Dodaj do ulubionych

Chrome jeszcze szybszy?

05.05.10, 15:02
Bawiłem się ostatnio przeglądarką od google i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Testowałem ją na 3 systemach (win7, osx 10.6.3, debian) i w każdym wypadku znajduje się w czołówce jeżeli chodzi o prędkość.

Win7 : chrome = safari > ie8 > firefox > opera
SL : safari > chrome >> firefox > opera
debian : firefox = chrome > opera

Nie wiem czy wy też macie podobne doświadczenia, ja w każdym razie jestem naprawdę bardzo pozytywnie zaskoczony.
Obserwuj wątek
    • madiba Re: Chrome jeszcze szybszy? 05.05.10, 16:28
      mialem Kubuntu, teraz uzywam PCLinuxOS. w obu dystrybucjach Firefox jest niestety najwolniejszy.. rowniez najwolniej sie uruchamia; flash czasem nie dziala. Opera 10.5 i Chromium 5 spisuja sie znacznie lepiej choc trzeba przyznac, ze Firefox zuzywa zecydowanie najmniej zasobow. Chromium z kolei jest najbardziej łakomy na RAM.
    • dobredowcipy Chrome jeszcze szybszy? 05.05.10, 20:48
      A co z Client ID? Dalej jest używane i jeśli tak to czy faktycznie Google
      dzięki temu mnie "szpieguje"?
    • kelderek Re: Chrome jeszcze szybszy? 06.05.10, 09:25
      ja na winxp i win7 próbowałem najnowsze edycje z 3 tygodnie temu, zatem wszystkie przeglądarki poza safari działały fajnie i z zadowalającą prędkością, ie8 nieco szybciej od chroma, opera nieco szybciej od ff. safari zjadła najwięcej ramu, uruchamiała się niemożebnie długo (ten interfejs startowy) prezentacja strony także trwała wieki. minusik dla safari (nieobiektywnie wielki minus)

potem sprawdziłem wyskakujące reklamy, oczywiście najlepiej sobie poradził ff z adblockiem, chrom również ma adblocka, opera ma wbudowany system blokowania trudno określić czy zapamiętuje wzory, do ie8 niestety nie można niczego doinstalować a samo blokowanie niektórych pop-upów nie wystarcza. minusik dla ie8

pozostali uczestnicy testu są ok, opera ma fajny podgląd pobierania, ale menu jakieś mało intuicyjne, chrom jest najszybszy z tej trójki ale nigdy nie lubiłem tego designu (karty ponad paskiem), ff ma chyba najwięcej addonów ale robią z niego powolną kobyłę.
    • wenus525 Re: Chrome jeszcze szybszy? 06.05.10, 11:33
      "Bawiłem się ostatnio przeglądarką od google i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Testowałem ją na 3 systemach (win7, osx 10.6.3, debian) i w każdym wypadku znajduje się w czołówce jeżeli chodzi o prędkość.

Win7 : chrome = safari > ie8 > firefox > opera
      SL : safari > chrome >> firefox > opera
      debian : firefox = chrome > opera

Nie wiem czy wy też macie podobne doświadczenia, ja w każdym razie jestem naprawdę bardzo pozytywnie zaskoczony."

Nie mamy... twoje doświadczenie hmm...marketingowe?

Po pierwsze co masz na myśli?
      Ram? Raczej nie
      Szybkość? Też nie. Opera jest bardzo szybka, a jest daleko w tyle.

Twoja opinia to jest taka jak byś był karmiony reklamami i uwierzył we wszystko co piszą.

Opera jest lepsza od FF, a pod wzgledem np. przewijania stron bije wszystkie. ie powinien być na końcu. Wolna zasobożerna....

Saffari ma swoje plusy, ale ciągnie sporo ramu. Chrome szybkością dorównuje, ale pobiera znacznie mniej.
    • czeresnie Re: Chrome jeszcze szybszy? 06.05.10, 12:29
      Moje doświadczenia są nieco inne.

IE8 jest najwolniejszy w kwestii obsługi javascriptu oraz renderowania HTML+CSS. Co prawda w ostatnich wersjach jest postęp, ale niewystarczający. Dodatkowo IE na moich komputerach (komputer domowy, laptop, komputer w pracy
      • kell99 Re: Chrome jeszcze szybszy? 06.05.10, 15:23
        czeresnie napisał:

> Pozwolę sobie jeszcze zacytować fragment z artykułu w PCWorld:
        >
        > "Z testów wynika, że Opera 10.53 jest o 16% szybsza niż najnowszy Chrome. Norwe
        > ska przeglądarka jest niepokonana od lutego. Dla porównania: w renderowaniu Jav
        > aScript Internet Explorer jest 12 razy wolniejszy od Opery."

Ciekawe tylko co to znaczy 'renderowanie javascript'. I jak tu wierzyc takim
        testom (chyba, ze to zostalo przepisane i przetlumoczone).

Do tego mimo ostatnio wielkiej podniety wydajnoscia javascript, to nie jest to
        wg mnie najwazniejszy skladnik wydajnosci przegladarki.
        Zreszta, mozna zablokowac javascript by sie przekonac, ze roznica na
        zdecydowanej wiekszosci stron jest minimalna. Ma to taki +, ze przegladarka
        staje sie bezpieczniejsza, a przy okazji padaja szpiegujace skrypty. Ja np mam
        js wylaczone i tylko te strony ktore uzywam i ktorym ufam maja ja zawsze
        wlaczona - polecam rozszerzenie NoScript albo podobne.
    • frant3 Re: Chrome jeszcze szybszy? 07.05.10, 19:08
      U mnie (Celeron 2.6 GHz, 1 GB RAM, Win. XP) Opera jest najszybsza:
      Peacekeeper The Browser Benchmark:
      1. Opera 1473 pkt.
      2. Firefox 984 pkt.
      3. Chrome 733 pkt.
      4. Explorer 247 pkt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka