choroszy5 17.02.13, 12:53 Czy sa tutaj jakies dziewczyny poszukujace pracy w Istanbule? Ja jestem wlasnie na etapie wysylania CV..pracowalam jako kosmetyczka w jednym z hotel przez 2 lata niestety musialam odejsc.Jak wasze poszukiwania?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skorrogan Re: Praca 17.02.13, 18:10 Ja na 1,5 roku szukania pracy miałem tylko jedna odpowiedź na moje CV (byłem overqualified) i jedną rozmowę. A to pewnie dlatego, że należę do tej płci przeciwnej, tej brzydszej. Odpowiedz Link
magdao157 Re: Praca 25.03.13, 09:28 ja dostalam prace bardzo szybko. ale po otrzymaniu tureckıego obywatelstwa. na ıkamecıe jest bardzo trudno cos znalesc bo pracodawca ma duzo papıerkowej roboty z zatrudnıanıem obcokrajowca ı przewaznıe wola zatrudnıac turkow. nıe wıem jaka jest twoja sytuacja czy masz obywatelstwo czy nıe. Jezelı masz to najlatwıej znalesc prace w sektorze turystycznym. ja pracuje jako recepcjonıstka w jezyku tureckım prawıe wcale nıe musze rozmawıac (cale szczescıe bo moj tureckı kuleje). nıe pytalı mı sıe o zadne dyplomy ıtd. placa dosc dobra ı przewaznıe sıedzısz ı pıjesz kawke powodzenıa Odpowiedz Link
yasemin1 Do Magdy 27.03.13, 21:33 Witaj Magda, Mówisz, że w turystyce łatwo o pracę? A w którym regionie pracujesz.. bo właśnie mój mąż traci prace w Polsce - firma się zamyka i zostaje na lodzie. Szczerze mówiąc wróciłby do turystyki w której pracował całe życie w Turcji, miał licencję pilota w niemieckim języku, angielski też zna biegle, ma bardzo bogate CV "turystyczne". Tylko po tylu latach w Polsce to nawet już znajomi mu się wykruszyli i musiałby szukać od początku. Może mogłabyś coś polecić? Najchętniej to rejon Antalii, ale niekoniecznie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
magdao157 Re: Do Magdy 28.03.13, 13:11 ja pracuje w kapadocji. Jezeli zna jezyk niemiecki to prace jako pilot lub przewodnik znalazl by tu dosc szybko. napisz mi na maila moze moglabym wam pomoc bo mam tu troche kontaktow na mıejscu moge popytac ıtd. magdao157@wp.pl Odpowiedz Link
grazynalydia Re: Do Magdy 28.03.13, 21:13 Hey, Ja po powrocie z Polski(czyli za 5 dni) będę wracać do Stambułu a następnie leçe do Adany na ostatnią komisje odnośnie obywatelstwa... uff, ten koszmar kończy się zaniedługo! Planujemy w tym roku przenieść się do Kapadocji...gdzie zamierzam pracować i mieszkać. Gdzie dokładnie pracujesz? czy mieszkasz tam na stałe? jak wygłąda praca w tym rejonie z twojej perspektywy? Pozdrawiam! Odpowiedz Link
asya-pl Re: Praca 28.03.13, 14:37 Chciałam się zapytać jakimi językami posługujesz się w pracy? Odpowiedz Link
magdao157 Re: Praca 29.03.13, 12:27 Posluguje sie glownie jezykiem angielskim. Do hotelu w ktorym pracuje raczej polacy nie przyjezdzaja. Roenierz jezyk turecki ale w malym stopniu. Bardzo mi sie podoba to moje miasteczko (Ürgüp). spokoj wieczorami cisza, gwiazdy widac! Czego w ankarze nie widzialam nigdy... Z pracy jestem bardzo zadowolona, bardzo sympatyczni ludzie. Zycie tu jest tansze, wynajem mieszkan to groszowe sprawy w porownaniu z ankara czy istanbulem a nawet miejscowosciami nadmorskim. Tansze jedzenie... wszystko jest tansze niz w ankarze! Bylam w szoku jakie potrafia byc roznice w cenach! Polecam przeprowadzke na takie odludzie calkiem inne zycie. Choc dla kogos kto szuka wiele rozrywki itd to nie polecam. W sezonie sie duzo dzieje ale poza sezonem to leniwa i senna okolica. Odpowiedz Link
kasia-19821 Re: Praca 31.03.13, 15:08 Magdao157 jeśli mozna to zapytam cie o kwestie języka .. Naposalas ze twój turecki kuleje to jak udało ci sie uzyskać obywatelstwo? Z tego co wiem jest egzamin i znajomość języka jest obowiązkowa .. Odpowiedz Link
magdao157 Re: Praca 01.04.13, 09:04 Moj turecki jest o wiele lepszy gdyz w ostatnim czasie go duzo szlifuje, nie jest jeszcze super ale dogaduje sie (moze nie wpelni gramatycznie ale daje rade). nie mialam zadnego egzaminu z jezyka jak zalatwialam obywatelstwo. Jako zona obywatela tureckiego od 4 lat i dwojka dzieci... chyba nie bylo to konieczne. Moze dla osob samotnych (bez meza obywatela) jest to wymagane ale ja nie mialam egzaminu zadnego. Odpowiedz Link
magdao157 Re: Praca 01.04.13, 09:08 Dodatkowo ciezko czasem porozumiec sie z turkami z tej czesci turcji gdyz wielu mowi dialektem oraz uzywaja innego akcentu. Ale w najwazniejszych sprawach sie dogadam. Codzienny przymusowy kontakt z tym jezykiem gdzie poprostu musisz sie porozmumiec wplywa niesamowicie. Sama jestem w szoku po niecalych dwoch tygodniach pracy zaczelam mowic plynnie. Tak jak pisalam, nie mam wielkiego zasobu slow i problemy z gramatyka (testu napewno bym nie zdala hehe) ale dogaduje sie. Odpowiedz Link
kasia-19821 Re: Praca 03.04.13, 10:26 Rozumiem ja poprostu słyszałam ze każdy musi zdać test ze znajomosci języka bez względu na to ze ma sie męża i dzieci .. Ale skoro tak nie jest to ok tylko w takim razie sprzeczne informacje krążą nawet na forum ...pozdrawiam Odpowiedz Link
amw77 Re: Praca 04.04.13, 10:13 To przepisy się zmieniły??? Od kiedy to nie ma egzaminu z tureckiego przy staraniu sie o obywatelstwo??? Może ktoś zweryfikowac tę informację? Mimo, że Turcja to kraj, w którym te same reguły/prawa moga się róznić w różnych regionach, w przypadku obwatelswa chyba sa jednakowe wszędzie...? Odpowiedz Link
magdao157 Re: Praca 04.04.13, 10:57 Nie wiem jakie sa przepisy.. ja nie mialam egzaminu. Ale kazda sprawa o obywatelstwo jest rozpatrywana indywidualnie wiec moze jak sa jakies watpliwosci czy nadac obywatelstwo czy nie to dodaja kryterium - test. nie wiem. Ale moze tez byc tak ze w roznej czesci turcji urzednicy inaczej podchodza. W istanbule podobno trudniej dostac nawet ikamet (doswiadczenia kolezanki). Ja w ankarze wszytstko zalatwialam bez zadnych problemow. Odpowiedz Link
amw77 Re: Praca/obywatelstwo-zasady 04.04.13, 11:50 dla osób w związkach małżeńskich z obywatelem/obywatelką Turcji konsolosluk.gov.tr/pl/en/Evlilik_Yoluyla_Turk_Vatandasliginin_Kazanilmasi.aspx i wszystko jasne... Odpowiedz Link
kasia-19821 Re: Praca/obywatelstwo-zasady 06.04.13, 21:23 I tutaj jest mowa o potwierdzonej znajomosci języka .. Odpowiedz Link