Dodaj do ulubionych

osiedle talarowa

28.02.09, 15:52
chciałabym prosić o opinię na temat nowo budowanego osiedla Talarowa przy
ul.Mehoffera lub na temat dewelopera Victoria Dom. czy ktoś z was wie coś o
tej firmie lub kupił tam mieszkanie?z góry dziękuję za info:)
Obserwuj wątek
    • jagoda123456 Re: osiedle talarowa 16.03.09, 15:56
      witaj,
      ja kupiłam od nich mieszkanie na lewandowie, ogólnie jestem zadowolona, nie było problemów z wprowadzaniem zmian czy zmianie terminów płatności, osiedle oddali nawet wcześniej niż było zapisane w umowie.
      • pawelekdelag Re: osiedle talarowa 17.03.09, 20:25
        Blisko współpracowałem z tym developerem... Firma jest z Ostrowca... Budują solidnie i naprzwde przyzwoicie. Można właśnie obejrzec na lewandowie ich inwestycję. Nie ma się do czego przyczepic... ALE...Z tego co wiem to chyba wycofali się z Mehofera... i to jakoś w ostatnich tygodniach.
        • jagoda123456 Re: osiedle talarowa 26.03.09, 11:36
          z tego co wiem to wcale nie wycofali się z tej oferty i maja bardzo dobre ceny
        • annak25 Re: osiedle talarowa 23.04.09, 21:58
          Firma jest z Ostrowi Mazowieckiej!!
    • ssssllll Re: osiedle talarowa 27.03.09, 19:18
      dzięki za opinię.Może jest ktoś kto zastanawia się kupić mieszkanie na tym
      osiedlu lub już kupił.Wiem że mają problem z uprawomocnieniem się pozwolenia na
      budowę.
      • artur227 Re: osiedle talarowa 31.03.09, 20:27
        ja właśnie też jestem zainteresowany kupieniem tam mieszkania i z
        tego co się dowiadywałem to po świętach ma być już wydane napewno!
        ogólnie ludzie są zadowoloni z tej firmy więc chyba się zdecyduję.
        ktorym mieszkaniem jesteś zainteresowany/a?
        • ssssllll Re: osiedle talarowa 01.04.09, 19:45
          jeszcze się nie zdecydowałam co do mieszkania,myślę że będzie to takie do 50
          metrów.Co do pozwolenia to też słyszałam, że już niedługo ma być,ale sprawa może
          się ciągnąć tak naprawdę jeszcze długo(chyba jest zaskarżona decyzja).Opinie co
          do firmy też czytałam różne, są też i negatywne.
          podejrzana jest dla mnie cena.Zastanawiam się czemu jest aż tak atrakcyjna w
          porównaniu do innych ofert w tej okolicy. Może coś wiesz więcej na ten temat?
          ogólnie mam trochę wątpliwości.
          masz już wybrane konkretne mieszkanie ?

• artur227 Re: osiedle talarowa 04.04.09, 22:50
            zastanaiwałem sie nad 3-pokojowym 48 m2, dość ciekawy rozkład. a
            ceny, nie wiem wydje mi się że przeciętne
            • faryen Re: osiedle talarowa 06.04.09, 10:51
              Codziennie tamtędy spacerujemy, jako ze kupiliśmy własnie mieszkanie
              naprzeciwko w Breevast Development na osiedlu "Tulipany" tanio i
              fachowo, idą na różne ustępstwa i da sie negocjować.
              a na Talarowej mieli już dawno zacząć budowę a póki co dziury w
              ziemi jeszcze nawet nie ma! Radzę darować sobie tą inwestycję, a
              polecam tu: www.breevast.pl - dokładnie po drugiej stronie ulicy :)
              • ssssllll Re: osiedle talarowa 06.04.09, 17:59
                dzwoniłam tam,ceny mają kosmiczne - 6600/metr i to jeszcze obejmuje promocje
                więc nie wiem czy tak tanio. Układ mieszkań nawet ciekawy ale drogo moim
                zdaniem. Chyba że dają duże rabaty.
                Ktoś jeszcze kupuje?
                • faryen Re: osiedle talarowa 07.04.09, 10:15
                  My płacilismy 5999 zł/m2 w limitowanej edycji, przejedz sie tam
                  osobiscie, naprawde da sie dogadac!
                  • faryen Re: osiedle talarowa 07.04.09, 10:27
                    A dużego szukasz mieszkania? Ile metrów?
                  • faryen Re: osiedle talarowa 07.04.09, 15:24
                    Tylko jedz od razu na strumykową tam przy budowie jest sprzedaż
                    mieszkań.
                    • ssssllll Re: osiedle talarowa 07.04.09, 18:59
                      szukam mieszkania około 50 m2, ale cena też musi być przystępna.
                      • kotekq60 Re: osiedle talarowa 07.04.09, 20:56
                        widać że konkurencja ostro się reklamuje hehe , nieźle tulipany. też
                        się tam pytałam i drogo jak cholera. jak mam coś kupić to napewno
                        nie po takiej cenie, a co do talarowej to mocno rozważam. widziałam
                        już te osiedla co wybudowali na lewnadowie i naprawde są ładne.
                        ludzie się juz tam wprowadzili - zreszta kolezanka tam mieszka i mam
                        informacje sprawdzone od niej ze narazie jest wszystko ok. ja wole
                        poczekać i zaplacic 5600,zreszta rozkłady sa neporownywalnie lepsze.
                        a nawet jest taki rozklad 48 m ze sa 3 pokoje - i sprawdzalam w
                        roznych firmach i takiej oferty nie maja. a co do ceny to jak
                        gadalam z handlowcem to powiedzial ze cena jest taka dlatego ze nie
                        zaczeli.a ze mi sie nie spieszy to wole zaczekac i zaplacic mniej
                        niz wchrzanic sie w kredyt na 400 tyś do konca zycia.pozdrawiam
                        • faryen Re: osiedle talarowa 08.04.09, 08:41
                          Ja nic nie reklamuje, ja poprostu będe tam mieszkać i tylko
                          pozwoliłam sobie wtrącić swoją uwagę na ten temat. Chce tylko pomoc.
                          Oczywiscie ze i ja bym chciała zapłacić jak najtaniej za mieszkanie,
                          ale chciałabym mieć pewność ze moje mieszkanie napewno zostanie
                          wybudowane! A na talorowej codziennie spaceruje (jestem z tych
                          okolic) i tam zupełnie nic sie nie dzieje! nawet dziury w ziemi nie
                          ma! koparek nie widac.. a chyba juz powinno zacząć coś się dziac jak
                          mają oddanie grudzien 2010.
                          Jak dzwoniłam w lutym chcieli 6350 zł/m2, garaż 22 tys. i wpłata 5 %
                          przy rezerwacji (gdzie rezerwacja powinna byc darmowa) Jeśli chcesz
                          mogę Ci przesłać umowe(nazywają to przyżeczeniem) i hormonogram od
                          nich. A i jak chcesz kredyt to poki nic nie wybudują to zapomnij ze
                          Ci dadzą. Bo jak przyjedzie inspekcja na budowe i nic tam nie
                          zobaczy to tylko załamią ręce..
                          • ssssllll Re: osiedle talarowa 08.04.09, 10:36
                            mi też podoba się mieszkanie 48 m2 i chyba się zdecyduję, bardzo trudno jest
                            znaleźć ustawne mieszkanie. Cena jest przystępna, też słyszałam że zeszli z
                            ceny (na początku była 6350/m2)bo jeszcze nie zaczeli i nie mają pozwolenia
                            prawomocnego. Z tego co się dowiadywałam to ma być już ostateczna decyzja do 20
                            kwietnia. Mam trochę obaw kupując dziurę w ziemi, ale też mi się nie
                            spieszy,mogę poczekać, oby tylko wybudowali.
                            nie wiecie czy od ceny wyjściowej 5600/m2 dają jeszcze jakiś rabat?
                            • faryen Re: osiedle talarowa 08.04.09, 11:01
                              No to lepiej poczekac az coś zaczną juz stawiac. Ale obawiam sie ze
                              wtedy ceny zaczną rosnąć..
                              • ssssllll Re: osiedle talarowa 10.04.09, 08:44
                                z tego co słyszałam to właściwie wszystkie mieszkania 48 m2 mają już sprzedane
                                albo zarezerwowane.Ktoś z was już kupił tam mieszkanko?
                                • sassybrown Re: osiedle talarowa 11.04.09, 14:28
                                  witam, ja chciałam kupić tam mieszkanie rok temu i wtedy mówili, że
                                  pozwolenie dostaną bankowo w ciągu 3 miesięcy. wkład 5% przy
                                  rezerwacji jest przegięciem, bo wg umowy mozesz tego nigdy nie
                                  odzyskać. jak dałam umowe prawnikowi to mi odradził kupno mieszkania
                                  przy tak skonstruowanej umowie. no i jak widzę nie pomylił się.
                                  pewnie ci co wpłacili te 5% do tej pory czekają, a budowy jak nie ma
                                  tak pewnie długo nie będzie.

do tego mają kiepskie praktyki z klientami. jak się dowiedziałam od
                                  pani w rozmowie telefonicznej rok temu wszystkie mieszkania 37m2
                                  byly juz sprzedane, wiec zaczęto mi sugerować 35m2 i to tez dwa
                                  ostatnie. jak teraz wchodziłam na stronę to większość z tych
                                  mieszkań, które mnie interesowały są wolne.

zrezygnowałam i kupiłam kawałek dalej w yuniversalu podlaskim.
                                  kupiłam za te same pieniądze co na talarowej, ale yuniversal oferuje
                                  o niebo lepszy standard no i blok już stał, więc nie kupowałam kota
                                  w worku. mieszkanie odebrałam przed terminem bez zadnych zarzutów. z
                                  tego co wiem mają tam teraz gotowe mieszkania coś ok 5400 za metr
                                  (bez ryzyka ze deweloper nie dokończy budowy)
                                  • tar-cho Re: osiedle talarowa 13.04.09, 20:36
                                    W styczniu tego roku dowiadywałem się w Victoria Dom o inwestycje na Talarowej, tak z ciekawości ponieważ już mam bardzo ładne mieszkanie na Tarchominie i nie zamienię go na żadne inne. Sam blok na Talarowej bardzo mi się podoba i mam nadzieje że trochę ożywi tam te okolice bo narazie są tam tylko chaszcze. Z informacji przekazanych mi przez handlowca budowa ma ruszyć w II kwartale tego roku a skończyć sie w IV kwartale 2010.
                                    ceny kształtują się tak:
                                    - od 35 do 49 m2 w cenie 6.350 zł/m2 (mieszkania dwu i trzypokojowe);

- 52 m2 w cenie 6.000 zł/m2 (mieszkanie dwupokojowe);

-od 60do 72 m2 w cenie 5.800 zł/m2 (mieszkania trzypokojowe); np. (mieszkanie o powierzchni 60,83 m2 wraz z miejscem garażowym w cenie 375.000,00 zł brutto, mieszkanie o powierzchni 67,09 m2 wraz z miejscem garażowym w cenie 411.000,00 zł brutto, mieszkanie o powierzchni 71,91 m2 wraz z miejscem garażowym w cenie 439.000,00 zł brutto.
                                    Dodatkową opłatę stanowi garaż w cenie 22.000 zł oraz taras w cenie 20.000 zł (w przypadku niektórych mieszkań).
                                    • kdutw Re: osiedle talarowa 14.04.09, 08:20
                                      Wczoraj spacerowałam w okolicy Milenijnej/Pomorska, jest tam w budowie budynek mieszkalny i reklama z ceną 5140 z m2. Jeszcze niedawno było 5900 a na początku roku blisko 9 tys. Okolica jak dla mnie zdecydowanie ładniejsza niż Talarowa.
                                      • tar-cho Re: osiedle talarowa 14.04.09, 08:49
                                        kdutw, ten blok buduje spółdzielnia Wardom
                                        wardom.pl/dzial_czlonkowski.php?do=mieszkania
                                        szkoda tylko że na stronie nie mają wizualizacji budynku.
                                        • sassybrown Re: osiedle talarowa 14.04.09, 09:06
                                          W wardomie ceny zaczynają się od 5400. Mieszkania poniżej 50m2 mają
                                          za 5750 za m2, więc cena przystępna i okolica ładna, ale tylko od
                                          strony milenijnej(szkoda ze od drugiej strony nie jest tak ładnie)
                                          • tarchox Re: osiedle talarowa 15.04.09, 12:13
                                            Od tej drugiej strony w planach dziellnicy jest park. Projekt ma być opracowany w ty roku.
                                    • artur227 Re: osiedle talarowa 14.04.09, 22:33
                                      obecnie ceny na talarowej są niższe bo zaczynają się chyba od 5300
                                      zł/m2, a te które mnie interesuje- 48 m2 jest w cenie 5600 zł/m2.
                                      rzeczywiście projekt bloku jest naprawdę bardzo ładny i rozkłady też
                                      sa niezłe. pozwolenie mam nadzieję że wkrótce dostaną, póki co
                                      termin oddania się nie zmienia więc nie ma co się stresować, mają
                                      jeszcze sporo czasu.
                                      • ultraline Re: osiedle talarowa 15.04.09, 12:41
                                        witam, maja ciekawa oferte, dobre ceny,niezla lokalizacja, jestem zainteresowany
                                        kupnem mieszkania i prawdopodobnie to uczynie, pozwolenie uprawomocnione ma byc
                                        20 kwietnia, pozdrawiam przyszlych sasiadow :)
                                        • skorpion50 Re: osiedle talarowa 15.04.09, 13:14
                                          Trudno zrozumieć ludzi którzy kupują mieszkania gdy niema jeszcze dziury w ziemi tym bardziej teraz gdy można przebierać w prawie gotowych budynkach albo przynajmniej w stanie „surowym”.
                                          • ssssllll Re: osiedle talarowa 15.04.09, 16:25
                                            na którym piętrze na osiedlu talarowa kupujecie mieszkanie?
                                            podobno 48 m2 prawie wszystkie są albo sprzedane albo zarezerwowane.
                                            mi osobiście bardziej odpowiada ta lokalizacja, więc się zdecyduję.
                                            pozwolenie też niedługo ma się uprawomocnić.
                                            • ultraline Re: osiedle talarowa 15.04.09, 17:07
                                              prawdopodobie w tej nizszej czesci budynku
                                              • kocialekwoj41 Re: osiedle talarowa 16.04.09, 07:34
                                                Po protestach ekologów pozwolenia na budowę nie będzie bo niedoszły budynek stałby na naturalnym szlaku tarchomińskich dzików.
                                                • faryen Re: osiedle talarowa 16.04.09, 08:37
                                                  dziki to juz dawno wywiezli ;p
                                          • faryen Re: osiedle talarowa 16.04.09, 08:36
                                            Tez mnie to dziwi, a w szczególności fakt,że nie zraża ludzi
                                            negatywna opinia innych, zła umowa sprawdzona przez prawnika i
                                            wpłata kasy zanim jeszcze dziury w ziemi nie ma.. ale cóż..
                                            Powodzenia
                                            • kdutw Re: osiedle talarowa 16.04.09, 09:46
                                              Czyli wg Ciebie to stadko które widziałam w ub. tygodniu przy Ćmielowskiej to były pastowane świnki?
                                              • faryen Re: osiedle talarowa 16.04.09, 10:50
                                                No wiem ze tam gdzieś latają, ale nie miałam jeszcze przyjemności
                                                ani razu ich obejrzec, chociaz prawie codziennie sie kręce w tych
                                                okolicach, a czytałam gdzies ze je łapią i odsyłają do jakiegoś
                                                rezerwatu czy gdzieś tam..
                                                • adamjas Re: osiedle talarowa 16.04.09, 16:17
                                                  chyba ktoś tu trochę odbiegł od tematu:)
                                                  wracając do mieszkań na talarowej, analizując wypowiedzi to chyba
                                                  tam jest najtaniej i lokalizacyjne zdecydowanie najlepiej,poza tym
                                                  projekt bloczku jest bardzo fajny..
                                                  raczej zdecyduje sie tam kupić, interesuje mnie 51 m2 dwa pokoje, w
                                                  sobotę jestem umówiony na negocjacje warunków umowy, czy ktoś
                                                  podpisał tam umowę
                                                  • ssssllll Re: osiedle talarowa 16.04.09, 17:49
                                                    ja się poważnie zastanawiam,ale interesuje mnie mieszkanie 48m2 w tej wyższej
                                                    części.Cena wyjściowa to 5600/m2.
                                                    co do warunków umowy to raczej Victoria nie robi problemów żeby wprowadzić
                                                    jakieś zmiany które zaproponujesz.
                                                    cenę nie wiem czy są skłonni negocjować.
                                                    Ktoś może wie coś na ten temat?
                                                  • ultraline Re: osiedle talarowa 16.04.09, 20:30
                                                    my zdecydowalismy sie na podpisanie umowy z tym deweloperem. kupilismy
                                                    mieszkanie 52 metrowe. ceny da sie troche wynegocjowac i rowniez transze. nie ma
                                                    koniecznosci wplaty 5% przy podpisaniu umowy przedstepnej tylko znacznie mniej.
                                                    mozna samemu uzgodnic jaka to ma byc kwota. umowa faktycznie nic nie mowi o
                                                    zwrocie tej kwoty gdyby nie bylo uprawomocnienia na budowe, ale mam nadzieje ze
                                                    20 kwietnia wszystko sie wyjasni. budynek mial byc stawiany w 2007 roku, ale
                                                    wowczas projekt architektoniczny budynku byl odrzucony. Byl rowniez jeden
                                                    sprzeciw mieszkancow, ale pozniej po poprawieniu projektu i ponownego zlozenia
                                                    wniosku na budowe 3 pazdziernika 2008 postanownienie na budowe zostalo podjete
                                                    na wniosek inwestora. W sumie jeszcze kilka dni i tak naprawde bedziemy wiedziec
                                                    czy jest jakis sprzeciw czy tez nie. Budowa ma ruszyc w maju 2009 i koniec ma
                                                    nastapic w 4 kwartale 2010 oby:-)
                                                  • ssssllll Re: osiedle talarowa 16.04.09, 21:07
                                                    mogę zapytać ile płaciliście za metr?
                                                    w umowie można dodać zapis że jeśli pozwolenie na budowę się nie uprawomocni do
                                                    konkretnego dnia to można zerwać umowę i muszą zwrócić wpłaconą kwotę.
                                                  • krysput Re: osiedle talarowa 17.04.09, 08:17
                                                    <Byl rowniez jedensprzeciw mieszkańców>

Przecież tam nikt nie mieszka. Oprócz licznych słupów i plątaniny kabli wysokiego napięcia (będzie można pranie wieszać zaraz za oknem) są tylko chaszcze i wysypiska śmieci.
                                                  • ultraline Re: osiedle talarowa 17.04.09, 09:14
                                                    sprzeciw byl "Mieszkancow ulicy Mehoffera w obronie miru domowego"
                                                  • ultraline Re: osiedle talarowa 17.04.09, 09:11
                                                    w sumie stala cena przy takich metrach 52 byla 5400 my zaplacilismy 300 zl mniej
                                                    oczywiscie garaz w stalej cenie
                                                  • skorpion50 Re: osiedle talarowa 17.04.09, 09:56
                                                    Trzeba też mieć uznanie dla pionierów którzy chcą osiedlić te chaszcze. Dzięki nim być może kiedyś dotrze tu cywilizacja.
                                                  • bond.j Re: osiedle talarowa 18.04.09, 11:55
                                                    Może w końcu będzie miał kto posprzątać w ramach „sprzątania Świata” te liczne dzikie wysypiska śmieci w okolicy Talarowej.
                                                    Powodzenia!
                                                  • psi0931 Re: osiedle talarowa 19.04.09, 07:56
                                                    Szanowni Państwo
                                                    Ja tez idę negocjować umowę. Czy ktoś radził się adwokata budowlanego w sprawie
                                                    umowy lub sprawdzał Victoria dom?
                                                    Czekam na info

Zapraszam do przeczytania artykułu.

www.rp.pl/artykul/76535,234530_Nie_chca_blokow_za_oknami_.html
                                                  • tar-cho Re: osiedle talarowa 19.04.09, 10:38
                                                    "Ulica Mehoffera jest jedną z piękniejszych i bardziej prestiżowych ulic w dzielnicy. Mimo to prezydent uwzględnił uwagę dewelopera złożoną do projektu planu miejscowego dotyczącą ośmiokondygnacyjnego budynku – mówi jedna z właścicielek domów."

Dobre żarty, ul. Mehoffera jest jedną z brzydszych w tej dzielnicy, brak chodnika wąsko, a i te domy co stoją przy Mehoferra wołają o pomste do nieba.
                                                  • bond.j Re: osiedle talarowa 19.04.09, 11:05
                                                    Na forum gazety są również fora prywatne osiedli. Proponuję, aby przyszli mieszkańcy talarowej założyli tam swoje forum i wymieniali się zachwytami nad swoim osiedlem i przestali katować normalnych ludzi (pękanie ze śmiechu też może być bolesne).
                                                  • jsrs Re: osiedle talarowa 19.04.09, 21:46
                                                    też nie rozmumiem mieszkańców domów którzy wnieśli protest, przecież
                                                    nie jest planowane powstanie tam jakiegoś gigantycznego osiedla z
                                                    ponurymi, ogromnymi blokami tylko jeden bloczek naprawdę fajnie
                                                    wyglądający na wizualizacji. deweloper wybudował już niezłą sumkę
                                                    domów i kilkanaście bloków, które wyglądają na białołece naprawdę
                                                    imponująco, raczej można mu zaufać. sama właśnie też mam dylemat czy
                                                    tam kupować, w sumie rozkłady są fajne, ceny jak na ta okolicę
                                                    niskie i te półtora roku też chyba szybko zleci....
                                        • pracujacy1410 Re: osiedle talarowa BMi? 05.09.09, 17:13
                                          Na inwestycji na Talarowej widać zaczął się ruch. Zaczeli coś robić.
                                          Orientuje się ktoś jakie ceny obecnie można wynegocjować od
                                          wyjściowej? Niestety VD w ostatnim czasie zebrała sporo negatywnych
                                          opini. Dlatego rozważam nową inwestycję sprawdzonego dewelopera z
                                          Białołęki Bmi sp. zoo. Też przy ulicy Talarowej tylko bardziej w
                                          głębi. Ma tam powstać kameralne osiedle na kilka bloczków. Jakich
                                          jeszcze dokładnie nie wiadomo. Mają dopiero wstępną koncepcję
                                          osiedla.
                                          • regina75 Re: osiedle talarowa BMi? 06.09.09, 10:55
                                            Tyle, że VD ma bardzo ciekawe układy mieszkań. Niedawno na
                                            Ceramicznej też powstało fajne kameralne osiedle, ale to same
                                            apartamentowe metraże, więc jeśli ktoś potrzebuje 2 pokoi do 40m2,
                                            to rzadko który dev. ma takie w ofercie. I pewnie w BMI będzie
                                            drożej...
                                            Co do opinii, ważne kto wykonuje osiedle, DD też ma kilka kiepskich
                                            osiedli bo mieli fatalne firmy podwykonawcze. Jakie będzie osiedle
                                            na Talarowej to się okaże dopiero po wybudowaniu.
                                            • pracujacy1410 Re: osiedle talarowa BMi? 09.09.09, 20:52
                                              Generalnie fajnie że firmy budowlane wzięły się akurat za ten
                                              kawałek Tarchomina. Bo ten wydaje się w tym miejscu wyjątkowo
                                              zaniedbany. Same krzaki. Trzymam kciuki za sąsiadów z VD. Będę
                                              śledził postępy na obydwu budowach. W połowie przysłego roku chcemy
                                              podjęć ostatecznę decyzję gdzie chcemy mieszkać czy VD czy Bmi.
                                              Narazie jakby VD jest krok do przodu.
    • sassybrown Re: osiedle talarowa 20.04.09, 09:58
      Nie rozumiem tych ludzi...przeciez Mehoffera to ulica bez
      zycia,dziury, haszcze i nic wiecej. Ta inwestycja moze tylko
      polepszyc sytuacje. Jeśli zacznie sie tam budowac osiedla to dotrze
      w koncu cywilizacja. A ci ludzie są jacys uparci i nie mają racji.
      Nowe osiedla mogą przyczynić się do lepszej infrastruktury,
      komunikacji miejskiej, pojawią sie np. sklepy itd, bo tam gdzie jest
      wiecej ludzi warto inwestować. A to spowoduje wzrost wartości
      nieruchomości, a nie odwrotnie. Teraz to zadupie i tyle.

A co do dewelopera BMI to gdzie jest ul. Projektowana w pobliżu
      Mehoffera? Gdzie oni chcą budować?
      • ssssllll Re: osiedle talarowa 22.04.09, 18:40
        victoria ciągle nie ma prawomocnego pozwolenia. Obiecywali chyba 20 kwietnia
        jako ostateczny termin.
        • bond.j Re: osiedle talarowa 23.04.09, 11:24
          Ale przez „podstawionych” forumowiczów zachwala i zachęca do kupowania. Uczciwe?
          • annak25 Re: osiedle talarowa 23.04.09, 21:52
            Witam, ja już kupiłam tam mieszkanie na 7 p. Na razie nie mam obaw o powstanie
            budynku. Z rozmowy z prezesem spółki wynika, że w maju zacznie się budowa i
            będzie skończona zgodnie z planem. Zastanawia mnie natomiast sytuacja osób,
            które podpisały umowę na cenę, która obowiązywała na początku roku, czy ktoś coś
            wie na ten temat? Będą jakieś aneksy ze zniżką?
            • faryen Re: osiedle talarowa 24.04.09, 08:15
              Najpierw mówili, ze napewno w kwietniu ruszy budowa..
              I wybudują w IV kwartale 2010??? No ciekawe jak sie wyrobią.. zobacz
              na budynki naprzeciwko, Tulipany i Słoneczne Przedmiescie mają juz
              dachy sa 3 piętrowe a nie jak te wiele wyższe i tam oddanie mają III
              kwartał 2010, myslicie ze uda im sie tak szybko i zarazem porządnie
              wybudować?? Powodzenia..
              • annak25 Re: osiedle talarowa 24.04.09, 09:28
                Faryen czy ty przypadkiem nie jesteś pracownikiem "tulipanów" Trochę mnie dziwi
                że kupiłeś mieszkanie na osiedlu Tulipany a zawzięcie uczestniczysz w dyskusji
                na temat Talarowej. Szef ci musi dobrze płacić za wychwalanie swojego osiedla. A
                po za tym zżera cię zazdrość że kupiłeś mieszkanie sporo drożej które będzie
                oddane do użytku o 3 miesiące wcześniej niż mieszkania na Talarowej za
                zapłaciłeś o 600 zł więcej na metrze. Także na "tulipanach" mają więcej mieszkań
                do wyszykowania i muszą się sprężać żeby się wyrobić. Będziesz mieszkał na
                osiedlu gdzie będzie BARDZO dużo mieszkań. Ja teraz mieszkam na takim osiedlu
                gdzie jest 7 bloków. Nigdy więcej!!. Więc tylko ci współczuć że wdepnąłeś w to
                co ja 6 lat temu.
                pozdrawiam
                • ultraline Re: osiedle talarowa 24.04.09, 09:46
                  dobrze napisane, narazie nie ma powodu do niepokoju, bedziemy
                  martwic sie pod koniec maja, miejmy nadzieje ze bedzie wszystko ok i
                  bedziemy szczęśliwymi mieszkancami na Talarowej :)
                  • annak25 Re: osiedle talarowa 24.04.09, 10:01
                    Ultraline, jesli mozna spytać, to kiedy podpisałaś/łeś umowę z Victoriadom?
                    Zapłaciłaś/łeś 5100 za m?
                    • faryen Re: osiedle talarowa 24.04.09, 10:20
                      NIe nie jestem pracownikiem :) a fakt mogliby mi płacic hehe (moze
                      rzeczywiscie przesadzam z tymi wypowiedziami.. to jest efekt pracy w
                      biurze)
                      Tez chcielismy kupic mieszkanie na talarowej, dzwonilismy,
                      dowiadywalismy sie, ale nie pasowało nam: brak dziury w ziemi, nie
                      wiadomo jak z tym pozwoleniem na budowe,a przede wszystkim umowa, tu
                      ktos ja dał nawet do wglądu prawnika, ktory całkowicie odradził
                      kupno.
                      A cena po dadaniu wszystkich opłat, jak garaż i nie wiem co tam
                      jeszcze nie wycohodzi wcale duzo drozej :)
                      • ssssllll Re: osiedle talarowa 24.04.09, 10:48
                        ja podpisywałam umowę już po zmianie cen, płaciliśmy podobnie jak Ultraline.
                        nawet z garazem wychodzi dużo taniej niż na osiedlu Tulipany.co do tych co
                        podpisywali umowę wcześniej na mniej korzystnych warunkach to nie byłabym taka
                        pewna że będzie korekta tej ceny.
                        też uważam że fajniej jest mieszkać na bardziej kameralnym osiedlu,
                        zaplanowanych jest 67 mieszkań, choć martwi mnie fakt że mają być lokale
                        usługowe na samym dole.Z jednej strony to dobrze że może jakiś spozywczy będzie
                        w zasięgu ręki, ale obawiam się hałasu z samego rana,jak to zwykle bywa prze
                        tego typu sklepach.

pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów:)
                        • annak25 Re: osiedle talarowa 24.04.09, 11:50
                          Miejmy nadzieje że zrobią aneks do umowy gdyż jak wcześniej było mieszkanie np
                          za 306 tys a teraz jest za 270 tys to byłoby to nie uczciwe wobec ludzi którzy
                          wcześniej zaufali deweloperowi. A tak wogóle to nawet opłaca się wycofać z umowy
                          i nawet stracić te 10 tyś zaliczki i od razu podpisać na te same mieszkanie za
                          270 tyś. Mamy 26 tys w kieszeni czyli garaż i 4 tys reszty.

Moim zdaniem powinien zrobić aneks to umowy gdyż byłoby to bardzo nie uczciwe
                          podejście to klientów z przed kilku miesięcy. Chociaż z drugiej strony umowa
                          jest umową. Jak myślicie?
                          • ssssllll Re: osiedle talarowa 24.04.09, 12:47
                            zrezygnować zawsze można,pierwszą wpłatę muszą zwrócić.najwyżej podpisać umowę
                            jescze raz. zależy jakie mają podejście.
                            my mieliśmy podpisywać umowę na początku roku, ale wstrzymaliśmy się.
                            później chcieli nam wcisnąć mieszkanie według starych cen, nic nie informując o
                            zmianach.pewnie liczyli na to że może nie wszyscy są na bieząco.generalnie nie
                            liczyłabym na to że sami wyjdą z taką propozycją podpisania aneksu i że nie będą
                            robić problemów.
                            • ultraline Re: osiedle talarowa 26.04.09, 20:59
                              Witam wszystkich przyszlych mieszkancow:-)
                              Czy mozecie napisac jakie informacje otrzymaliscie na temat uprawomocnienia
                              umowy na budowe od Victoria Dom???My wczesniej mielismy zagwarantowane ze do 20
                              kwietnia bedzie odpowiedz, pozniej ze do konca tygodnia a na samym koncu ze do
                              konca miesiaca....ale maja a Wy?
                              • ssssllll Re: osiedle talarowa 26.04.09, 21:55
                                ostatnio usłyszałam że do końca miesiąca ma być decyzja, ale nie sądzę.Sprawa
                                jest podobno w SKO,dopiero jak SKO wyda decyzję to wojewoda ma się do niej
                                ustosunkować.Także może to trochę potrwać,ale miejmy nadzieję że chociaż w maju
                                sprawa się wyjaśni i pozwolenie się uprawomocni.
                              • psi0931 Re: osiedle talarowa 28.04.09, 21:00
                                Teraz obiecują że decyzje ostateczna dostana do 31.maja.2009.
                                Pozdrawiam.
                                • ewik_751 Re: osiedle talarowa 29.04.09, 14:18
                                  Problemy są kiedy zaczynają się protesty mieszkańców, nie wiem czy
                                  ten etap budowa ma już za sobą. Niektóre osiedla miały kilku
                                  miesięczne opóźnienia, bo jakiemuś mieszkańcowi z osiedla obok nie
                                  podobała się wizja kolejnych bloków. To by mnie trochę odstraszało.
                                  Na razie mamy zarezerwowane 37m na 4 piętrze w VII.
                                  Okolica jest świetna, może dlatego, że mam sentyment do Nowodworów.
                                  To mieszkanko traktuję trochę jako inwestycja dla dzieci. W końcu
                                  ruszyło się z mostem północnym, więc będzie tu coraz atrakcyjniej.
                                  A ten lasek wokół osiedla jest świetny, Tulipany tego nie mają :-)
                                  Tylko, żeby nie umoczyć kaski... bo wśród znajomych mam i takich.
                                  Nasze pierwsze mieszkanie kupowaliśmy też na takim etapie, jeszcze
                                  bez dziury w ziemi jedynie ogrodzony teren i oddane było w terminie.
                                  Więc może wato być optymistami.
                                  • michal.1981 Re: osiedle talarowa 15.05.09, 15:14
                                    Witam przyszłych mieszkanców ul. Talarowej
                                    W nastepnym tygodniu planuję podpisać umowę z Victoria Dom
                                    Blok, mieszkanie, lokalizacja, cena bardzo mi się podoba.

Mam pytanie do osób, które już podpisały umowę. Na jakie kwestie
                                    zwrócić uwagę w umowie? Czy dużo zmienialiście rzeczy?

Już połowa maja i nadal brak prawomocnej decyzji na budowe :-((

pozdrawiam
                                    • mar-mar Re: osiedle talarowa 15.05.09, 19:19
                                      jakie mieszkanie sobie wybrałeś, jeśli można spytać?

pozdrawiam i witam przyszłego sąsiada...
                                    • mar-mar Re: osiedle talarowa 15.05.09, 19:29
                                      co do warunków umowy to możesz poprosić ich żeby przesłali jej
                                      projekt do zapoznania, od standardowej oferty stosują jeszcze
                                      delikatne opusty, można dogadać się również co do harmonogramu
                                      spłaty, jeśli chodzi o resztę zapisów w umowie to nie ma raczej nic
                                      niepokojącego i ryzykowanego za bardzo. Wiadomo, że poprzez różne
                                      postanowienia tej umowy deweloper chce się zabezpieczyć, ale nie jest
                                      chyba źle...
                                      Co do pozwolenia na budowę - jeśli go nie zdobędą to można się zawsze
                                      wycofać i zwracają zaliczkę, jeśli komuś nie zależy zbyt na czasie to
                                      chyba nie jest to wielki problem...

ps też mi się podoba lokalizacja, cena, mieszkanie etc.

pozdrawiam
                                      • michal.1981 Re: osiedle talarowa 16.05.09, 18:26
                                        Hej
                                        Myślę o mieszkanku z tarasem :-)
                                        Tak umowę dostałem mailem.
                                        A jak z harmonogramami płatności? Można wynegocjowac aby na
                                        poaczątku były mniejsze wpłaty?

pozdrawiam
                                        • mar-mar Re: osiedle talarowa 17.05.09, 21:08
                                          tak, w harmonogramie troszkę można pozmieniać pierwsze wpłaty...
                                          pozdrawiam
                                          • artur227 Re: osiedle talarowa 17.05.09, 22:34
                                            kupiłem u nich 48 m2 na czwartym piętrze, i pozmieniałem sobie
                                            pierwsze wpłaty na niższe. podobno jesli wpłacisz wcześniej to są w
                                            stanie obniżyć ceny, ale o ile to już nie wiem.
                                            pozdrawiam sąsiadów!
                                            • kocialekwoj41 Re: osiedle talarowa 18.05.09, 09:01
                                              Jest taka gra SIMS gdzie w wirtualnym świecie można sobie urządzić mieszkanie, mieć sąsiadów itp. Ci co tu w tym wątku piszą że kupili mieszkanie od dewelopera który nie ma pozwolenia na budowę chyba nie rozróżniają gry od rzeczywistości. Najwyższa już pora na wizytę u psychoanalityka.
                                              Nie katujcie normalnych ludzi, skończcie już ten wątek!
                                            • mar-mar Re: osiedle talarowa 18.05.09, 09:03
                                              my też kupiliśmy na IV P. 48,81 m (3 pokoje). Chyba nie kupiliśmy
                                              tego samego mieszkania?
                                              pozdrawiam

• artur227 Re: osiedle talarowa 19.05.09, 18:50
                                                o kurde ale mnie nastraszyłeś! nie -sprawdziłem w umowie, mieszkanie
                                                4.21, czwarta kondygnacja, ale 3 piętro, całe szczęście:)
                                                • mar-mar Re: osiedle talarowa 19.05.09, 19:55
                                                  no to my będziemy sąsiadami z góry, bardzo nam miło, też czujemy
                                                  ulgę...
                                                  tylko niech w końcu dadzą to pozwolenie!

pozdrawiam serdecznie

• michal.1981 Re: osiedle talarowa 19.05.09, 21:49
                                                    Witam sąsiadów :-)

Umowa podpisana
                                                    melduje się pierwsze piętro z tarasem :-)

pozdrawiam
                                                  • kocialekwoj41 Re: osiedle talarowa 20.05.09, 11:29
                                                    A czy gracie już w najnowszą wersję SIMSów?
                                                  • wrtualne_mieszkanie Re: osiedle talarowa 28.05.09, 08:22
                                                    Chyba tak. Simsy wyd. Talarowa. Jak można kupić mieszkanie gdzie na placu
                                                    "budowy" nawet jeszcze szpadla w ziemię nie w bito.
                                                    Umowa także jest mało dokładna. Dałem prawnikowi w pracy i powiedział że jest
                                                    wiele niedociągnięć. Ja na pewno tam nie kupie.
                                                  • ultraline Re: osiedle talarowa 29.05.09, 17:27
                                                    terminy pozwolenia znow sie przedluzaja , teraz prawdopodobnie ma byc do 5
                                                    czerwaca, oj czarno to widze
                                                  • mar-mar Re: osiedle talarowa 29.05.09, 21:17
                                                    ja też jakoś czarno zaczynam patrzeć na tą sprawę z pozwoleniem. Czy
                                                    ktoś może pytał w urzędzie gminy o tą sprawę?
                                                  • artur227 Re: osiedle talarowa 07.06.09, 19:10
                                                    dzwonię non stop do biura i pytam o pozwolenie, najświeższe informacje są
                                                    takie;: do końca przyszłego tygodnia mają otrzymać jakąś decyzję na którą
                                                    czekają już tyle czasu i w ciągu dwóch tygodni czyli gdzieś na koniec czerwca
                                                    urząd ma wydać prawomocną decyzję, zapewniają też że wywiążą się z umowy i
                                                    oddadzą mieszkania w terminie...
                                                  • wodniczka0 Re: osiedle talarowa 13.06.09, 17:59
                                                    W październiku 2008 roku też chcieliśmy tam mieszkanie kupić i mówili dokładnie
                                                    to samo. Mieliśmy zarezerwowany lokal (nigdy nie zrezygnowałem z rezerwacji) i
                                                    do dziś dnia nikt od nich się ze mną nie skontaktował żeby powiedzieć, że się
                                                    "trochę" przedłuży.

Daliśmy sobie spokój w grudniu! Mam nadzieję, że im się uda ale wszystkim
                                                    proponuję zacząć szukać jakiejś alternatywy.
                                                  • ultraline Re: osiedle talarowa 14.06.09, 13:11
                                                    czarny scenariusz chyba sie sparwdza, chyba czas sie wycofac z tej inwestycji-
                                                    ile to moze trwac?
                                                  • michal.1981 Re: osiedle talarowa 15.06.09, 14:36
                                                    Witam
                                                    a masz jakąś inną inwestycję już na oku?
                                                    porównywalnie cenowo i lokalizacyjnie tzn. żeby nie było gdzieś na
                                                    wsi :-)
                                                    Ja to chyba będe cierpliwie czekał.
                                                    Podobno sprzedali ponad 50 % mieszkań.

Oby tylko była prawomocna decyzja na budowę.
                                                  • psi0931 Re: osiedle talarowa 15.06.09, 20:44
                                                    Dzisiaj dzwoniłem
                                                    Pani powiedziała że prezes będzie dziś, w urzędzie załatwiał
                                                    pozwolenie. I wciągu paru dni będzie wszystko wiadomo.
                                                    Trzeba czekac

• artur227 Re: osiedle talarowa 15.06.09, 21:51
                                                    osobiście rozglądałem się w okolicy i lepszego miejsca i cen nie
                                                    udało mi się znaleźć,; po przekalkulowaniu na budowę potrzeba im
                                                    minimum 1 rok, niby trochę czasu jeszcze mają....
                                                  • mar-mar Re: osiedle talarowa 15.06.09, 22:25
                                                    a co jeśli nawet otrzymają teraz pozytywną opinię SKO, na której to
                                                    podstawie wojewoda uzna decyzję o pozwoleniu na bud. za ostateczną, a
                                                    potem sąsiedztwo złoży odwołanie do Sądu administracyjnego? No i
                                                    oczywiście Sąd może decyzję uznać za nieważną, jest taka
                                                    ewentualność. Gdy to nastąpi nasz bloczek może już stać (odwołanie do
                                                    sądu nie wstrzymuje budowy). Wtedy dochodzi procedura legalizacji
                                                    budowy, koszty z tym związane....i dopiero wtedy można podpisać akt
                                                    notarialny. Mam nadzieję że to przesadzony pesymizm ale takie rzeczy
                                                    się zdarzają i ludzie czasami latami mieszkają bez aktów
                                                    notarialnych!!!

• ultraline Re: osiedle talarowa 16.06.09, 18:14
                                                    dzis otrzymalismy informacje ze zostala uprawomocniona umowa w SKO konkretnie
                                                    9.06.2009, ale jeszcze oficjalnie nie ma tego na pismie. podobno posmo jest juz
                                                    wyslane do dewelopera.
                                                  • regina75 Re: osiedle talarowa 17.06.09, 14:42
                                                    to na razie zapowiada się optymistycznie, poza tym chyba inwestycja
                                                    cieszy się zainteresowaniem, bo mimo braku upawomocnienia mają
                                                    podpisane umowy na 50% lokali, co w obecnych czasach jest nieźle. A
                                                    w planach szybki tramwaj ma chyba mieć pętlę na rogu światowida i
                                                    mehoffera, więc bliziutko.
                                                  • artur227 Re: osiedle talarowa 21.06.09, 13:48
                                                    podobno posiadają już decyzję z SKO. a jeśli chodzi ze sprzedażą mieszkań to
                                                    jestem w szoku, że mają już tak dużo sprzedane na takim etapie!
                                                  • murasek Re: osiedle talarowa 22.06.09, 00:24
                                                    Witam, w jakiej cenie są mieszkania 48m?
                                                  • becia_s2 Re: osiedle talarowa 22.06.09, 19:12
                                                    Witam dowiadywałam się dziś o uprawomocnienie decyzji i podobno
                                                    znowu przedłużyli termin teraz do 15 lipca
                                                  • psi0931 Re: osiedle talarowa 22.06.09, 20:24
                                                    Dzisiaj Pani przez telefon powiedziała pozwolenie ma, i że uprawomocni się do końca tygodnia . Potem będą dzwonić do przyszłych właścicieli.
                                                    pozdrawiam
                                                  • murasek Re: osiedle talarowa 25.06.09, 20:28
                                                    oj coś tu fufu śmierdzi, pozwolenie od kilku miesięcy się oddala, a
                                                    co się dowiaduję o mieszkania to co ciekawsze już sprzedane a za
                                                    kilka dni znów wolne, niby akurat nieszczęście i ktoś zrezygnował.
                                                    No dobra raz czy dwa ale już trzeci to fufu...
                                                • murasek Re: osiedle talarowa 24.06.09, 20:00
                                                  Witaj artur227, proszę powiedz jak kupiłeś mieszkanie na 3 piętrze 3
                                                  pokoje, skoro dzwoniłem dzisiaj i jest wolne ???
                                                  • regina75 Re: osiedle talarowa 26.06.09, 11:45
                                                    To, że uprawomocnienie się przedłuża to nie jakiś ewenement. Możecie
                                                    się wgryźć w historię osiedla Ama-Budu na Sprawnej. Ludzie
                                                    porezerwowali mieszkania, a do chwili rozpoczęcia budowy mijały m-
                                                    ce, z powodów biurokratycznych. Teraz Ama-Bud zmienił politykę i
                                                    mieszkania będą wystawiane na sprzedaż dopiero po uzyskaniu
                                                    wszystkich wymaganych pozwoleń.
                                                    A co do Victoria Dom, wpłacana kasa to zaliczka a nie zadatek, więc
                                                    jest możliwość wycofania pieniędzy i rezyganacja z umowy.
                                                    Zawsze jeśli się kupuje w trakcie budowy jest ryzyko, jeśli ktoś sie
                                                    boi to niech kupuje na rynku wtórnym, teraz ceny spadły i można
                                                    urządzone mieszkanie kupić za 6800 z metra. Wolny wybór.
    • psi0931 Re: osiedle talarowa 03.07.09, 20:21
      Dzwoniłem do biura sprzedaży. Powiedzieli ze czekają na pismo i na
      razie nie maja pozwolenia . trzeba czekać
    • mb-80 Re: osiedle talarowa 03.07.09, 22:31
      Hej witam wszystkich na forum.
      Też jakiś czas temu podpisałam umowę przedwstępną na mieszkanko i już chciałabym aby w końcu rozpoczęła się budowa.

Na szczęście juz powoli widać koniec całej procedury związanej z uzyskaniem prawomocnego pozwolenia na budowę. Może troszkę sprostuję informacje zawarte w dotychczasowych postach:
      Decyzja SKO pozwoliła uprawomocnić decyzję o warunkach zabudowy i dopiero mając tą decyzję można się starać o prawomocne pozwolenie na budowę.
      Od decyzji tego pozwolenia na budowę wydanej przez Miasto było odwołanie do Wojewody. Najprawdopodobniej Wojewoda zawiesił postępowanie ws. uprawomocnenia pozwolenia na budowę właśnie do czasu uzyskania decyzji SKO.
      No i teraz to już jest kwestia kiedy urzędnik w Urzędzie Wojewódzkim usiądzie i napisze decyzję. Miejmy tylko nadzieję że się spręży i napisze zanim wyjedzie w najbliższym czasie na wakacyjny urlop :)

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów i bądźmy dobrej myśli...
      • mb-80 Re: osiedle talarowa 03.07.09, 22:38
        małe sprostowanie: oczywiście teraz wojewoda uzna decyzję za ostateczną (nie prawomocną) no i wtedy będzie już można budować.
        • ktos_ze_stolicy Re: osiedle talarowa 04.07.09, 14:22
          to ja trochę uzupełnię poprzednie posty.
          Decyzja jest już napisana, dzwoniłam do Urzędu Wojewódzkiego i czeka tylko na
          podpisanie. Prawdopodobnie nastąpi to w najbliższych dniach, to taka informacja
          z innego niż deweloper źródła.
          • mb-80 Re: osiedle talarowa 04.07.09, 16:19
            no to badzo dobra wiadomość... :)
            więc jest szansa że już niedługo zaczną do nas wydzwaniać z informacją ze trzeba wpłacić kolejną transzę....
            • ktos_ze_stolicy Re: osiedle talarowa 04.07.09, 18:44
              Również mam taką nadzieję.
            • ultraline umowa notarialna 17.07.09, 23:06
              a czy ktos moze cos slyszal o umowie notarialnej. My bylismy poinformowani ze
              mozemy umowe przedstepna spisac notarialnie, ale dopiero po wplacie drugiej
              transzy. Pytalismy sie o cene ale nie zostalismy poinformowani konkretnie tylko
              tyle ze 50% teraz a druga czesc juz po zagonczeniu budowy.
            • ktos_ze_stolicy Re: osiedle talarowa 21.08.09, 16:59
              Budowa ruszyła.
              www.osiedletalarowa.pun.pl/Pozdrawiam.
          • ultraline Re: osiedle talarowa 08.07.09, 14:06
            informacja potwierdzila sie, jest pozwolenie , ekipa wkracza na teren budowy, oj
            troche bylo trzeba czekac, pozdrawiam
            • artur227 Re: osiedle talarowa 08.07.09, 23:37
              super, że w końcu to nastąpiło i niektórym udało się cierpliwie
              doczekać do tego momentu. ja niestety w związku z problemami z pracą
              musiałem zrezygnować i do momoentu aż to się zmieni moje mieszkanie
              pewnie zostanie już sprzedane:(, pozdrawiam byłych sąsiadów
          • murasek Re: osiedle talarowa 10.07.09, 15:32
            A jednak Victoria postępuje co najmniej dziwnie, negocjuję umowę i
            nagle gdy do nich dzwonię okazuję się, że nie mam rezerwacji. Mimo,
            że sam widziaem jak była wpisywana i podawałem nr telefonu i e-
            mail, ręce opadają ......
            • mb-80 Re: osiedle talarowa 10.07.09, 17:52
              a kiedy rezerwowałeś mieszkanko?
            • ktos_ze_stolicy Re: osiedle talarowa 12.07.09, 21:00
              proponuje zalozyc forum dla mieszkancow gdzie na bieząco bedziemy mogli
              wymieniac się informacjami oraz sledzic postepy na budowie.
              • michal.1981 Re: osiedle talarowa 12.07.09, 21:32
                Jestem za :-)
              • ktos_ze_stolicy Re: osiedle talarowa 13.07.09, 17:25
                forum założone
                www.osiedletalarowa.pun.pl

zapraszam wszystkich do rejestracji oraz pisania propozycji działów itp.

pozdrawiam
                • sibeliuss Re: osiedle talarowa 13.07.09, 17:33
                  A dlaczego nie tu?
                  • mb-80 Re: osiedle talarowa 14.07.09, 10:18
                    no własnie może już tu zostać?
                    • sibeliuss Re: osiedle talarowa 14.07.09, 10:53
                      mb-80 napisała:

> no własnie może już tu zostać?

Tu temat jest od początku, forum jest spokojne i nikt go nie
                      zaburza. Przenoszenie tematu na inne fora, portale - nie ma
                      większego sensu. Chyba, że ktoś zrobił swoją stronkę i chce sobie
                      dorobić na reklamach (to jest przypuszczenie, a nie pomówienie).
                      Sugeruję pozostawienie dyskuji tutaj.
                      Pozdrawiam.
                      • ktos_ze_stolicy Re: osiedle talarowa 14.07.09, 16:53
                        Forum jest darmowe, nie chodzi o reklamy.
                        Uwazam, ze sprawy zwiazane z decyzja jest jest za nami, czas zajac się innymi
                        tematami a najlepszym do tego bedzie forum gdzie beda poszczegolne dzialy.
                        Bedzie mozna sie wymianiac informacjami w danych tematach. Bedzie mozna
                        zamieszczac fotki osob ktore byly na miejscu budowy itd., nie da sie tego robic
                        wszystkiego na tym forum w jednym temacie.

Prosze o rejestracje i propozycje tematow.
                        Ja ze swojej strony bede dodawal nowe dzialy.
                        • psi0931 Re: osiedle talarowa 14.07.09, 21:51
                          Cześć
                          Złożyłem dziś papiery o kredyt w Pko bp.
                          Dowiedziałem się że bank teraz nie chcą pożyczać na inwestycje -
                          dopiero rozpoczęte. Są duże szanse ze go nie otrzymamy.

Chciałem się dowiedzieć o wasze postrzeżenia w składaniu dokumentów?
                          Pozdrawiam
                          • mbastis Re: osiedle talarowa 15.07.09, 00:01
                            Ja bede składac do BOŚ
                            i tam nie ma tych problemow.
                            • sibeliuss Re: osiedle talarowa 15.07.09, 10:32
                              Koleżanka brała na "dziurę w ziemi" w BPH i też otrzymała.
                          • mb-80 Re: osiedle talarowa 15.07.09, 10:49
                            dokładnie, też się z tym spotkałam.

Teraz banki chcą aby inwestycja na którą bierzemy kredyt była
                            zrealizowana już przynajmniej w 70% a na "dziurę w ziemi" nie są
                            skłonni dać kredytu. Oczywiscie sytuacja wygląda zupełnie inaczej
                            jeżeli masz jakieś inne mieszkanie lub działkę na której można
                            zabezpieczyć kredyt (np własności rodziców). Wtedy części banków
                            wystarcza takie zabezpieczenie, ale niektóre chcą aby w takiej
                            sytuacji do kredytu przystąpiła solidarnie także osoba która jest
                            właścicielem tej działki.

Ale zastanów się jeszcze nad PKO BP - oni chyba nie mają zbyt
                            atkakcyjnej oferty kredytowej? może proponuję skontaktować się z
                            expadnerem lub open finanse. Oni przedstawią ci ofertę wszystkich
                            banków i są w stanie pomóc wybrać ten najkorzystniejszy. Powiedzą
                            m.in. własnie jakie banki mają wymagania co do stopnia realizacji
                            inwestycji, jakie są oprocentowania poszczególnych kredytów,
                            przyszła rata i zdolność kredytowa itp I potem pomagają załatwić
                            formalności związane z zaciąganiem kredytu.
                            No i oczywiście jest to bezpłatnie.

Ewentualnie jeszcze w siedzibie Victoria Dom też siedzi kolo i
                            udziela porad kredytowych bezpłatnie. Nie wiem z iloma bankami ma
                            podpisaną umowę i wgląd do ich ofert ale na pewno expander i open
                            financemają b. duży wachlarz możliwości.
                            • mb-80 Re: osiedle talarowa 16.07.09, 09:25
                              a czy ktoś może wie kiedy mają zamiar wejść na plac budowy?
                              • ktos_ze_stolicy Re: osiedle talarowa 16.07.09, 19:34
                                Na forum www.osiedletalarowa.pun.pl jest założony temat dotyczący wejścia na budowę.
                                Zapraszam do pisania i dzielenia się na bieżąco informacjami dotyczącymi wejścia
                                na budowę itp.
                                • mb-80 Re: osiedle talarowa 17.07.09, 08:56
                                  noo tak... tylko tam też nikt nie wie kiedy wchodzą na budowę, więc
                                  może tu trochę więcej wiadomo.... :) dziś zadzwonię do Victorii to
                                  może uda mi się czegoś dowiedzieć.
                                • sibeliuss Re: osiedle talarowa 17.07.09, 11:01
                                  Ależ pamiętamy o Twojej stronce, pamiętamy.
                                  Pytanie padło tutaj, więc poza spamem spróbuj tutaj odpowiedzieć.
                                  • mb-80 Re: osiedle talarowa 17.07.09, 11:48
                                    Pani w Victoria Dom udziliła mi informacji że jest już wybrany
                                    wykonwaca i szykują się na wejście na teren budowy. Jednakże nie
                                    była mi w stanie powiedzieć czy w ciągu najbliższego tygodnia coś
                                    się ruszy. Natomiast pierwszy etap ten tzw. "stan zero" planują
                                    zrealizować ok. połowy października.
                                    • ultraline umowa notarialna 17.07.09, 23:10
                                      a czy ktos moze cos slyszal o umowie notarialnej. My bylismy poinformowani ze
                                      mozemy umowe przedstepna spisac notarialnie, ale dopiero po wplacie drugiej
                                      transzy. Pytalismy sie o cene ale nie zostalismy poinformowani konkretnie tylko
                                      tyle ze 50% teraz a druga czesc juz po zakonczeniu budowy.
                                      • mbastis Re: umowa notarialna 20.07.09, 08:14
                                        Ja zawarłem w umowie przedwstępnej, że po prawomocnej decyzji na
                                        budowe strony zobowiązują się do podpisania umowy notarialnie.
    • psi0931 Re: osiedle talarowa 26.07.09, 10:33
      wgrajfoto.pl/pokaz/img0709/skan1737.jpg
      • ultraline Re: osiedle talarowa 28.07.09, 22:45
        witam, z tego co sie dowiadywalem to jeszcze Deutsche Bank udziela kredytow na
        inwestycje ktora sie dopiero co rozpoczela, pozdrawiam
    • psi0931 Re: osiedle talarowa 29.07.09, 22:21
      Bardzo ciekawy artykuł

www.comperia.pl/index/?id=aab11087c24981eb0e03846792ff5718
      • ktos_ze_stolicy Re: osiedle talarowa 21.08.09, 17:01
        Budowa ruszyła.
        www.osiedletalarowa.pun.pl/
        Pozdrawiam.
        ___
        www.OsiedleTalarowa.pun.pl
        • regina75 Re: osiedle talarowa 23.08.09, 00:29
          Czy wpłacaliście już pierwsze 25%, miało być po uzyskaniu
          uprawomocnienia pozwolenia na budowę, ale skoro nic sie nie dzieje
          na placu boju to zwlekam na ostatnią chwilę i się namyślam.
          A jak z kredytami, udaje się?
          • mbastis Re: osiedle talarowa 24.08.09, 23:24
            Czekam na decyzje z banku PKO BP i z BOŚ
            ciekawe co z tego wyniknie.

Obawiam sie :-(( najgorszego
            • regina75 Re: osiedle talarowa 25.08.09, 21:47
              Nie wiem czy kto załatwiał kredyt z pomocą Victoria Dom, ale moi
              znajomi kupują mieszkanie od DD i za ich pośrednictwem biorą kredyt
              w PKO BP, dzięki drodze pośrednictwa mają marżę mniejszą o 1%, to
              dobre warunki. Jeśli Victoria Dom ma dobrą historię kredytową, to
              może warto się dowiedzieć jakie warunki dają banki z nimi
              współpracujące.
              • ultraline Re: osiedle talarowa 26.08.09, 22:55
                Witam, Victoria Dom współpracuje z CBH, tel do nich jest na stronie, za ich
                pośrednictwem zlzylismy wniosek w Deuteche Bank, czekamy na odpowiedz, ps na
                placu budowy ostatnio tylko stado dzików widziałem, pozdrawiam
                • mbastis Re: osiedle talarowa 29.09.09, 13:23
                  Budowa idzie pełną parą :-)
    • madziorrrka WYKAŃCZANE WNĘTRZ 18.11.09, 16:01
      Projektowanie wnętrz to nasza pasja.
      Z przyjemnością podzielimy się nią z Tobą.
      Szukamy idealnych rozwiązań na miarę Twoich potrzeb. Wsłuchujemy się w Twoje
      oczekiwania. Znajdujemy kompromisy między pięknem a praktycznością. Zadowolenie
      naszych klientów jest dla nas najważniejsze.
      Wiemy, jak odpowiedzialnym zadaniem jest projektowanie wnętrz. Zaufało nam już
      wiele osób. Dołącz do nich i odmień charakter swojego wnętrza.
      ZAPRASZAMY!!!
      www.decoroom.eu/

• kasiafab Re: osiedle talarowa 19.04.23, 07:21
      Wentylacja w mieszkaniu zasysa głośno jak turboodkurzacz. Usterka zgłoszona 2 miesiące temu. Brak jakichkolwiek rezultatów. Fatalna obsługa posprzedażowa. Z powodu huku wentylacji do dziś nie można zamieszkać w lokalu. Generalny wykonawca dzwoni tylko co 2 tygodnie lub co miesiąc i informuje, że już naprawione. Nigdy jednak nie zostało naprawione. Stres, nerwy, zniesmaczenie i ciągła przepychanka. Nie polecam, a odradzam tego dewelopera i Generalnego wykonawcę. Tu powinno być zero gwiazdek.
      • kasiafab Re: osiedle talarowa 21.04.23, 14:44

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka