efendim 07.01.12, 18:56 Na ile można wykupić najdłuższy ikamet? Na rok czy na pięć lat bo kiedyś mi się obiło o uszy? Bardzo proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nephte Re: Najdłuższy ikamet 07.01.12, 22:33 ja mam na 2 lata ale mają tez dziewczyny na 3 to chyba zalezy od srodków finansowych jakimi dysponujesz Odpowiedz Link
annalanya Re: Najdłuższy ikamet 08.01.12, 10:52 na 5 lat, po warunkiem, że nie jest to pierwszy ikamet Odpowiedz Link
grazynanowa Re: Najdłuższy ikamet 08.01.12, 18:50 Na 5 lat .. nie ma znaczenia, czy po raz pierwszy wyrabiasz Ikamet ,warunkiem sa srodki finansowe . Odpowiedz Link
efendim Re: Najdłuższy ikamet 08.01.12, 19:17 O dzięki wielkie. Tak właśnie myślałam, że pięć lat ale nie byłam pewna. Podobno jak się kupuje dom w Turcji dostaje się ikamet, tylko nie wiem na ile lat. Wiecie coś może na ten temat? Odpowiedz Link
annalanya Re: Najdłuższy ikamet 08.01.12, 19:49 w przypadku ob. polskiego kupno domu nie ma niestety wpływu na pozwolenie na pobyt pocieszyć można się tym,że nam Polakom jest przynajmniej łatwiej ten dom kupić, bo np Rosjanie czy Duńczycy, żeby złożyć wniosek o Tapu muszą mieć minimum 6 miesięczną ikametkę. Najlepiej jak zapytasz na emniyecie na którym będziesz składać wniosek, bo to niestety, jak życie uczy może odbiegać od innych miejscowości. Tak się składa,że jestem licencjonowanym pośrednikiem sprzedaży nieruchomości, od 4 lat działającym w Alanyi i pomagam moim klientom m.in. składać wnioski o pozwolenia na pobyt , jeśli tego potrzebują, więc potwierdzam,że emniyet w Alanyi jasno i wyraźnie "mówi" ,że wiza pobytowa 5 letnia może być wydana na wniosek przy spełnieniu określonych warunków (kasa + musi to być kontynuacja ikametki, tj nie mozę to być pierwszy wniosek). źródło : naczelnik emniyetu- Alanya Powodzenia annalanya Odpowiedz Link
kusadasi7a Re: Najdłuższy ikamet 18.01.12, 11:53 nierpawda! ja mam wykupiony pierwszy ikamet od razu na 5 lat + długość wizy. Odpowiedz Link
agewa28 Re: Najdłuższy ikamet 19.01.12, 11:08 Ja drugi ikamet dostałam na 5 lat. Pierwszy na rok. Ale to tylko dlatego, że się nie dopytaliśmy i po prostu nie wiedzieliśmy. Przy drugim przycisnęliśmy urzędnika i od ręki dostaliśmy pięć lat bez żadnego problemu. Odpowiedz Link
yosun Re: Najdłuższy ikamet 20.01.12, 20:20 A ja wlasnie wyrobilam sobie drugi ikamet, pierwszy dostalam na rok a ten na 3 lata i wedlug pana policjanta trzy lata to najdluzszy mozliwy okres. Czyli co, jak zwykle co urzednik to inna wersja? Odpowiedz Link
skorrogan Re: Najdłuższy ikamet 25.01.12, 12:48 Dzis mialem randevu z İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü w Fatih i za tydzien mam odebrac moj pierwszy ikamet. Ikamet dostalem na 1 rok i 10 miesiecy (do konca wanosci polskiego paszportu, jesli moj paszport bylby wazny na 5 lub wiecej lat - to ikamet dostalbym na 5 lat). W moim przypadku staralem sie jako malzonek obywatelki Turcji. Oplata za waznosi to 245TL plus za ikamet 172 TL. Odpowiedz Link
agnieszka109 Re: Najdłuższy ikamet 11.09.12, 13:20 Cześć, mam zapytanie odnośnie pierwszego ikametu. Wczoraj chciałam zarezerwować termin wizyty przez internet w İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü w Stambule i nie mogłam uwierzyć że pierwszy wolny termin jest na 31.01.2013!!!! Do Stambułu przylatuję 07.10 jako żona Turka i się zastanawiam co mam robić gdyż na wizie turystycznej mogę być tylko 90 dni. Pozostaje mi tylko latać co 3 m-ce do tego czasu. Odpowiedz Link
izabela.szmit Re: Najdłuższy ikamet 11.09.12, 14:09 Zakładam, że składasz dokumenty o pierwszy ikamet, jeżeli tak to zarezerwuj wizytę już, bo i tak Cię to nie ominie, a potem jeżeli masz umówioną wizytę to możesz czekać na tą wizytę nawet bez ważnej wizy. (powinnaś mieć ze sobą chyba wydrukowany papier z systemu potwierdzający umówioną wizytę). Natomiast jeżeli jest to przedłużenie ikametu to robisz to w lokalnym oddziale i trwa to o wiele krócej. Mogę być w błędzie, bo to się zmienia z prędkością światła w Turcji. Odpowiedz Link
agnieszka109 Re: Najdłuższy ikamet 11.09.12, 14:59 Tak, jest to mój pierwszy ikamet. Wczoraj zaklepaliśmy tą datę. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link
agnieszka109 Re: Najdłuższy ikamet 11.09.12, 15:03 A nie będę musiała potem płacić żadnej kary że do tego czasu uzyskania ikametu byłam nielegalnie w Turcji. Odpowiedz Link
izabela.szmit Re: Najdłuższy ikamet 11.09.12, 17:14 Z tego co obowiązywało do tej pory to nie, bo "musisz" być w Turcji oczekując na spotkanie, a to już nie jest Twoja "wina", że oczekiwanie jest dłuższe i długość Twojej wizy. Odpowiedz Link
migda33 Re: Najdłuższy ikamet 12.09.12, 09:54 dla żon lub mężów tureckich obywateli nie opłaca się przepłacać ikametu na 5 lat gdyż po 3 latach można ubiegać się o tureckie obywatelstwo więc 3,5 roku (bo mniej więcej pół roku czeka się na przyznanie obywatelstwa od czasu złożenia wniosku) wystarczy w zupełności ,,, pozdrawiam Odpowiedz Link
melek85 Re: Najdłuższy ikamet 12.09.12, 10:11 Wazny jest termin, w ktorym dokonano rezerwacji a nie samo juz spotkanie na policji...Potem w potwierdzeniu rejestracji jest wlasnie uwzgledniona data spotkania oraz data rejestracji...jezeli w przeciagu 14 dni od wygasniecia ikametu badz wizy dokonasz rejestracji to nie wazne czy na spotkanie bedziesz czekala miesiac czy pol roku...nic sie nie stanie...takze spokojnie czekaj na umowiana w styczniu wizyte A Jezeli chodzi o sprawy obywatelstwa to raczej trwa to dluzej niz 6 miesiecy, sam pan policjant stwierdzil ze potrwac to moze nawet do roku...szczegolnie dla mieszkancow Stambulu...ale oczywiscie bywa roznie...ja za miesiac zaczynam swoja przygode z obywatelstwem tureckim i mam nadzieje ze do roku ta sprawa zakonczy sie pomyslnie ) Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
agnieszka109 Re: Najdłuższy ikamet 12.09.12, 10:58 Dziękuję za odpowiedź i wszelkie wskazówki Odpowiedz Link
migda33 Re: Najdłuższy ikamet 12.09.12, 15:28 ja na obywatelstwo w Ankarze czekałam pół roku (było to rok temu)..... pozdrawiam Odpowiedz Link
lsgurl13 Re: Najdłuższy ikamet 12.09.12, 18:04 Dziewczyny orientujecie ile kosztuje przedłużenie pobytu na rok, dwa itp? Jaka jest różnica cenowa? Niedługo chce przedłużyć i zastanawiam się na ile, bo nie wiem jak to wyjdzie finansowo. To nie będzie mój pierwszy ikamet ale starego nie mam ze sobą bo wygasł 2 lata temu. Czy będą wymagać kopii starej ikametki? Jak tak i jej nie mam przy sobie to znaczy, że muszę za nią zapłacić tak jakby była pierwszą? Odpowiedz Link
izabela.szmit Re: Najdłuższy ikamet 12.09.12, 22:45 Jeżeli nie masz książeczki, to znaczy, że będziesz musiała zapłacić za nową, z tego co pamiętam było to około 140 TL. Dodatkowo będziesz musiała zapłacić podatek, ja w marcu płaciłam za rok ok 150 TL, a jak dobrze pamiętam, to wyliczenie pochodzi od ilości miesięcy, więc za dwa lata będzie odpowiednio więcej (prawdopodobnie 2 razy więcej). Odpowiedz Link
lsgurl13 Re: Najdłuższy ikamet 13.09.12, 09:23 Dzięki za odpowiedź! Chodzi mi bardziej o te dowody na to, że mam za co żyć na czas pobytu. Przeczytałam na internecie, że co miesiąc się pokazuje dowód, że się ma 300$. To prawda? Nie jesteśmy małżeństwem ale mieszkamy razem, mamy mieszkanie no i on pracuje. Czyli 140 za ikamet i co miesiąc okazać 300$? Odpowiedz Link
izabela.szmit Re: Najdłuższy ikamet 13.09.12, 23:43 My też nie jesteśmy małżeństwem, więc podobna sytuacja. Z tego co wiem to jeżeli chcesz uniknąć udokumentowania środków na własnym koncie bankowym w Turcji to musicie najpierw pójść do notariusza i poświadczyć, że on gwarantuje Ci utrzymanie itd itp. Ja natomiast założyłam konto w Turcji, przelałam tam równowartość 300 $ x 12 miesięcy w TL i zaniosłam na policję wyciąg z konta bankowego. Problem polega na założeniu konta bankowego w Turcji bez ważnego ikametu, bo banki najczęściej jednak chcą ikamet do założenia konta. Pozostaje Ci jeszcze trzecia opcja - wymienić w kantorze walut równowartość i zanieść na policję dowód wymiany odpowiedniej kwoty. Odpowiedz Link
lsgurl13 Re: Najdłuższy ikamet 14.09.12, 12:49 A notariusz pewnie też kosztuje Musisz im pokazać całą kwotę od razu tzn. np. 300$ x 12 czy pokazujesz ten wyciąg co miesiąc? Skoro oni przedłużają na tyle na ile się ma kase to trzeba im wszystko pokazać od razu na to wychodzi. Myślę, że nie byłoby problemu aby za mnie poświadczył tylko, że nie wiem ile ten notariusz weźmie. Zobaczymy co nas najtaniej wyniesie. Odpowiedz Link
melek85 Re: Najdłuższy ikamet 13.09.12, 15:58 lsgurl13 napisała: > Dziewczyny orientujecie ile kosztuje przedłużenie pobytu na rok, dwa itp? Jaka > jest różnica cenowa? Niedługo chce przedłużyć i zastanawiam się na ile, bo nie > wiem jak to wyjdzie finansowo. Oplata za pierwszy miesiac wynosi 25 dolarow, za kazdy nastepny trzeba dodac 5 dolarow...takze oplaca sie wykupic ikamet na dluzej. To nie będzie mój pierwszy ikamet ale starego n > ie mam ze sobą bo wygasł 2 lata temu. Czy będą wymagać kopii starej ikametki? J > ak tak i jej nie mam przy sobie to znaczy, że muszę za nią zapłacić tak jakby b > yła pierwszą? Jak przedluzalam pozwolenie na pobyt to za kazdym razem do wniosku musialam dolaczyc kserokopie ikametki...skoro jej nie masz to na pewno pobiora oplate za nowa. Na stronie Yabancılar Sube Mudurlugu nadal widnieje informacja, ze na kazdy miesiac pobytu trzeba wykazac na wlasnym koncie bankowym po 300 dolarow...odwoluje do strony yabancilar.iem.gov.tr/ikamet.html jest tez wersja po angielsku...pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link