Gość: drzewko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.02, 12:25 Witam, Mam pytanie - czy lecac do Peru z przesiadka w Caracas potrzebna jest jakas wiza tranzytowa [ i gdzie ja mozna zdobyc ]? Dziekuje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: migueluski Re: Peru Wenezuela visa IP: 202.97.171.* 18.12.02, 00:34 do wenezueli od lipca polacy nie potrzebuja juz wiz. ale zostan w wenezueli zamiast jechac do zindianizowanego peru. duzo ladniej Odpowiedz Link
Gość: drzewko Re: Peru Wenezuela visa IP: *.tychy-sikorskiego.sdi.tpnet.pl 18.12.02, 12:31 A wiesz gdzie w Polsce jesst ambasada/konsulat Wenezueli? Odpowiedz Link
Gość: migueluski Re: Peru Wenezuela visa IP: 202.97.171.* 18.12.02, 17:10 Nie wiem, bo od prawie 6 lat nie mieszkam w pl ale jestem pewny, ze nie musisz tam isc. Odpowiedz Link
Gość: drzewko Re: Peru Wenezuela visa IP: *.tychy-sikorskiego.sdi.tpnet.pl 20.12.02, 11:18 Ambasade znalazlam = musialam potwierdzic twoje info.i faktycznie zadnych wiz nie potrzeba....To pochwal sie gdzie mieszkasz? :-) Odpowiedz Link
Gość: migueluski Re: Peru Wenezuela visa IP: 202.97.171.* 20.12.02, 17:16 No widzisz jak chcesz to tam ci dobry kontakt na Margaricie dla mnie no 1 spokojny hotel,extra wlaciciel, basen, palmy itp. tuz przy palya del agua za ok. 6 us dziennie w wenezueli mialem jak w raju,mieszkalem tam ponad rok, niestety chavez mnie zmusil do emigracji teraz ucze anglika w chinach, jedzenie lepsze. kobiety niestety nie pozdrowienia Odpowiedz Link
Gość: drzewko Re: Peru Wenezuela visa IP: 213.25.46.* 23.12.02, 11:49 Ale odlot - ja wlasnie wrocilam z Shanghaju - okolo miesiaca temu - no to zesmy sie rozmineli!?!? ;-) Co do jedzenia to chinskie uwielbiam - szczegolnie te w tych malych ulicznych "jadlodajniach" [tego mi brakuje]--gdzie ty jestes w tych Chinach? A poza tym Wenezuela to tylko zmiana samolotu, celem jest Peru! :-) WESOLYCH SWIAT I SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU!!!! Odpowiedz Link
Gość: migueluski Re: Peru Wenezuela visa IP: 202.97.171.* 23.12.02, 18:20 Dzieki za zyczenia i wzajemnie. Ja jestem w dziurze pod nazwa Panjin, dawniej Panshan. NE Chiny, blisko KRLD. Jest to zaglebie naftowe. Dobrze placa, ale nudy jak cholera. Wzrost gospodarczy niesamowity. W przyszlym roku (maj) chce sie przeniesc o Szanghaju lub Hong Kongu. Mieszkalem prawie 5 lat w Ameryce Lacinskiej i dlatego jestem troche uprzedzony do tych wszystkich panstw "indianskich" Inaczej jest jak jedziesz na miesiac, dwa wakacji a inaczej jak tam mieszkasz. Trzymaj sie. Pozdrowienia. Co porabiales w Szanghaju? Odpowiedz Link
Gość: Menotti Re: Peru Wenezuela IP: *.lebork.sdi.tpnet.pl 27.12.02, 17:06 zdecydowanie polecam Peru, nie bedziesz sie tam nudzil. Wenezuelczycy sa wielce zadufani w sobie , w odroznieniu od Peruanos. Tak czy siak baw sie, Wenezuelki sa ladniejsze, choc w Limie znajdziesz mase wspanialych dziewczyn. Polecam sobotni wieczor w Barranco. Odpowiedz Link
Gość: drzewko Re: Peru Wenezuela IP: *.tychy-sikorskiego.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 11:17 A ty "Menotii" to dokladnie gdzie byles w tym Peru - tylko Lima i jak jest tam pogoda od stycznia do czerwca? Poza tym czy warto lykac czaly czas tabletki antymalaryczne - wg mnie nie jesli ktos jedzie na dluzej - a jaka jest twoja opinia. Odpowiedz Link
Gość: Menotti Do Drzewka IP: *.lebork.sdi.tpnet.pl 03.01.03, 14:06 Wiec bylem w Peru w wielu miejscach, spedzilem tam ok 6 miesiecy i kilka w innych miejscach Ameryki Pld. Zreszta wybieram sie tam w okolicach marca na jakies 2 miesiace. Co do pogody. Peru ma 3 strefy klimatyczne: wybrzeze, gory i dzungla i kazda z nich rzadzi sie swoimi prawami. Szczegoly w kazdym lepszym przewodniku (nie bede oryginalny- polecam Lonely Planet). Generalnie styczen do marca trwa tam lato i np na wybrzezu jest wtedy b. goraco i parno. Tabletki antymalaryczne nalezy brac tylko jesli wybierasz sie do dzungli. Na wybrzezu i w gorach malaria jest rzadka i przebywajac w miejscach "turystycznych" raczej nic ci nie grozi. Co innego jesli chcesz wyruszyc gdzies na prawde z dala od ludzi, generalnie im blizej dzungli, tym niebezpieczniej.Nie wiem czego szukasz w takiej podrozy, dlatego nie wiem o czym Ci pisac, co cie interesuje. Jesli chcesz odpowiem na konkretne pytania, ostatni raz bylem tam 3 lata temu, wiec nie znam ostatnich nowosci. -L.C. Menotti Odpowiedz Link
Gość: drzewko Re: Peru Wenezuela visa IP: *.tychy-sikorskiego.sdi.tpnet.pl 28.12.02, 10:50 Witam - tylko mala uwaga ja jestem kobieta, choc "drzewko" moze byc mylace:-) W Shanghaju bylam na swego rodzaju internship - troche to nie wypalilo wiec wrocilam, a zarobki faktycznie sa bardzo dobre. I z tego co slyszalam S. jest lepszy od Hong Kongu. A co wy Panowi robiliscie w Ameryce Pd. Caly czas tylko Wnezuela i tylko nauka jezyka czy co? Odpowiedz Link
Gość: migueluski Do drzewka IP: 202.97.171.* 28.12.02, 15:30 czesc dobrze , ze jestes kobieta zdecydowanie wole rozmawiac z kobietami niz facetami ja ucze angielskiego to tu to tam. w ameryce lacinskiej pracowalem prawie 5 lat. znudzilo mi sie wiec zalapalem sie do Chin. troche tesknie za Kolumbijkami, Chinki strasznie niesmiale. co porabialas w Shanghaju? pzdr Odpowiedz Link
Gość: drzewko Re: Peru Wenezuela visa IP: *.tychy-sikorskiego.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 11:14 Hej. Chiny to byl rodzaj internship = praca w duzej miedzynarodowej firmie, asystenka/sekretarka; tylko ze to nie bylo calkiem tak jak sobie wyobrazalam, ponadto nastapila fuzja z inna firma 50 osob bylo do odstrzalu wiec za obopolna zgoda zdecydowalismy, ze czas sie pozegnac. A w tej Am. to tylko byles w Kolumbi i w Wenezueli, i wszedzie uczyles jezyka [czy masz jakies papiery ESL czy po prostu wszystko dzieki wlasnej sile przebicia azaliz znajomoscia?] Czemu zdecydowalas sie na Chiny a nie na Argentyna lub inne panstw z Am - a moze zaliczyles je juz wszystkie? Odpowiedz Link
Gość: migueluski Re: Peru Wenezuela visa IP: 202.97.171.* 30.12.02, 12:03 Hi z argentyna teraz jest kiepsko nie bylem dalej niz od meksyku do venezuelii brazylia pewnie wkrotce a po 5 latach w am. lacinskiej chcialem czegos innego no i mam chiny ale tesknie za poludniowymi klimatami. z praca zawsze trzeba naciskac , z reguly sie udaje, white power. a wyksztalcenie sie przydaje, ale nie jestem po anglistyce. w azji jest mnostwo pracy dobrze placa w meksyku bez problemow, kostaryka ok, honduras ok, w kolumbii ciezko, wenezuela sie sypie pzdr Odpowiedz Link
Gość: drzewko Re: Peru Wenezuela visa IP: *.tychy-sikorskiego.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 12:12 No to powodzenia w Chinach :-) - a czy nigdy nie necily cie stany? Odpowiedz Link
Gość: migueluski Re: Peru Wenezuela visa IP: 202.97.171.* 30.12.02, 17:24 Bylem 2 razy ostatnio 5 miesiecy na Florydzie na normalna prace bez zielonej karty nie ma szans po fizyczne harowie kolo miami mam dosyc nigdy wiecej nie zaleznie od pieniedzy Odpowiedz Link
Gość: drzewko Re: Peru Wenezuela visa IP: *.tychy-sikorskiego.sdi.tpnet.pl 02.01.03, 10:56 Co robiles, ze az tak cie to odrzucilo - budowa? A prace w Chinach to jak znalazles i czy ty znasz Chinski? Odpowiedz Link
Gość: migueluski Re: Peru Wenezuela visa IP: 202.97.171.* 02.01.03, 17:08 czesc w stanach glownie jachty w fort lauderdale ale po studiach i pracy na uniwerku, dla hbo, maersk itp. to mala degeneracja chiny zalapalem z internetu jak na razie rewelacja chociaz juz tesknie za ameryka lacinska za zadne pieniadze na swiecie nie bede juz harowal fizycnie, promise Odpowiedz Link
Gość: migueluski Re: Peru Wenezuela visa IP: 202.97.171.* 02.01.03, 17:18 co do chinskiego na poczatku szok nic sie nie rozumie ale z czasem to naprawde jest calkiem prosty trzeba sie przyzwyczaic do dzwiekow no i akcent gramatyka latwa, budowa slow dosyc banalna nawet znaki nie sa takie zle. po dwoch miesiacach pobytu juz sie dogaduje i jak z kazdym jezykiem obcym trzeba byc z nim 24 h na dobe wtedy zalapuje sie szybko w wenezueli jezeli znasz angielski to hiszpanaki powinnas zaczac rozumiec po jakims tygodniu ( podstawy) po prostu napisz slowo po angielsku i czesto zrozumieja, duzo podobienstwo pisowni inna wymowa pzdr Odpowiedz Link
Gość: drzewko Re: Peru Wenezuela visa IP: *.tychy-sikorskiego.sdi.tpnet.pl 03.01.03, 11:08 Witam! Co do tej pracy fizycznj to znowu nie obiecuj = to nie jest takie zle = rozruszasz sobie miesnie, jesli jakis tluszczyk narosl to sie go pozbedziesz = same plusy :-) Powodzenia z Chinskim! Odpowiedz Link