Dodaj do ulubionych

Rwanie - góra a dół

09.06.07, 00:44
Różni się czymś rwanie zęba z góry a z dołu? Miałam usuwanego z dołu i bolało
przy wyciąganiu z kości, bo tam się nie znieczuliło, i dentysta powiedział, że
tak to juz jest z DOLNYMI zębami. A jak jest z górnymi? Jedna piątka mi wadzi
i chętnie bym sie jej pozbyła... Ale jednak boję się trochę, bo poprzednie
rwanie bolało... ;(
Jak ktoś cos wie, to proszę mi pomóc...
Obserwuj wątek
    • le_szek Re: Rwanie - góra a dół 09.06.07, 09:47
      > Różni się czymś rwanie zęba z góry a z dołu? Miałam usuwanego z dołu i bolało
      > przy wyciąganiu z kości, bo tam się nie znieczuliło, i dentysta powiedział, że
      > tak to juz jest z DOLNYMI zębami.

Nie ma różnicy na górze czy na dole - boleć nie powinno (chyba, że jest duży
      stan zapalny i zmieniony odczyn w tkankach, wtedy mogą być problemy. Ale wtedy i
      tak nie ma znaczenia czy to góra czy dół).
      • kamisiunia Re: Rwanie - góra a dół 09.06.07, 12:02
        > Nie ma różnicy na górze czy na dole - boleć nie powinno (chyba, że jest duży
        > stan zapalny i zmieniony odczyn w tkankach, wtedy mogą być problemy. Ale wtedy
        > i
        > tak nie ma znaczenia czy to góra czy dół).

Ale nie miałam dużego stanu zapalnego ani nic takiego... Po prostu jakby kość
        nie była znieczulona - z dziąsła wyciągania kompletnie nie czułam... Ale to
        chyba dobrze, że niepowinno boleć - bo górny jest tylko odłamany i boli, bo
        miazga na wierzchu, a nie że próchnica :]
    • morelka85 Re: Rwanie - góra a dół 09.06.07, 18:15
      chyba jednak jest róznica miedzy dołem i górą. mialam statnio leczone 2 zeby.
      sam dentysat powiedział ze z reguly na górze znieczulenie przebiega szybko i
      calkowicie sie przyjmuje a na dole trzeba dłużej poczekac.mhmmmmmmmmm wiec
      pewnie rwanie tez ma róznice
      • le_szek Re: Rwanie - góra a dół 09.06.07, 19:59
        Dłużej trzeba poczekać - tak, to prawda (inny mechanizm znieczulenia, na dole
        przewodowe, na górze nasiękowe). Ale powinno zadziałać równie dobrze.
        • kamisiunia Re: Rwanie - góra a dół 17.06.07, 00:04
          A jak ma sie wielkie korzenie? Ja miałam... Lekarz był nimi krótko mówiąc
          zdumiony. I fakt - znieczulanie trwało długo i dużą dawkę dostałam, cała prawa
          strona twarzy byla nieczuła, razem z okiem - wstydziłam sie patrzeć na dentyste,
          bo czulam, ze patrze jednym okiem... a i tak troche bolało przy wyciąganiu zęba...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka