socer-schlesier 01.03.08, 10:35 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,4978061.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ballest Re: Bezpieczna Ameryka. 01.03.08, 10:46 USA znajduja sie w bardzo niekorzystnym polozeniu: 1. Sa dyktatura kapitalizmu 2. Roznica miedzy bogatymi a ubogimi po upadku komunizmu wzrasta coraz bardziej. Odpowiedz Link
gryfny Re: Bezpieczna Ameryka. 01.03.08, 16:32 ciekawie godo www.rp.pl/artykul/100027.html Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Bezpieczna Ameryka. 03.03.08, 20:49 Dla takich ludzi nie ma miejsca w Hameryce gdzie kultem jest przemoc i pieniadz. Odpowiedz Link
kubiss Re: Bezpieczna Ameryka. 04.03.08, 00:33 A co jest kultem w Niemczech ? -- Kultem w Niemczech jest faszyszm i nazizm ..... :-I Odpowiedz Link
oppelner_os Powiem ci, co jest kultem w Polsce 04.03.08, 05:26 www.wiadomosci.seo.bdl.pl/jerzy-robert-nowak-za-kratki-z-tymi-ktorzy-mnie-oczerniaja/ i tego typu antysemickie bla bla Odpowiedz Link
ballest Re: Powiem ci, co jest kultem w Polsce 04.03.08, 06:02 Napewno kultem w Niemczech nie sa antypolonizmy, tak jak w USA! Odpowiedz Link
kubiss Re: Powiem ci, co jest kultem w Polsce 04.03.08, 16:39 USA jest krajem imigracji . Nie spotkałem się tutaj z rasizmem czy nacjonalizmem . Takie coś tutaj raczej nie istnieje . To nie Europa :-) Co do kar to jestem całkiem za . Usa wsadziło większość bandytów i nie ma ich na wolności tak jak w Europie . Więc nie podniecaj się panie Ballest Ameryką bo ani Niemcy ani Polska Ameryce do pięt nie dorasta ..... :-) Odpowiedz Link
kubiss Re: Do sockera-schleziera 04.03.08, 16:47 W normalnym cywilizowanym państwie lepiej mieć przestępców za kratkami niż na wolności . Nawet wtedy gdy to więcej kosztuje :-) W Niemczech Neonaziści są na wolności oraz atakują cudzoziemców . Biją brutalnie kobiety i mężczyzn . Tłuką szyby w ich samochodach . Wszystko ma ciche poparcie rządu niemieckiego , zwykłych ludzi i wy też w duchu się z tego powodu cieszycie ! Faszyzm niemiecki jest finansowany przez rząd i ma jego ciche poparcie . Unia Europejska powinna wprowadzić surowe prawo tak jak starszy brat USA . Za duży macie burdel i bandytyzm na Unijnym podwórku ..... :-( Odpowiedz Link
ballest Re: Do sockera-schleziera 04.03.08, 17:07 Kubiss, jestes nasycony nienawisciom do Niemcow, bowiem Polacy w Niemczech mieszkajom jak paczki w masle, nikt ich nie morduje jak, to odwrotnie, nikt Polakow w Niemczech nie okrada, jak to odwrotnie i nikt ich WREDNIE nie wyzywa, jak to odwrotnie ! Zobacz, albo poczytaj co sie dzieje w Irlandii, Anglii czy Hollandii a tam jest Polakow duzo, duzo mniej jak w Niemczech! Ten TWOJ UROJONY " > Faszyzm niemiecki jest finansowany przez rząd i ma jego ciche poparcie " nie pogardza tak Polakami jak Amerykanska Demokracja, czy Anglosaska lojalnosc wobec obcych! Anglicy sa narodem, co od wiekow ma doswiadczenie z Indusami, Pakistykanczykami, Afrykanczykami, czy Chinczykami, ale tych problemow co z Polakami dostali, tych nigdy nie mieli, DLACZEGO, pytam sie DLACZEGO KUBISS? Odpowiedz Link
kubiss Re: Do Ballesta 04.03.08, 17:46 > Kubiss, jestes nasycony nienawisciom do Niemcow, bowiem Polacy w Niemczech > mieszkajom jak paczki w masle, nikt ich nie morduje jak, to odwrotnie, ----Pierwsze słysze żeby w Polacy mordowali Niemców w Polsce :-) nikt ich nie morduje jak, to odwrotnie, nikt > Polakow w Niemczech nie okrada, jak to odwrotnie i nikt ich WREDNIE nie wyzywa, > jak to odwrotnie ! ----Przejdz się znawco Polaków po niemieckich szkołach a zobaczysz jak prześladują i szydzi niemiecka młodzież z rówieśników z polski . Jak są wyzywani oraz jak bardzo boją się na korytarzu mówić w ojczystym języku ! > Zobacz, albo poczytaj co sie dzieje w Irlandii, Anglii czy Hollandii a tam jest > Polakow duzo, duzo mniej jak w Niemczech! ----Irlandia czy Angla tak jak Niemcy jest krajem rasistowskim wychodowana na nacjonaliżmie . > Ten TWOJ UROJONY " > Faszyzm niemiecki jest finansowany przez rząd i ma jeg > o > ciche poparcie " nie pogardza tak Polakami jak Amerykanska Demokracja, czy > Anglosaska lojalnosc wobec obcych! ----Niemcy nie gardzą Polakami hahahahaha . Ale mnie tym ubawiłeś haha . Niemcy od zarania dziejów nienawidzą wszystkiego co ma jakikolwioek związek z Polską ! Tak było tak jest i tak będzie !Panie Ballest Po drugie to w czym amerykańska demokracja gardzi Polakami ? Tego nie rozumiem :-) Przecież chyba nie chodzi ci o wizy do USA Pisałem wcześniej i napiszę ci jeszcze raz : Większość krajów Unii toleruje nacjonalizm i prześladowania obcokrajowców . Prym w nienawiści do Polaków wiodą Niemcy . Twoje posty też świadczą o wrogim nastawieniu do Polski i Polaków . Najlepiej byłoby wszystkich Polaków zagazować ! Kraje unii (niby demokratycznej) powinny skutecznie wsadzać na długie lata przestępców tak jak to czyni USA . Polska oczywiście też ! Inaczej nacjonalizm będzie rósł w siłę . Polacy nie są niczemu winni . Jakoś w USA nikomu Polacy nie wadzą . Mexyki też nie . Problemy są tam gdzie jest nacjonalizm . Dobrze o tym wiesz . Dopóki Niemcy nie zaczną normalnie traktować nowych członków Unii dopóty ja będę antyniemiecki :-) . Moi amerykańscy znajomi już się przekonują jacy są Niemcy . Wielu ludziom otworzyłem oczy :-) Wielu zadeklarowało że już nie kupi nic z napisem Made in Germany . Odpowiedz Ballest czemu ty i twoi ziomkowie tak bardzo nienawidzą Polaków ? Czemu ta nienawiść przechodzi z pokolenia na pokolenie ? Odpowiedz Link
gryfny Re:"starszy brat" 04.03.08, 17:36 kubiss napisał: > Unia Europejska powinna wprowadzić surowe prawo tak jak starszy brat USA . Za > duży macie burdel i bandytyzm na Unijnym podwórku ..... :-( Co za propagandowy belkot,jak za komuny z tymi"zaplutymi karlami" A plac smierdzi niemilosiernie: www.tvn24.pl/-1,1541053,wiadomosc.html ale farmazony pociskac Odpowiedz Link
kubiss Re:"starszy brat" 04.03.08, 18:01 gryfny napisał:> Co za propagandowy belkot,jak za komuny z tymi"zaplutymi karlami" > A plac smierdzi niemilosiernie: > www.tvn24.pl/-1,1541053,wiadomosc.html > ale farmazony pociskac Tym się różni USA od Niemiec że w Ameryce każdy morderca szybko zostanie namierzony i zatrzymany . A czy wiesz co go potem czeka ? Albo zastrzyk albo dożywocie . Morderstwa się zdarzają lecz zawsze ich sprawcy marnie kończą :-) Dziewczyna która po porodzie wsadziła dziecko do kuchenki mikrofalowej i w ten sposób uśmierciła została skazana na śmierć przez zastrzyk . USA szybko kończą z mordercami . Chcecie mi dokopać przykładami z USA lecz ja widzę w tym prawie same pozytywne cechy . -- Ja sobie mogę bez niczego spacerować nocami po Manhattanie i włos mi z głowy nie spadnie . Mogę nawet głośno mówić po polsku przez telefon Do tej pory nie spotkałem się z niechęcią czy przemocą fizyczną . A co by było jakby Pnioki pojechali do Hannoweru i Godoli swoją gwarą póżnym wieczorem na ulicy . Strach pomyśleć ! I to jest róznica między Niemcami a USA . PS. Żeby nie być gołosłownym nie wychwalam tylko Polski . W Polsce też jest mnóstwo bandytów z których przynajmniej 30 % zasługuje na karę śmierci a reszta na długoletnie wyroki . Uczcie się od USA ..... :-) Odpowiedz Link
gryfny Re:"starszy brat" 04.03.08, 18:40 > Ja sobie mogę bez niczego spacerować nocami po Manhattanie i włos mi z głowy ni > e > spadnie . Mogę nawet głośno mówić po polsku przez telefon > Do tej pory nie spotkałem się z niechęcią czy przemocą fizyczną . > A co by było jakby Pnioki pojechali do Hannoweru i Godoli swoją gwarą > póżnym wieczorem na ulicy . Strach pomyśleć ! powiem krotko:Quatsch mit Soße > I to jest róznica między Niemcami a USA . Som inksze o kerych pojencia nie mosz > PS. Żeby nie być gołosłownym nie wychwalam tylko Polski . > W Polsce też jest mnóstwo bandytów z których przynajmniej 30 % > zasługuje na karę śmierci a reszta na długoletnie wyroki . > Kara smierci to je inkszo beczka . Odpowiedz Link
ballest Re:"starszy brat" 04.03.08, 19:23 Kubiss, co by bylo jak by Poloki glosno po polsku w Hannoverze godali? Dyc Poloki tylko glosno wrzeszczom, malo tego k.rwami i ch.jami ciepia w sklepie, ze asz strach to powtorzyc, jou im zwrocil uwaga, zeby sie zachowywali ciszej, - bo nie tylko, ze ich duzo ludzi rozumie, to jest to niekulturalne, takie larmo w sklepie robic, wiesz jakou odpowiedz mi dali: - Zamknij morde stary albo chcesz miec wjeb.no! To sa Polacy za granica! A nie pisz mi, ze ich w USA lubia, bo kawaly o Polakach zaczeli opawiadac Amerykanie w Europie. Te kawaly o mydle, czy zegarkach to sa wszystko amerykanskie kawaly, nie niemieckie czy europejskie! Tak Was bardzo lubia, ze jestescie jedyna nacja UE co musi byc selekcjonowana jak chce sie do USA dostac! Odpowiedz Link
kubiss Re:"starszy brat" 04.03.08, 20:53 Znowu sie Ballest mijasz z prawdą :-) Polska to nie jedyny kraj z Wizami do USA . Jest jeszcze Grecja ! Jest duzy odsetek odmow wiz wjazdowych gdyz o wize staraja sie ludzie z 600 zlotowym wynagrodzeniem . Prawo USA nie będzie naginane pod żadne państwo choćby nie wiem co !!!!! > Dyc Poloki tylko glosno wrzeszczom, malo tego k.rwami i ch.jami ciepia w > sklepie, ze asz strach to powtorzyc, jou im zwrocil uwaga, zeby sie zachowywali > ciszej, - bo nie tylko, ze ich duzo ludzi rozumie, to jest to niekulturalne, Nie wierzę ci Ballest że Polacy drą mordy w niemieckich sklepach . Jakis czas temu mialem przyjemność-nieprzyjemność mieszkać w Niemczech i wiem jak się tam Polacy zachowują i co mogą . Każdy Polak jest w Niemczech dyskryminowany i otoczony niechęcią . Mordy drą Niemry zwłaszcza stare . W jednej z wiosek pod Opolem podjechałem do knajpki na szaszłyka i siedziały takie baby co szwargotały po niemiecku . Nie zwracałem im uwagi że są głośno . Moja żona chcciała im powiedzieć "Halt die klappe" ale ostatecznie nie psuliśmy im dobrej zabawy . Proszę cię tylko o to żebyś nie opowiadał bajek jak to "Poloki"drom ryja w Niemczech i jak to grozili ci pobiciem . Na tym forum jest trochę osób mądrzejszych od ciebie i na pewno nie chwycą takich bajek jakie nam serwujesz . Jedno w co mogę uwierzyć to tylko w wulgaryzmy jakie można wychwycić w CICHEJ MOWIE DWOCH POLAKOW NA ULICY . Reszta to kłamstwo . Kłamiesz bo nienawidzisz Polaków ..... :-( Odpowiedz Link
socer-schlesier Re:"starszy brat" 05.03.08, 16:46 kubiss napisał: Mordy drą Niemry zwłaszcza stare . > W jednej z wiosek pod Opolem podjechałem do knajpki na szaszłyka i siedziały > takie baby co szwargotały po niemiecku . > Nie zwracałem im uwagi że są głośno . Moja żona chcciała im powiedzieć "Halt di > e > klappe" ale ostatecznie nie psuliśmy im dobrej zabawy . Ilez w tobie kubiss nienawisci.Tylko dlatego ze starsze kobiety po niemiecku mowia juz je wyzywasz od "starych niemrow". Gdzie twoj honor i uczciwosc.Do Niemiec wyjechales a one cie przygarnely,ale tylko poto zeby sie ta droga do Hameryki dostac,nieprawdaz? Odpowiedz Link
kubiss Re:"starszy brat" 05.03.08, 18:58 > kubiss napisał: > Mordy drą Niemry zwłaszcza stare . > Ilez w tobie kubiss nienawisci.Tylko dlatego ze starsze kobiety po niemiecku mowia juz je wyzywasz od "starych niemrow". Nie wyzywam je od "Niemer" . Niemry to dla mnie takie samo określenie jak dla Pnioków nazwa "Polok" a nie Polak . "Hameryka" to nie Ojropa :-) . Daleki jestem od zawiści czy nienawiści gdyż nie mieszkam na Śląsku czy w Niemczech ..... :-) Odpowiedz Link
socer-schlesier Re:"starszy brat" 05.03.08, 21:24 > kubiss napisał: > Daleki jestem od zawiści czy nienawiści ... To jak to rozumiec gdy dwie starsze osoby rozmawiaja po niemiecku a ty wraz z twoja malzonka (tacy bez zawisci i nienawisci) chcecie "uciszyc" je krzyczac "zamknijcie pyski". A moze tylko dlatego zescie tego nie zrobili czujac sie niepewnie na obcym terenie? "Nie zwracałem im uwagi że są głośno . Moja żona chcciała im powiedzieć "Halt die klappe" ale ostatecznie nie psuliśmy im dobrej zabawy ." Ta twoja zona musi jeszcze bardziej nienawidziec Niemcow jak ty. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re:"starszy brat" 06.03.08, 20:42 > kubiss napisał: Jakis czas temu mialem przyjemność-nieprzyjemność mieszkać w Niemczech i wiem jak się tam Polacy zachowują i co mogą . kubiss a co tam robiles?Czyzbys do Niemiec wyjechal tylko po to zeby niemiecki paszport dostac a dzieki temu do twojej Hameryki wyjechac bo na polskim paszporcie by cie jako Polaka do niej nie wpuscili? Odpowiedz Link
ballest Re:"starszy brat" 06.03.08, 21:32 Tera wiymu, czymu Kubisska do USA wpuscili , tylko z jednego powodu, bo sprzedal Polske! Jou zawsze godom, ze najgorzi Polsce szkodzom ich "Patrioci", co sa tak naprawde slowianskimi dziwkami! Taka dziwka jak Kubiss nastawi kazdymu! obojetnie, czy Niemiec, Polak albo Arab! Odpowiedz Link
ballest Kto czytac potrafi, ma przewage 06.03.08, 21:34 Czesi, Estończycy i Grecy bez wiz do USA fakty.interia.pl/swiat/news/czesi-estonczycy-i-grecy-bez-wiz-do-usa,1054651?source=rss czyli dyskutujemy z analfabeta! Odpowiedz Link
kubiss Re: Kto czytac potrafi, ma przewage 06.03.08, 21:47 Uprzejmie informuję że absolutnie nigdy nie posiadałem i nie chcę posiadać niemieckiego paszportu ! Moi przodkowie by mi tego nie wybaczyli . Niemcy nie są dla mnie żadną atrakcją ani turystyczną ani nie nadają się do życia dla Polaków . Pisałem niejednokrotnie co o tym myślę . -- Co innego mieć obywatelstwo USA . To powód do dumy ..... :-) Odpowiedz Link
ballest Re: Kto czytac potrafi, ma przewage 06.03.08, 21:56 ach, klamca dalej klamie? a skad nasz polski klamca zna jezyk niemiecki a skad zna go jego zona? Odpowiedz Link
gryfny Re: Kto czytac potrafi, ma przewage 06.03.08, 21:59 kubiss napisał: > Co innego mieć obywatelstwo USA . > To powód do dumy ..... :-) zas ? nie boli cie w krzyzu od tyj dumy? Odpowiedz Link
ballest Re: Kto czytac potrafi, ma przewage 06.03.08, 22:11 > zas ? nie boli cie w krzyzu od tyj dumy? od dowania du.y;) Dostou obywatelstwo, bo miou niemieckie, jak se to godou, na Poloka se spuscic (nie) idzie!; Odpowiedz Link
gryfny Re: Kto czytac potrafi, ma przewage 06.03.08, 22:21 Jo nie wierza tyj amerykanskij"bani",co klawiatura dotknie cygani. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34281&w=76518027 Zgadni jak nieskoro bolo o 23:oo naszego czasu w NY Kubisiek siedzi w Niemczech i pluje wiela wlezie bo mu HarzIV zabrali,i tyla Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Kto czytac potrafi, ma przewage 06.03.08, 22:48 kubiss napisal: Moi amerykańscy znajomi już się przekonują jacy są Niemcy . Wielu ludziom otworzyłem oczy :-) Wielu zadeklarowało że już nie kupi nic z napisem Made in Germany . Oj kubiss,kubiss.Marzysz i marzysz.Przypuszczam ze jednak w Niemczech mieszkasz a nie tam w zadnej twojej Hameryce.A ci twoi "amerykanscy znajomi" to tylko tak w wyobrazni co? Jezeli to prawda co tu napisalem powyzej to dla mnie jestes SMIECIEM. Odpowiedz Link
ballest Re: Kto czytac potrafi, ma przewage 07.03.08, 05:54 Sie przeca wyzdradziou, ze jezdzi na odwiedziny i umiy po niemiecku a jego baba tysz! Takie som HADZIAJE na Niemcow pluc ale z niemiecki laski zyc! Odpowiedz Link
ballest Re: Kto czytac potrafi, ma przewage 07.03.08, 05:52 Gryfny, caly czas uech tego pewien jest, ze siedzi w Niymcach ! To by bouo pou pionty rano;) Odpowiedz Link
kubiss Re: Kto czytac potrafi, ma przewage 07.03.08, 10:30 Zgadujecie przypuszczacie i ciągle pudło . Ale wyjaśnię wam :-) Mój Deutsch jest w tej chwili szczątkowy . Tak sie jakoś złożyło że wiele lat temu , gdzieś zaraz po zjednoczeniu Niemiec wyjechałem tam . Popracowałem trochę legalnie (Arbeits erlaubnis) - czy śiakoś tak sie to nazywało a potem wyjechałem do Belgii . Nigdy nie miałem i nie chce mieć paszportu z czarną wroną ! Niemcy jako naród czy jako państwo nigdy w najmniejszym stopniu nie przyczyniły się do mojego wyjazdu do USA :-) - I bardzo dobrze . A jeżeli chodzi o j. Niemiecki to w Polsce są jeszcze studia na których uczą tego języka . Na pewno nie siedzę w Niemczech . Niemcy zupełnie niczym mi nie imponują i niczym się nie wyróżniają na lepsze niż np.Francja czy Italia . Nie powtarzajcie swoich gdybań w kółko gdyż robi się to nudne . Nie mam powodu was blefować :-I Nowy York to sześć godzin do tyłu . Zważywszy na moje zajęcie o różnych porach śpię i o różnych pracuję . Pozdrawiam ..... :-) Odpowiedz Link
ballest Re: Kto czytac potrafi, ma przewage 07.03.08, 13:11 Jou to yno tym skomentujam co zawsze: POLAK SIE NIGDY SAM NIE PRZYZNA, chyba, ze go zlapiesz na goracym uczynkua i wtedy powie, ze go do tego zmuszono;) Odpowiedz Link
kubiss Re: Kto czytac potrafi, ma przewage 07.03.08, 14:02 Jo tyż skomentuja twoj antwort :-) Nimiyc zwasze bydzie chciouu wymordowoć "Poloków" bo uniyy nis niynawidzą . Ty tyż niynawidzisz ..... :-) Już chwytom ślunskiyy jak Gorol hahaha Viele gruse aus America Odpowiedz Link
gryfny Re: Kto czytac potrafi, ma przewage 07.03.08, 14:35 kubiss napisał: > Zgadujecie przypuszczacie i ciągle pudło . > Ale wyjaśnię wam :-) Zodne pudlo,trafiony zatopiony! Powiem wiecyj:Kurbiss to niejako Petronela Kozlowsko,ityla w temacie Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Kto czytac potrafi, ma przewage 07.03.08, 15:32 kubiss napisal: Tak sie jakoś złożyło że wiele lat temu , gdzieś zaraz po zjednoczeniu Niemiec wyjechałem tam . Popracowałem trochę legalnie (Arbeits erlaubnis) - czy śiakoś tak sie to nazywało a potem wyjechałem do Belgii A dlaczego nie zostales w Polsce? Odpowiedz Link
socer-schlesier Cos dla kubusia. 07.03.08, 15:40 muzyka.onet.pl/10172,1473606,wywiady.html Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Cos dla kubusia. 07.03.08, 15:43 www.gazetawyborcza.pl/1,75248,4998224.html Odpowiedz Link
kubiss Re: Kto czytac potrafi, ma przewage 07.03.08, 15:43 Nie jestem jak Pniok - zespolony ze swoja miejscowoscia ! Nie siedze na stale w zadnym z miejsc na ziemi . W Belgii zylem ponad rok a potem wrocilem do Polski . Po jakims czasie wylosowalem zielona karte i teraz sobie mieszkam w USA Dzieki temu ze juz troche krajow widzialem to mam wyrobiona opinie na temat standartow zycia w roznych krajach . Czy jeszcze mota jakieś fragi ? ..... :-) Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Kto czytac potrafi, ma przewage 07.03.08, 15:48 Kubus bla,bla,bla.Zal mi tych polskich emigrantow.Tak szwendac sie po obcych landach. Odpowiedz Link
kubiss Re: Kto czytac potrafi, ma przewage 07.03.08, 17:40 socer-schlesier napisał: > Kubus bla,bla,bla.Zal mi tych polskich emigrantow.Tak szwendac sie po obcych landach. hahahahahaha :-) Myślisz że ja musze się szwendać hahaha Różnica między nami jest taka że ja jakiś tam obraz świata mam . Ty natomiast spędzasz całe życie pośród strarych poniemieckich familoków uod podwórka . W wychodkach znasz każdą dziurę w desce . Potrafisz nawet powiedzieć który gołąb z dachu jest miejscowy a który gorol :-) . Mówię ci socker : " Świat jest piękny " ..... :-) Ps. Nie zazdrość mi tylko zmień sobie coś w życiu wtedy zmieni coi się w głowie . Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Kto czytac potrafi, ma przewage 07.03.08, 19:27 kubiss napisał: > Mówię ci socker : " Świat jest piękny " -Tu sie z toba zgadzam. > Różnica między nami jest taka że ja jakiś tam obraz świata mam . > Ty natomiast spędzasz całe życie pośród strarych poniemieckich familoków uod > podwórka . W wychodkach znasz każdą dziurę w desce . > Potrafisz nawet powiedzieć który gołąb z dachu jest miejscowy a który > gorol :-) . - Czyz bysmy sie znali? > Ps. Nie zazdrość mi tylko zmień sobie coś w życiu - Tu sie z toba nie zgadzam. Po prostu nie wiem czego mialbym ci zazdroscic. Ps.Widzisz,wlasnie ja nie chce niczego zmieniac w swoim zyciu,wrecz przeciwnie. Odpowiedz Link