Dodaj do ulubionych

Mentzen w Berlinie

02.08.25, 09:04
Fajny happening zrobił. Cenię odważny patriotyzm, takich polityków potrzebujemy. Nie mogę się już doczekać tego, co pokaże 17 września na Placu Czerwonym w Moskwie. Myślicie, że już wystąpił o wizę?
Obserwuj wątek
    • mocca25 Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 09:08
      Czekam w napięciu big_grin

och, co to będzie, co to będzie.....
    • hrasier_2 Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 09:11
      Do Moskwy się nie odważy. A szkoda. Z transparentem jak to Krasnaja Armia stała po drugiej stronie Wisły i patrzyła jak bracia naziści wykrwawiają powstanie.
      • gru.u Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 09:13
        To był najmniejszy problem z ruskimi akurat. Za to 17 września powinien stanąć z flagami i transparentami w Moskwie, to ważny dzień
        • hrasier_2 Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 09:19
          Donald Tusk nie zdołał dostrzec, że 1 sierpnia cała Polska składa hołd bohaterom Powstania Warszawskiego. Premier polskiego rządu nie pojawił się na żadnych uroczystościach, nie złożył kwiatów, nie napisał nawet tweeta, nie upamiętnił wielkiego zrywu niepodległościowego. Jak określić taki stosunek do spraw dla Polski najważniejszych? Czego spodziewać się po człowieku, którego jedną z pierwszych inicjatyw po przejęciu władzy było zrzeczenie się reparacji wojennych od Niemiec?
          wpolityce.pl/polityka/736697-tusk-milczal-1-sierpnia-dlaczego-nie-upamietnil-bohaterow
          • gru.u Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 09:30
            Dlaczego nie wystąpiono nigdy o reparacje wojenne od Rosji?
            • hrasier_2 Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 09:36
              "Żebyśmy mogli domagać się reparacji od Rosji, najpierw musiałaby być wojna polsko-rosyjska, następnie jedna ze stron - w tym przypadku Rosja - musiałaby ją przegrać. Bo to właśnie przegrana strona płaci reparacje - mówi w rozmowie z Wirtualną Polską Rafał Tarnogórski, analityk PISM. Ta sprawa była omawiana w latach 2020/22 wiadomosci.wp.pl/a-dlaczego-nie-reparacje-od-rosji-sa-przeszkody-nie-widze-podstaw-prawnych-6808041122990592a
              • babcia47 Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 22:10
                Tyle że polskie władze zrzekły się reparacji na rzecz ZSRR który jako bratni naród miał Polsce pomoc w odbudowie. Pozamiatane
            • zbarazowa Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 19:14
              Bo nie da się wysepic reparacje od państwa zwycięskiego. Niestety.
          • abria Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 09:32
            dlaczego zdrajca Kaczyński, którego rodzina pochodzi spod Odessy + są wątpliwości co do tego kto jest jego ojcem nie wystąpił przez tyle lat o te reparacje?
            • anajustina Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 10:10
              A skąd takie rewelacje? Oni nie są warszawiacy z dziada pradziada? (nie, nie chce mi się szukać).
              • alpepe Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 10:26
                nie są, i jego matka nie walczyła w powstaniu
                • asia-loi Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 22:03
                  alpepe napisała:

> nie są, i jego matka nie walczyła w powstaniu
                  >
                  Za to ojciec, podobno akowiec, był hołubiony przez władzę ludową. Ciekawe nie. I daje do myślenia.
            • asia-loi Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 22:49
              abria napisała:

nie wystąpił przez tyle lat o te reparacje?

Też mnie to zawsze zastanawia. Przez 8 lat pełnia władzy i nigdy PiS nie wystąpił do Niemiec o te reparacje. A jak tylko są w opozycji, to non stop o reparacjach biją pianę.
              • malgosiagosia Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 22:58
                asia-loi napisała:

> Też mnie to zawsze zastanawia. Przez 8 lat pełnia władzy i nigdy PiS nie wystą
                > pił do Niemiec o te reparacje.

O to co znalazlam w sieci.

1 września 2022 r., w rocznicę wybuchu II wojny światowej, rząd PiS zaprezentował oficjalny raport o polskich stratach wojennych.

Dokument szacował łączne straty na 6,2 biliona złotych (ok. 1,3 biliona euro).

Raport przygotował zespół kierowany przez Arkadiusza Mularczyka (PiS), poseł i wiceminister spraw zagranicznych.

🔹 2. Nota dyplomatyczna do Niemiec (październik 2022)
                Polska oficjalnie wystosowała notę dyplomatyczną do rządu Niemiec z żądaniem rozpoczęcia rozmów o reparacjach.

Strona niemiecka odpowiedziała, że sprawa reparacji jest prawnie i politycznie zamknięta, m.in. przez porozumienia międzynarodowe z lat 50. i 90.

🔹 3. Międzynarodowa kampania informacyjna
                PiS prowadził też międzynarodową kampanię informacyjną i lobbingową, aby uzyskać poparcie dla polskich roszczeń.

Wysłano noty do kilkudziesięciu państw oraz do ONZ i UE.

🎯 Główne cele PiS w tej sprawie:
                Rekompensata finansowa za ofiary, zniszczenia i grabież dóbr kultury.

Uznanie winy moralnej i historycznej przez Niemcy w szerszej formie.

Mobilizacja społeczna w Polsce wokół symbolicznego i narodowego tematu.

🇩🇪 Stanowisko Niemiec:
                Niemcy konsekwentnie odmawiają wypłaty reparacji, powołując się na:

zrzeczenie się reparacji przez PRL w 1953 r. (Polska twierdzi, że było to wymuszone przez ZSRR),

układ dwa plus cztery z 1990 r. (uznawany przez Niemcy jako zamknięcie spraw wojennych),

własne świadczenia dla ofiar Holocaustu i innych represji.

Jeśli chcesz, mogę podsumować, jak ta sprawa wygląda dziś (w 2025 roku) – np. czy coś się zmieniło po zmianie rządu w Polsce.

• abria Re: Mentzen w Berlinie 03.08.25, 11:10
                  no wlasnie, to dlaczego nie wystapiliscie o te reparacje?
          • balladyna Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 09:34
            Nie wytrzymałeś. co? W wątek o Mentzenie trzeba było Tuska wpleść?
    • margit49 Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 09:19
      gru.u napisała:

> . Nie mogę się już doczekać tego, co pokaże 17 września na Placu Czerwonym w M
      > oskwie. Myślicie, że już wystąpił o wizę?

Też o tym pomyślałam
      A propos Berlina - na swojej patriotycznej koszulce powinien dopisać - Ich bin Mentzen, dla podkreślenia wagi tego performance😀
      • livia.kalina Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 18:41
        Mentzen powinien przeprosić Polskę za wojnę i za pacyfikację Powstania. Ma niemieckie nazwisko=jest Niemcem= powinien przeprosic= powinien Polsce wypłacić reparacje.
    • dramatika Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 10:08
      gru.u napisała:

> . Nie mogę się już doczekać tego, co pokaże 17 września na Placu Czerwonym w M
      > oskwie.

Może jak Moskwa zainstaluje nam tu rosyjski instytut, w którym będzie organizować wykłady, jak to Polacy zabili więcej Żydów, niż Niemców, to trzeba będzie zrobić jakiś happening big_grin
      • abria Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 10:11
        w Polsce już jest taki instytut i nazywa sie np. Mordo Iuris
        • dramatika Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 10:16
          abria napisała:

> w Polsce już jest taki instytut i nazywa sie np. Mordo Iuris

Nie, łomasiek. To w niemieckim instytucie historycznym przy Al. Ujazdowskich w Warszawie zaprasza się na wykłady polakożerców obciążających Polaków winą za niemieckie zbrodnie. Myślałby kto, że ci Niemcy to takie potulne baranki i że niby coś zrozumieli big_grin
          • abria Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 10:18
            nie dramatisiak, to w rosyjskim instytucie Mordo Ouris knuje się przeciw Polsce i opracowuje strategie, jak nas rozbić od wewnatrz
      • gru.u Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 19:12
        A to samo mordowanie Polaków i wieloletnia okupacja nie zasługują na godne upamiętnienie? Gdzie te koszulki: 17 września pamiętamy?
    • livia.kalina Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 18:49
      Niemiec Mentzen podszywa się pod Polaka, żeby reparacji nie płacić.
    • furiatka_wariatka Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 19:14
      Nie gryzie się ręki, która karmi, więc nie bój, do Moskwy nie pojedzie.
    • angazetka Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 21:10
      Osłupiałam, gdy zaczęłam czytać, a potem zrobiłam: UFFFF.
      Piękny post! Popieram w całej rozciągłości big_grin
      • hrasier_2 Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 22:04
        angazetka napisała:

> Osłupiałam, gdy zaczęłam czytać, a potem zrobiłam: UFFFF.
        > Piękny post! Popieram w całej rozciągłości big_grin
        >
        Spoko Anetka. Od czegoś trzeba zacząć, na tę chwilę tylko transparent, ale przyjdzie czas, że zatkniemy ponownie polska flagę na tej bramie brandenburskiej 😄
        • angazetka Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 22:08
          Jaka Anetka?
    • berdebul Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 21:49
      Jestem gotowa się dorzucić na bilet. Niech jedzie. tongue_out
    • malgosiagosia Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 22:00
      Bardfzo to bylo widowiskowe. Brawo.
      A co do Moskwy, to przeciez nie chcesz, aby Mentzena zlikwidowano. A w Moskwie likwidacja, to jest oczywista oczywistosc.
      • hrasier_2 Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 22:08
        malgosiagosia napisała:

> Bardfzo to bylo widowiskowe. Brawo.
        > A co do Moskwy, to przeciez nie chcesz, aby Mentzena zlikwidowano. A w Moskwie
        > likwidacja, to jest oczywista oczywistosc.
        Ciekawostka jest, że w takim dniu, każdy coś robił z polityków. Ale premiera nie było nigdzie. Nawet na platformie X nic nie napisał Małgosia.
        • malgosiagosia Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 22:14
          hrasier_2 napisał:

> Ciekawostka jest, że w takim dniu, każdy coś robił z polityków. Ale premiera ni
          > e było nigdzie. Nawet na platformie X nic nie napisał Małgosia.

Moze nie chcial psuc uroczystosci swoja obecnoscia. Przeciez dla niego polskosc to nienormalnosc.
          • iwles Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 22:53

A jak ty, patriotko malgosiugosiu, uczcilas rocznicę? Jak wygląda twoja normalna polskość (pomijając twoje wypyerdolenie z kraju kilkadziesiąt lat temu)?
      • johana741924 Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 22:09
        Sławek konkuruje z Braunem o tytuł dzbana roku ?
      • furiatka_wariatka Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 22:12
        malgosiagosia napisała:

> Bardfzo to bylo widowiskowe. Brawo.
        > A co do Moskwy, to przeciez nie chcesz, aby Mentzena zlikwidowano. A w Moskwie
        > likwidacja, to jest oczywista oczywistosc.

W Moskwie nikt "swojego" nie zlikwiduje, nic się nie bój, raczej mu dywan czerwony rozwiną.
      • gru.u Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 22:14
        Jak to? Rosja nie jest demokratycznym krajem, który bohatersko walczy z nazizmem?
        • malgosiagosia Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 22:16
          gru.u napisała:

> Jak to? Rosja nie jest demokratycznym krajem, który bohatersko walczy z nazizme
          > m?

Mnie o to pytasz? Nie, Rosja nie jest demokratycznym krajem. To ty nie wiesz o tym?
        • livia.kalina Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 22:30
          I proponuje rozsądny konserwatyzm!
          • malgosiagosia Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 22:35
            Nie wiem jak mozna podniecac sie ofertami Putina- zbrodniarza.
            • angazetka Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 22:54
              Spytaj Mentzena.
              • malgosiagosia Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 23:02
                angazetka napisała:

> Spytaj Mentzena.

A ty spytaj Putina.
                • iwles Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 23:04

A nie nie.
                  Ty spytaj swojego idola Andrzeja Dudę.
                  Wszak to on nagrodził Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski właśnie tych, którzy, jak to określiłaś, podniecają się Putinem .
                • angazetka Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 23:04
                  Mnie do Putina raczej daleko światopoglądowo, tobie do Sławusia ino myk.
                  • malgosiagosia Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 23:09
                    angazetka napisała:

> Mnie do Putina raczej daleko światopoglądowo, tobie do Sławusia ino myk.

Widze, ze dzielisz z Putinem ten sam swiatopoglad, tylko wstyd ci sie przyznac. I tak to widac.
                    • angazetka Re: Mentzen w Berlinie 03.08.25, 11:23
                      Co widzisz?
    • bywalec.hoteli Re: Mentzen w Berlinie 02.08.25, 23:16
      Napiszesz o tym artykuł Anno?
      • angazetka Re: Mentzen w Berlinie 03.08.25, 11:23
        Przecinek po "artykuł".
      • gru.u Re: Mentzen w Berlinie 03.08.25, 11:32
        Nie, nie zajmuję się zawodowo polityką
    • marianna1960 Re: Mentzen w Berlinie 03.08.25, 11:20
      Jako przewodniczący Konfederussi, nie wystąpi w Moskwie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka