Dodaj do ulubionych

łącze tp

21.02.10, 01:21
Proszę o pomoc w nastepującej kwestii. Od kilku dni mam telefon stacjonarny w
tp. Zadzwoniłem do nich żeby sprawdzić jaką prędkość będę mógł uzyskać ze
swojej lokalizacji. Powiedzieli mi, że do 2Mb/s będzie to prędkość stała, a
powyżej zmienna. Czy gdybym się zdecydował na opcję 6Mb/s w Etlink to miałbym
prędkość w granicach 2528kbit/s-7456k/bit/s. Taki przedział podaje Etlink na
swojej stronie w przypadku opcji 6Mb/s? O ile realnie może być niższa prędkość
niż 6 Mb/s?
Obserwuj wątek
    • Gość: smutas Re: łącze tp IP: *.dsl.bell.ca 21.02.10, 04:22
      Jesli to ta sama linia co TP, to nie miej zludzen; wiecej niz z TP miec nie
      bedziesz.
      • Gość: janek Re: łącze tp IP: 80.55.253.* 21.02.10, 11:29
        Ale skoro tp gwarantuje tylko do 2Mb/s stałą, a powyżej zmienną to znaczy, że
        nie ma szans przy wykupieniu 6Mb/s osiągnąć przynajmniej 4?
        • manhu Re: łącze tp 21.02.10, 13:38
          To co podaje Etlink to są widełki synchronizacji i są zależne od kondycji twojej linii. Jeśli jest bardzo dobra to będziesz mieć stałe 6, jeśli za słaba to będzie się łączyć w tym przedziale (też im lepsza linia tym wyżej). Co innego z prędkością, tu dochodzą wirusy, przeciążenia w sieci itp.:)
        • smutas Re: łącze tp 21.02.10, 17:08
          To co napisal Manhu, szanse sa mizerne. Domyslam sie, ze TP zna odleglosc
          abonenta do CO (centrali). Jesli ta odleglosc jest rzedu 4km to tlumienie na
          linii i stosunek sygnal/szumy nie pozwoli osiagnac wyzszej synchronizacji. To
          wynika z dwoch rownan: Shannon-Hartley i Nyquist. Nawet w b dodrze ekranowanej
          lini powstaja szumy Gaussa a wyzsze czestotliwosci sa bardziej tlumione. I tak,
          na dlugiej linii mamy od cholery szumow na niskich czestotliwosciach i
          zanikajacy sygnal na wysokich.
          Czyli ja w tym wypadku wierzylbym TePecji niz niezaleznemu ISP. Ci drudzy maja
          ograniczony dostep do informacji dotyczacych jakosci linii i jej dlugosci.

cheers
          • Gość: janek Re: łącze tp IP: 80.55.253.* 21.02.10, 23:44
            Dzięki bardzo za informacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka