Dodaj do ulubionych

Poloki we Irlandii

24.05.06, 07:56
podobno majom tam juz ich dosyc i nawet powstauo gupie okreslynie "polowanie
na Polokow"
Obserwuj wątek
    • szwager_z_laband Re: Poloki we Irlandii 24.05.06, 08:07

Gazeta.pl > Świat > Ostatnio w Irlandii

Środa, 24 maja 2006

Irlandczycy żałują, że otworzyli rynek pracy dla Polaków

pap, dp 23-01-2006, ostatnia aktualizacja 23-01-2006 18:11

Większość Irlandczyków jest zdania, że w ich kraju jest już wystarczająco dużo
      lub wręcz za dużo cudzoziemskich pracowników. 78 proc. chciałoby ponownego
      wprowadzenia pozwoleń na pracę dla obywateli nowych krajów UE, w tym Polski -
      wynika z sondażu instytutu TNS opublikowanego przez dziennik "Irish Times".
      Irlandia była obok Wielkiej Brytanii i Szwecji jednym z trzech krajów UE, które
      natychmiast po rozszerzeniu otworzyły swe rynki pracy dla "nowych". Mieszka tam
      dziś ok. 120 tys. Polaków. Pozostałe kraje UE do maja muszą zdecydować, czy chcą
      dalej ograniczać napływ pracowników z nowych krajów UE. Według polskiego resortu
      pracy najbliższe decyzji o otwarciu rynków są Norwegia, Hiszpania i Dania.
      • ballest Re: Poloki we Irlandii, WSTYD! 24.05.06, 08:18
        Jou tu juz tysz uo tym pisou, ale nie tylko Irlandczycy majom dosc Polokow,
        Anglicy tysz i to uot downa.
        w telewizji polski to pokazywali, ale Poloki se wypowiedzieli, ze winne som
        same Poloki, bo kradnom, pijom, robiom wypadki po pijanymu no i se bijom.
        Gynau tak jak u nos w Niymcach, tylko Niymca na nich poluja, tak jak teraz to
        robiom bojowki irlandzkie.
        Z jedenastu zabitych w Ostern Irlandczykow asz trzech bouo z Polski!
        • szwager_z_laband Re: Poloki we Irlandii, WSTYD! 24.05.06, 08:21
          na poczontku panstwo polske robiou wielko reklama i starauo sie w dobrym swietle
          pokozac tych "emigrantow", tetra z braku laku we co drugich wiadomosciach kaj
          sie czyto o pobiciu Polokow stoi cos o rasizmie"

" Napad na Polaków w Płn. Irlandii

Dwaj młodzi Polacy zostali napadnięci i pobici w nocy z piątku na sobotę w
          mieście Lisburne w Północnej Irlandii - poinformowała PAP miejscowa policja.
          Jeden ma złamane ramię, a drugi, który przebywa jeszcze w szpitalu, doznał
          obrażeń głowy

"Mężczyźni to bracia. Obaj mają po dwadzieścia kilka lat" - powiedziała PAP
          pracowniczka biura prasowego komisariatu policji w Lisburne. Dodała, że badane
          są okoliczności zdarzenia.

"Nie wykluczamy, że napad miał podłoże rasistowskie. Ale na tym etapie jest za
          wcześniej, by o tym mówić. Mogła to być po prostu zwykła sprzeczka z
          przyjaciółmi" - powiedziano PAP powiedziała pracowniczka biura prasowego.

Policja nie zna nazwisk mężczyzn i nie wie skąd dokładnie pochodzą w Polsce.

Mężczyźni zostali zaatakowani ok. godz. 3 w nocy. W pobliżu miejsca napadu
          odbywało się ognisko"

ciekawych je co bydzie na koncu ....(?)
          • ballest Re: Poloki we Irlandii, WSTYD! 24.05.06, 08:55
            "Z jedenastu zabitych w Ostern Irlandczykow asz trzech bouo z Polski!"
            pomylka, cztyrech zabitych z Polski i bouo.

---
            Uognisko, to juzas larmowali jak u nos we Frankfurcie.
            Przeca u nos Niemcow nie slyszec, ale k.rwa i h.j slyszesz na kazdym kroku do
            tego polskie wyzywki na Niemcow, richtig WSTYD.
            poloki to taki prymitywny nieokrzesany narod.
            Wszyndzie ich majom dosc.
            Jest pora inteligentnych i kulturalnych polokow, ale te chyba siedzom w Polsce
            a tych braidow i mirkow wypusciyli a co uoni poradzom to my widzieli na forum.
            Mirek przeklinou i kurwowou jak szewc a braid go wulgarnosciom jeszcze przebiou.
            • szwager_z_laband Re: Poloki we Irlandii, WSTYD! 24.05.06, 09:01
              teroski chcom we Irlandi stowiac sztrasynszyldy i po polsku, myslisz ze to wraz
              sympatii?

ciekawo boua ta geszichta ze polskom familiom kero sie zabarykadowaua we izbie i
              couke miyszkanie jyj rozwalyli.

• ballest Re: Poloki we Irlandii, WSTYD! 24.05.06, 09:09
                Som tysz juz napisy na scianach cos w rodzaju
                Gorole raus ;)
                Czymu na slonsku takich szyldow i napisow poo wojnie nie bylo?
                • szwager_z_laband Re: Poloki we Irlandii, WSTYD! 24.05.06, 09:18
                  we TV oglondouech na tyn temat program - na koncu boua refleksja obrazowo = na
                  scianie we Irlandi/Pounocnyj Irlandi bou narysowany hakynkrojc i stouo naopisane
                  Poland ...
                  • ballest Re: Poloki we Irlandii, WSTYD! 24.05.06, 09:44
                    "bou narysowany hakynkrojc i stouo naopisane
                    > Poland ..."

Ja tak widzom polska inne kraje a tak jou ich tysz widzam
                  • oppelner.os Polska rodzina ofiarą napadu 24.05.06, 09:49
                    W Ulsterze (Irlandia Polnocna) jest szczegolnie niebezpiecznie dla Polakow.
                    Moze naruszyli rownowage sil pomiedzy protestantami i katolikami?

23.05.2006 17:09

Siedmioosobowa rodzina imigrantów z Polski, mieszkająca w Waterside w hrabstwie
                    Derry w Irlandii Północnej, zdecydowała się wyprowadzić z domu, w którym w
                    czasie ostatniego weekendu została zaatakowana przez zamaskowanych napastników
                    uzbrojonych w siekierkę i metalowy pręt.

Jak donosi wtorkowy serwis informacyjny "Ireland on line", do ataku doszło w
                    sobotę nad ranem.

Małżeństwo z dwuletnim dzieckiem i czwórką krewnych przebywało w domu przy
                    Emerson Street w Waterside, gdy wtargnęli tam napastnicy i przystąpili do
                    plądrowania ich dobytku, niszcząc meble, schody, drzwi, demolując łazienkę i
                    rozbijając telewizor. Rodzinie udało się zabarykadować w jednym z pokojów.

Policja północnoirlandzka (PSNI) sądzi, że atak miał podłoże rasistowskie i że
                    Polacy zostali napadnięci dlatego, iż są katolikami. W Derry silny jest
                    antagonizm katolicko-protestancki.

Nie jest to pierwszy w Irlandii Płn. atak na Polaków - także w przeszłości byli
                    oni ofiarami chuligańskich napadów. Irlandzka prasa nie wyklucza, że powodem
                    niektórych napaści było to, że swoim głośnym zachowaniem niepotrzebnie zwracali
                    na siebie uwagę.

W marcu grupa siedmiu napastników uzbrojonych w kije baseballowe zaatakowała w
                    Belfaście 51-letniego murarza z Polski w jego własnym domu. Mężczyzna doznał
                    obrażeń i przez pewien czas przebywał w szpitalu.

Między kwietniem a sierpniem ub.r. policja przyjęła 11 meldunków od Polaków
                    skarżących się na to, iż znęcano się nad nimi słownie i fizycznie.

(PAP)
                    • ballest Re: Polska rodzina ofiarą napadu 24.05.06, 09:53
                      Boroczki, zol mi ich je !
                      • oppelner.os Re: Polska rodzina ofiarą napadu 24.05.06, 09:59
                        Mozno nalezeli do tej katolickiej IRA abo?

:))))

Mi zol ino tych dziejci.
                        • ballest Re: Polska rodzina ofiarą napadu 24.05.06, 11:19
                          Jak kaj zajedziesz jako Gosc, to sie zachowuj jak Gosc a nie udawej gieroja, a
                          wlasnie z tym maja Poloki problym.
                          • oppelner.os Re: Polska rodzina ofiarą napadu 25.05.06, 14:26
                            Mosz Recht:)

Poloki w Ausland som trocha za glosni i myslom, co ich gesetze niy dotyczom.
                    • annak12 Re: Polska rodzina ofiarą napadu 24.05.06, 16:29

oppelner.os napisał:

>Policja północnoirlandzka (PSNI) sądzi, że atak miał podłoże rasistowskie <
                      >
                      Pisaki to zaraz piszą o rasizmie,a chyba.. ksenofobia, bardziej odpowiada.

A rząd zadowolony,że bezrobocie spada,a fiskus i tak się wzbogaca:),drugi raz
                      muszą się rozliczyć,z tych tam zarobionych pieniążków,tu w kraju:(
                      • ballest Re: Polska rodzina ofiarą napadu 24.05.06, 20:17
                        Godosz, ze sa goleni przez Fiskusa, no ja to golenie jest ostatnio modne;>)
                        • oppelner_os Re: Polska rodzina ofiarą napadu 24.05.06, 22:45
                          Miedzy Polska i Wlk. Brytania oraz Irlandia nie ma umowy o zapobieganiu
                          podwojnemu opodatkowaniu. Tako umowe maja Niemcy z Polska. To kolejny Beispiel
                          polskiej Schlamperei:)
                          • ballest Re: Polska rodzina ofiarą napadu 24.05.06, 23:02
                            Czymu szlamperei, to juz mou swoj lauf Oppelner, Slonzoki co robiom w RFN bydom
                            opodatkowane a Gorole niy !
                            Takou je prouwda!
                            • oppelner.os Re: Polska rodzina ofiarą napadu 24.05.06, 23:21
                              Przeca Slonzoki placom u nos Steuer to Poloki tysz u nos muszom jak legalna
                              robota majom a niy w Polsce abo?
                              • ballest Re: Polska rodzina ofiarą napadu 25.05.06, 00:21
                                " Re: Polska rodzina ofiarą napadu
                                oppelner_os 24.05.06, 22:45 + odpowiedz

Miedzy Polska i Wlk. Brytania oraz Irlandia nie ma umowy o zapobieganiu
                                podwojnemu opodatkowaniu."

Recht mosz, ale Slonzoki w WB czy Irlandii nie robiom tylko u nos !
                                • oppelner.os Re: Polska rodzina ofiarą napadu 25.05.06, 14:27
                                  Alsooooooooo:)

• ballest Re: Polska rodzina ofiarą napadu 25.05.06, 19:51
                                    Grba, czy Ty wiysz fto je Slonzok?, rozumiysz nos? coa mi se zdaje, zes se do
                                    galot naprou i nie wiysz jak to wytumaczyc.
                                    • oppelner.os Re: Polska rodzina ofiarą napadu 25.05.06, 20:55
                                      Grba to niy ja:)
                                      • ballest Re: Polska rodzina ofiarą napadu 26.05.06, 01:27
                                        Wiym ;)
                                        Ale Grba choc moze je bliski Slonzokom, to ich i tak nie rozumie.
                                        Ta dzioucha boua kulturowo duzo blizy kultury polskiej jak niemieckiej, takou
                                        je prouwda.
                                        To nom tu napisou Grba, a obojetnie jak uon to tumaczyc chce, ale takou je
                                        prouwda.
                                        • ballest Re: Polska rodzina ofiarą napadu 29.05.06, 20:41
                                          W mieście Magherafelt w hrabstwie Derry w Irlandii Północnej doszło do
                                          brutalnego pobicia Polaka, w wyniku którego doznał on wielokrotnego złamania
                                          czaszki i obrażeń twarzy - podała Ulster Television (utv), a za nią BBC.
                                          • oppelner.os Re: Polska rodzina ofiarą napadu 29.05.06, 22:19
                                            Zaczyna mi sie ich zal robic. Co oni sa w koncu winni, ze maja takie glupie
                                            rzady, co obywateli za nic maja i emigrowac im karza?

Nawet w wyborach nie maja za bardzo na kogo glosowac:(
                                            Wybrac zlodzieja czy oszusta? Taka maja alternatywe.
                                            Biedny to kraj, co wlasnych mlodych ludzi za poniewierke wysyla,
                                            bo im perspektyw zapewnic nie umie.
                                            • ballest Re: Polska rodzina ofiarą napadu 29.05.06, 23:01
                                              To nie tylko rzad winny, tylko takze ta polskou pseudointeligencja, kerou tak
                                              richtig pedziec, gowno poradzi.
                                              Jesli nie sa wstanie konkurencyjnych produktow na rynek wprowadzic, to musza za
                                              chlebem emigrowac.
                                              • oppelner.os Re: Polska rodzina ofiarą napadu 29.05.06, 23:07
                                                Mosz na mysli takom pseudoynteligencja jak tyn nosz Someftos?
                                                To je taka plaga egipska. Nic nie umiom ale by chcieli wszedzie rzadzic i
                                                manipulowac, nawet na forum gazety:))

Boze bron ludzi przed taka ynteligencja!
                                                • ballest Re: Polska rodzina ofiarą napadu 30.05.06, 06:20
                                                  Gynau, tak jak tu, wielki pysk a nic wiyncy.
                                                  Polska jeszcze gniozda w UE nie zagrzou, uo jakims jajku juz nie wspomnam, ale
                                                  by chciala juz rzadzic.
                                                  Tacy som, stond te 0,003 % w patentach.
    • grba Ślonzoki we Nimcach 24.05.06, 11:33
      Ale jesteście obłudni, zakłamani... Już zapomnieliście jak to było na początku
      waszego bytowania w Niemczech. Powinniście dobrze rozumieć, co może spotkać
      człowieka, który zaczyna życie w innym kraju.
      Moją koleżankę z Raciborza na początku jej emigracji, a wyemigrowała w 1986 i
      zawsze uważała się za Ślązaczkę i Niemkę, pobito pod blokiem dla
      przesiedleńców... W liście napisała mi tak: „dowiedziałam się, że jestem polską
      świnią” oraz „przyjebali mi tak, że wyplułam ząb i dwa tygodnie leżałam w
      szpitalu w siną gębą”.
      • dede99 Re: Ślonzoki we Nimcach 24.05.06, 12:17
        grba napisał:
        pobito pod blokiem dla
        > przesiedleńców... W liście napisała mi tak: „dowiedziałam się, że jestem
        > polską
        > świnią” oraz „przyjebali mi tak, że wyplułam ząb i dwa tygodnie leż

Grba,zapytaj sie kolezanke kto jej przyj..al,bo w takich dzielnicach(Gettach)
        jest zbieranina wszystkich narodowosci poza niemieckiej.
        • ballest Re: Ślonzoki we Nimcach 24.05.06, 12:37
          Moze to byli Gorole, a jak ona takich slowek uzywa, to chyba tysz gorolka jest.
          • grba Re: Ślonzoki we Nimcach 24.05.06, 12:59
            Dalej obłudnie "gorole gorolke"... Lżyli ja po niemiecku. A co mi miała
            napisać? "Wyobraź sobie, że moi rodacy poturbowali mnie i dzięki nim poznałam
            niemiecką służbę zdrowia... o jak dobrze tu wstawiają zęby..."
            • szwager_z_laband Re: Ślonzoki we Nimcach 24.05.06, 13:05
              jak moze kobiyta take suowa uzywac???

jak ich uzywo to juz wiym w jakim towarzystwie sie obraco i niy dziwia sie ze
              tam i takim "kobiytom" sie dostowo

brrr....
              • grba Re: Ślonzoki we Nimcach 24.05.06, 13:39
                Obłuda w postępie geometrycznym. Obracała się wtedy wśród Ślązaków, mieszkała
                na osiedlu dla przesiedleńców głównie ze Śląska.
                szwager jak będziesz miał problemy z uszami, to kto wie, może trafisz do jej
                gabinetu, dzisiaj jest otolaryngologiem.
                • ballest Re: Ślonzoki we Nimcach 24.05.06, 14:07
                  To nie znaczy, ze obracala sie w srodowisku pelnym wulgaryzmu, ktorych SLONZOKI
                  nie uzywaja.
                  Grba wierz nom, jou wiym co piszam, moze miyszkala kolo braida to ji se nie
                  dziwiam, bo uon tysz takich slowek uzywou.
                  • szwager_z_laband Re: Ślonzoki we Nimcach 24.05.06, 14:55
                    jedna rzecz je zicher - naszo dzioucha to niy boua.
                  • oppelner.os Re: Ślonzoki we Nimcach 24.05.06, 16:03
                    Jou zech zarouski wiedziou, co uona kole braida miyeszkala i na sicher jest
                    gorolkom.
                    • grba Re: Ślonzoki we Nimcach 25.05.06, 08:21
                      Tak kitować to możecie ludziom z Ciechanowa na Mazowszu. Wiele moglibyście
                      opowiedzieć o emigrowaniu i związanych z tym problemach... ale nie chcecie.
                      Moja koleżanka gorolką? W szkolnych wypracowaniach z polskiego pisała "piesek
                      po polu gelaufen".
                      • szwager_z_laband Re: Ślonzoki we Nimcach 25.05.06, 09:18
                        chyba sie wybiera zwiedzic tyn Ciechanow:))

Ale obiecuja ze tam niy wymigruja choby niywiym co!, wola kit z okiyn jesc:))
                        • ballest Re: Ślonzoki we Nimcach 25.05.06, 12:28
                          Grba, tys trocha ty dziousze krzywda zrobiou, bo takimi wulgaryzmami, se
                          normalny Slonzok nie posluguje.
                          Zapamientej Grba, ze wyksztalecenie nie mou wplywu na osobistou kultura,
                          czasami bauer z Podlasia moze miec lepszou kindersztuba jak jakis lekarz z
                          Hannoveru.
                          • xtrmntr Re: Ślonzoki we Nimcach 25.05.06, 12:37
                            Pan Kutz Kazimierz jest nienormalny slazak albo se krzywda robi
                            Ten stary inteligent klnie jak szewcow stu .
                          • grba Re: Ślonzoki we Nimcach 25.05.06, 12:47
                            ballest napisał:

> Grba, tys trocha ty dziousze krzywda zrobiou, bo takimi wulgaryzmami, se
                            > normalny Slonzok nie posluguje.
                            > Zapamientej Grba, ze wyksztalecenie nie mou wplywu na osobistou kultura,
                            > czasami bauer z Podlasia moze miec lepszou kindersztuba jak jakis lekarz z
                            > Hannoveru.

Znowu obłuda przez Ciebie przemawia. Nie potrafisz spojrzeć na rzeczy i sprawy
                            szczerze, bez oszukiwania się. Urodziłem się na Śląsku, jestem ze Ślązakami
                            spokrewniony i spowinowacony, bywam u rodziny w Niemczech i Twoich bajek nie
                            potrzebuję. Mieliście okazję, by okazać choć trochę empatii i zrozumienia dla
                            emigrantów, bo sami nimi byliście, ale nie skorzystaliście z tej możliwości.
                            Zapomnieliście.

• szwager_z_laband Re: Ślonzoki we Nimcach 25.05.06, 13:04
                              Niyrozumisz nos - u nos we familiach naprowdy klonc to je niyfajnie, a nasze
                              przesiadlynie niy mogesz w pouni prowdy porownywac ze tym co mosz na mysli,
                              Slonzoki w pewnym synsie som czynsciom niymieckyj kultury no i na opak tysz -
                              znaczy niymiecko kultura jes czynsciom nos.
                              A co do Kutza to suynie on we Polsce niy ino ze tego ze je babiorzym, on je tysz
                              podobno synyn powstanca - widac tyn powstanski wontek w odniego horyzontach
                              myslowych odbijo sie niy ino tradycjom ale i realnosciom w jakims tam znaczyniu
                              = jakos zle pojynto polskosciom zafarbiono "romantyka":))
                            • oppelner.os Re: Ślonzoki we Nimcach 29.05.06, 21:25
                              Jesli ta twoja znajoma byla emigrantka to nie byla Niemka ino gorolka.
                              Niemiec ze Slaska albo Slazak nie emigruje do Niemiec tylko sie przenosi, he he

Dales sie zlapac na klamstwie Grba:)))))
                              • oppelner.os Re: Ślonzoki we Nimcach 29.05.06, 21:26
                                Prawdziwy Slonzok abo Niemiec je daliy u siebie w Nimcach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka