szwager_z_laband 11.10.05, 18:30 Ale mi sie gymba raduje! To sie nazywo forum!! Kedy to Hanys 'es obsztalowou? Pozdrowiom wszyskich, takego geszynku to juz downo niy miouech!!! Bravo Hanys i reszta!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita100 Re: Pyrsk Glywiczoki! 11.10.05, 19:44 Ale i mnie sie gemba raduje - to niespodzianka :) Laband - witaj, witaj , to nasze wspólne forum i Gliwiczoków - ja już szok wczoraj przeszłam :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Pyrsk Glywiczoki! 11.10.05, 19:47 A jak mie sie gymba raduje :)) Co tam we Olsztynie nowego suychac Rita? ps Hanys zrobiou nojlepsze co ino mog, a ciekawych je od kogo wyszua inicjatywa (?) Odpowiedz Link
rita100 Re: Pyrsk Glywiczoki! 11.10.05, 20:08 Tego nie wiem, wszystko dla mnie było niespodzianką, a już wczorajszy dzień. Nikt pary z ust nie wypuścił, myslę, że i Borasca nic nie wiedziała . I w Olsztynie ładnie wyszlo i tu idzie dobrze - nie mamy co narzekać. No i Wy jesteście niezmienni i dowcipni ;) Odpowiedz Link
ballest Re: Pyrsk Glywiczoki! 11.10.05, 21:14 Szwager jou na tyn tymat z Hanysem na GG godou, no i na wieczor pszidam to uon to juz zamowiou, a za godzina juz mi link poslou do tego forum, nawet ta nazwa co my chcieli, (wlasciwie Ramon jom chciou ) - tysz HH zalatwiou. Hanys juz je WIELKI!!! Odpowiedz Link
rita100 Re: Pyrsk Glywiczoki! 12.10.05, 08:57 Witam wszystkich, szczególnie tych , którym gemby się radują, a tym co się smucą polecam do Radio Wesoły Hanys :) Odpowiedz Link
ballest Re: Pyrsk Glywiczoki! 12.10.05, 09:04 Witomy Rita, ale fajnie z tym radiem mocie, niy ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Pyrsk Glywiczoki! 12.10.05, 10:24 no i jeszcze roz wszyske dziynkujymy piyknie Hanysowi :)) Odpowiedz Link
ballest Re: Pyrsk Glywiczoki! 12.10.05, 10:29 Jak se spotkomy, domy mu Vorrang, niech pierwszou runda postawi ;) Odpowiedz Link
frelka1 Re: Pyrsk Glywiczoki! 12.10.05, 10:45 Ona klacho, on fanzoli bery, bojki łosprawiomy nie poradzisz się dogodać na nauka zawsze czas. Pyrsk Glywiczoki! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Pyrsk Glywiczoki! 12.10.05, 20:29 witom, ale niy na dugo dzisiej, bo prawie fuzbal sie zaczyno! :) Odpowiedz Link
rita100 Re: Pyrsk Glywiczoki! 12.10.05, 20:47 jo też króciótko, bo córka pisze prace i zaraz mnie wyciepnie :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Pyrsk Glywiczoki! 12.10.05, 20:48 je to ta co mie tak lubi? pozdrow jom! :)) Odpowiedz Link
frelka1 Re: Pyrsk Glywiczoki! 13.10.05, 00:19 Siodejcie przi nos, bydymy sie bawiyli. Czy blisko miyszkocie, czy daleko . Tukej kożdy pisać może, czy to starzik, czy tyż młodzik. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Pyrsk Glywiczoki! 13.10.05, 10:16 prawie tysz se kaffa cyckom :)) ps a tak skuli kaffy - niydowno u nos godali ize tera dlo odmiany naukowcy juzas godajom ize 5 6 szklonek kawy na dziyn je dobre/zdrowe i zapobiego na rakowi zouondka i jelita rubego. I byc tu czuowieku mondry ze tych dochtorow i naukowcow :) Odpowiedz Link
frelka1 Re: Pyrsk Glywiczoki! 13.10.05, 11:46 Pyrsk Glywiczoki jeruna jak fajnie ze jestescie :) Odpowiedz Link
ballest Re: Pyrsk Glywiczoki! 13.10.05, 11:50 Kedys pisali ze za tuszczu we krwi skrocou zycie, tera juzas, ze wyduzou zycie uo przeciyntnie 5 lot! ;) Odpowiedz Link
ballest Re: Pyrsk Glywiczoki! 13.10.05, 12:56 Frelka a my se cieszymy, ze z nami zes je ! Odpowiedz Link
rita100 Re: Pyrsk Glywiczoki! 13.10.05, 19:52 witam wieczornie będę, będę troszke później, tyle pieknych i ciekawych tematów widzę, aż klawiaturka się uśmiecha ;)hehe Odpowiedz Link
ballest Re: Pyrsk Glywiczoki! 09.02.06, 23:29 ach ja Rita rocznica czytej jubileusz miesieczny przypomnila, BRAWO! Odpowiedz Link
builder Re: Pyrsk Glywiczoki! 10.02.06, 00:37 szwager_z_laband napisał: > Ale mi sie gymba raduje! > > To sie nazywo forum!! > > Kedy to Hanys 'es obsztalowou? > > Pozdrowiom wszyskich, takego geszynku to juz downo niy miouech!!! > > Bravo Hanys i reszta!!! a tou reszta tou fto?, miolys` na mys`li zapyvne rysztou S`wiata=aha, i dobry wyszlo, by, t, b, Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Pyrsk Glywiczoki! 10.02.06, 11:16 mysla ize ganbic sie niy muszymy:) Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 10.02.06, 19:25 Świetna inicjatywa :) Właśnie testowałam przywitanie 'pyrsk' w Krakowie i na dwudziestu ludzi jeden wie co to znaczy , inni patrzyli na mnie jak .... myśląc że oberwą w pysk - o rany jaką miałam zabawę :) Na dodatek inni mysleli , że to przywitanie góralskie i odpowiadali o Jezusiczku . A jeden Pon to nawet pieśniczke zaśpiewał , ale musi powtórzyć ją, bo nie pamiętam, ale taka fein pieśniczka :) To tedy aż do drugi roz. Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 13.02.06, 17:45 dobrze, że przypomniałeś, jak tylko pojawi pieśniarz będzie i pieśniczka :) Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 14.02.06, 13:16 Czekam na tego orginała , moze go myślami przywołam, tyle spraw forumowych mam dla niego ;))) No to do potam Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 15.02.06, 11:35 uciekam w prace czekając na mojego śpiewaka, może dziś wpadnie ? Milego dnia zyczę wszystkim Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 17.02.06, 13:25 to uciekam Mojego artysty jeszcze nie było za to odbijam piłeczkę do Labanda , jako , że zaczął temat;) ciurka bania - co to jest ? Teraz wszyscy przychodza do mnie , by się dowiedziec co to oznacza ;)) haha powiedziałam, że jak sie dowiem to im powiem ;)))) miłego dnia Odpowiedz Link
ballest Re: :))) pyrsk 17.02.06, 14:05 Z tego co wynika, to to nie jest asdruk z Krakowa;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 17.02.06, 22:15 czekom jeszcze na forum od dialektologa - mozno on cos wiy, ale narazie cicho .... Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 17.02.06, 23:19 zerknijcie do galerii - jutro musze wykasowac szybciutko ciicho.. to do potam spokojnych snów Odpowiedz Link
ballest Re: :))) pyrsk 17.02.06, 23:35 Rita richtig fajne fotki, - gratulujam, wiem ze mosz wielki FOLWARK,,ale Ty mi nie powiesz, ze uo te flance to tylko dbosz? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 17.02.06, 23:38 Ballest, co Ty sam ze folwarkoma wyjyzdzosz ... - kuknij ino na coniykere bildy pod Ajgynszaftami to sie pokapujesz ... Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 18.02.06, 00:23 moga sie domyslac:)) - niy to co moje piync na piync ... Odpowiedz Link
szwager_z_laband ps 18.02.06, 00:24 jak oglondosz obrozki to kliknij prawom tastom od myszy na ajgynszafty i obejz data:)) Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 18.02.06, 08:48 szwager_z_laband napisał: > idzie sie zakochac:) hehe, tu nie chodzi o zakochanie, tylko o spojrzenie z kim to tak fest dyskutowaliśmy i walczyliśmy słownym dialogiem. A działo się , działo - pamiętam te kluski w gambie.... to było dla mnie cięzkim szokiem :) Takie dialogi się nie zapomina..... Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 18.02.06, 09:18 jo wiym, ale komplymynt musiouch pocis:)) Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 18.02.06, 09:31 w sierpniu będę porcelanę rozbijać :) a sobota to ponoć krótszy dzień, więc już zmykam :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 18.02.06, 09:38 na zicher bydziesz miaua pociecha niy ino ze wnukow:)) Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 20.02.06, 12:56 jak będzie tak będzie, żeby tylko było dobrze :) I na mnie przyszedł czas intensywnej pracy luz bluz i nie ma mnie już :) Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 21.02.06, 10:29 :)Proszę o pomoc Laband temacie "A znający język niemiecki mogą pomóc nam zrozumieć, co miał na myśli Warmiak, gdy mówił (móził): łuszporować, łozorgować, czy też łobsztrafowany? " Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 21.02.06, 11:43 zaoszczedzic(w sesie nazbierac oieniazkow), zaopatrzyc(moze byc np w synsie przygotowac wszystko na cos Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 21.02.06, 19:37 dzięki, jak tylko coś eszcze nam wyjdzie , zaraz się zapytam :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 21.02.06, 20:03 co do tego drugego to je jeszcze drugo mozliwosc:) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14682&w=34278080&a=37232331 Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 21.02.06, 20:14 dzięki, pewnie jeszcze nie raz sie zglosze , a tymczasem dziś dowiedziałam się , że 'bania' to znaczy łazienka. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 21.02.06, 20:22 ooops! po jakymu? jak bouech we Italii to na drzwiach od uaziynki stouo "bagno" :)) Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 21.02.06, 22:58 już nie wiem, bo co spotkam czlowieka i sie zapytam o tą 'banię ' to co innego mówi. Wydaje mi sie , że jest to slowo , które ma najwięcej znaczeń. Inny nawet wszedł na trop chorwacki. :) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: :))) pyrsk 21.02.06, 23:05 rita100 napisała: > dzięki, pewnie jeszcze nie raz sie zglosze , a tymczasem dziś dowiedziałam > się , że 'bania' to znaczy łazienka. na sauny tyż godajom bania:),idzie dostać w bania,abo po bani:) Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: :))) pyrsk 21.02.06, 23:08 sloneczko1 napisała: > rita100 napisała: > > > dzięki, pewnie jeszcze nie raz sie zglosze , a tymczasem dziś dowiedziała > m > > się , że 'bania' to znaczy łazienka. > > na sauny tyż godajom bania:),idzie dostać w bania,abo po bani:) Jo niy chca dostać Ani w bania,Ani po bani;))),lepi dać komoś w bania. Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: :))) pyrsk 22.02.06, 09:12 sloneczko1 napisała: > a jakby tak była ta Ania w tyj banii? Ani ech siy niy pomyślou,ale idzie we ynkszo bania trefić. Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 06.03.06, 13:38 dziś miałam luz ale juro z rana idę pstrykać zdjęcia Miłej zabawy zyczę Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 06.03.06, 13:43 no to tera nasze forum fotograficzne i galeria ruszy na coukego!! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=708&w=35144866&a=37949734 Gratulacje!!! :) Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 07.03.06, 11:27 I plany sie zmieniły Jak to nic nie można zaplanować :) Może jutro. Teraz zmykam do pracy trzymajcie się :) Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 08.03.06, 11:06 i mnie do pracy czas trzymajcie się i nie żałujcie dziś uśmiechów :) Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 09.03.06, 11:57 czasami mam luz , a czasmi ręce pełne pracy i tak dzisiaj jest Trzymajcie się Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 10.03.06, 11:10 Toż na dzisioj z rena szlus! ;) śpij nocno zmiano inni czuwają ;)))) Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 11.03.06, 16:20 ide tera gotować z piosenka artysty , którą obiecałam zaśpiewać to i zaśpiewam w wolnym czasie. to do milego :) bawcie się dobrze Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 11.03.06, 19:51 no to czekomy i nastawiomy klapioki:)) Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 11.03.06, 21:04 Ano tak dziś artysta zaśpiewoł - to jest ten od pieska z prince-polo Złapali mnie chlopcy do lasa mnie wiedo oj, cosik mi sie zdaje że mi kochac bendo ;)))) a piesek w tym momencie myrda ogonkiem schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=76&pos=5 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 11.03.06, 21:05 fajny tyn pies:) a tyn "artysta" to musi byc jaki dobry czuowiek kej se tak lubi pospiywac:) Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 11.03.06, 21:29 Artysta fajny i pies fajny. Co ten pies przeżył - a więc przeżył pożar w mieszkaniu . Pewna staruszka mieszkająca w bloku odłożyła niedopałek papierosa i zasneła, mieszkanie zaczeło się palic , ona się spaliła , a pies przezył i znalazł nowego opiekuna w postaci tego artysty. to uciekam, mam jeszcze trochę spraw. Czy wiesz , że swoje ciekawe historie mją nawet zwierzeta. Moja kotka miała kilka włascicieli, az sama uciekła od ostatnich opiekunów do nas i koniec, zablokowała się na naszej parceli i ani rusz ;))) uciekam dobranoc Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 11.03.06, 21:38 pamiyntom tako ksionzka dlo dzieci, czytouechnjom we podstawowce - "O psie ktory jezdzil koleja" Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 11.03.06, 22:17 Laband , toś Ty był dobrym uczniem, ja to co w szkole mielim czytać nic nie cztałam, tylko tytuł mi jest znany. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 11.03.06, 22:19 jo z reguy lektur niy czytou, choc bouy wyjontki:), ale ksionzek czytouech w pierony:)) Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 13.03.06, 19:42 są ludzie co połykają ksiązki, do nich zalicza się moja corka, ja natomiast pieszczę ksiązke ;))) Każdym zdaniem się zachwycam, czasami o treśći zapominam, a juz co autor chciał powiedzieć to się nie zastanawiałam :) hihi to do potam Odpowiedz Link
hanys_hans Re: :))) pyrsk 13.03.06, 19:52 > są ludzie co połykają ksiązki, do nich zalicza się moja corka, ja natomiast > pieszczę ksiązke ;))) Każdym zdaniem się zachwycam, czasami o treśći zapominam, > > a juz co autor chciał powiedzieć to się nie zastanawiałam :) hihi > > to do potam > Okuadka tysz je wazno! Odpowiedz Link
hanys_hans Re: :))) pyrsk 13.03.06, 20:12 > są ludzie co połykają ksiązki, do nich zalicza się moja corka, ja natomiast > pieszczę ksiązke ;))) Każdym zdaniem się zachwycam, czasami o treśći zapominam, > > a juz co autor chciał powiedzieć to się nie zastanawiałam :) hihi > > to do potam > Okuadka tysz je wazno! moom praje w ryncach tako jedna ksioonszka o rózach z 1883 "Rosenjarbuch" Tytul jak tytul jak wkozdyj ksioonszce ale zaro za stroonoom tytulowoom na nastypny stroonie pisze drukym take cojs´: "Ihrer Kaiserlich Königlichen Hoheit der KRONPRINZESSIN Des Deutschen Reiches und von Preusen, Prinzess Royal von Grossbritannien und Irland, in tifster Ehrfuhrt unterthänigst gewidmet." Ciekawe co ta dedykacjo moze znaczyc´? pyrsk_hanys_hans Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 13.03.06, 20:16 hihi na okladkę nie zwracam uwagi, tam tylko tytuł i autor i żadnego ciekawego zdania . Największą książkę jaką przeczytałam to taki duuuży egzemplarz Pana Tadusza, taka duża , że zajmowała cały stół. Jakiś nadzwyczaj dziwny egzemplarz. Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 13.03.06, 21:23 rita100 napisała: > hihi > na okladkę nie zwracam uwagi, tam tylko tytuł i autor i żadnego ciekawego > zdania . > Największą książkę jaką przeczytałam to taki duuuży egzemplarz Pana Tadusza, > taka duża , że zajmowała cały stół. Jakiś nadzwyczaj dziwny egzemplarz. schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=76&pos=0 Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 14.03.06, 10:57 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=82&pos=6 uciekam, na pierwsze śniadanie, w brzuchu burczy Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 14.03.06, 11:01 smacznego:) ps ta ksionzka faktycznie srogo je:) ps2 Hanys to znaczy jes je kumpel od cysorza:)) Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk 14.03.06, 18:06 KRONPRINZESSIN Des Deutschen Reiches und von Preusen, Prinzess Royal von Grossbritannien und Irland, in tifster Ehrfuhrt unterthänigst gewidmet." Ciekawe , kto to przetłumaczy ? Może ktoś na ochotnika ? :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: :))) pyrsk 14.03.06, 22:31 Ihrer Kaiserlich Königlichen Hoheit der KRONPRINZESSIN Des Deutschen Reiches und von Preusen, Prinzess Royal von Grossbritannien und Irland, in tifster Ehrfuhrt unterthänigst gewidmet." Waszej Cesarsko-Krolewskiej Wysokosci Ksieznej Rzeszy Niemieckiej i Prus, Ksieznej Wielkiej Brytanii i Irlandii, W najglebszym szacunku z unizeniem poswiecone/zadedykowane ps konsek maszkytnie to bouo szkryfniynte, ale miyjwiyncyj mysla ze udauo mi sie to przetuplikowac coby wszyscy wiedzieli o co idzie:) Odpowiedz Link
rita100 Re: :))) pyrsk Hanys 18.03.06, 20:01 Trochę to trwało, ale znalazłam odpowiedź Hanys na Twoje dylematy co do dedykacji tej ksiązki. Otóż to jest dedykacja tradycji austryjackiej. Dokładna odpowiedź brzmi :) "Na listach do mojego pradziadka zawsze pisano do jasnie wielmoznego pana cesarsko krolewskiego radcy itd. itd Edwarda Federowicza, burmistrza Wisnicza. Co po niemiecku brzmi rownie pieknie: An Kaiserliche, Koebigliche Rat und Burgemeister Herr Edward Federowicz. Jezeli ktos mial jeszcze doktorat i pare innych tytulow tak jak milosciwie panujacy Franz Josef to jak pojdziesz do Kaputziner Kirche we Wiedniu przeczystasz sama sobie. Pozostalo rownniez po tych czasach calowanie raczek. Zarowno w Austri jak i w Polsce ( poludniowej) zwyczaj ten jest przestrzegany. W Niemczech tego nie ma. W Polsce mania tytulowania jest dalej w modzie, jest pani sprzataczka, pan magister, pan inzynier, pan docent, doktor sztuk pieknych, adjunkt i caly stos niepotrzebnych tytulow. W wiekszosci krajow zachodnich tego nie ma, poprostu: Jasiu od struktur, a pan od strukrur to jest ten kto jest wlascicielem biura. Nie mowiac o tym ze o paniach sprzataczkach nikt nie slyszal." Myśle , że bardzo dobra odpowiedź Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: :))) pyrsk Hanys 18.03.06, 23:28 Rita je zaes niyzastompiono - BRAVO! Odpowiedz Link
ballest Re: :))) pyrsk Hanys 18.03.06, 23:34 Fajnie to skrysloua, a je zes z tym znanym Fedorowiczem spokrewnionou! Odpowiedz Link