13.04.11, 15:10
Kochani powiedzcie czy to normalne aby ksiądz kazał dzeciom przynosić pieniądze w zamian za podziekowania dla rekolekcjonisty--chyba nie hańba W parafi św. Frańciszka wczoraj czyli dnia 12 04 2011 po rekolekcjach dla maluchów cytuje słowa księdza ,,Nie zawiedzcie mnie trzeba podzekować księdzu za rekolekcje bo ksiądz musi na paliwo miec i coś jeśc więc przynuście pieniążki ze skarbonek do kościoła,,Hańba tylko kasy i kasy potrzebują na te swoje imprezy w parafi sama byłam swiadkiem jak to donośnie po22 spiewali hej sokoły chyba dobrze im to wino mszalne wchodził....LUDZIE APELUJE ZACZNIJCIE SIĘ WKO,NCU ODZYWAĆ BO TO JEST WIELKA PRZESADA TRZEBA SKOŃCZYĆ Z TA SEKTA BO TAK TO NAZYWAM CHOĆ SAMA JESTEM KATOLICZKĄ
Obserwuj wątek
    • kokonikk Re: komunia 14.04.11, 10:40
      Najprostsza sprawa to po prostu nie dawać na tace. Ja nie daję i jakoś żyję.
      Uważam, że jeśli pobierają pensje to powinno być za free tj. sakramenty. Co innego budowa kościoła bo tego ksiądz ze swoich pieniędzy nie zrobi. Ale za posługe rekolekcjonisty to już ludzie sami są winni. Jasne, że szczyt chamstwa i bezczelności upominac się o kase dla księdza który przyjechał głosić słowo Boże. Jezus nie pobierał opłat za kazania na górze ani za odpuszczenie grzechów. Podobnie jak św. Jan chrzciciel za chrzest też nie pobierał daniny.
      To prawda, że kler w Polsce rozubujał się aż nadto ale nic z tym nie da się zrobić chyba. Szczególnie w tak małym miasteczku jak nasze. Gdzie ksiądz w dalszym ciągu jest uważany za kogoś lepszego, mądrzejszego. Ja osobiście tak nie uważam. Przykład klechy który nie zadużo ma inteligentnych myśli do powiedzenia to kard. Dziwisz, który jedzie tylko na tym że był przybocznym Papieża.

Jedyną alternatywą jest Janusz Palikot i jego RPP gdyż oni jako jedyni głoszą hasła całkowitego i rzeczywistego rozdziału państwa od Kościoła. Czyli żeby np. ksiądz nie skrapiał wszystkiego kropidełkiem i nie brał za to później 1tys. zł. Jak to było w przypadku oddania do użytku ronda w krasnymstawie.
      • ko-kr Re: komunia 14.04.11, 19:24
        ale z drugiej strony nie ma obowiązku "brać" komunii, ani być katolikiem. Nikt, nikogo do niczego nie zmusza. Na zachodzie kościoły są opodatkowane, ale każdy podatnik płaci na rzecz kościoła, do którego należy. Faktem jest (i to nie dzisiejszym), że opłaty w kościele wzbudzają kontrowersje, ale z drugiej strony w dzisiejszych czasach trudno jest utrzymać kościół z tego co dostaje parafia od metropolii. I trzeba pamiętać, że nikt ubóstwa z księży nie ślubował, więc każdy orze jak może. Mnie bardziej trafia moralność i brak empatii niektórych księży, w tym i krasnostawskich.
        • emka10011 Re: komunia 15.04.11, 09:26
          Fakt nikt nikogo nie zmusza do bycia w wierze katolickiej ale sądze ze takie zachowanie jest nie na miejscu w szczególności wobec dzieci a parafia św Franciszka ma wymogi dość szczegulne czemu tylko w tym kościele a mamy ich w mieście 3 np chrzest ma okresloną cene a w pozostałych usłyszałam ze za sakramęt się nie płaci tylko jeśli chce to co łaska mogę dać czy to nie dziwne sądze ze bardzo czemu tylko w tej parafi są problemy z udzelania sakramętów dzieciom -małżeństw które nie mają slubu koscielnego a w innych nie ma takiego problemu .
    • halszka1234 Re: komunia 17.04.11, 18:52
      Zgadzam się w Kościele św. Franciszka są stawki, tam się po prostu sprzedaje się sakramenty św. a nie to księża ślubowali oni mają być dla ludzie a nie dla kasy. Mi we Franciszku powiedział że chrzest kosztuje 150 zł.
      • ko-kr Re: komunia 17.04.11, 21:04
        w Polsce tak jest, że wszyscy powinni być dla ludzi i broń Boże brać pieniądze. I tak lekarz dla ludzi i powinien poświecać się dla pacjenta, nauczyciel przecież to zawód z powołania, więc jak mogą się w ogóle prosić o podwyżki, pielęgniarki - bezczelne - żądają ciągle podwyżek chociaż przecież to powinno być powołanie, urzędnik przecież jest dla społeczeństwa, to co on ma jakieś fochy, a już o kierowcach autobusów i sprzedawcach nie powiem... i tak żyjemy w kraju, gdzie każdy ma byc na usługach wszystkich i nie brać za usługę żadnych pieniędzy. Bo przecież to jest jego powołanie i jak śmie żądać pieniędzy. Tak samo jest z Kościołem. Trzeba przypomnieć, że zgodnie z Polskim prawem jest też instytucja, która może pobierać pieniądze. Bo tak naprawdę Kwestia nie leży w pieniądzach, a w moralności kleru. A co do chrztu to płaciłem więcej 4 lata temu w innej parafii. Więc jest to problem nie tylko Kościoła św, Franciszka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka