Dodaj do ulubionych

prblem z internetem !!!

19.09.10, 18:36
otóż mam problem z internetem . posiadam u siebie router edimax ar-7084ga i wysyłam do sąsiada internet i u niego jest taki problem ze komputer widzi siec i is ściąga IP ale na tym się kończy, i pisze ze ograniczony dostęp do internetu i nie wiem co mam robić żeby połączyło .Mam włączone dhcp . Proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • smutas Re: prblem z internetem !!! 20.09.10, 13:54
      Przeczytaj co napisales i postaraj sie to napisac jeszcze raz po polsku. Kto ma problem ty czy sasiad? Zreszta niewiadomych jest wiecej.

cheers
      • krzysiekmen3 Re: prblem z internetem !!! 26.09.10, 10:57
        a co ty masz problem z czytaniem , przecież pisze ze u niego
        • smutas Re: prblem z internetem !!! 26.09.10, 18:05
          Panie Krzysiek, ja klopotow z czytaniem nie mam pod warunkiem, ze tekst jest spojny, logiczny i nie posiada zbyt wiele bledow gramatycznych. Orty moge przezyc :-) W twoim bardzo krotkim teksciku brakuje wszystkich tych cech.

"otóż mam problem z internetem."
          • Gość: o w morde Re: prblem z internetem !!! IP: *.c194.msk.pl 27.09.10, 06:58
            i po ch.... piszesz tu wiersze ?
            przeciez to proste jak kolo - on ma router a sasiad chce przez niego polaczyc sie z internetem
            i malo wazne czy kablem, czy WiFi
            nie rozumiesz, to znaczy ze masz klopot sam ze soba
            • smutas Re: prblem z internetem !!! 27.09.10, 19:24
              A ty Morda co sie tak denerwujesz. Jesli zrozumiales te bazgroly bez kropek i przecinkow to tylko pochwalic. Moze jeszcze czytasz w myslach?
              Skad mam wiedziec czy Krzysia sasiad to sasiad "przez sciane" czy dwa bloki dalej? A do tego jesli dla ciebie nie ma roznicy czy gosc laczy sie po Ethernecie czy WiFi to nawet dobrze, ze zamiast mu "pomagac" piszesz jakies glupoty. Bo od twoich nerwow to jeszcze by sie chlupa Krzysiowi spalila.

Ja klopotu ze soba nie mam. Do tego moj internet dziala jak powinien, moze tez dlatego, ze nie musze podpinac sie pod lacze znajomych i sasiadow :-)
              • zgryzliwy1 Re: prblem z internetem !!! 28.09.10, 06:03
                smutas napisał:

> Do tego moj internet dziala jak powinien, moze tez
                > dlatego, ze nie musze podpinac sie pod lacze znajomych i sasiadow :-)

niby dlatego ze router stoi w tym samym pokoju co komp a nie za sciana u sasiada ?
                alez ty kolo mundry jestes
                uuuhahahaha
                • Gość: smutas Re: prblem z internetem !!! IP: *.dsl.bell.ca 28.09.10, 13:43
                  Ciesze sie, ze masz humor. Mnie tez rozbawiles stawiajac znak rownosci miedzy podsysaniem sie pod czyjes lacze a problemami natury technicznej. Nigdy nie byle za wspieraniem wielkich korporacji i ich pazernosci, DRM i tym podobnym wynalazkom. Jednak to o czym mowisz nie jest tym samym co sciaganiecie filmu z torrenta. Moze sam masznie tylko internet ale i kablowke od sasiada? I nie chodzi mi o legalnosc tylko o to, ze to po prostu jest zalosne.

A mowiac o technicznej stronie to wyobraz sobie, ze scian miedzy routerem o lapkiem mam sporo. Z rownym powodzeniem lacze sie z tego samego pokoju, w ktorym jest router co z garazu czy ogrodka... Po prostu wiem "jak to dziala", jak znalezc najlepsze miejsce dla routera i bridgea, i znam rowniez roznice miedzy sieciami 802.11a/b, g i n...
                  I tak kolego Zgryzliwy1, moge powiedziec, ze mundry to ty jestes a ja mam wiedze.
                  cheers
                  • zgryzliwy1 Re: prblem z internetem !!! 30.09.10, 04:14
                    Gość portalu: smutas napisał(a):

> Ciesze sie, ze masz humor. Mnie tez rozbawiles stawiajac znak rownosci miedzy p
                    > odsysaniem sie pod czyjes lacze a problemami natury technicznej. Nigdy nie byle
                    > za wspieraniem wielkich korporacji i ich pazernosci, DRM i tym podobnym wynala
                    > zkom. Jednak to o czym mowisz nie jest tym samym co sciaganiecie filmu z torren
                    > ta. Moze sam masznie tylko internet ale i kablowke od sasiada? I nie chodzi mi
                    > o legalnosc tylko o to, ze to po prostu jest zalosne.

jestes aby normalny, bo pierd.olisz jak potrzaskany
                    moze najpierw przeczytaj co sam napisales (a na co ja odpowiedzialem) zanim znowu napiszesz te pierdy ?
                    co tu ma do rzeczy legalne czy nielegalne podpinanie sie do netu ???

jakbys zapomnial, to stwierdziles, ze u ciebie wlasnie DLATEGO wszysko jest OK, bo nie musisz sie podpinac pod lacze sasiadow
                    ja na to, ze pierniczysz glupoty, bo nie ma zadnej technicznej roznicy, przy "ciagnieciu' neta z routera we wlasnym mieszkaniu a z routera w mieszkaniu sasiada za sciana (o czym pisal autor watku) - i tylko o to chodzilo a nie o legalnosc czy nie :-(

jak chcesz pisac wiersze, to poszukaj dobrych rymow ciaptaku
                    • Gość: smutas Re: prblem z internetem !!! IP: *.dsl.bell.ca 01.10.10, 03:13
                      Bujaj sie cycu :-)
          • krzysiekmen3 Re: prblem z internetem !!! 02.10.10, 12:23
            Mój sąsiad łączy się drogą radiową
            • smutas Re: problem z internetem !!! 02.10.10, 17:43
              Jak daleko od twojego routera jest ustawiony komputerek sasiada?
              Wiekszosc domowych routerow ma maksymalny zasieg w okolicach 50 do 80 m na otwartej przestrzeni. Nie napisales czy mieszkasz w wolnostojacym domu czy bloku. Roznica polega na materialach uzytych do ich budowy. W zelbetowym wiezowcu zasieg routera bedzie malutli. Czasem sygnal nie "przechodzi" nawet przez dwie sciany. Do tego dochodzi ilosc innych urzadzen WiFi w budynku, ktore podnosza zaszumienie kanalu. W wolnostojacym domu sciany sa ciensze i zazwyczaj nie posiadaja stalowych wzmocnien. Czyli zasieg moze byc wiekszy. Jednak i odleglosc do sasiada rowniez bedzie wieksza...

Mowiles cos o "ograniczonym dostępie do internetu ". Normalka pzry slabym sygnale. Mowisz tez, ze sasiad otrzymuje adres IP - jaki to adres?

Generalnie bez "doinwestowania" nic nie zrobisz. Albo wiercisz dziure w scianie i podlaczasz sasiada do swojego routera normalna skretka CAT5, albo kupujesz bezprzewodowy bridge (czasem zazywany WiFi range extender. Jak po polsku? Nie wiem :-) ).

www.tigerdirect.ca/applications/SearchTools/item-details.asp?EdpNo=6637776&CatId=4026
              To urzadzenie musisz uruchomic w obszarze zasiegu swojego routera. Odebrany sygnal zostanie odebrany i przeslany dalej. Istnieja tez prostrze "rozszerzacze" z jednym portem Ethernet albo zupelnie pozbawione takiego portu, np:
              www.tigerdirect.ca/applications/searchtools/item-details.asp?EdpNo=1533895&csid=_21
              Oczywiscie mozesz tez poeksperymentowac z wysokozyskowymi antenami. Nie zapomnij rowniez o zabezpieczeniu sieci i tym, ze po jej rozszerzeniu spadnie uzyteczna predkosc jesli sasiad zacznie powaznie korzystac z twojego lacza.

cheers
              • krzysiekmen3 Re: problem z internetem !!! 03.10.10, 11:14
                mieszkam w domu jednorodzinnym ,on też , odległość wynosi ok 30 m, problem jest w tym ze kiedyś łączyło normalnie bez problemu
                • smutas Re: problem z internetem !!! 03.10.10, 17:49
                  W tym wypadku to albo sprzet tobie lub jem pada albo w sasiedztwie przybylo urzadzen WiFi i zaszumiaja wasze lacze. Sproboj zmienic kanal w routerze.
                  Odleglosc 30m to odleglosc miedzy routerem a komputerem czy scianami domow?
            • smutas Re: prblem z internetem !!! 02.10.10, 17:45
              Przeczytaj tez watek:
              forum.gazeta.pl/forum/w,34,116941230,,Slaby_zasieg_neta.html?v=2
    • sawyer88 Re: prblem z internetem !!! 23.09.10, 13:09
      krzysiekmen3 napisał:

> otóż mam problem z internetem . posiadam u siebie router edimax ar-7084ga i w
      > ysyłam do sąsiada internet i u niego jest taki problem ze komputer widzi siec
      > i is ściąga IP ale na tym się kończy, i pisze ze ograniczony dostęp do interne
      > tu i nie wiem co mam robić żeby połączyło .Mam włączone dhcp . Proszę o pomoc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka