradziadka zawsze pisano
                                                    do jasnie wielmoznego pana cesarsko krolewskiego radcy itd. itd Edwarda
                                                    Federowicza, burmistrza Wisnicza.
                                                    Co po niemiecku brzmi rownie pieknie: An Kaiserliche, Koebigliche Rat und
                                                    Burgemeister Herr Edward Federowicz. Jezeli ktos mial jeszcze doktorat i pare
                                                    innych tytulow tak jak milosciwie panujacy Franz Josef to jak pojdziesz do
                                                    Kaputziner Kirche we Wiedniu przeczystasz sama sobie. Pozostalo rownniez po
                                                    tych czasach calowanie raczek. Zarowno w Austri jak i w Polsce ( poludniowej)
                                                    zwyczaj ten jest przestrzegany. W Niemczech tego nie ma. W Polsce mania
                                                    tytulowania jest dalej w modzie, jest pani sprzataczka, pan magister, pan
                                                    inzynier, pan docent, doktor sztuk pieknych, adjunkt i caly stos niepotrzebnych
                                                    tytulow. W wiekszosci krajow zachodnich tego nie ma, poprostu: Jasiu od
                                                    struktur, a pan od strukrur to jest ten kto jest wlascicielem biura. Nie mowiac
                                                    o tym ze o paniach sprzataczkach nikt nie slyszal."

Myśle , że bardzo dobra odpowiedź
                                                  • szwager_z_laband Re: :))) pyrsk Hanys 18.03.06, 23:28
                                                    Rita je zaes niyzastompiono - BRAVO!
                                                  • ballest Re: :))) pyrsk Hanys 18.03.06, 23:34
                                                    Fajnie to skrysloua, a je zes z tym znanym Fedorowiczem spokrewnionou!
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 19.03.06, 09:30
                                                    w jaki sposób ?
                                                  • rita100 Re: :))) pyrsk 25.03.06, 10:58
                                                    uciekam już
                                                    spokojniutko dziś macie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka