Dodaj do ulubionych

Bestia zwana Google

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.10, 13:18
nie ma to jak spiskowa teoria dziejów. co by nie mówić, google nie wie gdzie w danej chwili jestem i nie zna mojego DNA. i nigdy nie pozna.

to ludzie, którzy sapią na forach i w komentarzach o nieuczciwości google'a mają problem.
Obserwuj wątek
    • von.g Re: Bestia zwana Google 11.03.10, 14:35
      Film pewnie sponsorowany przez "niezalezna fundacje"....

Slowa Schmidt wyciagniete z kontekstu raczej sugeruja ze filmik nie stara sie byc zbyt obiektywny ...
    • Gość: tet Re: Bestia zwana Google IP: 213.77.7.* 11.03.10, 14:36
      Ciekawe czemu tylko Google. Ostatnio było o tym, że Microsoft zablokował stronę, na której był dokument przedstawiający to jakie informacje o użytkowniku zbiera Microsoft w swoich usługach. Ciekawe czemu o tym się nie pisze, że również ta firma przetrzymuje wiele danych związanych z użytkownikiem.
    • Gość: MMaI [...] IP: 78.133.159.* 12.03.10, 12:06
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • acidi Re: Bestia zwana Google 12.03.10, 12:11
      Prawda jest taka że wile firm zbiera różnego rodzaju dane o swoich użytkownikach. Więc jeśli ktoś chcę jakieś informację zachować tylko dla siebię to nie powinien posługiwać się usługami google ani żadnymi innymi dostępnymi w sieci
    • Gość: Gumis Re: Bestia zwana Google IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.10, 12:12
      Gdyby Google pobierało opłaty za swoje programy, usługi, wyszukiwarkę to nie byłoby tego artykułu. Ludzie nie mają się do czego przyczepić to wymyślają teorie spiskowe. Google jest niebezpieczne tylko dlatego, że posiadają takie informacje, a nie muszą z nich korzystać w sposób niewłaściwy.
    • Gość: gość Re: Bestia zwana Google IP: 79.121.163.* 12.03.10, 12:12
      Tu nie ma żadnej teorii spisków. Google jest obecne niemal w każdej dziedzinie cyfrowego życia. I faktycznie kolekcjonuje wszelkie informacje o użytkownikach w jednym, banalnym celu: żeby lepiej tagować reklamy (97% ich dochodów pochodzi z reklam). Pewnie autorzy filmu nieco przesadzają z retoryką, ale obecność Google'a w coraz to nowych obszarach naszego życia powoli wymyka się spod kontroli...
      Zastanawia mnie też obiektywność dziennikarzy z działu technologie Gazety. Wydaje się, że p. Joanna bagatelizuje wpływ Google'a na nasze życie, tymczasem codziennie dostaje się ostro Apple za permanentną inwigilację użytkowników i podkręca atmosferę durnymi tytułami artykułów (kiedy Apple przeprowadziło kontrolę zatrudnienia wśród swoich podwykonawców w Chinach aby eliminować zatrudnienie dzieci - Gazeta dała nagłówek: Apple zatrudnia dzieci!). Ostatnio Apple kłóci się trochę z Google o patenty etc. a Gazeta Technologie wydaje się być adwokatem tej drugiej korporacji na polskim rynku. W końcu poczta gazety jest oparta na Gmailu...
    • Gość: Akir Re: Bestia zwana Google IP: *.bialystok.vectranet.pl 12.03.10, 12:17
      Kto nam karze korzystać z google, wrzucać zdjęcia do Picassy, i zapisywać cokolwiek w kalendarzu. Są setki programów które robią to samo. Jeśli ktoś wsadza zdjęcia z Ustki do internetu to chyba właśnie po to żeby inni wiedzieli że był w Ustce, jak ich nie wyślesz do Picassy to ich tam nie będzie. Coś mi się zdaje że cała ta afera jest nakręcana przez Microsoft, który oferuje programy o podobnej funkcjonalności tylko za grube pieniądze i wkurza się że ludzie nie chcą płacić za coś co jest za darmo. Pozdrawiam Akir
    • Gość: anon Re: Bestia zwana Google IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.03.10, 12:25
      Wydaje się, że należy być ostrożnym ujawniając cokolwiek zw swej prywatnej sfery. Nie tylko firmie Google, ale każdemu. Owszem, Google jest w stanie zebrać bardzo dużo informacji na temat każdego użytkownika i mogłaby je wykorzystać w niecnych celach, ale nie zapmnijmy o kwestii skali. Ilość zebranych informacji jest tak ogromna, że samo Google nie wie co tam się znajduje. Jedynym minusem jest fakt, że każdą informację są w stanie szybko odnaleźć (element którego brakowało komunistycznym służbom wewnętrznym w każdym z państw bloku). Ale skoro usługi Google w porównaniu z konkurencją są naprawdę dobre? Dlaczego nie korzystać ?
    • Gość: Mandark Re: Bestia zwana Google IP: *.toron.pl 12.03.10, 12:30
      @Akir
      To, co mówisz, to jedno, ale np. Google Street View nie pyta się o zgodę. Ja się cieszę, że nie ma tego jeszcze w Polsce.
    • Gość: miky Re: Bestia zwana Google IP: 158.66.1.* 12.03.10, 12:47
      Więcej od googla wie o Was Wasza kablówka. Skuszeni pakietem przesyłacie jej więcej niż do googla informacji (cała Wasza aktywność netowa, nie tylko przez googla), do tego telewizja (kiedy jesteście w domu i co oglądacie), telefon stacjonarny (z kim, kiedy, jak długo), komórkowy (gdzie). Pytanie gdzie są granice paranoi? Bo większość usług "szpiegowskich" googla można wyłączyć bądź zablokować jak komuś zależy...
      pzdr
    • von.g Re: Bestia zwana Google 12.03.10, 12:53
      @Mandark a co takiego zlego jest w StreetView? Twarze osob sa zamazane. Rownie dobrze przypadkowy przechodzien moze zrobic Ci zdjecie i zamiescic je na picassie czy flicr.
    • Gość: Gosc Re: Bestia zwana Google IP: *.microsoft.com 12.03.10, 12:57
      kazdy czlowiek powinien miec mozliwosc usuniecia wszystkiego o wlasnej osobie z kazdego serwisu, oraz dostep do tych danych dla wlasnych potrzeb.
      w tej chwili nie ma mozliwosci przejrzenia wlasnej historii wyszukiwan.
    • Gość: asdf Re: Bestia zwana Google IP: *.infocoig.pl 12.03.10, 13:02
      miky, zajebisty jesteś z tym "Was" i"Wasza"
    • Gość: jbuczny Re: Bestia zwana Google IP: *.tktelekom.pl 12.03.10, 13:08
      Autor artykułu nie docenia ludzkie życia - jest o wiele bogatsze niż to, co ludzie robią w Internecie! Kontroluje informacje, steruje informacjami, ale nie jest ich władcą. Przeraża mnie nadmierna generalizacja wynikają ze stwierdzeń autora; przeraża bardziej niż działania Google.
    • uii Re: Bestia zwana Google 12.03.10, 13:13
      A ja proponuje zeby kazdy na tym forum zanim wypowie swoja opinie powiedzial czy sam nie probuje zarabiac razem z google albo nie planuje tego w przyszlosci. Troche za duzo tu ludzi nie widzi nic zlego w sprzedazy ludzkiej prywatnosci.
    • Gość: Andi Re: Bestia zwana Google IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.10, 13:17
      Cóż, tak jak tendencyjne (faktyczni trochę są) te filmy tak samo jest tendencyjny ten artykuł... tyle, że w drugą stronę. Idąc tokiem rozumowania autora to nie powinienem korzystać z telefonu - mogą podsłuchiwać, komputera - mogą podsłuchiwać itd itd... tylko nie korzystanie też może być, a nawet będzie, podejrzane... no bo jak nie korzystam to pewno mam coś do ukrycia, oczywiście coś (idąc logiką artykułu) nielegalnego.

Podstawowe prawo jednostki to prawo do prywatności! I jak dla mnie wszelkie usługi opierające się na łamaniu tego prawa powinny być nielegalne. Oczywiście chyba, że świadomie osoba z tego prawa rezygnuje. Mocno naciskam na słowo ŚWIADOMIE. Gdyż większość osób korzystających min. z usług Google tej świadomości nie ma.

Wystarczy spojrzeć na konstrukcję regulaminów poszczególnych usług Google. Po ich przeczytaniu raczej nie wielu by się domyśliło z jakich praw rezygnują korzystając z ich usług. A to nazywa się brak przejrzystości. Oczywiście tutaj Google jest tylko przykładem bo niestety dotyczy to większości firm.
    • Gość: szuwx Re: Bestia zwana Google IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.10, 13:25
      proponuję wyrzucić komórkę i kompa, karty kredytowe, a najlepiej wyprowadzić się do puszczy i mieszkać w szałasie. I po problemie. Tam google nie dotrze, zdjęcia puszczy są w bardzo kiepskiej jakości ;)
    • Gość: coldcat Re: Bestia zwana Google IP: *.171.29.130.static.crowley.pl 12.03.10, 13:35
      jak to nie ma możliwości przejrzenia historii wyszukiwań? A google dashboard? Masz tam zebrana do kupy całą swoją aktywność w usługach googlach, łącznie z historią wyszukiwań własnie. (pod warunkiem oczywiście, ze masz konto na googlu)
    • Gość: x Re: Bestia zwana Google IP: *.tktelekom.pl 12.03.10, 13:35
      Już niedługo będzie Street View dla Warszawy i Krakowa :)
    • marek.lipski Re: Bestia zwana Google 12.03.10, 13:38
      Kazdy od 16 roku zycia moze zarabiac dolary czy Euro dzieki google.1 Auto dla 18 latka dzieki google?
      Tak.To jest mozliwe.Inne koncerny internetowe daja podobne mozliwosci?Kazdy z koncernow ma ambicje i cele
      w tym zbieranie informacji,dat.Kazdy z wielkich koncernow wspolpracuje na calej planecie ze swoimi
      wywiadami.Trwa wojna nie tylko religijna ale o wplywy
      na naszej planecie.Kazdy z nas musi sie zastanowic po jakiej stronie "paktu" realizuje swoje plany.Ataki medialne na google sa atakami na miejsca pracy i ....
      na gielde.hahahah.

• Gość: miszcz Re: Bestia zwana Google IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.10, 13:57
      @tet: kłamiesz o tym zablokowaniu strony przez MS.
      kopalniawiedzy.pl/Microsoft-Global-Criminal-Compliance-Handbook-wyciek-podrecznik-Wikileaks-Cryptome-9809.html
    • Gość: kot Re: Bestia zwana Google IP: *.hknxx5.dynamic.dsl.tele.dk 12.03.10, 14:04
      he he ale google nie wie czy ja pisze z wlasnego kompa.
      a tak wogole, jezeli by mi google mialo czytac wszystkie jebalki to by ich szlag trafil wiec niech czytaja... raz ktos mi napisal ze mial sraczke od orzechow i po google translate tak wyszlo po angolu ze padnac mozna, niech se tlumacza... he he
    • Gość: hajd Re: Bestia zwana Google IP: 81.216.27.* 12.03.10, 14:15
      google z wlasna przegladarka i z wlasnym systemem operacyjnym zaczyna wpychac sie do koryta Microsoftu.... i tylko o to jest tem krzyk
    • Gość: Gość Re: Bestia zwana Google IP: *.mgt.pl 12.03.10, 14:15
      A ktoś wam każe korzystać z usług Google'a?
      Jest wielu innych usługodawców na rynku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka