Gość: nn IP: 78.8.250.* 25.01.10, 15:06 fajny filmik o Operze Unite: www.youtube.com/watch?v=VqgOL1cHw7U :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mkoryszewski Re: "Teraz jest chmura, a następna będzie... Oper 25.01.10, 16:38 Dzięki. :) Podpiąłem go pod artykuł. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nerd "Teraz jest chmura, a następna będzie... Opera ... IP: *.tvkdiana.pl 25.01.10, 18:03 co to za muzyka w tle ? Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: "Teraz jest chmura, a następna będzie... Oper 25.01.10, 18:16 Mniemam, że Carl Orff: www.youtube.com/watch?v=QEllLECo4OM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4chan immediate music - lacrimosa IP: *.12.rev.vline.pl 25.01.10, 18:24 sam jestes carloff, to jest "immediate music-lacrimosa" : www.youtube.com/watch?v=bHPYOcgde98 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk absolutnie super rzecz!!! IP: *.chello.pl 25.01.10, 18:43 przetestuje moze zastapi u mnie program Picasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: absolutnie super rzecz!!! IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.10, 19:59 Opera i ta cala Unite to jeden WIELKI SZPIEG, w trybie turbo przepuszcza wszystko przez swoje serwery tak samo jak pliki w unite, wszystko idzie przez ich serwery. Oby nigdy ta przegladarka nie wyszla z progu granicy bledu statystycznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: absolutnie super rzecz!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 20:36 O proxy slyszales? PLlus przeczytaj EULA. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Nie wymagaj zbyt wiele... 25.01.10, 21:34 ...niektorzy o Sieci wiedza tyle, ze jest zrobiona z kotow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: absolutnie super rzecz!!! IP: *.home.aster.pl 25.01.10, 23:02 W trybie turbo idzie wszystko przez serwery bo turbo to proxy - i to chyba jest dla każdego (myślącego) jasne. Co to unite to się chyba mylisz, nawet w wywiadzie jest napisane, że unite jest zaprzeczeniem chmury, serwery AFAIK są używane tylko do znalezienia/nawiązanie połączenia (coś jak trackery w torrencie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swietne narzedzie IP: 188.40.51.* 25.01.10, 20:11 Szczegolnie dla roznej masci przestepcow, pedofilow i terrorystow - niekontrolowana bezposrednia wymiana plikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Swietne narzedzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 20:36 Jak caly internet. Ale Tusk juz cenzuruje! Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Pewnie, bo totalna kontrola to duzo lepsza rzecz! 25.01.10, 21:30 Juz, smigaj do Chin - tam bedziesz bezpieczny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosek Gdzie ta szyblkość Opery?! IP: *.chello.pl 25.01.10, 20:42 Używam od dawna zarówno Opery jak i FF. Muszę przyznać, że Opera jest u mnie dużo wolniejsza nawet od IE którego kiedyś używałem! Turbo to była tragedia wręcz. Czy ja coś źle konfiguruje czy co? Wszyscy twierdzą, że szybciej a mnie trafia tak wolno się ładują strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanboj Re: Gdzie ta szyblkość Opery?! IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.10, 20:53 Firefox zjada ta smieszna opere na sniadanie. A chrome to juz w ogole gwalci ta opere Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stp Re: Gdzie ta szyblkość Opery?! IP: *.chello.pl 25.01.10, 21:24 bredzisz Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Niestety, przyglupow tu nie brakuje. 25.01.10, 21:35 Najczesciej to glaby, ktore porownuja szybkosc "golego" (bez dodatkow) FF z Opera, ktora ma domyslnie np. klienta poczty. Echh... Szkoda slow. Odpowiedz Link Zgłoś
kell99 Re: Niestety, przyglupow tu nie brakuje. 25.01.10, 22:04 Cos takiego jak 'klient poczty' umarlo w chwili gdy pojawil sie gmail i rozwijanie takiego produktu to zawracanie rzeki patykiem. To pewnie dlatego Thunderbird, Evolution i wszystkie inne podobne programy staja sie ciekawostka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukass Re: Niestety, przyglupow tu nie brakuje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 23:33 otóż to. tym bardziej, że program pocztowy ma dużo wad - jak np. możliwość łatwego czytania cudzych maili... bo z jednego kompa może kilka osób korzystać. ja Evolution odinstalowałem zaraz po pierwszym włączeniu kompa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Niestety, przyglupow tu nie brakuje. IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.10, 00:45 ale do czytania newsgroup już nie użyjesz google, a opera ma bardzo dobrego klienta pocztowego włącznie z pobieraniem usenetu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darck Re: Niestety, przyglupow tu nie brakuje. IP: 83.212.87.* 26.01.10, 01:22 uzyje, uzyje: groups.google.com/?pli=1 Odpowiedz Link Zgłoś
kell99 Re: Niestety, przyglupow tu nie brakuje. 26.01.10, 01:26 Gość portalu: 4g63 napisał(a): > ale do czytania newsgroup już nie użyjesz google, a opera ma bardzo dobrego kli > enta pocztowego włącznie z pobieraniem usenetu zgadza sie, ale te produkty juz sa na tyle kompletne i stabilne, ze nie da sie wymyslec i dodac do nich cokolwiek nowego. moj ulubiony (i wg mnie najlepszy) czytnik grup dyskusyjnych pan.rebelbase.com/ nie jest rozwijany od 1.5 roku. niestety, tak bardzo jak uwielbiam grupy dyskusyjne to widze jak i one odchodza w przeszlosc na rzecz roznych forow (np takiego jak to) - inaczej nic nie staloby na przeszkodzie zrobic czytnik grup podobny funkcjonalnoscia do gmail. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Gdzie ta szyblkość Opery?! IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.10, 21:37 zgazam sie z kolega, opera najwiekszy zamulacz na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Gdzie ta szyblkość Opery?! IP: *.chello.pl 25.01.10, 23:08 A ty ignorant Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PABLO Re: Gdzie ta szyblkość Opery?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 10:45 Zgadzam się z Kasia Wiele razy porównywałem szybkość wczytywania się różnych stron www pod Operą i Firefoxem i zawsze wynik był korzystniejszy dla Firefoxa. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd "Te Opera", przyglupie. 25.01.10, 21:28 Chrome to przegladarka dla niepelnosprytnych, wiec nic dziwnego, ze jej uzywasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ĺ Typowy uzytkownik "opery" IP: *.compute-1.amazonaws.com 25.01.10, 21:56 dal nam wlasnie popis "kultury": przyglupie, glaby... a gdyby tak merytorycznie i bez inwektyw, dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Dziecinada... 26.01.10, 07:13 Fakt, ten przed tobą zajechał dziecinadą... ale ty również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: Gdzie ta szyblkość Opery?! IP: *.tktelekom.pl 26.01.10, 08:38 Gość portalu: fanboj napisał(a): > Firefox zjada ta smieszna opere na sniadanie. A chrome to juz w ogole gwalci ta > opere Męcz się dalej na firefox i dodawaj coraz więcej ram bo naprawdę będą Ci potrzebne używając firefoxa.Ja i tak zostanę przy Operze i nie będę musiał wyklinać na szybkość,zjadanie pamięci,co chwilę jakieś nowe łaty.Ale niektórzy już tak mają tak jak mój znajomy,ani razu nie pracował na Operze ale i tak sądzi że firefox jest od dużo lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PABLO Re: Gdzie ta szyblkość Opery?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 11:01 Ja u siebie zauważyłem odwrotną różnicę to Opera miała większy apetyt na RAM niż Firefox. Firefox owszem przy otwarciu np 10 kart pobierał dużo pamięci ale po ich zamknięciu automatycznie ją zwalniał, a Opera nic nie dośc że pobierała dużo to po zamknięciu wcale nie ma ochoty jej zwalniać. Tetzchner niech nie opowiada głupot na temat rzekomej szybkości Opery nad Firefoxem, bo jak na razie to wszystkie testy wydajności wskazują że Opera (wersja 10.10 bo takowa jest na razie wydana jako wersja stabilna) jest wolniejsza od Firefoxa 3.5.x, 3.6, Chrome i Safari, wyprzedza jedynie IE. Klient poczty w Operze - to totalne nieporozumienie i powinno już dawno być oddzielone od przeglądarki. Głównym celem przeglądarki wyświetlanie stron www, pobieranie plików, usługi społecznościowe itp. Natomiast Opera chce ze swojej przeglądarki zrobić aplikację do wszystkiego - idąc i torem myślenia to nie długo nie będzie potrzebny pakiet office bo w Operze będzie mozna edytować pliki doc. odt itp, pracować w arkuszach kalkulacyjnych itd. Jak dla mnie bardzo dobrym rozwiązaniem bo gdy potrzebuję jakieś funkcjonalności to ją sobie doinstalowuję. Zauważyłem że Google ze swoją przeglądarką Chrome 4 idzie w tym samym kierunku. Jeżeli Opera chce nam udostępniać jakieś nowe funkcjonalności to powinna podczas instalacji programu dać możliwość zaznaczania odznaczania jaką funkcje chcemy dodać lub z jakiej zrezygnować i taka możliwość powinna być również po zainstalowaniu w trakcie użytkowania, albo stworzyć witrynę w sieci i tam umieszczać te funkcję jako odrębne moduły do ściągnięcia i zainstalowania w Operze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruno Re: Gdzie ta szyblkość Opery?! IP: *.c149.petrotel.pl 26.01.10, 11:27 >Firefox owszem przy otwarciu np 10 kart pobierał dużo pamięci ale po >ich zamknięciu automatycznie ją zwalniał, a Opera nic nie dośc że >pobierała dużo to po zamknięciu wcale nie ma ochoty jej zwalniać. Hmm.... Ctrl+F12 > Zaawansowanie > Historia >Opróżniaj przy zamykaniu Próbowałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PABLO Re: Gdzie ta szyblkość Opery?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 15:17 Próbowałem, niewiele to pomagało, jeżeli już to tylko na chwilę. Ponadto Firefox 3.6 robi to co jakiś czas automatycznie a opera niestety nie. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Gdzie ta szyblkość Opery?! 26.01.10, 13:22 4 karty otwarte (gazeta, peb.pl, szybkie wybieranie i wrzuta)... Opera bierze 125 MB. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o "Teraz jest chmura, a następna będzie... Opera ... 25.01.10, 21:58 Kiedyś myślałem że cały internet będzie wyglądał jak Opera Unite. Każdy, KAŻDY będzie miał WŁASNĄ stronę na swoim serwerze bądź swoim prywatnym komputerze i będzie tam wrzucał swoją twórczość w dowolnej formie. Ale to była chybiona, idealistyczna prognoza, i tak samo myli się teraz Opera. Okazało się że siłą Internetu jest SKALA. Zamiast własnych serwerów wszyscy siedzą na Facebooku, i wymieniają się jedynie treścią podrzuconą przez korporacje, albo rozpowszechniają w kółko plotki i memy. A google poszło jeszcze dalej i pozwala przenieść CAŁOŚĆ(dla jakiś 80% użytkowników ) pracy na komputerze na googlowską chmurę. Jak z czymś takim może konkurować Opera Unite, gdzie aby pokazać komuś swoje zdjecia, trzeba mieć włączony komputer? Pewnie - to mi się podoba, bo jest realizacją mojej wizji tego jak internet będzie wyglądał, ale to mrzonki. Już FreeNet ma to lepiej rozwiązane, bo omijając sprawę prywatności, samoreplikująca się treść jest jedynym wyjściem dla internetu działającego "lokalnie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: "Teraz jest chmura, a następna będzie... Oper IP: *.chello.pl 25.01.10, 22:22 i jest jeszcze problem przepustowości łącza. Co z tego że ktoś może pobierać z prędkością 2, 5, 10.. 120 mb/s skoro treści wysyłane są z prędkością 256, 512 kb/s. Jeśli mam udostępnić 50 mb 10 osobom, to wole to wystawić na ftp niż patrzeć jak zabijają mi łącze. Odpowiedz Link Zgłoś
wajego Re: "Teraz jest chmura, a następna będzie... Oper 26.01.10, 10:04 Dokładnie. Używam Opery od jakichś 7 lat i popieram, ale w unite zauważam pewien błąd w założeniach. Otóż zakładają, że ludzie będą w ogóle mieć jakieś dane na komputerze. Natomiast moim zdaniem za kilka lat podstawowy komputer w ogóle nie będzie miał twardego dysku, będzie służył tylko do łączenia z siecią. Dane, dokumenty, zdjęcia itp. będą trzymane na rożnych serwerach, naszych klasach itd. I, doskonałe skądinąd, narzędzie unite pozostanie dalej ciekawostką. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdezorientowany "Teraz jest chmura, a następna będzie... Opera ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 22:19 trochę zadziwia mnie ten "wywiad" (?): Odpowiedz Link Zgłoś
kell99 Re: "Teraz jest chmura, a następna będzie... Oper 25.01.10, 22:34 Zadziwiajaca jest popularnosc Opery w Polsce, a jeszcze bardziej w Rosji i na Ukrainie. W innych krajach Opera ilosc uzytkownikow Opery jest w granicach bledu statystycznego. Co sprawia, ze Opera tak dobrze sie jeszcze trzyma. A moze te 10% sa liczba ktora szefostwo Opery bardzo by chcialo miec?:) Musza wiecej wyplakac sie do znajomych w EU bo jak to mozliwe, ze na OSX i linuksie odbiera sie wolnosc wyboru przegladarki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: "Teraz jest chmura, a następna będzie... Oper IP: *.206.113.29.static.telsat.wroc.pl 25.01.10, 23:12 Od kiedy OSX i Linux mają monopol na rynku OSów? Czemu Mozilla przyłączyła się do protestu? Czyżby Mozilla też chciała wypłakać się KE? Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: "Teraz jest chmura, a następna będzie... Oper 26.01.10, 00:01 kell99 napisał: "Zadziwiajaca jest popularnosc Opery w Polsce, a jeszcze bardziej w Rosji i na Ukrainie. W innych krajach Opera ilosc uzytkownikow Opery jest w granicach bledu statystycznego. Co sprawia, ze Opera tak dobrze sie jeszcze trzyma.A moze te 10% sa liczba ktora szefostwo Opery bardzo by chcialo miec? (... blablabla... dalej już totalne bzdury)" Uwielbiam popisy windziarstwa w stylu: "U mnie na biurku tego nie ma, więc nie wiadomo po cholerę toto." Sprawdż jaka przeglądarka jest w twoim telefonie, konsoli Nintendo i samochodzie - zrozumiesz na czym Opera zarabia. Z linuksem i przeglądarką żeś przywalił jak z organistą w cerkwi. Odpowiedz Link Zgłoś
kell99 Re: "Teraz jest chmura, a następna będzie... Oper 26.01.10, 01:21 Ja windziarz :) Dobre sobie. Ale widac lubisz takie teksty. Argument ktory nalezy wysunac do EU jest tak samo wazny. OSX jest sprzedawany z Safari, na zdecydowanej wiekszosci distro linuksa jest domyslnie instalowany firefoks (znasz jakies z inna przegladarka bo ja nie). Argument o popularnosci opery na urzadzeniach mobilnych traci na waznosci tak jak rynek traca urzadzenia z mobilnym windows. Na iphone opery nie bedzie, na androidzie na razie jest chrome i mam nadzieje, ze bedzie firefoks (oba sa otwartymi produktami). Mam opere mini na blackberry, ale to porazka w porownaniu z praktycznie pelna przegladarka na iphone/androidzie - opera mini to raczej z braku alternatyw). Po co placic za opere skoro jest sprawdzony i otwarty webkit - ciezko o swietlana przyszlosc dla zamknietego produktu. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil W dystrybucjach opartych na KDE... 26.01.10, 11:28 ...domyslna przegladarka jest Konqueror. > Argument o popularnosci opery na urzadzeniach mobilnych traci na waznosci tak jak rynek traca urzadzenia z mobilnym windows. Na iphone opery nie bedzie, na androidzie na razie jest chrome i mam nadzieje, ze bedzie firefoks Ja bym chcial zeby byla Opera Mobile na Androida - bo rzeczywiscie, w segmencie urzadzen mobilnych, Opera jest super. Nie zmienia to faktu za takie durnoty jak klient torrenta, poczty, usenetu, widgety, unite i turbo - to "stary" sposob myslenia o komputerze. Wymyslanie nazw Internet 3.0/4.0/5.0 nic na to nie pomoze - bo nadal Unite to filozofia 1.2 (no, moze 1.3) :) Ponadto - projektantom Opery brakuje rozsadku. EasyLists sa juz standardem, korzysta z nich FF Adblock+/Privoxy/Chrome AdThwart. A Opera musi byc "madrzejsza" i EasyLists nie uzyje. Nie bedzie wspierac Google Gears, "standardu" IE6, XMarks - nic z tego. Opera wie lepiej. Synchronizacja zakladek? Super. Moge skorzystac z nastepujacych: - Google Bookmarks (IE/FF/Safari/Chrome), - Opera Link (Opera), - XMarks (IE/FF/Safari/Chrome). Czyli - albo mam w Operze, albo mam w kazdej innej przegladarce. Co wybiore? > Po co placic za opere A gdzie placisz za Opere?! Odpowiedz Link Zgłoś
kell99 Re: W dystrybucjach opartych na KDE... 26.01.10, 15:39 kretynofil napisał: > ...domyslna przegladarka jest Konqueror. Tzn ktorej? W OpenSuSe jest domyslnie instalowany firefoks. O ile pamietam w kubuntu rowniez. Pominalem jakies inne wazne distro z kde (malo ich cos:) > A gdzie placisz za Opere?! Bylo wspomniane nintendo. Producenci sprzetu chcacy wykorzystywac opere musza za nia placic co przy gwaltownie rosnacej popularnosci webkit marnie wrozy na przyszlosc opery. Zapomnialem zreszta, ze RIM bedzie opieral nowa przegladarke wlasnie na webkit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: low "Teraz jest chmura, a następna będzie... Opera ... IP: *.olsztyn.mm.pl 25.01.10, 23:11 No dobra. A powiedzcie mi czemu strony gazety biz otwierają mi się czarne w operze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: low "Teraz jest chmura, a następna będzie... Opera ... IP: *.olsztyn.mm.pl 25.01.10, 23:18 No dobra. A może mi ktoś powiedzieć dlaczego strony gazety biz otwiet=rają się mi na czarno w operze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darck Re: "Teraz jest chmura, a następna będzie... Oper IP: 83.212.87.* 26.01.10, 01:27 to jest jakis bug opery, tez to mialem. za malo pamieci czy inny diabel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rotua "Teraz jest chmura, a następna będzie... Opera ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.10, 23:19 "[...] Jon von Tetzchner, szef i współtwórca przeglądarki Opera" Były szef. Na początku stycznia wybrany został nowy CEO, Lars Boilesen. A przy okazji, polecam bardzo pre-alphy Opery 10.5. Ponownie najszybsza przeglądarka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukass "Teraz jest chmura, a następna będzie... Opera ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 23:31 Opera Unite ma więcej wad niż zalet. Poza tym to nie jest żadna nowość bo udostępnianie plików z własnego komputera jest znane od dawna. Choćby P2P, domowe serwery itp. Unite nie wygra z Chmurami bo: - żeby coś ściągnąć od kumpla z Unite musi mieć mój kumpel włączony komputer, a nie ma włączonego kompa 24h - więc mogę nie ściągnąć nic, w przypadku Chmur tego problemu nie ma bo plik jest wysyłany na serwer, który działa 24h a za prąd płaci np. google - Unite ma kolejny minus - kolega ma powiedzmy 10MB download, ale ja mam upload 256 KB więc będzie ode mnie ściągał strasznie wolno, a tak - wrzuciłbym na serwer plik, a później szybko można byłoby, wielokrotnie zasysać plik niezależnie od mojego uploadu; - jedynym plusem Unite jest względna prywatność bo plik nie leży odłogiem na obcym serwerze, ale przecież od czego są szyfrowania itp., no i plik tylko teoretycznie jest u mnie, bo przecież udostępniając go kolega go pobiera, a pośredniczyć może serwer opery. Podsumowując - Unite nie bedzie jak karty czy SpeedDial - rewolucyjnymi posunięciami Opery, będzie próbą zrobienia tego co już było - czyli domowego serwera, tylko obsługiwanego z pozycji przeglądarki - w dodatku czymś gorszym od P2P - bo P2P po zassaniu pliku jest udostępniany z coraz większej ilości maszyn. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: "Teraz jest chmura, a następna będzie... Oper 26.01.10, 00:12 @lukass: 1. P2P nie to samo. Nawet prawnie nie to samo, co oglądać film z kompa kolegi. Bliżej domowego serwera + prywatna sieć. 2. Umieść film w chmurze za darmo to pogadamy. 3. Serwer MUSI być włączony. 4. Wyłączasz kompa? 5. Tu nie chodzi o to aby był dostępny na większej liczbie maszyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dexter Re: "Teraz jest chmura, a następna będzie... Oper IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.10, 00:50 Opera śmierdzi, zamulona i najwolniejsza na rynku. Chyba tylko IE jest bardziej zamulony. Do Fireofoxa nie ma startu o Chrome nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakol Re: "Teraz jest chmura, a następna będzie... Oper IP: 188.122.20.* 26.01.10, 08:06 oj ty dziecko neostrady (albo netii) jak kto woli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 "Teraz jest chmura, a następna będzie... Opera ... IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.10, 00:54 używam opery i firefoxa, firefoxa jedynie jako narzędzia pracy, nigdy do normalnego przeglądania internetu, widzę ogromną przepaść w szybkości i sprawności działania do opery, w ogóle nie wspominam o ie i chrome bo to chyba każdy rozumie - ociężałe, z mojego doświadczenia opera jest najszybszą i najwygodniejszą w użytkowaniu przeglądarką z jaką miałem doczynienia, a było tego sporo i na różnych systemach!!!! jedną z ważnych rzeczy jest przełączanie się pomiędzy stronami dwuklikiem myszy, czego nie widziałem jeszcze w żadnej przeglądarce a co jest niesamowicie wygodne, do tego opera cachuje strony po których się przechodzi do tyłu lub do przodu, dzięki czemu wyświetlają się jeszcze szybciej ps, i nie, nie jestem opłaconym przez korporacje Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Chrome w wersji 4.0 beta... 26.01.10, 08:25 ...nawet z pluginami jest sporo szybszy od Opery 10.0 Szczerze polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puni Re: "Teraz jest chmura, a następna będzie... Oper IP: *.trzebinia.mm.pl 26.01.10, 10:29 W firefoxie jest jeszcze bardziej wygodniej niż w Operze, wystarczy zainstalować dodatek i strony nowe otwierasz w nowej karcie prawym przyciskiem myszy (rzeczy przydatna na laptopach idealna). Natomiast co do nawigacji stron są gesty myszy w firefoxie do zainstalowania, lepsze niż gesty w operze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Drodzy fanboje Opery IP: *.chello.pl 26.01.10, 00:54 Do niedawna sam używałem Opery jako domyślnej przeglądarki. Ma kilka rewelacyjnych rozwiązań, bez których ciężko mi było korzystać z internetu (Link, gesty, blokada reklam) ale w końcu powiedziałem "pas!". Nie da się korzystać z przeglądarki, w której najbardziej kluczowe dla mnie strony nie działają jak trzeba. Mam tu na myśli przede wszystkim strony Google'a i Facebook. Wiem, że to nie jest wina samej przeglądarki, ale co mnie to właściwie interesuje czyja to wina, że nie działa? Opera naprawdę musi położyć większy nacisk na USA - bo to ten rynek przede wszystkim biorą pod uwagę giganci i do niego dostosowują strony. A ile tam Opera ma użytkowników? Tyle samo co któraś z ostatnich wersji Netscape'a [sic!]. To się nawet nie dziwię, że Google, Facebook czy Microsoft nie fatygują się by swoje produkty sprawdzać pod Operą. Niech symbolem marketingowej porażki Opery na tym rynku będzie niedawna akcja z cyklu "Kill IE6" - organizatorzy z USA nawet nie umieścili Opery na liście alternatyw. Zwyczajnie nie wiedzą o istnieniu takiego programu. Poza tym wersja 10 jest/była w pewnym sensie porażką. Konkurencja odskoczyła tak pod względem wydajności jak i możliwości oraz designu (mam na myśli różne rozwiązania techniczne, nie jakieś kolejne zbędne dodatki w stylu Unite i Turbo). Na szczęście najnowsza alfa jest bardzo obiecująca pod tym względem - mam nadzieję, że nowe rozwiązania znajdą wreszcie wspólny język z Google Web Toolkit. Na razie zostaję przy Chromie (małe, szybkie, wszystko działa), ale mam nadzieję na rychły powrót do Opery. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Fanboju Chrome 26.01.10, 07:09 Ciekawostka, bo również używam opery i żadnych problemów z google nie mam. Druga część twojej wypowiedzi to już totalna porażka. Zerknij sobie chociażby TUTAJ. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Bo nie chodzi o wyszukiwarke... 26.01.10, 08:28 ...tylko o aplikacje googla (GMail, dokumenty, obrazy itd.). Ogolnie - gadanie Opery o zgodnosci ze standardami zawsze mnie smieszy. Mi nie jest potrzebna przegladarka ktora przechodzi "testy", tylko taka w ktorej dzialaja WSZYSTKIE strony. Opera, z mojego doswiadczenia, miala najwiekszy odsetek niedzialajacych stron. I dlatego po pol roku uzywania - z ulga sie z nia pozegnalem na rzecz Chrome 4.0 beta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Fanboju Chrome IP: *.chello.pl 26.01.10, 11:06 Przecież nawet z tych testów wynika jednoznacznie, że wydajność Opery 10 w javascripcie dramatycznie odstaję od konkurencji. Tak się składa, że na codzień korzystam ze stron opartych o javascript głównie i nie są to jakieś "aplikacje dla wtajemniczonych" - o których mówi szef Opery - tylko Facebook, Wave czy Netvibes. Naprawdę, korzystanie z nich pod Operą 10 "muliło kompa" niemiłosiernie - gdyby nie to pozostałbym przy tej przeglądarce, nawet mimo problemów z wyświetlaniem stron o których wspominam w innych postach. Bo Operę zawsze (od wersji 5) ceniłem za szybkość przede wszystkim. Nawet nie przeszkadzało mi to, że Opera stopniowo odeszła od "kompaktowości" na rzecz co raz większej ilości funkcji (bo kilka z nich jest rewelacyjna, a ich dostępność bez potrzeby instalacji wtyczek to dla mnie zbawienie), bo pozostała przy tym bardzo wydajna. I nadal taka jest - ale już tylko na stronach bez dużej ilości skryptów. Na razie przesiadłem się na Chrome'a, który ma wiele wad ale jest po prostu najszybszy i przy tym poprawnie wyświetla 99% stron (a i przy odrobninie wysiłku udało mi się zainstalować na nim niezbędne dla mnie gesty myszy). Mam nadzieję, że do Opery wrócę przy wersji 10.50 (wersje alfa są bardzo obiecujące) i trzymam kciuki, żeby wreszcie skandynawska przeglądarka zagościła w większej ilości amerykańskich domostw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: Drodzy fanboje Opery IP: *.tktelekom.pl 26.01.10, 09:06 Google i Facebook nie działają Ci na operze? Chyba kpisz sobie albo jesteś notorycznym kłamcą,może lepiej nie używaj internetu,dla swojego dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Drodzy fanboje Opery IP: *.chello.pl 26.01.10, 10:25 Wpisz w statusie na Facebooku @ i pierwszą literę imienia jakiegoś znajomego. Porównaj jak zachowuje się Opera, a jak inne przeglądarki. Wejdź na Google Wave przy pomocy Opery. Tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Nie dzialaja tez: 26.01.10, 10:55 Amazon - przegladanie ksiazek, Myfreecams - w ogole nie ma obrazu (a to wielka szkoda :P), Google Notebook - oficjalnie nie wspierany w Operze. Nie dziala tez Google Gears, ktore ma potencjal "rewolucyjny" znacznie wiekszy niz Opera Unite. Jedyna zas strona ktora mi nie dziala pod Chrome to filmweb - ale nawet sam tego nie zauwazylem (korzystam z IMDb), tylko ktos mi na forum napisal. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Amazon działa 26.01.10, 11:08 Amazon działa - osobiście to sprawdziłem. Wystarczy kazać się Operze przedstawić tej witrynie jako Firefox lub IE i wszytsko hula jak należy. Wygląda to tak, jakby Amazon celowo blokował Operę. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Reszty nie weryfikowałem 26.01.10, 11:09 Innych wymianionych przez ciebie stron nie sprawdzałem. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Bzdura! 26.01.10, 12:34 Prosze bardzo: www.amazon.co.uk/gp/reader/0240812557/ref=sib_dp_ptu#reader-link I przerzuc na druga strone przyciskiem po prawej stronie. Dziekuje, nie mam wiecej pytan. Przed chwila sam sprawdzilem - uzywam Opery 10.10, build 1893, WinXP 32bit, JRE 1.6. Hihihihihi - tak to jest z fanbojami Opery - "u nich dziala" ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Bzdurne to jest twoje podejście... 26.01.10, 14:26 Dziękuje, działa. Podejrzewam, że nie zrozumiałeś tego, co napisałem. Jeszcze raz: ustaw w Operze żeby się przedstawiała tej witrynie jako FF lub IE. Zaręczam ci, że wtedy przerzucisz stronę. Nie wiem dlaczego Amazon bliokuje Opere. P.S. Wolę być fanbojem niż ignorantem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom Re: Drodzy fanboje Opery IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.10, 10:59 Oczywiscie, ze nie chodzi. Wiele aplikacji facebooka pokazuje komunikat: Wiemy, ze Opera to fajna przegladarka, ale najlepiej dzialamy pod FF albo IE :) prosze zmien przegladarke... Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Drodzy fanboje Opery 26.01.10, 09:57 > Nie da się korzystać z przeglądarki, w której najbardziej > kluczowe dla mnie strony nie działają jak trzeba. Mam tu na myśli > przede wszystkim strony Google'a i Facebook. Bardzo ciekawa teza. Na facebooka nie wchodzę, ale z stron/usług google jedyna która nie działa mi w Operze to piękny, acz zupełnie bezużyteczny google wave. Cała reszta (a używałem chyba większości) działa bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Drodzy fanboje Opery IP: *.chello.pl 26.01.10, 10:38 Wave, Picasa, a także wiele drobnych rzeczy w GMailu czy w Docsach, które pojawiają się od czasu do czasu (najczęściej gdy Google wprowadza jakieś poprawki). Przykład z głowy: przez jakiś czas (kilka tygodni) Gmail pod Operą doklejał puste znaczniki HTML do maili. Po jakimś czasie to się robi bardzo uciążliwe. Facebook - "tagowanie" znajomych w statusie, często nie działające rozwijanie komentarzy, przesunięcia "ramek" z tagami na zdjęciach (nie wiem jak to się fachowo nazywa), kapryśny Facebook Connect. Znowu: niby małe rzeczy, ale na dłuższą metę irytujące. Co jakiś czas są naprawiane, a potem znowu wracają. Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Drodzy fanboje Opery 27.01.10, 15:43 Picassa działa. Co do 'drobnych rzeczy' - to zgadzam się - zdarzają się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenyn rezygnuję z chrome... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 02:54 Wygląda to świetnie. chrome gógla poszedł w aplikacje webowe, co nie do końca mi odpowiada. Chyba czas powrócić do starej dobrej opery... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PlugawySzyderca "Teraz jest chmura, a następna będzie... Opera ... IP: *.ists.pl 26.01.10, 07:07 1. Prędkości działania Wszystko zależy w jaki sposób korzystasz z przeglądarki. Jeśli sprawdzasz coś w necie i wyłączasz przeglądarkę, najszybszy będzie Chrome. Jeśli korzystasz z max. 8-10 zakładek, nie ma różnicy między Operą i FF. Jeśli często masz otwarte kilkadziesiąt zakładek i chcesz, żeby przeglądarka była cały czas uruchomiona - wybierz Operę. 2. Opera Unite Fajna rzecz, ale nie powiedziałbym o "redefiniowaniu Internetu". Tak jak już wiele osób wspomniało, przeszkodą jest konieczność trzymania włączonego kompa 24/7 i asymetryczne łącza. Widzę Unite raczej jako osobny produkt niż integralną część przeglądarki. 3. Opera = przeładowany badziew... ...bo ma w sobie klienta poczty, czytnik newsów i bóg wi co. Szczerze mówiac nie obchodzi mnie ile jest niewykorzystanych funkcji, grunt żeby cała reszta chodziła sprawnie (chodzi) i żebym mógł te wszystkie bzdety schować w 30 sekund, żeby nie pchały się pod myszkę (niestety nie mogę). Osobiście uważam, że takie funkcje powinny być dostępne w postaci pluginów. 4. Pluginy i konfiguracja Jeśli szef Opery chce mieć te 10-20% rynku, niech wprowadzi sensowny (czyt. zerżnięty z Chroma i FF) system rozszerzeń. Po pierwsze, będzie można wszystkie funkcje wykorzystywane przez 2% użytkowników przenieść do pluginów i zwiększyć wydajność "czystej" Opery. A nawet jeśli nie będzie to miało większego wpływu na wydajność, ułatwi postrzeganie Opery jako lekkiej, szybkiej przeglądarki, a nie przeładowanego kolosa. Po drugie, powinno to ułatwić skonfigurowanie takich funkcji jak blokada reklam. Tak, fanboye Opery, da się, ale przeciętny Kowalski albo pani Jadzia spod 8 w życiu tego nie ustawią (no chyba, że Opera ma być elytarną przeglądarką dla elyty...). Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: "Teraz jest chmura, a następna będzie... Oper 26.01.10, 08:51 Ad 1. Uzywam obu przegladarek...W pracy Opere, w domu FF. Niestety to opera wychodzi gozej, jesli mowimy od otwieraniu sie stron. Czesto otwieram pliki pdf w przegladarce i mam ich kilkanascie w zakladkach. Opera zaczyna wtedy mulic i jeden plik (500k srednio) ciagnie nawet kilka minut. Ad 2. Dla mnie rzecz bedna. nie bede zatykal lacza up. Ad 3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: "Teraz jest chmura, a następna będzie... Oper IP: *.chello.pl 26.01.10, 11:30 Ad 1 W konkurencji z Firefoksem Opera zdecydowanie wygrywa pod względem wydajności. Otwieranie plików PDF, czy w ogóle jakiś rzeczy wymagających wtyczek (QuickTime, etc.) to faktycznie bolączka Opery, ale tak poza tym - Firefox nie ma szans. Co innego Chrome czy Safari Ad 2 Też jakoś nie widzę potencjału. Jedyna rzecz interesująca w Opera Unite jest taka, że to może być furtka do jakiś porządniejszych wtyczek do Opery uruchamianych jako usługa serwerowa. Ad 3 Gesty myszy, synchronizacja linków, Speed Dial, parę innych rzeczy uprzyjemniających przeglądanie sieci - pod tym względem Opera jest świetna. Wbudowane narzędzia do IRC, torenta i poczty to już przesada. Powinna być jakaś wersja Lite bez tego wszystkiego. Z drugiej strony - jak się nie używa tych dodatków to nawet ciężko je zauważyć. Widżety w połączeniu z Unite, HTML5 i możliwością działania bez włączonej przeglądarki mogą być ciekawe. Może coś się z tego urodzi. Ad 4 Do Opery wystarczy pobrać odpowiedni plik z filtrami i wszystkie reklamy znikają. To akurat nie jest problem. System zakładek ma Opera moim zdaniem najlepszy, ale to już typowa kwestia indywidualnych preferencji. Na pewno zaletą Opery jest możliwość poprzestawiania niemalże całego interfejsu zwykłym drag&drop. O niedziałających stronach nie będę już zanudzał. To faktycznie jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: "Teraz jest chmura, a następna będzie... Oper 26.01.10, 12:28 Otwieranie plików PDF, czy w ogóle jakiś rzeczy > wymagających wtyczek (QuickTime, etc.) to faktycznie bolączka Opery, > ale tak poza tym - Firefox nie ma szans. Co innego Chrome czy Safari Coz. Dla kazdego wlasciwy program. Ja musze uzywac wtyczek iotwierac pdf-y, ergo w moim przypadku opera sie nie sprawdza. Mojego testu nie przeszla.... Za to firefox ma szanse. otwier wszystko ladnie i nie jeczy 10 minut nad plikiem 500kb. > Widżety w połączeniu z Unite, HTML5 i możliwością działania bez > włączonej przeglądarki mogą być ciekawe. Może coś się z tego urodzi. Moze.. Jak na razie sa bez znaczenia. Karteczki, zegarek? Waluty? Badziew. > Do Opery wystarczy pobrać odpowiedni plik z filtrami i wszystkie > reklamy znikają. To akurat nie jest problem. Jaki? Nawet teraz na stronie GW pojawily sie na nowo banery. Zmienili tylko reklame i blokowanie mozna sobie wlozyc... Do ucha. > O niedziałających stronach nie będę już zanudzał. To faktycznie jest > problem. Innymi slowy.. Wyswietlanie plikow z pluginow kuleje, brak rozsadnych widzetow (moze cos bedzie za x lat), przeladowany zbednym badziewiem program, brak dobrego filtra reklam, nieotwierajace sie strony... ale Opera nadal super :) Dziekuje postoje. Bed kozystal z przegladarki, ktora moze 100% w testach nie dostaje, ale za to pluginy dzialaja jak trzeba, strony sie normalnie wyswietlaja i nie mecza banerami reklamowymi co klik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przygłup i ignoran "Teraz jest chmura, a następna będzie... Opera ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.10, 08:41 Witam, Jak zwykle mi się tu dostało za używanie aplikacji w najwygodniejszy dla mnie sposób. 1. Szybkość: wielokrotnie to sprawdzałem i Firefox z około 10-ma addonami wczytuje strony (mbank, poczta.interia, gazeta, ling) dużo szybciej niż rzekomo najlepsza opera (przetestowałem milion różnych konfiguracji). Przekonanie godne przygłupa, ale to prawda... 2. Desktopowy mail: Dla mnie kluczową sprawą jest możliwość zarządzania pocztą offline, np. w pociągu, a także ułatwienia w rodzaju autokorekty czy okna sprawdzania pisowni. Dlatego wyżej cenię OE (Thunderbird byłby dobry, gdyby nie ślamazarzył się tak koszmarnie) niż gmaila. To oczywiście dowód mojej totalnej ignorancji. Pozdrawiam innych przygłupów i ingorantów, którzy nie mogą zrozumieć, że powtarzanie sloganów marketingowych Opery i Google jest istotą mądrości. Bernwald Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Kto to tłumaczył? IP: *.complex.net.pl 26.01.10, 10:08 Wygląda jak tłumaczenie google poprawione ręcznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smokey tiaaa... IP: 89.124.86.* 26.01.10, 11:02 Zainstalowałem, owszem ładnie wygląda, spoko opcje, tyle że zmula się/wiesza na poczcie hotmail, nie wiem dlaczego... Może dlatego, że jest taka "szybka" ;) Raczej nie zachęci mnie to to porzucenia firefox'a, ani chrome raczej... Bajery może i fajne, ale co do tej "szybkości" to... Nie no poważnie? Dajcie spokój, może 1-go kwietnia taką wiadomość dajcie :P pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenn von Tetzchner nie jest szefem Opery IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.10, 11:50 jw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Za to lizusowstwo względem komisji eurogejskiej IP: *.idg.com.pl 26.01.10, 11:53 zastanawiam się czy nie porzucić Opery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eL Re: Za to lizusowstwo względem komisji eurogejski IP: *.centertel.pl 26.01.10, 15:50 Oj fajerfoksiarze, nawet się Wam nie chce przeczytać instrukcji Opery, jest pod F1. :) Ale cóż, lepiej zainstalować 30 dodatków i zamienić ff w muła, oczywiście połowa tych dodatków przestaje działać po każdej , jakże częstej, aktualizacji :D . Odpowiedz Link Zgłoś