08.01.07, 06:38
W samym sercu Gliwic rośnie gigantyczne centrum handlowo-rozrywkowe. Będzie
witać przyjezdnych, bo stoi tuż przy dworcu kolejowym. Właśnie trwa szklenie
dachu nad wysokim na 20 m eliptycznym atrium
miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3834236.html
ładnie to wygląda już teraz;)
Obserwuj wątek
    • ballest Re: Forum 08.01.07, 08:43
      Hm, a jak z dojazdem, juz teraz sie tam korki robia!
      • annak12 Re: Forum 08.01.07, 09:12
        jou piechty dojdam:)
        • ballest Re: Forum 08.01.07, 09:39
          Ty to mosz calkiem pod nosem!
    • szwager_z_laband Re: Forum 08.01.07, 12:33
      zapowiado sie ciekawie - przidauo by sie zapytac faktycznie o prognozy ze
      korkami ale - mysla ze to bydzie problym - no i jak wielke bydom teryny na
      parkplace?
      • ballest Re: Forum 08.01.07, 13:16
        bydzie tam 1000 parkplacow, ale tom drogom se roz na Tarnowskie gory jedzie a
        drugi roz w strona Zobrzou, a w korkach to juz se tear tam stoji.
        Tam kaj VOH-Werke bouy, czytej Huta 1 Maja, czy potym Huta Gliwice, tam tysz
        cos podobnego stanonc, wtedy Glywice pynknom, abo se inwestorzy przeliczyli;)
        U nos to najpiyrw drogi robiom a potym budujom, a Poloki to na uopach robiom!
        • annak12 Re: Forum 08.01.07, 13:46
          Wydaje mi się,że tylko w pierwszych dniach powstaną korki(natłok
          ciekawskich),potem będzie w normie.Tam przecież nic nie będą dawać za
          darmo,zwykle to nie są takie tanie sklepy.
          Obok Billi( dawny minimal)mamy Tesco,co prawda jest tam taki szajs jak w Leader
          Price był:)
          I w koło tylko markety,supermarkety i hipermarkety,zamiast wycieczek za miasto
          to teraz huzia ..po sklepach:(
    • eichendorff Re: Forum 08.01.07, 14:11
      Pamiętam Silesia City Center - szum medialny przed otwarciem tego molocha był
      jeszcze większy niż w przypadku Forum. I co? I klapa w sensie atrakcyjności! Nie
      sądzę więc, że teraz będzie inaczej, choć chciałbym się mylić...
      • ballest Re: Forum 08.01.07, 19:10
        Za duzo wszystkiego na jednym placu!
        Jak tam Carrefour, prosperuje?
        • sloneczko1 Re: Forum 08.01.07, 19:37
          dzisiej sie dowiedziałach,że tam autobusy od soboty już jeżdżą,i to aż 2
          nomery;)
        • eichendorff Re: Forum 08.01.07, 21:19
          ballest napisał:

> Jak tam Carrefour, prosperuje?

Carrefour? Kaj? W SSC je Tesco...
          • annak12 Re: Forum 08.01.07, 22:08
            eichendorff napisał:

>
            > Carrefour? Kaj? W SSC je Tesco...
            >
            W Gliwicach mamy,jeden został otwarty w pażdzierniku,drugi bedzie w Forum,a
            trzeci pewno w tym nastepnym:)
            Jak prosperuje?przesłodzili klientów na początku:))
            • ballest Re: Forum 08.01.07, 22:25
              a tera im sol sprzedowajom!
            • eichendorff Re: Forum 09.01.07, 16:12
              annak12 napisała:

> W Gliwicach mamy,jeden został otwarty w pażdzierniku,drugi bedzie w Forum,a
              > trzeci pewno w tym nastepnym:)
              > Jak prosperuje?przesłodzili klientów na początku:))

Ja robię zakupy w najróżniejszych hipermarketach: w Zabrzu w Realu w M1 i
              ...drugim Realu (od 2 miesięcy; wcześniej Geant) w Platanie, w Chorzowie w
              Carrefourze na AKS-ie, w K-cach w Tesco w SCC i w Auchan i, w Bytomiu w Tesco
              (byłym Hicie) i Carrefourze w Plejadzie. Generalnie wszędzie jest tak samo. No,
              może Tesco trochę odstaje od konkurencji.

P.S. W Carrefourze jest zawsze tylko jeden rodzaj masła! A najlepszy wuszt był w
              Auchan, ale od dłuższego czasu już go nie widuję ;-)
              • sloneczko1 Re: Forum 09.01.07, 16:25
                ale one sie różniom ,bo tysz kupuja i tam i sam,np wczoraj kupiyłach 10
                kajzerkow za 1,65 w glywickim carefurze i czynsto tam trefiom na cieplutkie,za
                to we zabrzańskim nigdy na tonsze niy trefiyuach,abo na puszki do kotow,we
                glywicach mom wybor a we zabrzu niy,do platana abo plejady żadko zaglondom bo
                to niy po drodze,a we silesii center to niy byuach ani razu jeszcze ,choć do
                katowic tysz jeżdża,ale jakoś nigdy mi niy je po drodze,za to u belga jusz
                kupowałach ;)
                • eichendorff Re: Forum 11.01.07, 13:03
                  Pieczywo kupuję w markecie tylko w sytuacjach awaryjnych: gdy nie ma w domu nic
                  do jedzenia, a pora jest późna i otwarte są tylko markety, muszę kupić to co oni
                  nazywają bułkami czy chlebem. Niestety na drugi dzień smakuje to jak kauguma :-(

Zdecydowanie preferuję stare, śląskie piekarnie np. w Chorzowie na Żeromskiego
                  jest EXTRA chlebuś, a ostatnio małżonka pokazała mi w Zabrzu na Wolności
                  piekarnię, gdzie na próbę zakupiłem parę bułek i stwierdziłem, że są całkiem,
                  całkiem... Teraz mam więc dwie piekarnie gdzie mogę kupować to na co mi
                  przyjdzie ochota: albo chleb w Chorzowie, albo żymły w Zabrzu :-)
                  • ballest Re: Forum 11.01.07, 14:56
                    U n as choc nie ma zagranicznej konkurencji, ale jest bardzo wielka miedzy
                    niemieckimi marktami, jest Norma, Lidl, Penny, Toom, Plus, Kaufhalle, Real,
                    Aldi, Hit, Edeka i jeszcze pare Discountmarktow.
                    Osobiscie uwazam, ze Lidl,Toom, Aldi i Hit maja najlepszy wybor, Hit
                    szczegolnie, jesli o swierze mieso chodzi.
                    • annak12 Re: Forum 11.01.07, 15:26
                      Mięsa na ogół w marketach nie kupuję,zwłaszcza tego na tackach,szczelnie
                      zawiniętego.Wydaje mi się,że to jest to "odrodzone".W miarę świeże jest na
                      Milenium zaraz obok Plus-a.
                      • ballest Re: Forum 11.01.07, 16:29
                        Anienko, w Hicie jest calkiem swieze, morzesz sobie dac zrobic mielone itd.
                        jak u masorza!
                    • eichendorff Re: Forum 11.01.07, 15:27
                      Jo niy liczou supermarketów yno hipermarkety. Czyli obok Realu, Tesco,
                      Carrefoura i Auchana cza jeszcze wymienić: Plus, Lidl, Kaufland, MiniMal, Albert
                      i osławiono Biedronka czyli portugalskie Jeronimo Martins Dystrybucja.
                      • ballest Re: Forum 11.01.07, 16:32
                        No wlasnie to z tymi malymi Aldikami i Lidlami itd. wielki Wall Mart nie
                        wytrzymal konkurencji!
                        To bylo pierwszy raz w dziejach Wall Marta, ze nie udalo mu sie zdobyc rynku!
                        • eichendorff Re: Forum 12.01.07, 09:25
                          ballest napisał:

> No wlasnie to z tymi malymi Aldikami i Lidlami itd. wielki Wall Mart nie
                          > wytrzymal konkurencji!
                          > To bylo pierwszy raz w dziejach Wall Marta, ze nie udalo mu sie zdobyc rynku!

WallMart i supermarkety właśnie konkurują TYLKO i WYŁĄCZNIE ceną. Inne
                          hipermarkety stawiają bardziej na jakość usług (miła atmosfera w trakcie zakupów
                          + lepsza jakość towarów + inne elementy marketingu), natomiast w supermarketach
                          i WallMarcie konkurencja ogranicza się niemal wyłącznie do ceny. Na temat
                          nieprawidłowości w różnej maści marketach można mówić/pisać bardzo długo, ale to
                          nie przypadek, że do najgłośniejszych spraw dotyczących wyzysku pracowników
                          doszło właśnie w WallMarcie i - w Polsce - Biedronce.
                          • ballest Re: Forum 12.01.07, 09:50
                            Ale w Wall Marcie gymnastyka kazde rano przekupki musialy robic!
                            • eichendorff Re: Forum 12.01.07, 11:31
                              ballest napisał:

> Ale w Wall Marcie gymnastyka kazde rano przekupki musialy robic!

Jakieś 2 lata temu widziałem taką scenkę w jednym z kabaretów:
                              "Dyrektor zoo mówi do sprzątaczki:
                              - Proszę postrzątać jeszcze wybieg słoni!
                              - Już posprzątane - odpowiada sprzątaczka.
                              - Posprzątane? Cały wybieg? Przecież ten słoń nigdy nie chce się przesunąć!
                              - Wiem, wiem. Ale to nic. Przeniosłam go!
                              - Przeniosła go pani? Przecież on waży ponad tonę!
                              - No to co! Ja mam doświadczenie. Wcześniej pracowałam w Biedronce."
                              • ballest Re: Forum 12.01.07, 12:04
                                W Niymacha, ani Tesco, ani Carrefour, czy Geant nie probowali sie na rynek
                                dostac.Konkurencja discountow jest ogromna, tak samo jest w Drogerii, DM,
                                Schlecker i Rossmann se naprawde o kazdego klienta bija.

• annak12 Re: Forum 10.01.07, 09:33
                eichendorff napisał:

>
                > Ja robię zakupy w najróżniejszych hipermarketach: w Zabrzu w Realu w M1 i
                > ...drugim Realu (od 2 miesięcy; wcześniej Geant) w Platanie, w Chorzowie w
                > Carrefourze na AKS-ie, w K-cach w Tesco w SCC i w Auchan i, w Bytomiu w Tesco
                > (byłym Hicie) i Carrefourze w Plejadzie. Generalnie wszędzie jest tak samo. No,
                > może Tesco trochę odstaje od konkurencji.
                >
                > P.S. W Carrefourze jest zawsze tylko jeden rodzaj masła! A najlepszy wuszt był
                > w
                > Auchan, ale od dłuższego czasu już go nie widuję ;-)
                >

:))dla wielu to ... darmowa siłownia,bieganie pomiędzy regałami,wychwytywanie
                promocji.no i wreszcie te ciężarki:)A już myślałam,że mężczyżni wchodzą z
                klapkami na oczach,pamięciowo znając droge do browarków:)))))
                • ballest Re: Forum 10.01.07, 09:45
                  No takiego wyboru, jak wy mocie, to my nie momy, bo u nos Carrefour, Tesco se
                  na rynek nie dostali a amerykanski Wall Mart nie wytrzymou konkurencji z Lidli,
                  Aldi, Penny i jak se one wszystkie zwiom i sprzedou swoja ketta Metro, czytej
                  M1 czyli Realowi.
                  • eichendorff Re: Forum 11.01.07, 12:50
                    ballest napisał:

> No takiego wyboru, jak wy mocie, to my nie momy, bo u nos Carrefour, Tesco se
                    > na rynek nie dostali a amerykanski Wall Mart nie wytrzymou konkurencji z
                    > Lidli,
                    > Aldi, Penny i jak se one wszystkie zwiom i sprzedou swoja ketta Metro, czytej
                    > M1 czyli Realowi.

Wall Mart dopiero sie szykuje na wejście do Polski. Być może Metro (M1 czyli
                    Real) odsprzeda Amerykonom czynść marketów, które kupili uostatnio od Francuzów
                    z Geant'a (Geant wycofou sie z Polski). Mom nadzieja, że do tego niy dojdzie,
                    nale to niy uody mje zależy...
                    Generalnie w Polsce rynek zostanie w najbliższych latach skonsolidowany czyli
                    jedne firmy bydom kupować inksze (vide zakup marketów Geant'a bez Real czy
                    wcześniejszy zakup marketów Hit bez Tesco). Za pora lot w Polsce tyż bydzie taki
                    skromny wybór jak we Niymcach ;-)
                • eichendorff Re: Forum 11.01.07, 12:55
                  annak12 napisała:

> A już myślałam,że mężczyżni wchodzą z
                  > klapkami na oczach,pamięciowo znając droge do browarków:)))))

Generalnie preferuję picie piwa w knajpce ze znajomymi. W fotelu przed
                  telewizorem mi nie smakuje ;-) Do tego lepiej się nadaje np. whisky. Dlatego też
                  nie latam po marketach wśród regałów z piwem. Ale dwa razy w roku, na święta,
                  robię sobie prezent i kupuję Paulanera. I wtedy mogę sobie usiąść w fotelu, po
                  makówkach i dwudziestymktórymś kawałku karpia, nalać sobie do szklaneczki piwka
                  i powolutku się delektować. Mmmmmm... To je to! :-)

P.S. W knajpach pijam Żywca. Niestety Paulanera nigdzie nie leją :-(
    • annak12 Re: Forum 10.01.07, 13:40
      kolejne nowe centrum sie szykuje
      www.rynkowy.pl/news.php?id=540
      nie tak dawno w kazdej dzielnicy budowano kościoły,teraz kolej na centra
      handlowe.Chyba wychodzą społeczeństwu naprzeciw,większość tych
      tzw."katolików"kieruje pierwsze kroki do ......ów.
      • sloneczko1 Re: Forum 10.01.07, 17:26
        toż w końcu my som pympkiym świata abo niy;)
        • ballest Re: Forum 10.01.07, 18:36
          Ja, Glywice zawsze bouy pympkiem Swiata!
    • annak12 Re: Forum 12.01.07, 10:56
      "Nie ukrywa, że w przypadku powstanie kolejnego centrum, czyli Focus Parku, może
      zaistnieć konieczność połączenia drogowego na wysokości ulicy Na Piasku. Chodzi
      o wyprowadzenie na Dworcową z Tarnogórskiej, by przekroczyć tory. Będzie to
      jednak miało ścisły związek z budową DTŚ - byłaby to "kładka" w jej kierunku.
      Podobnie, jak w przypadku Areny, za nowe rozwiązanie komunikacyjne zapłacić
      miałby inwestor.
      gliwice.naszemiasto.wp.pl/wydarzenia/686967.html
      to połączenie byłoby mi na rękę:)
      • ballest Re: Forum 12.01.07, 12:00
        Nasza Anienka se zgnieuou zrobioua, w Japonii ludzie wysiadaja jedna stacja
        wczesniej nisz maja, yno zeby se trocha przeleciec.
        • annak12 Re: Forum 12.01.07, 13:30
          ballest napisał:

> Nasza Anienka se zgnieuou zrobioua, w Japonii ludzie wysiadaja jedna stacja
          > wczesniej nisz maja, yno zeby se trocha przeleciec.

Balcio,gdyby każdy tyle chodził co ja,to nie byłoby... korków:).Najdłuższe moje
          piesze trasy(przyjmijmy że od dworca)-Sikornik aż za kościołem,lotnisko,Tesco na
          Łabędzkiej,Bojkowska,Słowackiego,Żerniki tam gdzie festyn się odbywał,na Leśne.Z
          Rudzińca (dworzec) do Ujazdu:)A najdłuższe to były pielgrzymki z Ujazdu do
          Częstochowy:)
          Nie wiem czy tu jeszcze na forum znajdzie się taki piechur:)
          • szwager_z_laband Re: Forum 12.01.07, 14:25
            no, faktycznie godne podziwu

mysla ze lubisz chodzic po lesie - jo richtik to lubia i od bajtla radowauo mie
            i raduje dalyj smykac se bez cylu po lesie abo po uonkach:)
            • annak12 Re: Forum 12.01.07, 22:17
              szwager_z_laband napisał:

>
              >
              > mysla ze lubisz chodzic po lesie

Laband,las mnie przeraża,sama nie weszłabym,a w grupie i cały czas z myślą coby
              se nie stracić,wtedy cały urok pryska.Lubię się szwendać po parkach
              miejskich,łazić po łąkach ,gdzie spod nóg wyskakują małe żabki,polach
              ,wszędzie,gdzie mnóstwo przestrzeni.
              • szwager_z_laband Re: Forum 13.01.07, 09:05
                tu mi cos przipomniauas - jo lubia i po fridhofach se pospacyrowac

praktycznie co tydziyn ida na fridhof zapolic swiyczka i wykorzystuja to coby
                sie zrelaksowac:))
          • ballest Re: Forum 12.01.07, 15:36
            Do Studzionki to my tysz piechty laziyli a my miyszkali za Rudnym Malym;)

Przez to zes je takou chudou jak tyka!
            ;)
            • annak12 Re: Forum 12.01.07, 22:21
              ballest napisał:

>
              > Przez to zes je takou chudou jak tyka!
              > ;)

Dej pozor i lepiej nie tykej!
              • ballest Re: Forum 12.01.07, 23:54
                Te kosci sa Swiete, przez te je nie tykom;)
                Powiedz czymu sie tak ukrywosz, z powodu tych kosteczek;)
                • annak12 Re: Forum 13.01.07, 13:26
                  ballest napisał:

> Te kosci sa Swiete, przez te je nie tykom;)
                  > Powiedz czymu sie tak ukrywosz, z powodu tych kosteczek;)

Balcio,jou jeszcze żyjam,a Ty tu jusz na relikwie czychosz!
                  • szwager_z_laband Re: Forum 13.01.07, 15:23
                    a to sie wom udauo :)

wiycie jo juz moich kosciow ani niy czuja:))))))))))
                    • ballest Re: Forum 13.01.07, 15:28
                      Laband jou tysz czynsto po Fridhowach uazam, do tego momy duzo grobow.
                  • ballest Re: Forum 13.01.07, 15:26
                    No takie kosciaste podobno dugo zyjom, jou to znom, moja Oma tysz takou tyka
                    boua;)
                    • szwager_z_laband Re: Forum 13.01.07, 15:31
                      co jo sie tera usmiou z wos:))) - wy toscie som richtik partyzany:))))

Ballest, to Ty niywiysz ze najduyzyj zyjom te co lubiom maszkycic????

• ballest Hoheneggelsen 14.01.07, 19:45
                        Laband, jak bys tam kedys na fridhowie bou, zrob tam pora fotek!
                        • szwager_z_laband Re: Hoheneggelsen 15.01.07, 13:21
                          ok - musza se to kajs na kalyndarzu szkryfnonc, bo mo skleroza

- co by Cie tzam richtik ciekawiouo?
                          • ballest Hoheneggelsen, albo czym nosz Meg zarazioua? 15.01.07, 13:54
                            Zawsze wleczam se po Flohmarktach i kupujam ksionszki.
                            Wczora uech kupiou trzy, jedna z nich to Deutsche Landschaftem, czy cos takiego
                            i tam wlasnie je tyn Friedhof uouowkiem narysowany a wyglondou to na bardzo
                            stary i ciekawe stare denkmale, przez to uech se myslou, ze wezmiesz jak
                            bydziesz juzaz miou ochata po fridhowach lazic, kamera do rynki zrobisz pora
                            fajnych fotek!
                            • szwager_z_laband Re: Hoheneggelsen, albo czym nosz Meg zarazioua? 15.01.07, 22:45
                              niywia jeszcze ked ale obiecuja ze sie tam przejada
                              :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka