Dodaj do ulubionych

problymy ze fotkom

08.02.09, 12:03
moze mi to sam ktos wyklarowac? - miou ktos juz taki problym?

porobiouch na digitalnyj kamerze trocha fotkow i tera je chca
wciepnonc na komputer. Wszyske fotki jak je oglondom na kamerze som
OK. Jak fotki przeuadowuja ze kamery na komputer to dwie pokozuje mi
ze som kaput i ich niy idzie przeuadowac na komputer. Reszta wszysko
je jak zawsze OK. Co to moge byc?
ps
graficznie na komputerze pokozujemi symbol ze ta fotka
je "zniszczono"
Obserwuj wątek
    • 1fatum Re: problymy ze fotkom 08.02.09, 17:13
      Napisz na maila, albo ta telefon. Może coś podpowiem. Sa programy, które mogą
      odzyskać nawet skasowane foto a nawet ze sformatowanej karty pamięci.
      • szwager_z_laband Re: problymy ze fotkom 08.02.09, 17:31
        Dziynkuja, czyli myslisz ize ze kartom je cos niy tak(?)
        Niy je to zodno tragedia z tom fotkom, ajnfach piyrszy roz mi sie
        take cos pszitrefiouo. Mysla ize temat sie sam kozdymu kedys moge
        pszidac.
    • anton_28 Re: problymy ze fotkom 08.02.09, 17:33
      Szwager, jo miou tyn som problym jakech sd karta z computra
      wycioong, a wczesni niy kliknoou na "hardware sicher entfernen"
      potyn zaro psziszou meldung "datenverlust beim speichern" gynau na
      ta sd-karta bezogen. I jak zech ta karta zajs wrozioou to jusz bouy
      niyftore zdjyncia tak jak godosz defekt, niy szuo ich uotworzic
      • szwager_z_laband Re: problymy ze fotkom 08.02.09, 17:37
        to bydzie to!

jo tak szczerze godajon podejzywou, ale niybouech se zicher. Dziynki
        za podpowiydz:)
    • seppel Re: problymy ze fotkom 08.02.09, 18:09
      Hi!
      poduoncz USB Kabel direkt an die Kamera
      i sprubuj runterladen (mjouech tysz tak-we Kartenlesegerät
      bouo psinco a direkt OK)
      • szwager_z_laband Re: problymy ze fotkom 08.02.09, 18:13
        oba sposoby bou tyn som efekt - mysla ize to skuli tego co wyzyj
        anton szkryfnou.
        • 1fatum Re: problymy ze fotkom 08.02.09, 18:35
          wysyłam maila, ale nie wiem, czy przejdzie, bo wazy 20 mega.
          • szwager_z_laband Re: problymy ze fotkom 08.02.09, 18:44
            dziynki, zaro kukna eli je!
            • szwager_z_laband ps 08.02.09, 18:47
              niy, nic niyma odcia
              • 1fatum Re: ps 08.02.09, 18:57
                poszło, ale może serwer zablokował. Nie mam potwierdzenia, że wróciło. Może u
                Ciebie nie przechodzi więcej niż 20 mega?
                Spróbuję z innego konta pocztowego.
                • szwager_z_laband Re: ps 08.02.09, 18:59
                  tera kukom i je!

ze czasym 18.46

• bobek1978 Re: ps 09.02.09, 00:23
                    Jo mom taki problym jak bych wyciag karta XD z Olympusa i wciezoł obojyntnie do jakygo czytnika kart. Zaro sie to psuje i nie idzie nic zrobic. A fotoaparat potyn tak samo melduje ze karta je popsutou. jak mi sie to przidazylo toch znoud jakis mali program co odzyskou ty zdiyncia inaprawiou ta karta. Niepamiyntom nazwy, ale tych programow je dosc trocha. Newet jak wom sie festplatta skebzi to i tak idzie z niyj prawie wszystko odczytac
                    • szwager_z_laband Re: ps 09.02.09, 08:37
                      juz tera taki mom:)

wszyskim fajnie dziynkuja za pomoc!

:)
                      • 1fatum Re: ps 09.02.09, 09:01
                        Kilka ważnych uwag do tematu.
                        1. styki karty przemywamy czystym spirytusem (pozostałą resztę C2H5OH można
                        rozcieńczyć i wypić).
                        2. styki cieniutko smarujemy oliwa do maszyn do szycia lub WD-45 czy innym
                        rzadkim nie zasychającym olejem. Mimo, że są złocone, to jednak nasmarowane mają
                        pewniejsze połączenie.
                        3. Unikamy wyjmowania karty z aparatu, bo warstwa złota na stykach karty i
                        aparatu jest cienka i szybko się wyciera pogarszając połączenie.
                        4. Zdjęcia przenosimy „kablikiem” na komputer. Styki w kablu też warto posmarować.
                        5. Do pobierania zdjęć nie używamy programów dostarczanych wraz z aparatem, ale
                        zwyczajnie kopiujemy, jako dane z dysku wymiennego. Wcześniej tworzymy nowy
                        folder na zdjęcia. Wpierw podłączamy kabel, a dopiero później włączamy aparat.
                        Zamykamy okno, jakie się na przy tym samoczynnie otworzy. Otwieramy ikonę „Mój
                        komputer” i znajduję w części „urządzenia z wymiennymi nośnikami pamięci” ikonę
                        aparatu, nazwaną najczęściej, jako dysk wymienny noszący ostatnia w kolejności
                        literę alfabetu (zależy ile dysków posiadamy). Klikamy na tą ikonę tak długo, aż
                        się otworzą pliki ze zdjęciami. Możemy dać polecenie zaznacz wszystkie, lub
                        ręcznie zaznaczyć te, które chcemy skopiować. Później dajemy polecenie „kopiuj”
                        i klikając na nasz utworzony folder dajemy polecenie wklej. Ewentualnie mając
                        otwarte i zaznaczone pliki klikamy na górze ekranu w pobliżu lewego narożnika na
                        menu „edycja” i na dole otwartej listy wybierania mamy opcję: „kopiuj do
                        folderu” lub „przenieś do folderu”. Klikamy np. na kopiuj i otworzy się kolejne
                        okno, a w nim odnajdujemy nasz folder, w którym maja się znaleźć nasze zdjęcia.
                        Zatwierdzamy i kopiowanie trwa.
                        6. Bardzo ważne! aparat musi mieć dobrze naładowane akumulatory, aby nie
                        padły w czasie kopiowania.
                        7. Po zakończeniu kopiowania nie wyłączamy aparatu, ale ponownie otwieramy ikonę
                        „Mój komputer” i prawym myszy raz klikamy na ikonę aparatu, by otworzyło się
                        menu i tam klikamy na napis ”wysuń. Dopiero wtedy przełącznikiem na
                        aparacie wyłączamy aparat i dopiero wtedy można odłączyć kabel.
                        8. Jeżeli mamy problemy z kartą, to po skopiowaniu jej zawartości na komputer
                        ustawiamy na aparacie „setup” i w menu znajdujemy opcję „format”. Często trzeba
                        ją uaktywnić w podmenu aparatu. Zatwierdzamy i formatujemy kartę pamięci. Tu też
                        należy pamiętać o naładowanych akumulatorach. Unikamy formatowania w innych
                        urządzeniach, bo niby format, formatowi jest równy, ale nie do końca. Aparat
                        lepiej toleruje karty sformatowane w aparacie.
                        9. Najczęstsze wady i awarie powstają przy wyjmowaniu kart, kiedy aparat jest
                        włączony lub operacje miedzy aparatem, a komputerem zostają przerwane z powodu
                        padnięcia w aparacie baterii.

Trochę informacji jest pod tymi linkami:

programy.onet.pl/74,138,programy.html

www.instalki.pl/programy/download/odzyskiwanie_danych/
                        • szwager_z_laband Re: ps 09.02.09, 09:09
                          no widzisz, a jo zowdy miou najprzod wuonczony aparat a potym wrazou
                          kabel - tak bouo szybciyj = czuowiek je lyniwy:)
                          • 1fatum Re: ps 09.02.09, 10:30
                            Po odzyskaniu zdjęć sformatuj kartę w aparacie. Podejrzewam, że ma ona liczne
                            błędy, które znikną po formatowaniu. Stosując moją metodę, jak na razie nie
                            miałem problemów, a naprawdę robię bardzo dużo zdjęć. Bardzo ważne jest też
                            jakiej firmy są karty. Mnie najbardziej odpowiadają Kingstony.

Tym programem co Ci dałem odzyskałem kiedyś zdjęcia usunięte z karty i z
                            komputera. Trzymam je na pamiątkę i przez kolejnym numerem każde zdjęcie na wpis
                            "CONVAR" oznaczające, że pochodzi z odzysku.

Napisz, czy Ci sie udało.
                            Jeszcze jedno!
                            Chcąc odzyskać cokolwiek, nie można niczego na kartę już zapisywać, bo nowy
                            zapis nadpisze się na usunięte lub wadliwe miejsca. Tak naprawdę w komputerze,
                            czy na karcie polecenie "usuń", niczego nie usuwa, a jedynie w nazwie pliku
                            zamiast pierwszej litery wstawia np., "?". Specjalny program to widzi i znak
                            zapytania zamienia na coś innego i mamy odzyskane. Również można odzyskać dane
                            po sformatowaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka