Gość: Benek IP: *.chello.pl 24.01.02, 12:42 Rodacy,poradżcie!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ola Re: Gdzie samochodem w IIpoł. sierpnia??? IP: *.*.*.* 25.01.02, 09:39 kraj czy zagranica? Odpowiedz Link
Gość: Benek Re: Gdzie samochodem w IIpoł. sierpnia??? IP: *.chello.pl 25.01.02, 10:57 Raczej zagranica,bo chociaż pogoda pewna. Odpowiedz Link
Gość: Ann Re: Gdzie samochodem w IIpoł. sierpnia??? IP: *.man.polbox.pl 10.04.02, 09:54 Gorąco polecam Finlandia, Norwegia - zjawisko białych nocy, piękne krajobrazy a dodatkowo jest ciepło (nawet za kołem podbiegunowym ok. 20C w dzień). Polecam trasę: Litwa, Łotwa, Estonia, Finlandia, Norwegia i powrót przez Szwecję do Polski. Odpowiedz Link
gregjpl Północ Francji? 10.04.02, 13:13 Polecam wyprawę na północ Francji (Normandia, Bretania, Finistere). Fantastyczne krajobrazy, zabytki, jedzenie. Noclegi bez problemu na campingach albo w małych hotelach. Ja dojechałem do morza w Belgii w Ostendzie i stamtąd wzdłuż wybrzeża aż do Carnac. Powrót na szybko autostradami (we Francji płatne). Temperatura nie zabija, choć potrafi być gorąco. pozdrawiam, Grzegorz Odpowiedz Link
miriam_73 Re: Gdzie samochodem w IIpoł. sierpnia??? 10.04.02, 14:44 Alpy - runda przez Austrię, Szwajcarię i płd. Niemcy. Przerobione - niezapomniane wrażenia, zwykle dobra pogoda. Odpowiedz Link
gregjpl Re: Gdzie samochodem w IIpoł. sierpnia??? 10.04.02, 15:24 miriam_73 napisał(a): > Alpy - runda przez Austrię, Szwajcarię i płd. Niemcy. Przerobione - > niezapomniane wrażenia, zwykle dobra pogoda. Popieram. To też świetny pomysł. Mam w planach na któreś wakacje. Miriam, napisz, gdzie była/eś? G. Odpowiedz Link
Gość: Kati Re: Gdzie samochodem w IIpoł. sierpnia??? IP: *.pl 10.04.02, 15:26 Słowenia i Chorwacja - niezapomniane wrażenia! Odpowiedz Link
gregjpl Południe w lecie - dobrze mieć klimę 10.04.02, 16:05 Gość portalu: Kati napisał(a): > Słowenia i Chorwacja - niezapomniane wrażenia! Zgoda, ale trzeba mieć klimatyzację w samochodzie - inaczej w lecie można umrzeć (jeżeli się chce dużo jeździć i zwiedzać) G. Odpowiedz Link
miriam_73 Re: Gdzie samochodem w IIpoł. sierpnia??? 10.04.02, 17:59 Uff - począwszy od Wiednia do Karyntii, stąd przez Grossglocknera do Salzburgerlandu z wypadami do Salzburga, nad Koenigsee i do zamków bawarskich, dalej na Innsbruck aż nad Bodenskie, zakosy na strone szwajcarska i niemiecka i powrót południem Niemiec z pauza (ze wzgledów rodzinnych)w Norymberdze. A potem jeszcze ostatni akord czyli Zlata Praha i cipasem po wertepach do domu. Odpowiedz Link
gregjpl Re: Gdzie samochodem w IIpoł. sierpnia??? 10.04.02, 20:01 To nieźle. Znam część tej trasy z podróży zimowych a część z letniego przejazdu przez Alpy na ukos. Jeszcze się kiedyś wybiorę na letni objazd całości :-) pozdrawiam, Grzegorz Odpowiedz Link
miriam_73 Re: Gdzie samochodem w IIpoł. sierpnia??? 11.04.02, 20:01 Polecam. Naprawdę warto. Ja się ciągle nie mogę "wyleczyć" z Austrii, choć wydawałoby sie że już mi trochę powinna obrzydnąć (przez 3 lata jeżdziłam w te okolice jako pilot). Po prostu jest pięknie, miło, dobre jedzenie, mili ludzie, czysciutko, dobre drogi i wbrew temu co się powszechnie sadzi - całkiem niedrogo. Rewelacyjny jest np. przejazd przez ALpy z Brucku do Lienz albo odwrotnie przez trase Grossglockner. Na ponad 2500 m. n.p.m. samochodem... I do tego można spotkac świstaki. Odpowiedz Link
Gość: Kajtek Re: Gdzie samochodem w IIpoł. sierpnia??? IP: 212.134.55.* 12.04.02, 10:21 Miriam, ja sie wlasnie wybieram za dwa tygodnie do Austrii do Tyrolu, a dokladnie do Achensee (nad samym jeziorem). Moze moglabys mi udzielic kilku wskazowek co warto zwiedzic, jakies trasy i atrakcje turystyczne. Moze znasz miejsca warte zobaczenie, ale nie tak popularne i nie opisane w przewodnikach. Mamy zamiar troche polazic po Alpach. A wieczorami troche pobalowac. Bede Ci ogromnie wdzieczna za wszelkie informacje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
Gość: miriam_7 Re: Gdzie samochodem w IIpoł. sierpnia??? IP: 62.29.137.* 12.04.02, 17:37 Pomyslę i wieczorem napiszę pare słów. Odpowiedz Link
miriam_73 Re: Dla KAjtek 14.04.02, 13:27 Sorry za opóźnienie, ale wczoraj mnie chwilowo odcięto od komputera. Przepraszam jeśli będzie ciut chaotycznie, ale spróbuję dać kilka podpowiedzi. Po pierwsze i najważniejsze - obowiązkowo trzeba zrobić wypad do Inssbrucka. Dobrze, gdyby była dobra pogoda bo to gwarantuje niezapomniane wrażenia. Miasto jest piekne - trzeba obejrzec koniecznie katedrę, rezydencję, Maria-Theresien- Strasse, domki na Inns, no i oczywiście Goldner Dachl (juz po renowacji) i stare kamienice do okoła. Dla fanów sportu dodatkowo- obiekty olimpijscie i skocznia. Tuż przed Inssbruckiem jest miejscowość Wattens, w której znajduje się fabryka kryształów Svarovski - jest możliwość zwiedzenia - wystawa cudeniek firmowych to jest coś obłędnego. Poza tym też przed Insbruckiem jest urocza miejscowość HAll (po prostu "Sól"). warto tez wydać pare euro (przejazd jest płatny) aby wybrać się do najwyższych w Europie wodospadów Krimml (jedzie się przez przełęcz Gerlos, kótra na jednym odcinku jest odpłatna, ale nie jest to jakaś zabójcza kwota, w szylingach to było ostatni coś ok. 120-150 ATS) Warto zresztą wybrac się w ogóle w tym kierunku i przejechać przez Dolinę Ziller aż do Zell am Ziller i Mayrhofen - piekne góry, widoki niezapomniane; za Mayrhofen właściwie mozna jechać aż się droga skończy. Mozna sobie poza tym spróbować "odbijac" od głównej drogi w doliny odchodzące prostopadle, zwykle wzdłż strumieni. Od Ried biegnie (też płatna) trasa wysokogórska - pokręcona i bardzo malownicza. Można też wpaść do Kitzbuel - miła alpejska miejscowość. Jeżeli natomiast chcielibyście zrobić sobie jaką nieco dłuższą wycieczkę, to możecie wysokczyć bądź do Monachium, albo zrobić "pętlę" tropem Ludwika II BAwarskiego (spokojnie do przejechania w 1 dzień) - za insbruckiem odbić na Garmisch-Partenkirchen, zjechać za Ga-Pa w lewo na Ettal, dalej do pałacu Linderhof, stamtąd lesną trasą nad Plansee do reutte i stą do Fuessen i Hohenschwangau do zamku Linderhof. wrócić można prosto na Ehrwald, Telfs i Innsbruck. Zresztą samo jeziorko jest śliczne - taka rynna trochę przypominająca fiordy i też jest kilka dolinek w które można bądź wjechac badź wejść. Samo jenbach tez jest ładne - jest tam bodaj jakiś zabytkowy kościółek i zamek oraz kolej zębata. Latem można tez pojeździć na nartach - abo na lodowcu Stubai (za Inssbruckiem) albo na Tuxer (zaraz za Mayrhofen). Miłego wypoczynku. Odpowiedz Link
_szwedka Re: Gdzie samochodem w IIpoł. sierpnia??? 13.04.02, 15:20 Poludniowa Szwecja (Skania), Dania(polnocna Jutlandia, Fyn). Pieknie jest!!! I tloku nie ma! Odpowiedz Link