10.03.13, 15:17
Byłam w Turcji 12 stycznia tego roku przez 15 dni, oczywiście wykupiłam wizę turystyczną. Teraz chcę lecieć do Turcji 30 czerwca na miesiąc. I tu pojawia się moje pytanie, czy muszę wykupić wizę ponownie czy nie? 30 czerwca (patrząc na ważność wizy ze stycznia) mija 170 dzień. Zupełnie nie rozumiem tych przepisów prawnych. Dodam, że nie jadę do pracy tylko do chłopaka. Gdzies czytałam, że po skończeniu ważności wizy trzeba odczekac 90 dni, żeby nabyć nową. Jak to jest? Czy możliwe jest to, że nie będę mogła zostać tam miesiąc? Proszę o pomoc, może któraś z Was rozumie te przepisy.
Obserwuj wątek
    • catsi Re: wiza 10.03.13, 16:24
      W ciągu 180 dni możesz przebywać w Turcji 90 dni. W styczniu byłaś 15 więc jeśli przyjedziesz 30 czerwca i wjedziesz na starej wizie to zostanie Ci 10 dni do wykorzystania. W 180 dniu powinnaś pewnie wyjechać bo pobyt będzie nielegalny. Najlepiej by było, żebyś sobie przyleciała te 10 dni później i wjechała na nowej wizie i nie będzie problemu. Możesz ewentualnie kupić nową wizę tego 30 czerwca i na niej wjechać ale mogą Ci powiedzieć, że jeszcze masz starą ważną. Jak wiadomo, wszystko zależy od urzędnika i od jego widzimisię.
    • riverina Re: wiza 10.03.13, 17:44
      Zapis na wizie 90/180 dotyczy czasu pobytu w Turcji - 90 dni w ciągu kolejnych 6 miesięcy. sama wiza jest ważna 3 miesiące i na 10000% musisz kupić nową. Tak interpretują to Turcy od 2 lat na kazdym lotnisku w Turcji.
      • lozann85 Re: wiza 10.03.13, 20:05
        dziękuję bardzo za odpowiedź, jestem już spokojna wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka