annak12 16.09.06, 21:51 "Co! Śląska wam się zachciewa?! Śląsk to stara kolonia niemiecka. Mam w d... ten cały Śląsk!" Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annak12 Re: Fto tak pedziou? 16.09.06, 22:54 A to? "Śląska może być kiełbasa, a nie autonomia." Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Fto tak pedziou? 17.09.06, 06:38 annak12 napisała: > A to? > > "Śląska może być kiełbasa, a nie autonomia." > > tego niywia, ale wonio jak Grazynski:) Odpowiedz Link
annak12 Re: Fto tak pedziou? 17.09.06, 17:47 Piłsudzki był dość łatwy:),za Grażyńskiego nie wiem,czy już była śląska kiełbasa. To czasy bliższe,a słowa te: "Śląska może być kiełbasa, a nie autonomia." należą do Czesława Kiszczaka, szefa polskiego MSW, 1989 r. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Fto tak pedziou? 17.09.06, 20:13 tera rozumia i se przipominom - tego wursztu niy rozumiouech dosuownie:) Odpowiedz Link
annak12 A to z czego?:) 17.09.06, 17:54 " Obiecuję być wiernym obywatelem Rzeczpospolitej Polskiej i zerwę wszelkie związki z Niemcami na zawsze, uczucia dla niemieckości gruntownie zduszę, dzieci wychowywać będę w duchu polskości i rozbudzę w nich miłość do Polski - ojczyzny mych przodków." Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: A to z czego?:) 17.09.06, 20:16 niywia kto to padou ale kojyzy mi sie sam pora ludzi - Bozek, Korfanty, Osmanczyk Odpowiedz Link
annak12 Re: A to z czego?:) 17.09.06, 20:37 Laband,ci sławni powstańcy chyba do tego aż tak nie dążyli! Jest to z treści "deklaracji lojalności" dla Ślązaków z rejencji opolskiej, po 1945 r. Jak zdążyłam przed pracą,to szybkiej nocki,ćwicz oko:)) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: A to z czego?:) 17.09.06, 20:46 tysz ta mysl miouech, bo tyn tekst jakos tak "uroczyscie" woniou:)) co do Piousudskego to boiu jeszcze jedyn odniego cytat we kerym padou ze mo slonsk w d...." Odpowiedz Link
annak12 Re: A to z czego?:) 17.09.06, 20:52 Nie mam,a to wulgarny typ;)to za to może mu drugi pomnik w Gliwicach postawiom:)) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: A to z czego?:) 17.09.06, 20:53 :))) ps tyn Pomnik jak tam widza to zaro mi sie to za kozdym razym kojazy;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: A to z czego?:) 18.09.06, 15:47 annak12 napisała: > Nie mam,a to wulgarny typ;)to za to może mu drugi pomnik w Gliwicach postawiom: > )) sam tyn cytat - "mam w dupie ten wasz Śląsk" Odpowiedz Link
annak12 Re: A to z czego?:) 18.09.06, 16:30 szwager_z_laband napisał: > > sam tyn cytat - "mam w dupie ten wasz Śląsk" hehe ,to świadczy o jego wielkości!:)) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Fto tak pedziou? 17.09.06, 20:58 "Żaden naród sąsiadujący z Królestwem Polskim nie jest bardziej zawistny i wrogi Polakom od Ślązaków" Odpowiedz Link
annak12 Re: Fto tak pedziou? 17.09.06, 21:03 szwager_z_laband napisał: > "Żaden naród sąsiadujący z Królestwem Polskim nie jest bardziej zawistny i > wrogi Polakom od Ślązaków" Czy to aby Długosz nie był tym zawistnym:)) Odpowiedz Link
annak12 Re: Fto tak pedziou? 17.09.06, 21:12 To punkt dla mnie:))Ten drugi cytat to chyba któregoś z dzisiejszych Ślązaków.Strzelam-Kutz:)) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Fto tak pedziou? 17.09.06, 21:20 niy, ale podpowiym ze niyje Slonzokym :) podpowiydz drugo - te literki sam majom z nim dos spolnego;) Odpowiedz Link
annak12 Re: Fto tak pedziou? 17.09.06, 21:23 Ślązak,to nazwisko,z tych literek mi wyszło:)) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Fto tak pedziou? 17.09.06, 21:24 podpowia jeszcze ze bouo to we rozmowie publicznyj ze Kutzym ale:)) Odpowiedz Link
ballest Re: Fto tak pedziou? 17.09.06, 21:39 Anienko, podosz mi se BAARDZO uostatnio, bo widzsam, ze interesujesz se naszom historiom, BRAVO! Wiysz uotym, ze UJ se kedys potocznie Uniwersytetem Slonskim zwauo? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Fto tak pedziou? 17.09.06, 20:59 „Teraz to nie jest tak, że Polska w tych granicach, z tą strukturą ludnościową jest sprawdzona raz na zawsze. To jest wyzwanie i zadanie dla naszej generacji. Coś tutaj dopowiem. Wcale nie jest tak, że Ślązacy, czyli ludzie mieszkający na Śląsku, zawsze i za każdą cenę chcieli być z Polskę. Nie, Śląsk jest tak silną strukturą gospodarczą, cywilizacyjną, kulturową, że może być samodzielny i reszta Polski musi to pytanie, co się stanie, jak Śląsk będzie chciał być samodzielny, sobie postawić. I tu nie wystarczy moralizowanie, tu nie wystarczy załamywanie się, temu trzeby w oczy spojrzeć, Śląsk musi mieć interes, żeby chcieć być z Polską.” Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps 17.09.06, 21:30 A teraz: „Wesoło czyli smutno”. W latach ‘94-‘97 Telewizja Katowice przedstawiała cykliczny program, gdzie w roli gospodarza występował reżyser filmowo-teatralny Kazimierz Kutz. „Rozmowy o Górnym Śląsku” K. Kutza i mnie przyciągały do ekranu TV. Pamiętam program ze Szczypiorskim, Dorotą Simonidas, biskupem Alfonsem Nossolem, był też Stanisław Bieniasz czy Andzrzej Drawicz. Nektóre nawet nagrałem na taśmę magnetofonową. Najciekawszą była jednak rozmowa z red. Naczelnym „Gazety Wyborczej”, wcześniej, po roku 1989 poslem w okręgu w Bytomiu, Adamem Michnikiem. W tymże programie „Wesoło czyli smutno” gdzieś w ‘97 roku w rozmowie na ekranie A. Michnik stwierdził w pewnej chwili: „Teraz to nie jest tak, że Polska w tych granicach, z tą strukturą ludnościową jest sprawdzona raz na zawsze. To jest wyzwanie i zadanie dla naszej generacji. Coś tutaj dopowiem. Wcale nie jest tak, że Ślązacy, czyli ludzie mieszkający na Śląsku, zawsze i za każdą cenę chcieli być z Polskę. Nie, Śląsk jest tak silną strukturą gospodarczą, cywilizacyjną, kulturową, że może być samodzielny i reszta Polski musi to pytanie, co się stanie, jak Śląsk będzie chciał być samodzielny, sobie postawić. I tu nie wystarczy moralizowanie, tu nie wystarczy załamywanie się, temu trzeby w oczy spojrzeć, Śląsk musi mieć interes, żeby chcieć być z Polską.” Salę „zatkało”. Stwierdzenie musiało być (było) trafione, bo znalazło się w książce Kutza i cytowane było nieraz, chociażby w „Śląsku” VIII/ 99, jednak!, Kutz nie byłby jednyk sobą bo już jako senator gdzieś w połowie 2000 roku odciął się od tej wypowiedzi Michnika z 97 roku. Widocznie Warshawka zadziałała skutecznie, ale na koniec roku (wieku) wylał Kutz swe żale na papier i na przełomie listopada i grudnia w Dz.Z. w prowadzonym cyklu „Po gongu” m.innymi 8 grudnia 2000 napisał tak: „Ze Śląska od wieków tylko się czerpie, eksploatuje, zabiera, szabruje i kradnie. Bezlitośne wyzyskiwanie zasobów ziemi pracowitości ludzi stało sie historyczną oczywistością ... Te praktyki trwają ... Dziś Śląsk też jest przede wszystkim problemem moralnym. Od lat źle rządzony - bez kompetencji i wyobraźni - rozkradany, upada, grzęźnie w bezwładzie” ... i wcześniej 17 listopada: „znawcy przedmiotu przewidują, że zintegrowana Europa XXI wieku będzie się w cywilizowany sposób dezintegrowała oddolnie w regiony etniczne, tam gdzie one istnieją. Nawet w uśpieniu. I bądą się budzić, i właśnie na Śląsku wychodzi ze swojej wielowiekowej śpiączki.” Odpowiedz Link
annak12 Re: ps 17.09.06, 21:45 A ja całość przeczytałam:( To mi się rzuciło w oczy:) "Ale ... na marginesie, tenże wojewoda katowicki Czech doł sie „wciongnónć w maliny“ i to on ostatecznie ustawił pomnik Piłsudskiego - przywieziony z Chorwacji - w Katowicach sądząc naiwnie, że ten chorwacki Piłsudski pozwoli mu zachować fotel wojewody na nastympnóm kadyncje. Tymczasem PSL z premierem Pawlakiem i tak - a może dlatego ? - odwołał go i posadził na jego miejsce Ciszaka z poznańskiego. Znając historię, na linii Witos - Piłsudski zaiste byłoby interesującym jak prowadzono by grę pomnikową między PSL-em a KPN-em ze Słomką (poseł wym. wyżej), na linii dwóch wrgich obozów." Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps 18.09.06, 06:24 a swojom drogom tyn Czech bou tysz roz gosciym i Kutza - mom te odcinki"Wysouo czyli smutno" ponagrywane i od czasu do czasu do nich wracom - ciekawe som niykere Odpowiedz Link
annak12 Re: Fto tak pedziou? 17.09.06, 22:10 To też dobrze powiedziane: "My Górnoślązacy jesteśmy Górnoślązakami, a nie Polakami, bo Polak to nazwa powiązana do historycznego rozwoju społeczeństwa w państwie polskim, a myśmy Górnoślązacy w tym rozwoju udziału nie brali." czyje??? Odpowiedz Link
annak12 Re: Fto tak pedziou? 18.09.06, 09:54 eeeh,coś się tak tego Kutza czepił:) Podpowiedż-początek XXw.wydawca prasy polskojęzycznej Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Fto tak pedziou? 18.09.06, 12:33 Katolik 1901:) www.dat.prosilesia.net/cms/news/detail.php?nr=532&kategorie=news Odpowiedz Link
annak12 Re: Fto tak pedziou? 18.09.06, 16:02 Nie wiem,czy był "katolikiem":)To wypowiedż Adama Napieralskiego(1861-1928),już wtedy wiedział w czym cały problem:) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Fto tak pedziou? 18.09.06, 15:25 "Dać Polsce Śląsk, to jak małpie dać zegarek" "Z punktu widzenia 80 lat możemy powiedzieć, że małpa zegarek zepsuła" Odpowiedz Link
annak12 Re: Fto tak pedziou? 18.09.06, 15:56 szwager_z_laband napisał: > "Dać Polsce Śląsk, to jak małpie dać zegarek" > tak powiedział dawno ,dawno temu Brytyjczyk -George-(nie wiem dokładnie jak sie pisze),już wtedy wiedział co w trawie piszczy:)) > "Z punktu widzenia 80 lat możemy powiedzieć, że małpa zegarek zepsuła" > A to słowa jednego "forumiaka":)) Odpowiedz Link