Dodaj do ulubionych

Wakacje-Krym

29.02.04, 21:01
Mam zamiar odwiedzic krym w lipcu lub sierpniu na jakies 2-3 tyg. zbieram
powoli informacje i szukam chetnych bo samemu smutno a wiekszosc moich
znajomych wybiera sie w 2 strone(UE).wyjazd planuje jak najtanszym kosztem
Obserwuj wątek
    • wloczy_kij_87 Re: Wakacje-Krym 14.03.04, 13:38
      tez chciałem sie tam wybrac w wakacje. mozemy polaczyc siły. jak to nadal
      aktualne, to sie odezwij.
      pozdrawiam
      Miłosnik lasu, zakochany w spiewie ptaków...
      • sammaria Re: Wakacje-Krym 25.03.04, 21:11
        Dobrze wybrałeś. Byłam tam 2 lata temu w maju. Pojechałam pociągiem do
        Symferopola, dalej taksówką do Gurzuf. Stamtąd wycieczki "mikrobusami" za małe
        pieniądze do wielu pięknych miejsc. Moja koleżanka, która bardzo dużo
        podróżuje, oceniła ten wyjazd jako "podróż życia". Wielka życzliwość
        towarzyszyła nam w każdym miejscu. Na trasie naszych podróży spotykaliśmy
        polskich studentów barrrrrrrrrrrrrrdzo zadowolonych z wyboru celu podróży.
        Krym urzeka swoją autentycznością.
        Gorąco polecam.
    • Gość: Kasiątko Re: Wakacje-Krym IP: 213.241.19.* 16.03.04, 10:22
      Hej! Palnuję wyjazd do Afryki, ale jak nie da rady to chętnie przyłączęczę się
      do wyjazdu na Krym. Miałam tam być rok temu, ale wylądowałam w Słowackim Raju
      oraz Rosji. Zainteresowana Krymem jest też moja kumpela - Renata.
      katarzyna.zegan@wp.pl
      Pozdrawiam
      • szczupaczek2 Re: Wakacje-Krym 23.03.04, 12:04
        wloczykiju dostales mojego maila???
        • Gość: Piotr Re: Wakacje-Krym IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.04, 13:56
          ja byłem w 2002 jak chcesz jakies informacje pisz piobl@poczta.onet.pl
    • Gość: cacto Re: Wakacje-Krym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.04, 18:02
      Ja też myślałam o wakacjach na Krymie :)
      Podaję mój namiar: cacto@gazeta.pl
      • szczupaczek2 Re: Wakacje-Krym 30.03.04, 15:35
        termin juz ustalony:ok.10 lipca na jakies 3 tyg. start z przemysla do lwowa
        (bus) potem do symerfopola pociagiem.powrot podobnie.jak ktos chce sie
        podlaczyc niech pisze:szczupaczek@pf.pl
    • schauinsland Re: Wakacje-Krym 06.04.04, 20:21
      bylam w zeszle lato na krymie, w jalcie.i objezdzilismy co zdolajismy w dni 9.
      strasznie krotko .-((
      ale przeslicznie-polecam goraco.
      uwaga jak bedzesz wyjezdzac z Krymu do domu, trudno sie wydostrac w sezonie ,
      bo pociagi powrotne sa z duzym wyprzedzeniem zarezerwowane , lub bilety
      wysprzedane. niestety zaraz po przyjezdzie na Krym trzeba myslec jak tu kupic
      bilety na powrot do domu.
      • szut Re: Wakacje-Krym 08.04.04, 09:18
        Bylem na Krymie 2 lata temu, w lipcu (goraco strasznie), krajobrazy piekne, naprawde warto bylo jechac na 3 tygodnie.
        Jechalismy (2 osoby) pociagiem do Odessy z Krakowa, potem autobusem (oczywiscie nocnym) do samej Jalty, busami zwidzilismy sporo.
        Do Odessy wracalismy tez nocnym autobusem (prywatny przewoznik, odjezdza z dworca autobusowego, cena byla nawet nizsza o jakies 10 hrywien, ale za to autobus mial klimatyzacje).

Koniecznie jezdcie kolejka linowa na Aj-Petri, (busem, niedaleko od Jalty w kierunku Alupki) niesamowite widoki.
        W drodze powrotnej zatrzymalismy sie na 3 albo 4 dnie w Odessie.

Jezeli kupiliscie przewodnik "Krym. Polwysep rozmaitosci" z wyd. Bezdroza, to uwazajcie z nim - nie mozna mu do konca zaufac, jest kilka bledow rzeczowych (np. myla strony swiata, a mapki tez bywaja mylace). O Aj-Petri autorzy pisza tylko w 2 miejscach, po jednym zdaniu, bo pewnie tam nie byli. Za to "reklamuja" marna kolejke linowa w Jalcie. Niektore fragmenty podrecznika sa tlumaczeniem innych, rosyjskich materialow (bez podania zrodla, a to juz nieladnie).
        Ale jednak mimo tych bledow (i straconych nerwow) uwazam, ze ten przewodnik sie przydaje.
      • szut Re: Wakacje-Krym 08.04.04, 09:18
        Bylem na Krymie 2 lata temu, w lipcu (goraco strasznie), krajobrazy piekne, naprawde warto bylo jechac na 3 tygodnie.
        Jechalismy (2 osoby) pociagiem do Odessy z Krakowa, potem autobusem (oczywiscie nocnym) do samej Jalty, busami zwidzilismy sporo.
        Do Odessy wracalismy tez nocnym autobusem (prywatny przewoznik, odjezdza z dworca autobusowego, cena byla nawet nizsza o jakies 10 hrywien, ale za to autobus mial klimatyzacje).

Koniecznie jezdcie kolejka linowa na Aj-Petri, (busem, niedaleko od Jalty w kierunku Alupki) niesamowite widoki.
        W drodze powrotnej zatrzymalismy sie na 3 albo 4 dnie w Odessie.

Jezeli kupiliscie przewodnik "Krym. Polwysep rozmaitosci" z wyd. Bezdroza, to uwazajcie z nim - nie mozna mu do konca zaufac, jest kilka bledow rzeczowych (np. myla strony swiata, a mapki tez bywaja mylace). O Aj-Petri autorzy pisza tylko w 2 miejscach, po jednym zdaniu, bo pewnie tam nie byli. Za to "reklamuja" marna kolejke linowa w Jalcie. Ale jednak mimo tych bledow (i straconych nerwow) uwazam, ze ten przewodnik sie przydaje.
    • szczupaczek2 Re: Wakacje-Krym 20.04.04, 15:17
      hej!prosilbym osoby ktore sa juz pewne ze chca jechac(czyli na 99% chca bo
      zawsze cos moze wypasc) w tym terminie czyli ok.15 lipca razem z nami o
      kontakt,szczupaczek@pf.pl pozdrowienia
    • Gość: miau Re: Wakacje-Krym IP: *.bct.bellsouth.net 22.04.04, 18:12
      bylismy we dwoje w zeszlym roku. Nie jest to podroz dla Ciebie, jesli chcesz wypoczac. Duzo
      stresu (np. kupno biletow, brud itp.)
      Widoki wspaniale, ludzie serdeczni (dopoki nie maja ustawowej wladzy, np. konduktor itp.)
      PRZEWODNIK ma wiele bledow, mocno uwazaj. Tzn. przewaznie sie przydaje, ale chyba
      autorzy sie wahali pomiedzy forma a la Pascal, a beletrystyka. Wyszlo psinco.
      Powodzenia,
      Michal
      • szut Re: Wakacje-Krym 23.04.04, 14:08
        Ja uwazam, z jechac na Krym naprawde warto.
        Bledy w przewodniku wynikaja moim zdaniem po prostu z niedbalstwa autorow (jesli masz ten przewodnik, to sprawdz gdzie - w ktora strone od Odessy - lokalizuja Akerman, a potem porownaj to z mapa z jakiegos atlasu --> ja o malo ze smiechu nie padlem, myla nawet kierunki swiata). No i sa spore fragmenty zywcem przepisane ze starych przewodnikow rosyjskich.

A zachowanie mundurowych (chociaz ja nigdzie nie mialem zadnych tego rodzaju problemow -poza jednym przypadkiem, gdy w Minsku mnie legitymowali milicjanci, ale tez nie mam na co narzekac, bo byli grzeczni, chwile pogadalismy na stacji metra i poszli w swoja strone) wiaze sie z panujaca biurokracja - w autobusie ludzie sie kloca o numer miejsca, czasem jest to komiczne. Jesli wsiadasz z biletem, to zwroc uwage, ktore miejsce masz na bilecie i usiadz na nim. Jesli usiadziesz gdzie indziej, to zaraz znajdzie sie ktos, na czyim miejscu usiadles i zacznie "dyskutowac", ze nie powinienes zajmowac mu miejsca itd.

Ale jechac naprawde warto.
    • Gość: Mela Re: Wakacje-Krym IP: *.do.pl / *.generacja.pl 25.04.04, 12:08
      Bardzo, bardzo warto pojechać na Krym.
      Byłam tam już 2 razy: dwa lata temu w maju (3 dni) i rok temu we wrześniu (10
      dni) - za każdym razem za krótko. :-)
      Przewodnik Bezdroży, pomimo błędów, przydaje się. Będąc na miejscu warto
      ponotować aktualne informacje i przesłać im do uaktualnienia w kolejnej wersji.
      Nie wiem tylko, czy wybrany przez Was termin będzie dobry - jest to szczyt
      sezonu; tłumy we wszystkich miejscach, no i ceny noclegów: 4-krotnie wyższe niż
      w innych terminach [kobieta, u której już 2 razy nocowaliśmy w centrum Jałty w
      maju policzyła nam 5$ za pokój 3-osobowy, a gdy zadzwoniłam w sierpniu, chciała
      już 20$; ostatecznie we wrześniu skasowała nas po 8$/noc za 3 osoby].
      Wydaje mi się, że jeżeli jedzie się na dłużej, to warto zakwaterować się w 2-3
      miejscach i stamtąd zwiedzać okolice, np. Jałta, Bakczysaraj, Teodozja. My
      jeździliśmy wszędzie z Jałty i nie był to najlepszy pomysł.
      Ktoś wcześniej wspomniał, że jest brudno. No coż, to nie Lazurowe Wybrzeże z
      wypielęgnowanymi prywatnymi willami, ale jak się stanie w jakimś przypałacowym
      parku z alejkami cedrowymi, to nie odczuje się różnicy.
      Trzymam kciuki za wyprawę.
      • szut Re: Wakacje-Krym 26.04.04, 08:50
        Bardo slusznie !
        Co do cen - my w lipcu placilismy 8 dolarow / mieszkanie / dobe (w 2 osoby). Mieszkalismy w centrum, jesli cos ci to powie, to przy ulicy Szczorsa, niedaleko prokuratury.
        A "wedrowanie" po Krymie to dobra propozycja. My tez wszedzie jezdzilismy z Jalty, a podroze trwaly np. 4-5 lub nawet 6 godzin w jedna strone, troszke to meczace.

Co do Bezdrozy, to ja wyslalem im maila zaraz po powrocie z Krymu z uwagami, ale z ich strony byl calkowity brak reakcji. Ogladalem w ksiegarni nowe wydanie i widzialem, ze nie zrobili zmian w tresci.
        Przewodnik jednak warto kupic.
        Wydali jeszcze przewodnik po magistralii transsyberyjskiej, ale autorzy sa ci sami, wiec troszke boje sie go kupowac ;) , wystarczylo mi np. bladzenie po Symferopolu (w poszukiwaniu starej boznicy, ktora istniala przed wojna, a autorzy informacje o niej chyba tylko przepisali z innego podrecznika).
        Plany miast najlepiej kupowac na miejscu, tym bardziej, ze drogie nie sa.
        • szczupaczek2 Re: Wakacje-Krym 26.04.04, 15:24
          dzieki za wszelkie informacje :D i mam pytanko:jaka miejscowosc byscie polecali
          jako miejsce wypadowe i ile kosztuje tam nocleg?pozdrawiam
          • szut Re: Wakacje-Krym 26.04.04, 21:51
            Jak pisze Mela, Jalta jest dobrym miejscem wypadowym. Moge to tylko
            potwierdzic - niedaleko Jalty jest Liwadia (miejsce konferencji Jaltanskiej),
            Alupka (piekny palac z ogromnym ogrodem), Aj-Petri, palac w Massandrze (to
            wlasciwie juz przedmiescie Jalty), Gurzuf, ogrod botaniczny w Nikicie... i
            wiele innych ciekawych miejsc.
            Fakt, ze na wschod Krymu jest stamtad dosyc daleko, a podrozowanie "ichnim
            pekaesem" w upale jest meczace (ale jezdzic jak najbardziej warto).

Co do ceny - roznie, hehe. Jeden koles mi kiedys opowiadal, ze spal w Jalcie na
            jakims jachcie za 1 (slownie: jedna) hrywne. Mieszkanie mozna wynajac od ok. 8
            dolarow/dobe. Za 12 dolarow (po utargowaniu z 20) mialem propozycje mieszkania
            w mieszkaniu po remoncie, z klimatyzacja. Ale, ze planowalismy pobyt 3-
            tygodniowy, wychodziloby zbyt duzo. Mieszkalismy gdzie indziej za 8 dolarow. Po
            prostu zawsze trzeba probwac sie targowac.
            Oferty mieszkania (jak wszedzie na Ukrainie) dostaniesz juz na dworcu
            autobusowym, jak tylko wysiadziesz. Nie ma najmniejszego znaczenia, czy bedzie
            to niedziela, czy dzien powszedni (pelno ludzi na ulicach, prawie wszystkie
            sklepy otwarte - my dojechalismy do Jalty wlasnie w niedziely ranek).
            Trzeba miec na uwadze, ze Jalta nie jest najtanszym miejscem na Krymie :(
            Np. w Sudaku proponowali nam pokoj za cene 3 dolarow/dobe.
    • mskowalczyk Re: Wakacje-Krym 27.04.04, 15:31
      Ha, a ja jade na Krym znowu!! na caly lipiec, znowu zobacze sewastopol,
      chersonez, sudak, nowy swiat, ehh wspomnienia, szczerze wszystkim wybierajacym
      sie polecam stronke studentow archeologii - www.krymska.tk ,na krym jezdza co
      roku od kilku lat, wiec maja duzy zasob dobrych rad i przestrog:))do zobaczenia
      w lipcu na Krymie;)
      pozdrawiam gorąco
      Rado
    • Gość: kobza Re: Wakacje-Krym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 15:36
      Byłam dwa lata temu! Super super miejsce!Jak wogóle cała Ukraina.
      Praktyczne info - bilet poc. kupuje się tam i z powrotem od razu we Lwowie na
      przykład. My tego nie zrobiliśmy i tylko dzięki wielkiej życzliwości
      ukraińskich marynarzy nie musieliśmy spędzać tam kolejnego miesiąca.
      Poza tym spaliśmy przez tydzień na plazy w miejscowości Foros i było maks
      bezpiecznie.
      Aha! I nie przejmuj się brakiem Warsu w pociągu! Na każdej stacji można kupić
      domowej roboty pychotki!
    • amelka77 Re: Wakacje-Krym 06.05.04, 15:56
      jesli twój pomysł jest nadal aktualny - odezwij sie proszę.
      • szczupaczek2 Re: Wakacje-Krym 11.05.04, 16:37
        napisalem ci maila wiec daj znac co i jak.pozdrowienia
    • szczupaczek2 Re: Wakacje-Krym 31.05.04, 16:38
      widze ze watek chyba umarl :) zdam relacje po powrocie :D
      milych wakacji wszystkim zycze
    • barti111 Re: Wakacje-Krym 30.06.04, 23:05
      proszę o kontakt, w grę wchodzi wyjazd od ost. tygodnia lipca
      bjest@poczta.onet.pl
      • Gość: admu samochodem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.04, 18:35
        Wybieram się z dziewczyną na Krym, chciałbym jechać samochodem i zwiedzić go
        wzdłuż wybrzeża. Co sądzicie o podróży samochodem przez Ukrainę. Na pewno jest
        wygodnie ale czy jest bezpiecznie?
    • martaross Re: Wakacje-Krym 12.07.04, 11:23
      Hej! Powiedzcie mi ile bedzie mnie kosztował wypad na dwa tyg na krym!? z
      dojazdem, jedzeniem, no i żeby trochę pozwiedzać.... zbieram finanse i wyruszam
      w sierpniu....... Pozdrawiaczki
      • Gość: Thomas Re: Wakacje-Krym IP: *.ofi.pl 12.07.04, 19:47
        My tez wybieramy się na Krym 31.07 (2 osoby) jak masz ochotę na wspólna podróz
        to zapraszam
        • Gość: ali Re: Wakacje-Krym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 15:04
          hej Thomas
          mógłbyś podać jakiś namiar do siebie? jestem zainteresowana.
          • Gość: szorni Re: Wakacje-Krym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 15:50
            ja rowniez jestem zainteresowany 2 osoby :) podaj wiecej informacji jesli mozesz
            kontakt szorni@poczta.fm gg:2378281 (na ogol jestem ukryty)
            Pozdr.
            Bartek
    • Gość: aragorn Wakacje-Krym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 21:38
      Krym miedzy 26 VII - 15 VIII ok 2 tygodnie jestem zainteresowany
    • Gość: tessa Re: Wakacje-Krym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 20:21
      A jak jest tam z kasą? Czy zabrana z kraju karta bankowa ma rację bytu. A może
      należy zabrać po prostu gotówkę?
      Przymierzam się do wyjazdu we wrześniu, a czy ten termin też ma sens?
      Jak myślicie.
      Dzięki za każde info. Pzdr.
      • eisman Re: Wakacje-Krym 16.07.04, 13:53
        z tego co widziałem karta się nie przyda lepiej wziąść zielone,
        wrzesien jest całkiem ciepły chyba ze będziesz miała pecha
        • teresatara Re: Wakacje-Krym 17.07.04, 20:46
          dzięki, nie myślałam że zielone to jest to. Teresa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka