kocianna Re: oo..forum zmienilo sie w DP :) 27.10.14, 08:58 Mówiąc szczerze, trochę mnie to zaczęło irytować. A materiały DP to zdecydowanie potrzebna rzecz To gdzie je umieszczać, żeby nie przeszkadzały? Odpowiedz Link
alonka7 Re: oo..forum zmienilo sie w DP :) 27.10.14, 09:08 I bardzo dobrze - cos konkretnego. MI sie to bardzo podoba! zwlaszcza, ze akurat mam przedszkolaka Odpowiedz Link
tawananna Re: oo..forum zmienilo sie w DP :) 27.10.14, 13:58 Osobne forum podlinkowane w przypiętym poście albo wręcz w opisie tego forum? Odpowiedz Link
jan.kran Re: oo..forum zmienilo sie w DP :) 27.10.14, 19:27 Jestem jednym z dwóch adminów , Risando zniknął więc wszystko na moich barkach. Mnie osobiście DP nie przeszkadza bo jest dobrze oznaczone i można nie wchodzić na te wątki. Natomiast bardzo chętnie dam uprawnienia admina komuś kto ma pomysł jak ogarnąć DP. Albo zostawić jak jest albo zrobic podforum lub zebrać wszystkie wątki razem i podpiąć je na górze. Każda opcja i pomysły mile widzine ))) Odpowiedz Link
ambivalent Re: oo..forum zmienilo sie w DP :) 27.10.14, 21:01 Ja tez bylabym za podforum. Odpowiedz Link
laemmchen79 Re: oo..forum zmienilo sie w DP :) 28.10.14, 02:09 Nie do końca rozumiem, o co chodzi: potrzebne, ale irytuje, gdzie wrzucić, żeby nie przeszkadzały, hm... Dlaczego opisy tego, jakimi metodami uczymy polskiego swoje dzieci, nie miałyby pasować do forum o wielojęzyczności, na którym głównie dyskutuje się właśnie o sposobach i problemach utrzymania polskiego w rodzinie/u dzieci? A to, że to forum faktycznie ostatnimi czasy zamieniło się w DP, to nie tylko przyczynek mój czy effie, ale też tego, że najwyraźniej brakuje innych tematów, które mogłyby zrównoważyć naszą "aktywność". Nikomu miejsca nie zabierałam. Nawet nie chcę ukrywać sporego rozczarowania takim obrotem dyskusji, bo naprawdę miałam wrażenie, że duża część czytających to forum osób, którym zależy na rozwoju polskiego u swoich dzieci, jest po prostu w podobnej sytuacji (czyli brak instytucji polonijnych w najbliższym otoczeniu), czuje ciężar obowiązku wzięcia nauczanie na własne barki i właśnie przez wpisy pod hasłem DP po prostu możemy sobie wzajemnie pomóc. Naprawdę szkoda, że to jednak nie tutaj. Odpowiedz Link
jan.kran Re: oo..forum zmienilo sie w DP :) 28.10.14, 04:15 Ja osobiście uważam że wątki DP nie przeszkadzają , na pewno jako admin ich nie wykasuję i popieram pomysł DP. Pisz dalej i innych też zacchęcam do podtrzymania tematu Podziwiam zaangażowanie i pracę w to włożone. Natomiast można coś pomyśleć . Jets możliwość podpięcia wątków na górze forum ale tylo trzech. Ja ewentulnie widziałabym zebranie wszytstkich wątków DP w jedn zbiorczy i podwieszenia ina górze forum albo otwarcie podforum ale nie wiem jak to technicznie zrobić ,pomyślę w wolnej chwili. Odpowiedz Link
tawananna Re: oo..forum zmienilo sie w DP :) 28.10.14, 05:16 Disclaimer: piszę jako "podczytywaczka" (ale z wieloletnim stażem w podglądaniu tego forum ). Wątki DP oczywiście w niczym nie przeszkadzają i to inicjatywa absolutnie godna pochwały! Tylko faktycznie trudno w gąszczu DP odnaleźć inne wątki - i to nie sprzyja też aktywności w tych innych tematach (trudniej zobaczyć, gdzie pojawiły się nowe posty). Myślę, że wszyscy z sympatią podchodzą do inicjatywy DP i rozumieją, jak bardzo jest ważna - i tylko chodzi o forumową logistykę, jak to zrobić, żeby było przejrzyście, wygodnie i praktycznie dla wszystkich . Odpowiedz Link
kocianna Re: oo..forum zmienilo sie w DP :) 28.10.14, 18:52 No właśne - ja mam dziecko już duże, i DP mnie zupełnie nie interesuje - a tych wątków jest teraz tyle, że trudno mi znaleźć wątki dla mnie ważne. Czuję się trochę zdominowana przez DP, jak mam utworzyć nowy wątek, skoro otwieram lodówkę, a tam DP? A z drugiej strony to przecież szalenie potrzebna inicjatywa! Jeszcze pięć lat temu byłabym wierną i aktywną czytelniczką! Dlatego fajnie by było, żeby wątki DP były uporządkowane - wcale nie chcę, żeby zniknęły czy żeby się już nie pojawiały, tylko żeby były w jednym miejscu - i, co bardzo ważne - były łatwe do odnalezienia dla osób nowych na forum albo np. jeśli będę ich potrzebowała, powiedzmy, za dwa lata. Odpowiedz Link
alonka7 Re: oo..forum zmienilo sie w DP :) 28.10.14, 23:34 Wydaje mi sie, ze watki powinny pozostac na tym forum bo sa przydatne. Mozna dodac czesc ogolniejsza tj Edukacja domowa dla szkolniakow. ALe na tym forum gdyz jest to w kontekscie wielojezycznosci. Watki o DP byly jak dotad dla mnie najbardziej wartosciowe I konkretne. Licze, ze rozwiniemy w strone Edukacji Domowej. Dodamy inne zasoby rozwijania dziecka I siebie, edukacji I frajdy. Forum - jak dotad - bylo w pewnym sensie malo praktyczne, trudno bylo z niego nauczyc sie jak konkretnie rozwijac wielojezycznosc. Jedynie przekazywano pewne przyklady, ale trudno je porownac bo kazda sytuacja I dziecko sa inne. Odpowiedz Link
jan.kran Effie i Baranek:) 10.11.14, 13:32 Wyslalam Wam zaprpszenie do forum DP. Musicie zostać czlonkami forum żebym mogla Wam dac prawa administratora. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Effie i Baranek:) 10.11.14, 13:42 Na razie nakleiłam na górze wątek DP - wykaz tematow. Mam taką propzycje żeby napisać na stronie głównej post informujący o podwieszonym na górze wątku i o podforum. Podforum moze dzialac sobie a Effie lub Baranek moga dodatkowo umieszczać na podwieszonym wątku temty pojawiajace sie w DP . Odpowiedz Link
jan.kran Re: Zapraszamy do Domowego Przedszkola:) 10.11.14, 13:47 Dla rodziców dzieci zainteresowanych nauką języka w domu otworzyliśmy nowe podforum Domowe Przedszkole ( tu link ) gdzie serdecznie zapraszamy. -- Odpowiedz Link
effie1980 Re: Zapraszamy do Domowego Przedszkola:) 10.11.14, 15:12 A mozesz nam oddac administracje forum DP? Odpowiedz Link
effie1980 Re: Zapraszamy do Domowego Przedszkola:) 10.11.14, 15:39 o pogubilam sie... dziekuje jan.kran, a jak mam zostac czlonkiem? nie widze zaproszenia ani w poczcie ani w wiadomosciach prywatnych. wystarczy, ze dodalam do ulubionycg? Odpowiedz Link
laemmchen79 Re: Zapraszamy do Domowego Przedszkola:) 10.11.14, 22:11 Ja też żadnych wiadomości nie dostałam, a nowe forum wygląda, jakby było zupełnie otwarte, a na takich nawet opcji zaproszeń nie ma, więc co konkretnie miałybyśmy zrobić? jan.kran. napisz proszę jeszcze, jak wygląda sprawa przenoszenie wątków z tego forum na nowe - możemy w czymś pomóc? Czy wątki zostaną po prostu zdublowane czy faktycznie przeniesione? Jeżeli potrzebujesz jeszcze trochę czasu na tą akcję, to napisz proszę tylko, czy w takim razie możemy zacząć zakładać nowe wątki na nowym forum, tak, aby tematy, które obecnie przerabiamy, nam nie uciekły - tzn. czy z technicznego punktu widzenia - przyznaję, że nie mam na ten temat zielonego pojęcia - nowe forum powinno zostać puste i czy jego zapełnianie nie będzie mieć znaczenia dla przenosin dotychczasowych wątków? Obie z effie stwierdziłyśmy, że zakładanie nowych wątków na wielojęzyczności nie ma sensu, chyba, że przenosiny potrwają trochę dłużej, to wtedy ewentualnie popisałybyśmy do momentu zakończenia przeprowadzki tutaj, żeby nie było dziury w przerabianiu tematów z kalendarza - i mam nadzieję, że takie tymczasowe zaśmiecanie będzie do strawienia. Ewentualnie możemy z grupą zainteresowanych powymieniać się tymi tematami na prywatnej poczcie i później wszystko raz jeszcze wrzucić na nowe forum, ale to oczywiście dodatkowa robota, na którą mi osobiście szkoda czasu i energii. Czuję lekki dreszczyk emocji, że jednak znów coś zacznie się w tym temacie dziać Odpowiedz Link
jan.kran Re: Zapraszamy do Domowego Przedszkola:) 10.11.14, 23:14 Możecie przenosic watki z tego forum , tam zakładać nowe , chciałabym żeby wszyscy byli zadowoleni i żeby to dobrze działało Odpowiedz Link
laemmchen79 Re: Zapraszamy do Domowego Przedszkola:) 10.11.14, 23:27 jan.kran., wrzuciłam wpis, ale to chyba nie to zaklęcie, na razie nie objawiły mi się żadne opcje administratorskie Odpowiedz Link
laemmchen79 Re: Effie i Baranek:) 10.11.14, 22:23 Dzięki, jan.kran., pinezka faktycznie już wisi, - i jeżeli Tobie ułatwi to nieco życie, to chętnie prześlemy z effie tekst informacyjny o przedszkolu, który można by wrzucić na główną tego forum. Czy istnieje możliwość równoległości wątku na dwóch forach? Tzn. żeby nie musieć każdorazowo uzupełniać wykazu tematu na nowym i na tym, tylko, żeby te wpisy automatycznie ukazywały się w obu wątkach? Pewnie nie, ale zapytać nie szkodzi, może moderator albo któryś z forumowiczów zna taką możliwość. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Effie i Baranek:) 10.11.14, 23:12 Myślałam żeby przenieść wątki z tego forum na tamto , tu wątki skasować i umieścic wątek informacyjny o nowym forum o wielojęzyczności. Rzeczywiście to forum otwarte , myśle DP , ja próbowałam dodać Was jako administratorów ale chyba musicie cos najpierw na tamtym forum napisać. Dopóki nie ustalimy jak to wszystko ma wyglądać nie skasuje watków DP na tym forum . Zresztą wogóle nie mam zamiaru ich kasować bez Waszej zgody. Pozdrawaim. Ula Odpowiedz Link
effie1980 Re: Effie i Baranek:) 11.11.14, 06:59 Z tego co rozumiem to przeniesc watki mozesz tylko ty jan.kran z pozycji zalozyciela jednego i drugiego forum. My to najwyzej mozemy zrobic kpiuj/wklej kazdy watek po kolei. Nie wiem jak mozesz nas ustanowic administratorami nowego forum, obie sie tam odezwalysmy, ale te opcje chyba tylko ty masz jako zalozyciel. Dzieki. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Effie i Baranek:) 11.11.14, 15:44 Właśnie wrociłam z pracy i jak znajdę chwilę to dziś - jutro się tym wszystkim zajmę Odpowiedz Link
camel_3d moze watek DP i tam wrzucac wszytsko? 28.10.14, 04:08 no wlasnie..moze zalazyc watek DP, przypiac go do gory i wrzucac do niego wszystkei materialy DP? Odpowiedz Link
mali-nki Re: moze watek DP i tam wrzucac wszytsko? 03.11.14, 16:46 juz dawno proponowalam zeby te watki przypinezkowac na gore Odpowiedz Link
jan.kran Re: oo..forum zmienilo sie w DP :) 28.10.14, 04:18 Laemchen , nie chodzi o to że DP jest niepotrzebne czy nieciekawe ale dla przejrzystości forum byłoby lepiej zgromadzić je w jednym miejscu. Natomiast przez lata trwania forum nigdy nie było konieczności wycinania choć jednego wątku , jest to sympatyczne moim zdaniem miejsce i otwarte dla wszystkich. Odpowiedz Link
ambivalent Re: oo..forum zmienilo sie w DP :) 28.10.14, 08:39 Oh, Laemchen, to zupelnie nie tak. Ja tez uwazam, ze to super inicjatywa jest i bardzo sie ciesze, ze to DP tutaj powstalo. Ale faktycznie, przydaloby sie troche uporzadkowania. Bo za jakis czas, kiedy moze przestaniemy tak czesto tutaj bywac trudno bedzie znalezc zagadnienia DP. A tak, gdyby zalozyc podforum, wszystko byloby w jednym miejscu. Poza tym, nie kazdy zagladajacy tutaj ma takie same priorytety oraz/lub problemy. DP nie jest jednak czyms czym wszyscy rodzice wychowujacy dzieci wielojezycznie beda zainteresowani. Dodatkowo, zalozenie podforum o temacie "Domowe Przedszkole" moze doprowadzic takze do tego, ze osoby wychowujace dzieci w jednym jezyku ale uskuteczniajace edukacje przedszkolna (i nie tylko) w domu beda mogly zagladac i moze takze podpowiadac rozwiazania. A przeciez o to chodzi, prawda? Nie powinnas sie czuc rozczarowana. To jest super pomysl. Odpowiedz Link
kran_jan Re: oo..forum zmienilo sie w DP :) 28.10.14, 19:39 forum.gazeta.pl/forum/f,251335,Domowe_Przedszkole_.html Na razie otworzyłam pod nowym nick forum , zamieściłam w kategorii Emigracja. Na razie pomyślmy jak je wykorzystać. Obiecuję że bez zgody piszących na wątkach DP na Forum o Wielojęzyczności nic nie zmienię tzn wątki zostaną. Natomiast mam pomysł żeby na to nowe forum wrzucić wątki DP i podwiesić reklamę forum DP na Forum o Wielojęzyczności. Chetnie dodam , o ile pomysł z nowym forum sie spodoba , prawa współadmina Barankowi , Effie czy innym osobom zainteresowanym DP. Odpowiedz Link
kj-78 Re: oo..forum zmienilo sie w DP :) 29.10.14, 22:36 Moze forum powinno miec cos o wielojezycznosci w nazwie, zeby wyskakiwalo w wyszukiwarce? nie wiem jak to dziala, ale sama nazwa DP nie sugeruje moim zdaniem wystarczajaco, o czym to forum jest. Z reszta postow sie zgadzam, wchodze na forum od czasu do czasu, i widze, ze pierwszych 20 watkow to DP, ktorym nie jestem zainteresowana, mimo ze mam dzieci w wieku przedszkolnym. Trudno wizualnie to ogarnac, trzeba sie wczytac, zeby zobaczyc, czy wsrod nowszych nie ukryl sie jakis calkiem nowy/inny watek, nie zwiazany z DP. Ale oczywiscie zgadzam sie, ze sama inicjatywa DP jest bardzo potrzebna i przyda sie wielu rodzicom na obczyznie! Odpowiedz Link
alonka7 Re: oo..forum zmienilo sie w DP :) 04.11.14, 14:42 I co? I Laemchen sie zniechecila? Szkoda. Bo dla mnie jej watki byly super! Laemchen: to moze DP w inne miejsce? Prosze - nie zniechecaj sie. Poza DP aktywnosc na forum byla mala.... DP WROC! (nawet gdzies indziej Odpowiedz Link
laemmchen79 Re: oo..forum zmienilo sie w DP :) 04.11.14, 23:54 alonko, dzięki za miłe słowa, nie zniechęciłam się, bo już jesteśmy z effie w kontakcie z jan.kran w sprawie obsługi nowego forum i przenosin dotychczasowych wątków, więc już niedługo DP powinno ruszyć w nowym miejscu. Ale przyznaję, że zwłaszcza po fakcie "wykwaterowania" DP moja motywacja do pisania dość osłabła, bo to nie do końca jest tak, że ja się nudzę z dwójką małych dzieci i dorywczą pracą i tak sobie pisuję ku radości czy złości innych. Tak, jak już kilka razy pisałam, mam potrzebę prowadzenia tych zajęć z moimi dziećmi (i widzę, jak bardzo pozytywny wpływ mają na zasób słownictwa, płynność języka i przede wszystkim na poczucie totalnego zanurzenia w polskim pomimo niemieckojęzycznego otoczenia i w przedszkolu i w domu), ale z drugiej strony organizacja zajęć, wyszukiwanie tematów, pomysłów na zabawy itd. co rusz mnie przerasta. Więc pisałam tu, bo forum istnieje już jakiś czas, sporo ludzi się tu kręci i miałam nadzieję, że znajdą się i inni w podobnej sytuacji. Jak to będzie z nowym forum, czy będą tam zaglądać ludzie tylko po to, żeby poczytać, czy może znajdzie się jeszcze ktoś, kto będzie dorzucał własne pomysły, testował u siebie nasze i wymieniał się doświadczeniami - nie wiem, mam wątpliwości, ale z drugiej nic innego nie pozostaje. I tyle. Jak tylko wszystko będzie gotowe, oczywiście damy znać. Odpowiedz Link
jan.kran Re: oo..forum zmienilo sie w DP :) 04.11.14, 23:58 Ja chetnie oprocz pomocy w przeniesieniu DP na nowe forum moge zrobic , przynajmniej sprobuje , watek zbiorczy zeby DP tez istanilo na tym forum ale w nieco innej formie. Mam nadzieje ze wtym tygodniu to ogarne bo pracuje ostatnio troche intensywnie Ula Odpowiedz Link
camel_3d jestem za przypietym watkiem.. 05.11.14, 09:18 na gorze, zeby juz nie paletac sie po kolejnych forach... Odpowiedz Link
effie1980 Re: jestem za przypietym watkiem.. 05.11.14, 09:26 Jeden watek nie wystarczy. Wszystko sie pomiesza, nie da sie prowadzic rownoleglych dyskusji. Potrzebne nam sa funkcje forum. Mamy za duzo materialow. Odpowiedz Link
mali-nki Re: jestem za przypietym watkiem.. 05.11.14, 22:34 nie no dodatkowe Forum jest niedobrym pomyslem, bedzie za duze rozdrobnnienie, nie bedzie sie tam regularnie zagladalo bo bedzie brakowalo "ludzkiego czynnika". Zapinezkowac please! Odpowiedz Link
laemmchen79 Re: jestem za przypietym watkiem.. 05.11.14, 23:03 Też się tego boję, ale jeżeli DP ma zniknąć z tej "lodówki", to chyba nie ma innego wyjścia (przynajmniej w tym wątku takowa się nie pojawiła, osobiście też nic innego/lepszego nie wydumałam). jan.kran. obiecała, że zrobi odnośnik/pinezkę do nowego forum, a z effie postaramy się o propagandę dla DP również w innych miejscach i nie pozostaje nam nic innego, jak wypróbować. Jak już pisała effie, opcja z jednym wątkiem kompletnie nie do przyjęcia, pomijając, że to i tak niczego nie zmieni, bo przy niewielkim ruchu w innych tematach, a naszej potrzebie regularnego wrzucania wpisów, DP cały czas będzie wyskakiwało - no a o to się przecież rozeszło, prawda? Odpowiedz Link
alonka7 Re: oo..forum zmienilo sie w DP :) 07.11.14, 15:15 To fajnie, ze DP gdzies zostanie. Ja jestem na etapie wypobowania Waszych ksiazek - wlasnie zamowilam. Pracuje na caly etat wiec za duzo nie moge, ale postaram sie cos niecos dodac. Odpowiedz Link
sukiennica Re: oo..forum zmienilo sie w DP :) 10.11.14, 12:05 Podforum. Inaczej bajzel jest i tyle. Wychodzi na to, ze siedzac tutaj po lat kilka zachowujemy sie jak emerytki ktorym ktos porcelanowe firurki poprzestawial P-) Laemmchen79 - nie zniechecaj sie prosze i w zadnym wypadku nie traktuj tej dyskusji jako jakiejs formy personalnej krytyki! Jestem pewna, ze watki DP moga sie wielu ludziom przydac i nalezy Ci sie niski uklon za zaangazowanie. Nie zmienia to jednak faktu, ze robi sie balagan w chwili gdy kazdy z nich pojawia sie jako nowy temat i trzeba sie przez nie przedzierac. Podforum jest dobrym pomyslem. Odpowiedz Link